fbpx

Bhutan

BHUTAN

Het koninkrijk Bhutan ligt in Zuidoost-Azië tussen China (Tibet) en India.

De lokale bevolking noemt het eigen land Druk Yul (Land van de Draak) of Druk Tsendhen (Land van de Donderdraak). Dit gegeven is ook terug te vinden in de vlag van Bhutan. Van de donder wordt gezegd dat dat het brullen is van de Chinese draken.

Een klein koninkrijk dat verscholen ligt tussen de besneeuwde bergtoppen in het oostelijk Himalaya gebergte. Het land is 150 kilometer breed en 300 kilometer lang en beslaat een oppervlakte van ongeveer 47.000 km², daarmee is Bhutan qua grootte te vergelijken met Zwitserland. Bhutan is 1,4 x groter dan Nederland.

Bhutan is naast dat het een bergland is, ook een arm land en het grootste deel van de bewoners is afhankelijk van de landbouw. Het toerisme heeft nog geen belangrijke betekenis in het land, mede door het beleid van de koning.

Het land staat niet alleen bekend om zijn natuur, maar ook om de mooie kloosters, huizen en de bijzondere cultuur en leefstijl. Het landschap bestaat voornamelijk uit berggebieden, indrukwekkende valleien, woeste rivieren, prachtige steden en dichtbegroeide bosgebieden. Verder staat het land bekend om de vele thema- en religieuze festiviteiten die er worden gehouden.

KONINKLIJKE FAMILIE BHUTAN

De koning van Bhutan maakt het toeristen (helaas) vrij moeilijk om het land binnen te komen. Om het land binnen te komen moet u álles (vliegtickets, hotels, belastingen, tours, gidsen, visum, tabaksbelasting en verzekering) vooraf regelen én betalen. Het is dus niet mogelijk om op de bonnefooi door Bhutan te reizen. Bovendien zijn sommige plaatsen gesloten voor bezoekers en kunt u deze alleen bezoeken met een (vooraf geboekte) lokale gids.

Desondanks is Bhutan een geweldige bestemming vol natuurschoon en is het mogelijk om samen met de lokale agent van Delta Holidays deze bestemming wél te bezoeken.

Bhutan is een van de weinige landen in de wereld dat bijna alleen uit bergen bestaat, alleen in het zuiden is een kleine strook laagland. Ca. 20% van Bhutan is continu bedekt met eeuwige sneeuw. Bhutan kan globaal verdeeld worden in vier landschappen:

In het noorden ligt de “Great Himalaya”, de hoogste centrale bergketen van het Himalaya-gebergte, bedekt met eeuwige sneeuw en gletsjers, van meer dan 6000 meter hoogte. Dwars op de Great Himalaya liggen de bergketens van de ‘Inner Himalaya’. Hier is het landschap een afwisseling van witte bergtoppen en glooiende vlakten. In dit gebied liggen ook de belangrijkste valleien van Bhutan (o.a. Thimphu, Paro, Haa, Bumthang, Trongsa en Punakha). Deze valleien liggen op hoogtes tussen 1500 en 2700 meter. In dit gebied liggen ook alle grote steden van Bhutan.

De uiteinden van de bergketens van de Inner Himalaya worden “Outermost Ranges” genoemd en vormen een apart klein landschap. Deze “Outermost Ranges” rijzen uit de vruchtbare valleien (Duars) op tot 600 meter op en stijgen dan door middel van steilwanden of ‘escarpments’ tot een hoogte van 1500 meter. Deze “Outermost Ranges” zijn dus diepe kloofdalen waar een aantal rivieren doorheen stromen.

Het zuiden is dan vlak over een lengte van 13-16 kilometer en ligt tegen de Indiase grens aan. Hier liggen een aantal vruchtbare, dicht beboste valleien waarin rivieren stromen die afkomstig zijn van de Ganges en Brahmaputra rivier uit India.

De hoogste berg is waarschijnlijk de Gangkhar Puensum, met 7541 meter. Dit is echter niet goed te controleren omdat het sinds 2003 verboden is om bergen te beklimmen uit religieuze overwegingen. Het beklimmen van bergen van 6000 meter en hoger werd al in 1994 verboden. Hoger is de Kulha Gangri (7554 m), maar die ligt gedeeltelijk in de Tibetaanse regio Lhodrak.

Naast een onmiskenbaar berglandschap is Bhutan ook grotendeels bedekt met bossen. En dat zal, als het aan de regering van Bhutan ligt, ook altijd zo blijven. In de wet is namelijk vastgelegd dat de oppervlakte van Bhutan voor minimaal 60% uit bos moet bestaan. Bhutan heeft, net als Laos, geen verbinding met de zee.

Naast de prachtige natuur heeft Bhutan ook een opvallende architectuur. Het land herbergt enorm veel prachtige en unieke tempels, de zogenaamde Dzong’s. Deze tempels kenmerken zich door hoge hellende muren met versieringen aan de bovenrand en prachtig gedecoreerde daken. Dzong’s horen bij Bhutan en door hun lange historie zijn ze niet meer weg te denken uit het landschap. Vroeger deden ze dienst als verdedigingsforten, maar tegenwoordig worden ze vooral gebruikt voor religieuze feesten of centra waar de mensen bij elkaar komen. Dzongs zijn dan ook het hart van de lokale samenleving.

BIJZONDERE WEETJES OVER BHUTAN: 

 • Bhutan telt 618 gletsjers en 2664 gletsjermeren (boven 3500 meter hoogte).
 • Slechts vier meren bevinden onder een hoogte van 2000 meter: Ho Ko Tsho (op een hoogte van 1829 meter), Luchika Tsho (1830 meter), Buli Tsho (1372 meter) en Gulandi Tsho (366 meter).
 • Tot 1999 was televisie verboden in Bhutan. Sinds 2003 heeft Bhutan internet en mobiele telefoons.
 • De gezondheidszorg in Bhutan is gratis. Bhutan is de enige staat in de wereld waar men de keus heeft op welke soort gezondheidszorg men vertrouwd: traditioneel of modern.
 • In Bhutan geldt een algemeen rookverbod. Sinds 2010 heeft koning Jigme Khesar Namgyel Wang Chuck de teelt en consumptie van tabak verboden. Toeristen die willen roken, moeten diep in de buidel tasten voor een pakje sigaretten.
 • In veel landen is de man de erfgenaam van alle bezittingen, ook als deze niet de eerstgeborene is. In Bhutan is dat niet zo, hier zijn de eerstgeboren vrouwen de erfgenamen van de bezittingen.
 • Bhutan heeft een ministerie van Geluk, een orgaan dat het geluksniveau van de inwoners registreert.
 • Een Bhutanees kan niet met een buitenlander trouwen. Dit heeft te maken met het feit dat de trouwceremonie een zeer complexe ceremonie is, rijk aan boeddhistische gewoonten.
 • Bhutanese mannen en vrouwen worden gedwongen zich te kleden volgens de nationale code. Door de verschillende kleuren wordt het verschil van de klassen benadrukt.
 • In Bhutan zijn er geen daklozen. Als men zijn/haar huis verliest of als men geen huis heeft, moet men zich tot de koning wenden. De koning wijst hem/haar een huis toe evenals een stuk te cultiveren land.
 • U kunt alleen via India over land naar Bhutan reizen, de grens met China is volledig afgesloten. Vanuit Nepal kunt u vliegen naar Bhutan. 

BHUTAN REIZEN

Bhutan

4 tours

BHUTAN BEZIENSWAARDIGHEDEN

alle belangrijke toeristische informatie over Bhutan

THIMPHU

De kleinste hoofdstad van Azië

Lees verder

PUNAKHA

De voormalige winterhoofdstad

lees verder

BUMTHANG

Het culturele en religieuze hart van Bhutan

Lees verder

PARO

het Tijgernestklooster en de Rinpung Dzong

Lees verder

TIJGERSNEST KLOOSTER

Dé bezienswaardigheid van Bhutan

Lees verder

TRONGSA

Gelegen op 2800 meter met de mooiste Dzong

Lees verder

TRASHIGANG

Met de hoogste gelegen Dzong

Lees verder

HAA

Inclusief het Torsa Strict Nature Reserve

Lees verder

GANGTEY & PHOBJIKHA VALLEI

de belangrijkste plaats in de Phobjikha Vallei,

Lees verder

BHUTAN NATIONALE PARKEN

ROYAL MANAS NATIONAL PARK

Het oudste Nationale park van Bhutan

Lees verder

JIGME SANGYE WANGCHUCK NATIONAL PARK

Voorheen het Black Mountains National Park

Lees verder

JIGME DORJI NATIONAL PARK

Het grootste beschermde gebied in Bhutan

Lees verder

BHUTAN INFORMATIE

BESTE REISTIJD

Wanneer kunt u het beste naar Bhutan reizen?

Lees verder

PRAKTISCH

Paspoort- en visum informatie, geldzaken en belangrijke informatie over Bhutan

Lees verder

BRUTO NATIONAAL GELUK

Bruto Nationaal geluk en de verplichte dagvergoeding

Lees verder

VERVOER

Alles over de vervoersmogelijkheden in en naar Bhutan

Lees verder

RELIGIEUZE FESTIVALS

Tshechu’s in Bhutan inclusief alle data voor 2021

Lees verder

SPORT EN ACTIEF

Trekkings, raften en fietsen

Lees verder

ARCHITECTUUR

Dzongs, lhakhangs en chortens

Lees verder

CULTUUR EN LEVENSSTIJL

Huwelijk, geboorte, festivals en meer

Lees verder

OVERNACHTEN

van 5 * hotels tot traditionele huizen

Lees verder

ETEN, DRINKEN & ROKEN

Ema Datse, jak-boter en nog veel meer

Lees verder

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.