fbpx

Architectuur Bhutan

Bhutan is het enige onafhankelijke land waar een Tibetaanse variant van het Boeddhisme beleden wordt. Bijzonder in Bhutan is de unieke architectuur: huizen, tempels, kloosters, maar vooral de dzongs, de kloosterburchten zijn zeer indrukwekkend.  

Bhutan heeft traditionele regels voor de constructie van de dzongs en gewone gebouwen. Deze worden beschreven in de Driglam Namzha. Hier wordt geregeld hoe burgers zich in het openbaar moeten kleden en het regelt ook een aantal culturele activa, zoals kunst en architectuur. Onder leiding van een geïnspireerde lama wordt een dzong gebouwd door burgers als onderdeel van hun belastingplicht jegens de staat. Tegenwoordig worden traditionele structuren echter gebouwd door loonarbeiders, wat het vermogen van de overheid om met name dzongs te repareren en te behouden, onder druk zet.  

In 1998 heeft de Bhutaanse koning besloten dat alle gebouwen moesten worden gebouwd met veelkleurige houten gevels, kleine boogramen en schuine daken. Traditionele westerse Bhutanese constructies waren vaak gemaakt van houten frames, aarden materiaal, vlechtwerk en lemen binnenmuren. Er mochten geen spijkers of ijzeren staven in de constructies gebruikt worden.  

De architectuur van de gewone huizen is afhankelijk van de ligging en de hoogte. Op de lagergelegen delen zijn voornamelijk rieten bamboehuizen gebouwd. Hoe hoger de locatie, hoe meer gebruik er wordt gemaakt van stenen constructies. In het westen van Bhutan zijn de gebouwen over het algemeen gebouwd met twee verdiepingen. Bij deze huizen is de bovenste verdieping ingericht als kapel/gebedsruimte of wordt deze gebruikt als gastenverblijf.  

Bhutan heeft zeer herkenbare architectuur in de vorm van dzongs, chortens, lakhangs en gonpa’s.  

CHORTENS IN BHUTAN 

Chortens in Bhutan zijn Tibetaanse witte bouwwerken, in de vorm van een omgekeerde klok, welke is geplaatst op een verhoogde, trapsgewijze onderbouw. Het is een Tibetaanse boeddhistische variant van een stoepa, die niet alleen in Bhutan voorkomen maar ook in Ladakh en Sikkim in India. Grotere Bhutanese koepelvormige chorten zijn uit steen gehouwen en witgekalkt in de Nepalese stijl, de kleinere chortens zijn vooral te vinden in het oosten en midden van Bhutan, meestal vergezeld van een beschermende houten bovenbouw.  

CHORTEN THIMPHU 

Vlak bij het centrum van Thimphu ligt het Chorten Monument en is een van de meest iconische monumenten. Dit monument werd gebouwd ter nagedachtenis aan de Derde Druk Gyalpo en is gewijd aan Wereldvrede. De chorten is een grote witte structuur bekroond met een gouden spits. Gedurende de dag zullen oudere Bhutanese mensen rond het monument lopen. Chorten betekent letterlijk ‘Zetel van het geloof’ en boeddhisten noemen dergelijke monumenten vaak de ‘Geest van Boeddha’. De Chorten is een excellent voorbeeld van boeddhistische architectuur en kunst, met prachtige schilderijen en ingewikkelde sculpturen. 

CHENDEBJI CHORTEN TRONGSA

Ook een must-see in de omgeving van Trongsa is de Chendebji Chorten, 41 kilometer ten westen van de stad. Omzoomd door weelderig groene landschappen en wapperende kleurrijke gebedsvlaggen, is deze chorten gebouwd in de stijl van de Nepalese stoepa Boudhanath in Kathmandu, een lust voor het oog. Volgens de legende Chendebji Chöten het lichaam van een ‘boze geest’. Deze prachtige Chorten werd gebouwd door de lama Tshering Wangchuk, een afstammeling van de Bemji Choeje van Trongsa, die op zijn beurt een afstammeling was van een Tibetaanse koning. De chorten beschikt over een grote gebedsruimte en een traditionele Bhutanese Chorten, die later werd opgericht door de Koninklijke grootmoeder Ashi Kezang Choden Wangchuk in 1982. U kunt hier een breed scala aan oude relikwieën zien die werden meegebracht door de Bemji Choeje. 

LHAKHANG BHUTAN 

Een lhakhang is een Tibetaans boeddhistische tempel en deze bevinden zich in de gehele Himalaya-regio. In een Lhakhang worden heilige voorwerpen bewaard en er vinden religieuze activiteiten plaats. Lhakhang betekent dan ook “huis van de goden”, goden die verlichting hebben bereikt zoals Gautama Boeddha, zijn volgelingen en andere goden.  

Bhutan heeft meer dan 1000 lhakhangs. U kunt ze vinden in vrijwel elk dorp en op elke bergtop. Hoewel ze niet de afmetingen hebben van een dzong, zijn veel lhakhangs ouder dan dzongs, sommige dateren zelfs uit de zevende eeuw. In een dorp is de lhakhang het meest prominente gebouw. Naast de religieuze, hebben ze ook een sociale en culturele functie omdat er ook veel plaatselijke culturele activiteiten plaatsvinden. De boeddhistische lhakhang heeft een eenvoudige zaal met een foyer als toegang en een zaal die het belangrijkste altaar van de tempel bevat. Een grote lhakhang kan meerdere kleine lhakhangs bevatten. Behalve een of twee grote zalen zijn er dan ook kleinere ruimten die worden gebruikt voor specifieke Boeddha’s en goden. Deze worden soms gefinancierd door een bepaalde familie of persoon. Naast de tempel staan meestal enkele eenvoudige gebouwen met ruimten voor de monniken.  

CHIMI LHAKHANG KLOOSTER 

Vlakbij Punakha ligt op een heuvel, het kleinere Chimi Lhakhang klooster. Dit is de bekendste tempel van Bhutan ne het staat bekend als de “vruchtbaarheids-tempel” en wordt veel bezocht door kinderloze stellen uit het hele land. Het is een populaire toeristenbestemming geworden waar bezoekers uit de hele wereld samen komen om getuige te zijn van de ongewone traditionele en culturele ceremonies die hier worden uitgevoerd. Het klooster is prachtig gebouwd met oude Thaise thema-architectuur met schilderijen en houtsnijwerk van fallussen (mannelijk lid) op alle muren. Een fallus brengt geluk en houdt demonen buiten de deur. Via een prachtige weg door de rijstvelden en kleine dorpjes kunt u naar dit prachtige klooster wandelen.  

KURJE LHAKHANG 

Volgens de verhalen mediteerde Guru Rinpoche, Bhutans grootste heilige, in een grot die in de tempel is gehuisvest. Volgens de historische verslagen stond de regio Bumthang in de achtste eeuw onder de heerschappij van koning Sindu Raza. Tijdens zijn bewind werd hij getroffen door een vreselijke ziekte. Hij zou zijn vervloekt door de plaatselijke beschermgod Shelging Karpo. Op uitnodiging van de koning zou de boeddhistische heilige Guru Rinpoche naar Bumthang zijn gereisd. Guru Rinpoche mediteerde in een grot om de boze geesten te bedwingen en de gezondheid van de koning werd hersteld. In die grot bleven afdrukken van het lichaam van Guru Rinpoche en vandaar de naam Kurje (afdruk van het lichaam). In 1652 bouwde de eerste gouverneur van Trongsa de oudste Lhakhang die de grot omsloot. Tegenwoordig zijn er drie belangrijke Lhakhangs (kloosters) bij Kurje. Er wordt ook aangenomen dat de cipresboom bij de ingang een uitloper is van de wandelstok van Guru Rinpoche. 

JAMBAY LHAKHANG 

Een van de oudste en meest vereerde tempel is de Jambay Lhakhang. In 659 na Christus had de Tibetaanse koning Songtsen Gampo een ernstig probleem in zijn rijk. Het rijk had enorm veel last van een kwaadaardige demon die over het Himalaya-gebied heerste, want deze demon verwoestte de regio met kwaadaardige krachten. Om dit kwaad te bestrijden, bouwde Songtsen Gampo een reeks tempels in de Himalaya, die allemaal hielpen om de demon vast te pinnen. Vier tempels werden gebouwd om haar schouders en heupen vast te drukken, nog vier voor de ellebogen en knieën en nog eens vier om haar handen en voeten vast te houden. Latere geschiedenissen breiden deze toch al kleurrijke legende zich nog verder uit en vertellen hoe de koning 108 tempels bouwde om de demonen te verslaan. Alle tempels werden in één dag gebouwd. De Jambay Lhakhang werd gebouwd om de linkerknie van de demon vast te pinnen. En met Jambay Lhakhang en de andere tempels op hun plaats, werd de demon voor altijd aan de aarde vastgepind, hierdoor kon de koning het land van het kwaad kon verlossen en het boeddhisme introduceren. Helaas zijn er nog maar een handje vol tempels van overgebleven.  

TIJGERNEST TAKTSANG

De beroemdste lhakhang van Bhutan is het tijgernestklooster. Dit klooster bestaat uit acht grotten. De tempel bestaat uit vier hoofdtempels. Deze zijn perfect ontworpen aan de omgeving en de rots. Van de acht grotten zijn er vier relatief gemakkelijk te bereiken. De grot waar Guru Rinpoche voor het eerst binnenkwam, vliegend op de Tijger, staat bekend als ‘Tholu Phuk’ en de oorspronkelijke grot waar hij woonde en mediteerde, staat bekend als de ‘Pel Phuk’. Hij gaf de monniken opdracht hier het klooster te bouwen. Lees hier meer over dit interessante gebouw.

DZONGS IN BHUTAN 

Dzongs in Bhutan werden gebouwd als majestueuze forten en dienen sinds de 17de eeuw als een monument van overwinning en macht toen ze gebouwd werden om het bolwerk van het boeddhisme te vertegenwoordigen. Bhutan heeft door de geschiedenis heen voornamelijk de Tibetaanse traditie van boeddhistische architectuur gevolgd. 

De dzongs in Bhutan dienen verschillende doelen. De drie belangrijkste doelen zijn administratieve en religieuze doeleinden voor de monniken en ze vertegenwoordigen ook de belangrijkste zetel van de boeddhistische school die verantwoordelijk is voor het verspreiden van de ideeën van de religie.  

Er is een aparte accommodatie voor de tempelmonniken naast het hoofdgebouw. De constructie van de dzong is zodanig dat er in het midden een enorme toren staat die wordt omgeven door een rechthoekig complex. Het hele complex ziet er buitengewoon verbluffend uit tussen de hoge bergketens van Bhutan. 

GESCHIEDENIS DZONGS 

De constructie van de Dzongs in Bhutan kan teruggaan tot de 12de eeuw toen de bouw van de Dzongs begon door de geestelijken van de boeddhistische scholen. Het was in 1616 toen de prominente figuur van Zhabdrung Ngawang Namgyel, die de DrukpaKagyud-boeddhistische school oprichtte, begon met het bouwen van de Dzong-architectuur in verschillende delen van het land. De dzongs dienden om de boeddhistische religie en om zijn ideeën te verspreiden.  

LOCATIE DZONGS 

De locatie van de dzongs zijn van groot belang in de cultuur van Bhutan. De prominente locatie van de dzongs leidde ook tot de eenwording van het land. Er wordt aangenomen dat de locatie en positie van elke dzong werden bepaald door de profetieën van de heiligen en de oude literatuur van het land. Tegenwoordig zijn ze het de mooiste voorbeelden van architectuur, geschiedenis en religieuze plek. 

SOORTEN DZONGS 

Er zijn drie soorten dzongs in Bhutan: 

  • Pre- Zhabdrung, deze werden over het algemeen werden gebouwd door de geestelijken van de boeddhistische scholen 
  • Zhabdrung-tijdperk dzongs, deze werden gebouwd onder toezicht van Zhabdrung Ngawang Namgyel. De belangrijkste dzongs van Bhutan werden gebouwd tijdens het Zhabdrung-tijdperk. 
  • Post- Zhabdrung-tijdperk, dit zijn de moderne en “nieuwere” dzongs 

ARCHITECTUUR DZONGS 

Het meest opvallende en onderscheidende kenmerk van de dzongs in Bhutan is het contrast van witte muren en het houtwerk dat de daken van het gebouw bedekt. Ze hebben torenhoge structuren die worden omringd door het enorme complex van verschillende gebouwen die verschillende doeleinden dienen. Ze staan bekend om hun bijzondere ontwerpen van het houtwerk dat de daken van deze forten sieren.  

De binnenplaatsen en de tempels die een groot deel uitmaken van het interieur van de dzongs staan bekend door het gebruik van heldere kleuren en motieven. De toegangspoort van de gebouwen is over het algemeen enorm en de witte muren met kleine ramen aan de onderkant en grote ramen aan de bovenkant. Het gebruik van stenen voor zowel constructie als decoratieve doeleinden is duidelijk terug te zien in de dzongs. 

Het meest interessante deel van deze dzongs is echter hun architectuurplanning. In plaats van de architectonische planning werd elke dzong gebouwd door een lama die de afmetingen en met spirituele middelen zou suggereren. Een ander interessant kenmerk van hun constructie is het gebruik van arbeidskrachten. Deze dzongs werden gebouwd door de herendienst als onderdeel van de belastingbetaling aan de overheid. Een aantal mensen uit elk huishouden moest als herendienst gaan tijdens hun niet-landbouwperiode om bij te dragen aan de bouw van deze Bhutanese dzongs. 

6 MOOISTE DZONGS VAN BHUTAN 

1. TRONGSA DZONG

Trongsa Dzong is de bekendste dzongs van Bhutan en ook de grootste dzong. Trongsa Dzong ligt in de wijk Trongsa, precies het centrum van het land. Vanwege de belangrijke locatie is Trongsa Dzong zowel een administratieve als religieuze plek voor het land. De Trongsa Dzong is lange tijd het officiële hoofdkantoor van de Trongsa-regering geweest van waaruit het meeste van haar officiële werk wordt uitgevoerd. Het is ook een kloostercomplex en de thuisbasis van maar liefst 200 monniken die samen in het complex wonen. De locatie van Trongsa Dzong wordt niet alleen als vitaal belang beschouwd vanwege de centrale dekking, maar ook vanwege de schilderachtige landschappen die rond dit prestigieuze gebouw even belangrijk zijn. Het is gelegen op de rand van de berg met de sterk stromende Mangde-rivier aan de oevers. Op de achtergrond kunt u getuige zijn van de zwarte Himalaya-reeksen in het zuidwesten. Het witte kloostercomplex met de ontvouwende groene heuvels is werkelijk adembenemend.  

2. PARO DZONG

Paro Dzong is ook een van de meest vooraanstaande kloosters en onderwijsscholen van Bhutan. Deze dzong bevindt zich in het Paro-district en staat ook bekend als Rinpung Dzong. Het Paro-district wordt beschouwd als een van de mooiste van het land en een attractie voor reizigers en boeddhistische geleerden. De dzong ligt aan de oevers van de Paro Chhu-rivier en is bereikbaar via een kleine brug. Het complex van de dzong is niet alleen een klooster, maar ook de Kagyu-school die tot de voorouderlijke lijn van Drukpa behoort. Het is ook de officiële ruimte voor de regering van het district Paro voor al hun administratieve doeleinden. De Paro Dzong staat bekend om de viering van Paro Tshechu, een van de vele grote festivals in Bhutan. Bij het festival draait alles om de heilige figuur Padmasambhava en worden verschillende traditionele dansen worden uitgevoerd 

3. PUNAKHA DZONG

De Punakha Dzong ligt in het Punakha-district van Bhutan en het is de locatie van het fort dat het zo belangrijk maakt in de Bhutanese cultuur. Het is gelegen aan de samenvloeiing van de twee rivieren, Mo Chhu en Po Chhu, die door de lokale bevolking worden beschouwd als de moeder- en vaderfiguur.  De Punakha dzong is de op een na oudste en op een na grootste Dzong in Bhutan. Punakha was eerder het administratieve centrum van de regering totdat de hoofdstad van het land in 1955 werd verplaatst naar Thimphu. Het was de winterresidentie voor de monniken die hier kwamen op zoek naar het warmere klimaat vanuit het noorden van het land. De dzong ligt op een hoogte van 1.200 meter en heeft daarom in de winter een aangenamer klimaat. De dzong herbergt ook de Kagyu-school van het Tibetaans boeddhisme van de Drukpa-afstamming. Door de ligging aan de oevers van de rivier is de vegetatie rondom het complex zeer rijk. 

4. TRASCHICHHO DZONG

De Traschichho Dzong is nog een ander oud fort dat een weerspiegeling is van de geschiedenis van Bhutan. Het is gelegen aan de noordelijke rand van Thimphu, de hoofdstad van Bhutan, en langs de oevers van rivier Wang Chu. Het is een groot gebouw met een prachtige omgeving en weelderige groene grasvelden. Trashichho Dzong betekent ‘het fort van de glorieuze religie’ en is ook de thuisbasis van zowel religieuze als administratieve activiteiten. Het gebouw is vele malen gerenoveerd, vroeger na diverse veroveringen door de verschillende heersers, later ook vanwege de natuurrampen. De oudste delen die tot op de dag van het oorspronkelijke fort stilstaan, zijn Utse-torens (de uitkijktoren), Lhakhang Sarp (nieuwe tempel) en Gönkhang (beschermertempel). Het gebouw is een contrast van witte muren en houten exterieurs met gedetailleerd artistiek houtwerk in het interieur. Het zuidelijke deel van het gebouw is gewijd aan de regeringsfunctionarissen en het westelijk deel staat een toren die gewijd is aan het Shakyamuni Boeddhabeeld en de goden. Het was ook het huis van de koninklijke familie van Bhutan totdat ze naar Dechencholing Palace verhuisden. 

5. JAKAR DZONG

De Jakar dzong, ook wel bekend als Jakar Yugyal Dzong, is gelegen in het Bumthang-district, strategisch in het midden van het land. De vallei staat bekend om zijn hoge bergketens en passen. Om bij de Jakar Dzong te komen moet u een korte wandeling over een pad met stenen maken. Deze Bhutanese dzong heeft een belangrijke rol gespeeld in zowel religieuze als defensiedoeleinden. De strategische ligging van de dzong en pogingen om de dzong te veroveren hebben niet geleid tot het verval, want het bouwwerk staat tot op heden nog steeds sterk op zijn plaats. 

6. LHUNTSE DZONG

Een ander prominent fort in Bhutan is Lhuntse Dzong. Deze dzong ligt in de Kuri Chhu-vallei, waar een van de grootste rivieren van het land stroomt, de Kuri Chhi. De vallei staat bekend om zijn verfrissende schoonheid van de heuvels en rivieren en geeft deze Dzong een belangrijke ligging van het land. Het fort ligt op de bergrug waardoor het uitzicht heeft over de hele vallei en ook over de prachtige landschappen van het land. 

TIPS VOOR HET BEZOEKEN VAN DE DZONGS VAN BHUTAN 

  • Bhutaanse dzongs zijn religieuze plaatsen, en daarom moet u zich aan de juiste kledingvoorschriften houden. Een shirt/vest/jas met lange mouwen die uw armen volledig bedekken en ook een lange broek of rok die uw benen bedekken worden sterk geadviseerd als teken van respect voor het geloof.  
  • Loop altijd met de klok mee rond de uitkijktoren. 
  • U hoeft uw schoenen niet uit te doen als u de dzong binnen wilt gaan, maar er zijn maar een paar gangen en binnenplaatsen waar u uw schoenen uit moet doen voordat u naar binnen wilt gaan.
  • Fotografie is in sommige gebieden verboden. Zorg ervoor dat u weet waar u niet mag fotograferen.
  • Dzongs in Bhutan zijn de trots van de lokale bevolking, omdat hier de boeddhistische cultuur duidelijk terug te vinden is. U mag dzongs dus zeker niet missen tijdens een reis in Bhutan.

RONDREIZEN BHUTAN & INDIA & NEPAL

Bhutan Rondreizen

4 tours

India rondreizen

12 tours

Nepal Rondreizen

4 tours

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.