fbpx

Beste reistijd Bhutan

KLIMAAT BHUTAN

Door de ligging in de Himalaya wordt vaak ten onrechte gedacht dat het in Bhutan koud is. In de winter is het op de hoger gelegen delen inderdaad koud, maar in het zuiden van Bhutan heerst een tropisch klimaat met in de zomermaanden (juni – augustus) veel neerslag. In de Himalaya-gebieden is er weer weinig neerslag, en de neerslag die valt, is voornamelijk sneeuw. Bhutan heeft dus een zeer gevarieerd klimaat mede veroorzaakt door de grote hoogteverschillen in het land.  

De temperaturen zijn ook zeer gevarieerd. De warmste en laagste gebieden liggen in het zuiden van Bhutan en hoe meer u naar het noorden gaat, en dus naar de hoger gelegen gebieden, wordt het kouder. Toch is het op middelmatige hoogtes over het algemeen alleen tijden de nacht lichte tot matige vorst. In de wintermaanden ligt de temperatuur tussen de vier en tien graden en in de zomermaanden tussen de 15 en 25 graden. Zeker in het zuiden kan het dan ook gemakkelijk 30 graden worden.  

REGENSEIZOEN BHUTAN

Bhutan heeft een droog en nat seizoen. Van november tot maart is het droog en het natte seizoen loopt van mei tot en met september. In deze periode valt vrijwel de totale jaarlijkse neerslagsom. Deze grote hoeveelheden regen kunnen voor veel overlast zorgen, zoals overstromingen en modderstromen. Sommige wegen in Bhutan worden in de zomer tijdelijk onbegaanbaar en moeten daardoor afgesloten worden. De maanden april en oktober zijn overgangsmaanden tussen het droge en natte seizoen. 

Vanwege de relatieve kou in de winter, zeker op hogere hoogtes, zijn het voorjaar en najaar de beste reisperiodes voor Bhutan, zeker ook als u een trekking wilt gaan maken. Het voorjaar is dan van begin maart tot de tweede helft van april. Het is dan in grote delen van het land prima weer, met de kanttekening dat het in de hoogste berggebieden nog wel erg koud kan zijn, zeker in de nachten. Het najaar is van half oktober tot half november. De moesson is dan voorbij en ook in de hoger gelegen regio’s is het nog niet koud.  

KLIMAAT PUNAKHA 

Punakha ligt in het noorden van Bhutan, op ongeveer 4000 meter hoogte. Het droge Chinaklimaat kenmerkt zich door warme en vochtige zomers en koele winters. Hierdoor zijn de temperaturen in Punakha een stuk aangenamer dan elders in Bhutan. De rivierenvallei rond de stad is zeer vruchtbaar en u zult hier dan ook veel rijstvelden tegen komen, die het goed doen door dit aangename klimaat, welke alleen voorkomt in gebieden op grote hoogte en op een relatief lage breedtegraad.  

KLIMAAT THIMPHU 

Thimphu ligt op een hoogte van 2300 meter en is de hoofdstad van Bhutan. Ook Thimphu heeft droge winters en relatief warme zomers waarin de moesson voor heel veel regen zorgt. Met een gemiddelde minimumtemperatuur van 15 graden en een gemiddelde maximumtemperatuur van ruim 26 graden is de zomerperiode (juni t/m augustus) warm. De temperatuur is in de winter wel een stuk lager, in de nacht vriest het, en is het enkele graden onder nul, overdag is het tussen de vijf en 15 graden boven nul en schijnt de zon veelvuldig. 

KLIMAAT PHUNTSHOLING 

Phuntsholing ligt in het zuiden van Bhutan, tegen de grens met India in het Himalayagebergte. Phuntsholing heeft een koud Chinaklimaat. In de wintermaanden zijn de passen en wegen hier vaak afgesloten door sneeuw. Het is er dan ook ontzettend koudIn de zomermaanden wordt het een stuk warmer en valt er ook veel neerslag, hierdoor is er een prachtige vegetatie in de omgeving.

RONDREIZEN BHUTAN & INDIA & NEPAL

Bhutan Rondreizen

4 tours

India rondreizen

12 tours

Nepal Rondreizen

4 tours

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.