fbpx

Bumthang

BUMTHANG BHUTAN

Bumthang wordt ook wel beschouwd als het culturele en religieuze hart van Bhutan. Bumthang is de thuisbasis van enkele van de oudste boeddhistische tempels en kloosters en hier worden ook veel religieuze festivals gehouden.  

Bumthang bestaat eigenlijk uit vier valleien: Chumey (Chhume), Ura, Thang en Jakar (Choekhor), waarin de grootste plaats Jakar ligt. De Jakar vallei wordt ook wel de ‘Bumthang Vallei’ genoemd. De valleien zijn breed en zacht uitgesleten door de oude gletsjers en hebben daardoor een “open” karakter met ieder hun eigen verhaal.  

De vruchtbare valleien van Bumthang zijn bedekt met velden met boekweit, rijst en aardappelen. Appelboomgaarden, schapenboerderijen en melkveebedrijven zijn hier ook veel voorkomende bezienswaardigheden. Elke vallei met een eigen identiteit. Chhume en Choekhor zijn landbouwgebieden, Thang en Ura staan bekend om het fokken van yaks en schapen. De regio ligt op een hoogte tussen 2.600 en 4.500 meter en trekt jaarlijks een groot aantal toeristen. De regio is zeer geschikt als u van wandelen, mountainbiken, tempels en kloosters houdt.  

JAMBAY LHAKHANG 

Een van de oudste en meest vereerde tempel is de Jambay Lhakhang. In 659 na Christus had de Tibetaanse koning Songtsen Gampo een ernstig probleem in zijn rijk. Het rijk had enorm veel last van een kwaadaardige demon die over het Himalaya-gebied heerste, want deze demon verwoestte de regio met kwaadaardige krachten. Om dit kwaad te bestrijden, bouwde Songtsen Gampo een reeks tempels in de Himalaya, die allemaal hielpen om de demon vast te pinnen. Vier tempels werden gebouwd om haar schouders en heupen vast te drukken, nog vier voor de ellebogen en knieën en nog eens vier om haar handen en voeten vast te houden. Latere geschiedenissen breiden deze toch al kleurrijke legende zich nog verder uit en vertellen hoe de koning 108 tempels bouwde om de demonen te verslaan. Alle tempels werden in één dag gebouwd. De Jambay Lhakhang werd gebouwd om de linkerknie van de demon vast te pinnen. En met Jambay Lhakhang en de andere tempels op hun plaats, werd de demon voor altijd aan de aarde vastgepind, hierdoor kon de koning het land van het kwaad kon verlossen en het boeddhisme introduceren. Helaas zijn er nog maar een handje vol tempels van overgebleven.  

KURJE LHAKHANG 

Volgens de verhalen mediteerde Guru Rinpoche, Bhutans grootste heilige, in een grot die in de tempel is gehuisvest. Volgens de historische verslagen stond de regio Bumthang in de achtste eeuw onder de heerschappij van koning Sindu Raza. Tijdens zijn bewind werd hij getroffen door een vreselijke ziekte. Hij zou zijn vervloekt door de plaatselijke beschermgod Shelging Karpo. Op uitnodiging van de koning zou de boeddhistische heilige Guru Rinpoche naar Bumthang zijn gereisd. Guru Rinpoche mediteerde in een grot om de boze geesten te bedwingen en de gezondheid van de koning werd hersteld. In die grot bleven afdrukken van het lichaam van Guru Rinpoche en vandaar de naam Kurje (afdruk van het lichaam). In 1652 bouwde de eerste gouverneur van Trongsa de oudste Lhakhang die de grot omsloot. Tegenwoordig zijn er drie belangrijke Lhakhangs (kloosters) bij Kurje. Er wordt ook aangenomen dat de cipresboom bij de ingang een uitloper is van de wandelstok van Guru Rinpoche. 

BUMTHANG FESTIVAL 

Tegenwoordig is het tempelcomplex van één verdieping, dat op een plateau aan de Bumthang Chhu-rivier ligt, niet alleen beroemd om zijn grillige geschiedenis maar ook om zijn jaarlijkse festival. Het Jampey Lhakhang Drup-festival wordt elk jaar gehouden om de bouw van de tempel te herdenken en om Guru Rinpoche te eren, een boeddhistische meester uit de achtste eeuw die de Jampey Lhakhang-tempel heeft ingewijd. 

Het vierdaagse festival biedt veel verschillende dansen, maar twee worden als bijzonder heilig beschouwd. De eerste is de Mewang, of Fire Dance, die ’s avonds wordt gehouden om onvruchtbare vrouwen te zegenen in de hoop dat ze later kinderen kunnen krijgen. De tweede is de Tercham, ook wel de naaktdans genoemd, hier dansen 16 mannen om rond middernacht rond de tempel, allemaal volledig naakt. Dit is een traditie uit de achtste eeuw, toen een bende duivels het gebied volledig verwoesten. Om de duivels af te leiden, voerden de plaatselijke mannen een naakte dans uit, waarbij de duivels door hun ongeklede capriolen betovert raakten waardoor ze niets meer konden verwoesten.  

Bumthang is een mysterieuze plek waar het gonst van de verhalen, legendes en mythes. De mythe bij het vlammenmeer is ook een interessant verhaal. Bij een verbreding van een bergrivier steken mensen tot de dag van vandaag boterkaarsjes aan en mensen komen hier naar toe om te bidden en offers te brengen. Allemaal omdat er ooit een heilige was die een tempel in het water zag. 

TAMSHING LHAKHANG

Op vijf kilometer afstand van Jakar ligt het Tamshing Klooster, oorspronkelijk bekend als Tamshing Lhuendrup Chholing (klooster van goede boodschap). Het is een klein gelijkvloers complex, gebouwd in 1501 en omgeven door dorpshuizen en een prachtig uitzicht op de Kurje Lhakhang aan de overkant van de Chamkhar rivier. Dit klooster is gebouwd door de Pema Lingpa, een grote boeddhistische heilige en spiritueel leraar die vele schatten in het koninkrijk heeft ontdekt. Hij bouwde het klooster met de hulp van Dakini’s (een vrouwelijke boodschapper van wijsheid, een vrouwelijke belichaming van verlichting) die veel standbeelden bouwden. Pema Lingpa is ook de oprichter verschillende heilige gemaskerde dansen. Op de binnenmuren van de tempel zijn afbeeldingen te zien die oorspronkelijk door Pema Lingpa zelf zijn geschilderd en die niet zijn gerestaureerd sinds het voor het eerst werd geschilderd. Hoewel er naar verluidt nog oudere schilderijen onder zitten. De tempel herbergt ook standbeelden van Guru Rinpoche met een standbeeld van Jampa (Boeddha van de toekomst). Pelgrims, die verlost willen worden van hun zonden, moeten rond het altaar rondjes lopen met de ijzeren deken die door Pema Lingpa is geweven. Het klooster herbergt momenteel ongeveer 100 monniken. Elk jaar wordt op de binnenplaats van het klooster een festival gehouden genaamd Phala Choepa, een reeks unieke ceremoniële dansen van Pema Lingpa. 

MEBAR TSHO – THE BURNING LAKE 

Het Burning Lake, Mebar Tsho, ligt bij het dorpje Tang, langs de weg tussen Jakar en Ura. Vanuit Jakar is het ongeveer 30 minuten rijden naar het Mebar Tsho. Mebar Tsho wordt beschouwd als een van de meest heilige plaatsen in de regio omdat het verwant is aan de beroemde religieuze Terton Pema Lingpa. Pema Lingpa wordt beschouwd als een geïncarneerde leerling van Padmasambhava die aan het einde van de 15e eeuw een schat in het meer ontdekte. Volgens de legende had Terton Pema Lingpa een visioen van deze heilige schatten die Guru Rinpoche eeuwen eerder in het meer had verborgen. De inwoners van Tang en de plaatselijke heerser waren echter cynisch over zijn beweringen. Om zijn beweringen te bewijzen, hield Pema Lingpa een boterlamp (bronzen lamp voor religieuze doeleinden waarin jakboter wordt gebrand) in zijn hand terwijl hij in het meer sprong. Nadat hij lange tijd onder water was gebleven, kwam hij weer tevoorschijn met een kist en een papierrol en de boterlamp in zijn hand, nog steeds helder brandend. Daarna werd het meer bekend als Mebar Tsho (het brandende meer). Tegenwoordig is dit kleine zoetwatermeer een heilig pelgrimsoord voor de Bhutanezen met felgekleurde veelkleurige gebedsvlaggen eromheen. Bij het meer is ook een klein altaar opgericht dat is gewijd aan Terton Pema Lingpa.  

BUMTHANG BROUWERIJ 

Naast de belangrijke attracties zoals de Dzongs en de eeuwenoude Lhakhangs heeft de Bumthang Vallei ook een brouwerij. Vanaf de brouwerij heeft u een prachtig uitzicht over de vallei. Een Zwitser, Fritz Maurer verhuisde ergens in de jaren zestig naar Bumthang en startte de brouwerij en later ook een Zwitserse kaasfabriek. De brouwerij produceert bier op een echt ouderwetse stijl door slechts een kleine partij bier per keer te produceren. Het geliefde en ongefilterde Rode Panda-bier is vernoemd naar een bedreigde diersoort die bekend staat als de Rode Panda. Het wordt geleverd in een fles van 650 ml en zonder conserveringsmiddelen. De toegangsprijs is $ 5 inclusief een rondleiding door de brouwerij en een fles bier.  

CHAKHAR LHAKHANG (THE IRON CASTLE TEMPLE)

Vlakbij de Jampey Lhakhang ligt Chakhar Lhakhang, het paleis van de Indiase koning Sendha Gyab, beter bekend als Sindu Raja. Deze koning was de eerste persoon die de heilige Guru Rinpoche uitnodigde om naar Bumthang te komen. Het oorspronkelijke paleis was gemaakt van ijzer, vandaar de naam Chakhar wat ijzer betekent. Er werd gezegd dat het negen verdiepingen hoog was, met daarin alle schatten van de wereld. Het huidige gebouw werd in de 14e eeuw gebouwd door de heilige Dorji Lingpa. Er staat een beeld van Guru Rinpoche en er zijn tientallen maskers en zwarte hoeden die worden gebruikt tijdens het Jampey Lhakhang Drup-festival. Ook staat er een standbeeld van Tashi Khewdoen, de dochter van de Indiase koning Sindu Raja. Zij was de gemalin van Guru Rinpoche. Ook is er een foto van haar stenen voetafdruk, een van de meest gewaardeerde relikwieën van de Lhakhang. Op de begane grond heeft de ondernemende huismeester een klein museum geopend met boerderij-, huishoudelijke en religieuze voorwerpen. 

RONDREIZEN BHUTAN & INDIA & NEPAL

Bhutan Rondreizen

4 tours

India rondreizen

12 tours

Nepal Rondreizen

4 tours

LIGGING BUMTHANG

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.