fbpx

Cultuur en levensstijlen Bhutan

CULTUUR BHUTAN

Hoewel Bhutan een van de kleinste landen ter wereld is, is de culturele diversiteit en rijkdom groot, en het beschermen en koesteren van deze cultuur is van groot belang voor het nationaal geluk van de inwoners van Bhutan.  

EETGEWOONTES 

De traditionele Bhutanese eetgewoonten zijn eenvoudig. De Bhutanezen eten hun voedsel met hun handen terwijl ze in kleermakerszit op de grond zitten. Het eten wordt als eerste aan het hoofd van de familie geserveerd, waarna de rest van de familieleden hun eten opgediend krijgen. Het zijn meestal vrouwen die het eten serveren en in de meeste gevallen de moeder. Voor het eten wordt een kort gebed gehouden en een klein beetje van de maaltijd op de vloer gelegd als offer aan de plaatselijke geesten en goden. Met de modernisering zijn de eetgewoonten wel veranderd, en in stedelijke gebieden eten mensen meestal met bestek terwijl ze aan een gewone eettafel zitten. Traditioneel werden gerechten gekookt in aardewerk, maar tegenwoordig zijn deze ook vaak vervangen door moderne goederen. Een typische Bhutanese maaltijd bestaat uit rijst, een gerecht van Ema Datse, het favoriete gerecht van het land met chili en kaas, varkensvlees, rundercurry of linzen.  Lees hier verder over het heerlijke eten van Bhutan.

GEBOORTE 

De geboorte van een kind is altijd een bijzonder festijn in Bhutan. De eerste drie dagen na de geboorte is het niet gebruikelijk dat de familie de kleine komen aanschouwen. Op de derde dag wordt een kort zuiveringsritueel uitgevoerd waarna bezoekers welkom zijn om de pasgeborene en de moeder te bezoeken. In het Bhutan maakt het niet uit of de kinderen een jongen of een meisje zijn. Jongens krijgen niet meer cadeaus dan meisjes of omgekeerd. De Bhutanezen zien kinderen als voorlopers van de toekomst. Traditioneel worden er diverse geschenken aangeboden variërend van zuivelproducten tot kleding en geld. Het kind krijgt niet meteen een naam bij de geboorte, deze verantwoordelijkheid wordt gewoonlijk toevertrouwd aan de hoofdlama (boeddhistische priester) van de plaatselijke tempel. De moeder en het kind zullen ook zegeningen ontvangen van de plaatselijke godheid (geboortegod) en het is traditioneel dat de naam die het kind krijgt wordt geassocieerd met deze god. In sommige gevallen krijgt het kind de naam van de dag waarop het wordt geboren. Op basis van de Bhutanese kalender wordt een horoscoop geschreven op basis van de tijd en datum van de geboorte, deze zal de verschillende rituelen beschrijven die op verschillende momenten in het leven van het kind moeten worden uitgevoerd en tot op zekere hoogte zijn of haar toekomst voorspellen. 

BHUTAN HUWELIJK 

Tot enkele decennia geleden waren gearrangeerde huwelijken heel gewoon en velen trouwden met iemand binnen de eigen familie. In het oosten van Bhutan waren huwelijken tussen neven en nichten ook ooit gebruikelijk, maar dit gebeurt tegenwoordig een stuk minder. De meeste huwelijken zijn nu gebaseerd op een individuele keuzes. Een huwelijk is een eenvoudige aangelegenheid en wordt meestal rustig gehouden. Er worden echter uitgebreide rituelen uitgevoerd voor duurzame verbintenissen tussen de bruid en de bruidegom. Als deze religieuze ceremonie ten einde loopt, bieden ouders, familieleden en vrienden van het paar de pasgetrouwden traditionele offergaven van sjaals samen met geschenken in de vorm van contant geld en goederen. In het westen van Bhutan is het gebruikelijk dat de man in het huis van zijn vrouw gaat wonen na het huwelijk, in het oosten van Bhutan trekt de vrouw in bij de man. Natuurlijk kunnen de pasgetrouwden er ook voor kiezen om allebei in een nieuw huis te gaan wonen. Echtscheiding is ook een geaccepteerde norm en is geen schande.   

BEGRAFENIS 

 De dood betekent wedergeboorte of louter een overgang naar een nieuw leven. In overeenstemming met de tradities worden uitgebreide rituelen uitgevoerd om een veilige doorgang en een goede wedergeboorte te garanderen. De 7de, 14de, 21ste en 49ste dag na iemands dood zijn zeer belangrijk en zijn te herkennen dat er gebedsvlaggen worden opgehangen voor de overledene en er worden religieuze rituelen uitgevoerd. De familieleden en mensen van de plaats komen met alcohol, rijst of andere voorwerpen om dergelijke rituelen bij te wonen. Hoewel de overledene normaal gesproken wordt gecremeerd, variëren begrafenispraktijken in enkele gevallen. In sommige delen van het land begraven mensen hun doden meestal, terwijl ze in sommige delen ‘Sky Burials‘ uitvoeren, een proces waarbij de overledenen worden voorbereid en boven op de berg worden achtergelaten om door gieren te worden verslonden in een laatste daad van mededogen en vrijgevigheid.   

BHUTANESE KLEDING 

 Een van de meest onderscheidende kenmerken van de Bhutanezen is hun traditionele kleding.  Unieke kledingstukken die zich gedurende duizenden jaren hebben ontwikkeld. Mannen dragen de Gho, een knielange mantel die enigszins lijkt op een kimono die is vastgemaakt aan de taille door een traditionele riem die bekend staat als Kera. De buidel die traditioneel aan de voorkant wordt gevormd, werd vroeger gebruikt voor het dragen van voerbakken en een kleine dolk. Tegenwoordig wordt hij voor andere voorwerpen gebruikt, kleine artikelen zoals portemonnees, gsm’s en een  Doma (kevernoot). Vrouwen dragen de Kira, een lange jurk tot op de enkels, vergezeld van een licht buitenjasje dat bekend staat als een Tego met een binnenlaag dat bekend staat als een Wonju. 

Tribale en semi-nomadische mensen zoals de Bramis en Brokpa’s die in het oosten van Bhutan leven, dragen over het algemeen kleding die verschilt van de rest van de Bhutanese bevolking. De Brokpas en de Bramis dragen allebei jurken die zijn geweven van jak- of schapenhaar. 

Bhutanezen dragen lange sjaals wanneer ze Dzongs en andere administratieve centra bezoeken. De gedragen sjaals variëren in kleur, wat de status of rang van de drager aangeeft. De sjaal die door mannen wordt gedragen, staat bekend als Kabney, terwijl die door vrouwen wordt gedragen als Rachu. De Rachu wordt over de schouder van een vrouw gehangen en net als de sjaals die door mannen worden gedragen, hebben ook zij een specifieke rangorde in verband met hun kleur. Rachus wordt meestal geweven van ruwe zijde en geborduurd met prachtige rijke patronen. 

FESTIVALS BHUTAN

 Bhutan is rijk aan culturele diversiteit en deze rijkdom met kleurrijke religieuze festivals die in het hele land worden gevierd. Elk dorp is bekend om een uniek festival, de jaarlijkse tshechu, een religieus festival. Als de tshechu begint, kleden de dorpelingen zich in hun mooiste kleren en komen samen in hun plaatselijke tempels en kloosterswaar deze festivals plaatsvinden. Tshechu’s zijn aangelegenheden om belangrijke gebeurtenissen in het leven van de tweede Boeddha, de Indiaas-Pakistaanse tantrische meester bekend als Guru Rinpoche, te vieren. Gemiddeld worden gedurende drie dagen verschillende maskerdansen uitgevoerd met liederen en dansen. Deze religieuze vieringen zijn levendige, levenslustige aangelegenheden waarbij mensen maaltijden van rode rijst, pittig varkensvlees, Ema Datse, Momos (varkens- of runderknoedels) delen terwijl ze de bedwelmende traditionele rijstwijn drinken die bekend staat als Ara. Deze gelegenheden bieden de dorpelingen een uitstel van het harde werk van hun dagelijkse leven en geven de gemeenschap de gelegenheid om bij te praten met familie en vrienden. Lees hier meer over de festivals in Bhutan. 

RONDREIZEN BHUTAN & INDIA & NEPAL

Bhutan Rondreizen

4 tours

India rondreizen

12 tours

Nepal Rondreizen

4 tours

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.