fbpx

Eten in Bhutan

De maaltijden in Bhutan zijn simpel en eenvoudig, maar smaakt heerlijk. Bhutan is een overwegend boeddhistisch land, waardoor er veel vegetarisch wordt gegeten. Voor toeristen is het geen probleem om in de middenklasse hotels, vis, kip, varken of rundvlees gerechten te krijgen, ook de Indiase en Chinese gerechten zijn populair. Bhutaanse mensen zijn doel op chilipepers en kaas, daarom is bijna elke gerecht in Bhutan zowel kaasachtig als pittig. De kaas wordt meestal geïmporteerd uit India en kaas van koeienmelk wordt geproduceerd in Bumthang. Er is ook kaas van jakmelk. De basis ingrediënten voor de Bhutaanse keuken zijn granen, pepers, groenten en rijst. Daarnaast zijn er ook veel Tibetaanse invloeden.  

BHUTAANSE KEUKEN 

EMA DATSE 

Het nationale gerecht in Bhutan is curry (traditionele Bhutaanse stoofpot) met een kaassaus (datse) gemengd met pikante chilipepers (ema). Ook worden er groenten doorheen gemengd. Het gerecht wordt ook vaak bereid met jak-kaas en worden ingrediënten als knoflook, olie, ui en tomaten toegevoegd. Bij dit gerecht wordt rode rijst toegevoegd.  

SHAKAM DATSHI 

Dit gerecht is een andere vorm van de Ema Datse en ook zeer populair bij de Bhutanese bevolking. Het wordt gemaakt van gedroogd Bhutanees rundvlees. Het kookproces voor rundvlees is een klein beetje anders, maar de rest lijkt op Ema Datse. Ook dit gerecht wordt het beste geserveerd met rode rijst. Zoals in het geval van Ema Datse wordt Shakam Datshi ook het beste geserveerd met rode rijst. 

SHAKAM PAA 

Shakam Paa is een Bhutanese schotel gemaakt van gemalen rundvlees, gedroogde pepers en radijs. Het vlees in dit gerecht is wel een beetje taai omdat het rundvlees traditioneel eerst gedroogd en bewaard wordt voordat het in dit gerecht gebruikt wordt. Shakam Paa is een uitstekende bron van eiwitten en is een van de basisvoedingen van de Bhutanese bevolking.  

JASHA MARU 

Een ander beroemd Bhutanees gerecht is de Jasha Maru. Dit gerecht wordt bereid met kip, knoflook, ui, gember, tomaat en uien. Het is een van de pittigste gerechten uit de Bhutaanse keuken, dus voorzichtigheid is geboden want het is zeer pittig.

PHAKSHA PAA 

Phaksha Paa is een jus of een stoofpot, gemaakt met varkensvlees. Phaksha Paa bevat een complexe mix van kruiden, pepers en berggroenten die allemaal gekookt zijn in olie of boter. Het varkensvlees wordt eerst gefrituurd en vervolgens aan de schotel toegevoegd. Ook bij dit gerecht wordt rijst geserveerd.  

ZOW SHUNGO 

De Bhutanese bevolking houdt er niet van om eten te verspillen en dit gerecht is een perfect voorbeeld van die Bhutaanse cultuur. Zow Shungo, is een zeer populair gerecht van dat is gemaakt van resten groenten en rode rijst. Deze worden samengevoegd en kunnen worden gebakken of worden gekookt.

 

DUMPLINGS 

Een van de meest gegeten Aziatische gerechten zijn dumplings. Dumplings is een gerecht dat bestaat uit stukjes deeg met of zonder een vulling. De dumplings in Bhutan behoren zeker tot een van de beste tot de wereld en mag u zeker niet overslaan tijdens een bezoek aan Bhutan. In Bhutan worden vele soorten geserveerd, afhankelijk van de vulling kunnen de dumplings rundvlees, varkensvlees, kaas en zelfs pepers of snoep bevatten. 

PUTA 

Nog een gerecht dat veel wordt gegeten als basis is Puta. Puta zijn noedels die worden bereid van emmertarwe, een goed alternatief voor rijstgerechten. Puta wordt bereid door deze te koken samen met saus, groente en vlees. Ze kunnen gekookt worden, maar ook roerbakken in olie is een veel gebruikte variant. 

 

GOEN HOGEY 

Goen Hogey is een van de lichtste Bhutaanse gerechten, gemaakt van komkommer, chili, uien, datse ema en koriander. Het is een fris gerecht dat vaak samen met Sichuan Pepper Zheng (traditioneel medische kruid). 

DRINKEN 

De meest populaire drank van Bhutan is thee. Er zijn twee soorten thee: sudja, gemaakt met zout en gefermenteerde jak-boter en jak-melk, en nadja, thee in de Indiase stijl met melk en suiker. In het midden en oosten van het land wordt veel ara gedronken, een alcoholische drank met een percentage van 20 procent alcohol. Het kraanwater is nìet drinkbaar in Bhutan, flessen water zijn overal te koop.  

ETEN HOTELS 

In de meeste middenklasse hotels wordt het diner door middel van een buffet geserveerdIn het laagseizoen of bij weinig gasten, is het à la carte of een dagmenu. In de meeste luxere hotels werken de restaurants is het meestal op à la carte – basis. Officieel is dinsdag ‘dry day‘, op deze dag wordt er geen alcohol geschonken. In de praktijk zult u daar echter weinig van merken. 

ROKEN BHUTAN

Bhutan is sinds 2004 het eerste en enige land in de wereld waar roken geheel verboden is in het openbare leven. Wie een sigaret rookt of sigaretten verkoopt kan een straf of boete verwachten. Rokers mogen echter wel tabak importeren voor gebruik binnenshuis maar hierover wordt wel een importbelasting van 100% geheven. Officieel is er dus nergens tabak verkrijgbaar en kan er niet in het openbaar gerookt worden, maar de Bhutanezen zijn een creatief volk. 

RONDREIZEN BHUTAN & INDIA & NEPAL

Bhutan Rondreizen

4 tours

India rondreizen

12 tours

Nepal Rondreizen

4 tours

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.