fbpx

Gangtey & Phobjikha Vallei

GANGTEY

Gangtey is de belangrijkste plaats in de Phobjikha Vallei, een aantrekkelijke gletsjervallei in het centrale gedeelte van Bhutan. Deze vallei is daarmee een van de mooiste bestemmingen in Bhutan. 

Phobjikha, op een hoogte van 2900 m, valt onder het district Wangduephodrang en ligt aan de rand van het Black Mountain National Park. De vallei heeft twee prachtige kronkelende (meanderende) rivieren, Nakay Chhu (slang) en Gay Chhu (zwijn). 

Volgens de lokale legende stellen de twee rivieren eigenlijk een slang en een zwijn voor. De twee dieren speelden een wedstrijd en ze spraken af dat als de slang (Nakay Chhu) won, ze in de Phobjikha vallei rijst zouden kunnen gaan verbouwen, maar als het zwijn zou winnen, dan zou er nooit rijst in het gebied worden verbouwd. De slang verloor omdat hij tijdens zijn reis de hele weg moest meanderen. Tot op de dag van vandaag wordt er nog steeds geen rijst verbouwd in de vallei en leven de inwoners van de aardappelteelt. Aardappelen worden alleen in het hoogste gedeelte van de vallei verbouwd, omdat het laagste deel van de vallei een beschermd natuurgebied is.  

Naast de aanwezigheid van de beroemde Gangtey Gompa is de vallei ook het winterverblijf van een groep met uitsterven bedreigde zwartnekkraanvogels. De vogels komen elk jaar vanaf het Tibetaanse plateau hier overwinteren. De moerassen van de hoge bergvalleien van Phobjikha, Bomdeling en Gaytsa dienen als winterhabitat voor ongeveer 600 vogels. Wereldwijd zijn er nog ongeveer 9.000 – 11.000 zwartnekkraanvogels. Ook int Tibet en Ladakh komen ze voor. Net als andere kraanvogels hebben deze kraanvogels een uitgebreid paringsritueel, een dans waarbij paren buigen, in de lucht springen en de vegetatie ronddraaien terwijl ze luide klankgeluiden uiten. De mannetjes zijn moeilijk van de vrouwtjes te onderscheiden, omdat ze qua kleur op elkaar lijken, maar de vrouwtjes zijn iets kleiner. De favoriete lekkernijen van de kraanvogel zijn graan, knollen en insecten. 

De Royal Society for Protection of Nature houdt zich bezig met natuurbehoud, educatie en inspiratie voor de Bhutanese bevolking. Ook houden ze toezicht op de zwartnekkraanvogels in de Phobjikha vallei en de Bomdeling Vallei.  

Deze vogel heeft een belangrijke rol in de legenden en mythen die in de vallei rondcirculeren. De Bhutanezen noemen dit Thrung Thrung Karmo. De zeldzame en kwetsbare zwartnekkraanvogel neemt ook een speciale plaats in, in de harten en folklore van Bhutan. Zodra de vogels arriveren, luidt dit ook meestal het einde van het oogstseizoen in en ook de tijd dat boerenfamilies naar warmere klimaten migreren. 

GANGTEY GOMPA

Eigenlijk is Gangtey niet meer dan een dorp met één straat met aan het eind het imposante Gangtey Klooster. Het klooster ligt op een kleine heuvel die oprijst uit de vallei en het enige Nyingmapa-klooster aan de westkant van de Gangtey vallei van de Black Mountains en ook het grootste Nyingmapa klooster in Bhutan. Nyingma is een traditie in het Tibetaanse Boeddhisme. In de 15de eeuw voorspelde Pema Lingpa dat op een beboste heuvel in deze vallei een Gompa (klooster) zou komen die Gangteng (heuveltop) zou gaan heten. En zo geschiedde.  

Het klooster werd opgericht door Pema Trinley, de kleinzoon van Pema Lingpa, de beroemde heilige Nyingmapa van Bhutan. In 1613 stichtte Pema Trinley het klooster en werd de eerste Gangtey Tulku (een reïncarnatie van een verlichte lama binnen het Tibetaanse Boeddhisme). De leer van de religieuze tradities van Pema Lingpa worden nog steeds onderwezen in dit klooster. De tweede Tulku, Tenzin Legpa Dondrup (1645 tot 1726), vergrootte het klooster van Gangtey en herbouwde het klooster in de vorm van een Dzong. 

Ieder jaar wordt in september/oktober het Tshechu van dit klooster gevierd, een festival met traditionele dans en muziek. Een indrukwekkend onderdeel hiervan is het laten zakken van de thongdrel (wandtapijt/ thanka-schilderij). Monniken laten ’s morgens in alle vroegte dit enorme wandtapijt langs de gevel van het klooster zakken. Zodra de eerste zonnestralen het kleed raken, wordt het liefdevol opgerold om weer voor een jaar in het klooster te verdwijnen. 

Het klooster is omgeven door een groot dorp dat voornamelijk wordt bewoond door de families van de 140 Gomchens die voor het klooster zorgen. 

HIKEN OMGEVING GANGTEY 

In de omgeving van Gangtey kunt u prachtige wandel- en hiketochten maken. Hoewel u het gehele jaar een trekking kunt maken, is de beste tijd tussen maart en mei en dan weer van september tot november. Wandelingen door bossen van jeneverbessen, bamboe, magnolia en rododendrons, kleine stroompjes met koud en helder bergwater zijn natuurelementen die u onderweg tegenkomt.  

Diverse trektochten zijn zeer geschikt voor mensen die niet gewend zijn aan trektochten in de bergen, aangezien bepaalde gedeeltes in en bij de zacht glooiende hellingen zijn van de Phobjikha Vallei. Onderweg hebt u vaak een prachtig uitzicht over de vallei. Ook meerdaagse tochten zijn mogelijk.  

GANGTEY NATURE TRAIL 

Deze plezierige wandeling biedt de gelegenheid om een goed gevoel te krijgen van de Phobjikha-vallei. Vanaf de kleine heuveltop met uitzicht op Gangtey Gompa gaat u bergafwaarts door bloemenweiden naar het dorp Semchubara en van hieruit door prachtige bossen en de open vallei in. De wandeling eindigt bij de plaatselijke gemeenschapsschool na het passeren van chorten en Khewal Lhakhang. 

Afstand: 5,5 kilometer 
Tijd: ca. 2 uur 
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig 
 
TENKHOR YUETSHE 

Dit is een ontspannen en plezierige wandeling door kleine, mooie dorpjes waar u het traditionele dorpsleven en charmante dorpshuizen te zien krijgt. Het eerste stuk is hetzelfde gedeelte als de Nature Trail tot aan het dorpje Semchubara. In plaats van het pad te volgen dat door de vallei leidt, gaat dit pad verder over een onverharde weg omhoog naar de eerste vallei aan de linkerkant. De onverharde weg leidt u naar het dorp Jangchu Kemba en van daaruit volgt u het pad dat alle kleine dorpjes met elkaar verbindt tot u bij het dorpje Gopho bent. Vanaf hier daalt u af door het moerasgebied bij Khewa Lhakhang. 

Afstand: +/- 5 kilometer 
Tijd: ca. 2 – 3 uur 
Moeilijkheidsgraad: Matig 

KILKORTHANG TRAIL 

Dit is een ontspannen dorpswandeling die u door de vallei naar een lokale Lhakhang brengt. Bij deze kant ontdekt u ook de linkerkant van de vallei, het dorpje Kilkorthang en de interessante deltavorming van de rivier. De wandeltocht eindigt bij het Damchoe Lhakhang.  

Vanaf de brede school volg je de onverharde weg verder naar beneden de linkerkant van de vallei in. Wanneer u het dorp Kilkorthang bereikt, steekt u het cluster van dorpshuizen over naar de rand van de vallei, voordat u begint af te dalen in de vallei. Een kleine houten brug brengt je over de interessante stroomdeltavorming. Vanaf hier kunt u rechtdoor gaan naar de gemakkelijk herkenbare Damchoe Lhakhang. 

Tijd: 20 minuten rijden naar Khewa Lhakhang en 1 uur wandelen 

RONDREIZEN BHUTAN & iNDIA & NEPAL

Bhutan Rondreizen

4 tours

India rondreizen

12 tours

Nepal Rondreizen

4 tours

LIGGING GANGTEY & PHOBJIKHA VALLEI

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.