fbpx

Paro Bhutan

PARO BHUTAN

Paro ligt in een brede, vruchtbare vallei waar de rivieren Paro Chu en Do Chu bij elkaar komen, de vallei loopt door tot aan Mount Jomolhari aan de Tibetaanse Grens in het Noorden. Deze pittoreske regio is een van de breedste valleien in het koninkrijk en is bedekt met rijstvelden en een prachtige, kristalheldere rivier. De natuurlijke schoonheid wordt geaccentueerd door de elegante huizen in traditionele stijl die verspreid liggen over de vallei en de omliggende heuvels. 

Paro is een kleine en rustige stad, gelegen op de linkeroever van de Paro Chu rivier. Het centrum is pas in 1985 gebouwd en centrale plein met een grote gebedsmolen en een klein amfitheater waar het hele jaar door evenementen worden gehouden zijn het middelpunt. De hoofdstraat wordt gekenmerkt door kleurrijke portalen van winkeltjes en restaurantjes. In het centrum zijn maar een paar hotels te vinden, de meeste liggen buiten de stad en hebben een prachtig uitzicht op de vallei.  

In de omgeving liggen meer dan 155 tempels en kloosters waarvan sommige dateren uit de veertiende eeuw. De eerste en enige internationale luchthaven van het land bevindt zich ook in de regio.  

De regio bevat een van de meest iconische monumenten van Bhutan, het Taktsang-klooster, het Tijgernest. Deze ontzagwekkende tempel werd gebouwd op een steile rotswand, boven bossen van eiken en rododendrons. Naast het Tijgersnest heeft Paro nog meer te bieden.  

BEZIENSWAARDIGHEDEN PARO 

MUSEUM TA DZONG 

Boven Paro Dzong ligt de ta dzong (uitkijktoren), gebouwd in 1649 om de niet-verdedigde dzong te beschermen. In 1968 werd de uitkijktoren gerenoveerd en werd het Nationaal Museum hier gevestigd. Het Ta Dzong herbergt honderden oude Bhutanese voorwerpen en kunstwerken, waaronder traditionele kostuums, bepantsering, wapens en handgemaakte werktuigen voor het dagelijks leven. De collectie in het Nationaal Museum is een momentopname van de rijke culturele tradities van het land. Het ongebruikelijke ronde gebouw zou de vorm hebben van een schelp, met muren van 2,5 meter dik. De ta dzong is enorm beschadigd tijdens de aardbeving van 2011, maar werd in 2019 heropend als het belangrijkste museum van het land. 

RINPUNG DZONG PARO 

Rinpung Dzong, ook wel bekend als Paro Dzong, is een traditioneel Bhutaans bouwwerk die dateert uit 1644. De volledige naam van de dzong – Rinche Pung Dzong wordt letterlijk vertaald als Fort op een hoop juwelen. Deze naam heeft de dzong gekregen door de aanwezigheid van veel belangrijke gebouwen in de dzong. De Zhabdrung liet de dzong bouwen op de fundamenten van een klooster dat gesticht was door Guru Rinpoche. De dzong is gebouwd tegen een steile helling en heeft in het verleden regelmatig gediend als verdedigingsfort tegen aanvallen uit Tibet. Vanuit elke hoek in de Paro vallei is de Rinpung Dzong heel goed te zien. Naast een religieuze functie, de dzong is zowel een tempel als een klooster voor ongeveer 200 monniken, herbergt het klooster ook diverse regeringskantoren en is het het militaire, administratieve en sociale centrum van het district. Alle gebouwen zijn voorzien van enorme ramen met gedetailleerd houtsnijwerk met traditionele Bhutaanse motieven. Scènes uit de klassieke film Little Buddha, geregisseerd door de beroemde Italiaanse regisseur Bernardo Bertolucci, werden in 1995 in deze dzong gefilmd. 

DRUKGYEL DZONG 

Een andere belangrijke bezienswaardigheid die het bezoeken waard is in Paro is Drukgyel Dzong of The Fortress of the Victorious Bhutanese. In 1634 kwam een Tibetaanse vluchteling met de naam Zhabdrung Ngawang Namgyal aan de macht in Bhutan en leidde een leger naar de overwinning op Tibet in de slag om vijf lama’s. Door deze oorlog werd de Bhutanese staat effectief geboren en werd Zhabdrung Ngawang Namgyal de eerste heerser. Het fort werd tussen 1646 en 1649 gebouwd om de overwinning op plunderende Tibetaanse legers te herdenken. De naam Drukgyel verwijst naar ‘ Druk’, de toenmalige Koninklijke dynastie en de naam van het land in de lokale taal, en ‘ gyel ’ betekent ‘overwinning’ of ‘zegevierend’. Toen de invasies eindelijk voorbij waren, werd Drukgyel Dzong een belangrijke stopplaats voor handelaren. Rijst was het belangrijkste exportproduct naar Tibet, en zout en thee waren de belangrijkste goederen die uit Tibet werden geïmporteerd. Het fort werd in 1951 door brand verwoest, maar de ruïnes blijven een indrukwekkend en indrukwekkend gezicht. Sinds 2016 wordt deze dzong gerestaureerd en dit zal mogelijk tot 2022 gaan duren. Het is daarom niet mogelijk om alles te kunnen bezichtigen.  

TACHOGANG LHAKHANG 

De Tachogang Lhakhang-brug, in de volksmond bekent als de ijzeren kettingbrug, steekt de Paro Chhu River over naar de Dzong. Deze 600 jaar oude brug werd eind 1300 gebouwd door Thangtong Gyalpo, die naar verluidt 108 bruggen in Tibet en Bhutan heeft gebouwd. Gemaakt van hout en ijzer, was dit is de eerste brug die ooit in Bhutan is gebouwd. Vanaf de brug heeft u een fantastisch uitzicht op de omgeving en als u geen hoogtevrees heeft, kunt u ook dwars door de brug naar beneden kijken, dus houdt uw spullen goed vast! Via deze brug komt u bij de Tachog Lhakhang Dzong. 

CHELE LA PASS 

Bhutan, een land met een bergachtig landschap, is verbonden met een reeks passen. Chele La Pass, gelegen op 3988 meter, verbindt de vallei van Paro met de vallei van Haa. De Chele La pass is de hoogst berijdbare pas in Bhutan en staat bekend om het verbluffende uitzicht op de Himalaya, vooral Mt. Jomolhari (7314 meter), de meest heilige berg van Bhutan, Tsherimgang (6789 meter) en Jichu Drake (6989 meter) zijn vanaf de pas goed zichtbaar. De pas is bedekt met ongerepte bossen en is de thuisbasis van bloeiende flora en fauna. De omgeving van deze pas heeft verschillende oude wandelpaden, perfect voor wandelaars. De hellingen van de bergen rondom zijn bedekt met witte Papaver, welke nergens anders ter wereld te vinden is. De rit naar Chele La Pass (twee uur) gaat door dichte sparren- en lariksbossen, maar tussendoor heeft u veel uitzichtpunten. Grazende yaks, een bevroren rivier, watervallen, rododendronbossen en waterbronnen zult u onderweg ook tegenkomen.  

KYICHU LHAKHANG 

De Kuyichi Lhakhang (ook wel Lho Kyerchu en Kyerchu genoemd) is een van de oudste en mooiste boeddhistische tempels in Bhutan. De hoofdkapel heeft wortels die teruggaan tot de zevende eeuw na Christus toen de Tibetaanse koning Songtsen Gampo dit heilige gebouw in het jaar 659 oprichtte. Een aantal boeddhistische heiligen en goeroes voegden zich later aan de site toe totdat het de spectaculaire tempel werd die het nu is. In 1839 werd een gouden dak toegevoegd door de penlop (gouverneur) van Paro en de 25e Je Khenpo (regeringsleider voor administratieve zaken). Oudere pelgrims schuifelen constant door de tempel en draaien aan de vele gebedsmolens, waardoor dit een van de meest bijzondere plekken in de Paro-vallei is. De toegang is gratis voor buitenlandse toeristen, omdat deze Lhakhang in het dagtarief is inbegrepen. Het gebouw onderging een ronde van renovaties in de jaren 30 van de 19de eeuw, en in 1968 gaf koningin-moeder Ashi Kezang Choden Wangchuck opdracht tot uitbreiding van de Lhakhang: een naburige kapel met standbeelden van Padmasambhava en Kurukulla, een vrouwelijke Lotus god, een boog en een pijl gemaakt van bloemen zijn bijgebouwd. De binnenplaats verbergt een muurschildering van koning Gesar van Ling, een krijger die het langste gedicht uit de geschiedenis zou hebben gemaakt. 

RONDREIZEN BHUTAN & INDIA & NEPAL

Bhutan Rondreizen

4 tours

India rondreizen

12 tours

Nepal Rondreizen

4 tours

LIGGING PARO

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.