fbpx

Praktische informatie Bhutan

REISINFORMATIE BHUTAN

VISUM BHUTAN & PASPOORT

U kunt naar Bhutan alleen afreizen als uw paspoort bij aankomst nog minimaal zes maanden geldig is. Tevens heeft u een visum nodig. Deze is inbegrepen in de reissom. Als u naar Bhutan wilt afreizen, dan kan dat alleen met een volledig georganiseerde reis die geboekt is bij een Bhutaans Reisbureau of internationaal reisbureau die een vergunning heeft om reizen te boeken naar Bhutan. De agent van Delta Holidays voldoet hieraan. Via hem regel ik dan ook uw visum. Hiervoor heb ik een digitale kleurenscan van uw paspoort nodig. Vlak voor vertrek ontvangt u de speciale uitnodigingsbrief voor het visum. Deze MOET u uitgeprint meenemen naar Bhutan. Met deze brief kunt u ter plaatse het daadwerkelijke visum krijgen. Ik adviseer u dan ook om twee pasfoto’s mee te nemen. Het kan voorkomen dat u deze niet hoeft in te leveren.

REISADVIES BHUTAN

Door corona staat de wereld op zijn kop. Lees hier de actuele zaken over Bhutan inclusief het actuele reisadvies en de stand van zaken over corona in Bhutan.

VACCINATIES BHUTAN

Dit advies is van algemene aard, omdat elke reiziger te maken heet met een andere (gezondheids)situatie(s). Aan dit advies kunt u daarom geen rechten verlenen.

Aanbevolen vaccinaties zijn: DTP en Hepatitis A. In Bhutan komt alleen in het zuidelijk gedeelte Malaria voor. Neemt u hiervoor een goed antimuggenmiddel mee met Deet en een noodbehandeling. Bij een verblijf langer dan twee weken wordt een vaccinatie tegen buikthypus aangeraden. Voor een persoonlijk advies op maat verwijs ik u naar uw huisarts of de GGD. Via deze website vindt u een GGD bij u in de buurt: website van de GGD. Het kraanwater in Bhutan is niet voor consumptie geschikt. U kunt overal flessen mineraalwater kopen.

GELD BHUTAN

De nationale munteenheid in Bhutan is de Ngultrum. 1 Ngultrum bestaat uit 100 chetrum afgekort tot NU. Deze munt kunt u niet vooraf de reis in Nederland kopen. Bij aankomst op de luchthaven kunt u deze wel aanschaffen, dit is ook mogelijk bij de meeste hotels en banken. De munt is verkrijgbaar in verschillende coupures. De Ngultrum is gekoppeld aan de Indiase Rupee en heeft dezelfde waarde (1 ngultrum = 1 rupee). Let op, u kunt alleen kleine coupures van de Indiase Rupee gebruiken, biljetten van 500 en 1000 worden niet geaccepteerd. U kunt Euro’s meenemen, maar deze kunnen alléén ingewisseld worden bij de BOB (Bank of Bhutan) of bij de BNB (Bhutan National Bank) en in een paar grote hotels. Het is daarom beter om US$ mee te nemen.

PINNEN BHUTAN

U kunt in een beperkt aantal plaatsen pinnen in Bhutan. BOB (Bank of Bhutan) heeft geldautomaten in Thimphu, Paro, Phuentsoling, Wangdue, Tashigang en Gelephu. Met een bankpas (Maestro) kun je pinnen bij geldautomaten in Thimphu en Bumthang. Let op, de pintautomaten zijn niet altijd betrouwbaar, ik adviseer u om daarnaast ook voldoende cash geld mee te nemen. Per transactie kunt u vaak maximaal 10.000 NU pinnen. Per transactie moet u kosten betalen, ook dit varieert van €1,50 tot € 4 per transactie (onder voorbehoud van wijzigingen). Kijk daarom hoeveel u nodig heeft, zodat u zo min mogelijk hoeft te pinnen. Door het bedrag dat u verlicht bent om dagelijks te besteden, en waarbij hotel, excursies, vervoer en maaltijden inbegrepen, heeft u misschien niet zoveel extra geld nodig.

U kunt alleen pinnen bij automaten met het Maestro logo en u kunt de geldautomaten herkennen aan “ATM”. Vergeet niet uw bankpas zo in te stellen dat u ook in Azië kunt pinnen. Veel bankpassen zijn ingesteld om alleen in Europa te pinnen. Bij de meeste banken kunt u dit via uw telebankieren aanpassen. Koers van de Indiase Rupee is INR 90 is ongeveer 1 euro of INR 10 is € 0,11 (koers december 2020).

FOOI BHUTAN

Het wordt in Bhutan zeer gewaardeerd als u een fooi geeft. Meestal volstaat een kleine fooi, maar als algemene richtlijn kunt u 5% aanhouden van de totale rekening.

Hierbij een indicatie van de fooien:

  • Kamermeisjes en tassendragers: 50 eurocent
  • Uw Bhutanese gids en chauffeur: zij krijgen boven betaald, maar als u zeer tevreden bent over hun diensten, kunt € 5 tot € 10 euro per dag per reisgezelschap fooi geven.
  • Ook in restaurants wordt een fooi gewaardeerd van 5 %.
  • Daarnaast is het gepast om iedereen die u een goede service verleent een kleine fooi te geven om uw waardering te uiten. Maar ik adviseer u ook om terughoudend te zijn en met de fooien, toeristen worden regelmatig gezien als een wandelende portemonnee!
  • Uiteraard zijn dit slechts indicaties; het uiteindelijke bedrag is persoonlijk en afhankelijk van uw tevredenheid over de geleverde diensten en services.

TAAL BHUTAN

De officiële taal van Bhutan is Dzongkha, maar Bhutan kent ongeveer 19 dialecten, dat geldt voornamelijk voor de afgelegen gebieden. Veel van deze dialecten zijn zelfs voor veel Bhutanezen lastig te verstaan. Bhutan kent naast Dzongkha nog twee officiële hoofdtalen. In het oosten is de voertaal Sharchopka, een taal die in het westen van Bhutan nauwelijks begrepen wordt. In de Bumthang regio spreken de meeste mensen Bumthangka, een taal die sterk lijkt op Sharchopka. Met Engels kunt u eigenlijk alleen in de grote steden terecht, daarbuiten is het moeilijker om met Engels te communiceren. Uw chauffeur en gids die met u meegaan tijdens de rondreis spreken wel Engels.

VOLTAGE BHUTAN

De netspanning in Bhutan 230 volt. Er zijn verdeeld over het land verschillende stopcontacten, ze gebruiken driepoot stopcontacten en stopcontacten met platte poten en stopcontacten zoals wij ze hier in Nederland hebben met ronde poten. Ik adviseer u daarom een wereldstekker mee te nemen.

TIJDSVERSCHIL BHUTAN

In de zomermaanden is het in Bhutan 4 uur later dan in Nederland en in de wintermaanden is het verschil 5 uur. Bhutan kent maar één tijd.

BHUTAN FOTOGRAFIE

U kunt in Bhutan veel fotograferen: de indrukwekkende bezienswaardigheden, de prachtige landschappen en nog veel meer. De lokale bevolking voelt zich vereerd om met u op de foto te gaan, maar het is wel gepast om van tevoren toestemming te vragen. Omdat de Bhutanezen niet allemaal goed Engels spreken, kunnen ze een beetje verlegen overkomen, maar ze begrijpen u wel. Het fotograferen van vliegvelden en militaire objecten is NOOIT toegestaan. Ook mag u binnen in een Dzong vaak NIET fotograferen.

DRONE IN BHUTAN

Voor het gebruik van een drone in Bhutan moet u van tevoren een formulier bij de BCAA op vragen: aviation@druknet.bt / +975-08-271347. Hier staan uw gegevens op en dat u akkoord gaat met de regels zodra u gebruik gaat maken van uw drone. U mag maximaal 90 meter hoog vliegen en niet boven begraafplaatsen, woningen, hulpverleners en voertuigen vliegen. Meer informatie vindt u hier.

KLEDING EN SCHOENEN IN BHUTAN

Het is altijd belangrijk wat u meeneemt op vakantie. Bij een reis naar Bhutan moet u hier zeker even extra aandacht aan geven.

Bhutan is zeer traditioneel land qua kleding en het enige land ter wereld dat bij wet voorschrijft hoe de inwoners zich moeten kleden. Volgens de Driglam Namzha-regel dragen de mannen buitenshuis en overdag een Gho, een knielange mantel. Vrouwen dragen een Kira, een enkellange jurk met daaroverheen een korte jas.

Voor toeristen gelden deze regels niet. Afhankelijk van de reisperiode adviseer ik u om voor de hoger gelegen gebieden warme kleding mee te nemen, zeker in de maanden november-februari kan het hier erg koud zijn. In Bhutan zijn veel religieuze locaties. Voor deze bezienswaardigheden zijn een aantal kledingvoorschriften verplicht uit respect voor het geloof. Vergeet daarom geen kleding mee te nemen die de schouders en knieën bedekken, want het is niet toegestaan om met hemdjes met alleen schouderbandjes of korte broeken/rokken boven de knie deze religieuze locaties te betreden.

Houdt u er ook rekening mee dat de zon heel veel kan branden, neem voldoende beschermende kleding mee, zoals een hoofddeksel en zonnebrandmiddelen. Een (reis)paraplu is handig, niet alleen voor een regenbui maar tevens te gebruiken als parasol.

Heeft u ook nog actieve onderdelen geboekt? Vergeet dan niet om goede wandelschoenen mee te nemen.

BHUTAN WIFI

De meeste hotels hebben wifi, maar deze is ontzettend traag. U kunt in Bhutan speciale telefoonkaarten kopen die 3G of 4G wifi aanbieden. Soms staat er ook nog een computer met internet waar u tegen betaling gebruik van kunt maken.

NUTTIGE ADRESSEN

Bhutan heeft geen verkeersbureau in Nederland. Voor informatie over reizen en vakantie kunt u terecht bij het verkeersbureau van Bhutan in het land zelf:

Tourism Council of Bhutan
Post Box 126
Thimphu
Bhutan
Tel. +975-2-323251 / 52
Fax +975-2-323695
E-mail: info@tourism.gov.bt

Ambassade van het Koninkrijk Bhutan (Brussel)
Avenue Jules Cesar 70
1150 Brussel (België)
Telefoon: +32 2 761 95 70
Fax: +32 2 761 95 77
Email: rbe.brussels@mfa.gov.bt

Honorair Consulaat Generaal van het Koninkrijk Bhutan in Nederland
Koningin Marialaan 176
2595GE ‘s-Gravenhage
Telefoon: +31 70 778 62 15

Ambassade Nederland in Bhutan

In Bhutan is geen Nederlandse ambassade. In geval van nood kunt u terecht bij de Nederlandse ambassade in India.
Nederlandse ambassade in New Delhi
Ambassadeur: Marten van den Berg
Adres: Shantipath 6/50 F
Chanakyapuri
New Delhi 110021
Telefoon: +911124197600 (24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar)
Fax: +911124197710
E-mail: nde@minbuza.nl
Openingstijden: Maandag tot en met vrijdag: 9.00 – 17.00 uur.

RONDREIZEN BHUTAN & INDIA & NEPAL

Bhutan Rondreizen

4 tours

India rondreizen

12 tours

Nepal Rondreizen

4 tours

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.