fbpx

Punakha

PUNAKHA BHUTAN

Punakha was van 1637 tot 1907 de hoofdstad van Bhutan en heeft een belangrijke rol gespeeld in de Bhutaanse geschiedenis.  

Tot aan 1955 was Punakha ook de winterhoofdstad van Bhutan en dat was niet zonder reden: in de wintermaanden is het hier erg aangenaam. Door de prachtige ligging in de Punakha Vallei en de ligging aan de Pro Chhu River en de Mo Chhu Rivier is het een van de vruchtbaarste gebieden van Bhutan. Doordat de stad niet zo hoog ligt (1200m) zijn er hier ook heel veel rijstterrassen en zelfs sinaasappels en bananen groeien hier. Ook de meest zeldzaamste rijstsoort ter wereld wordt hier verbouwd: de rode rijst. 

PUNAKHA DZONG 

Veel gedenkwaardige gebeurtenissen hebben hier plaats gevonden en vinden nog steeds plaats. In 1953 is hier ook de allereerste nationale vergadering gehouden in de Punakha Dzong en op 13 oktober 2011 trouwde de koning van Bhutan, Jigme Khesar Namgyel Wangchuck met Jetsun Pema in deze Dzong.  

Dit prachtige kloosterfort is van grote historische waarde en symboliseert een verenigd Bhutan. Punakha Dzong is niet alleen de op een na oudste en op een na grootste dzong, maar het is ook een van de meest majestueuze bouwwerken van het land. Dit indrukwekkende kloosterfort ligt op een eiland dat door Guru Rinpoche heilig is verklaard. Dat is precies op het punt waar de twee rivieren samen komen.  

Naast zijn structurele schoonheid is Punakha Dzong opmerkelijk omdat het de bewaarde overblijfselen bevat van Zhabdrung Ngawang Namgyal, de eerste koning van Bhutan, evenals een heilig relikwie dat bekend staat als de Ranjung Karsapani. Dit relikwie is een zelfgemaakt beeld van Avalokiteshvara dat op wonderbaarlijke wijze tevoorschijn kwam uit de wervels van Tsangpa Gyarey, de stichter van de Drukpa School toen hij werd gecremeerd. 

In de wintermaanden gebruikt de Je Khenpo – de hoogste geestelijke van Bhutan- de dzong als winterresidentie. Om die reden is tussen oktober en eind april een deel van het complex afgesloten voor bezoek. In de zomer keert hij terug naar de Tashichho Dzong in Thimphu.  

In 1955 heeft de toenmalige koning Jigme Dorji Wangchuck besloten dat het land nog maar een hoofdstad nodig had: Thimphu. Ondanks dat Punakha deze belangrijke titel verloren heeft, is het nog steeds een prachtige stad met een indrukwekkende geschiedenis en zeker het bezoeken waard. 

CHIMI LHAKHANG KLOOSTER 

Vlakbij Punakha ligt op een heuvel, het kleinere Chimi Lhakhang klooster. Dit is de bekendste tempel van Bhutan ne het staat bekend als de “vruchtbaarheids-tempel” en wordt veel bezocht door kinderloze stellen uit het hele land. Het is een populaire toeristenbestemming geworden waar bezoekers uit de hele wereld samen komen om getuige te zijn van de ongewone traditionele en culturele ceremonies die hier worden uitgevoerd. Het klooster is prachtig gebouwd met oude Thaise thema-architectuur met schilderijen en houtsnijwerk van fallussen (mannelijk lid) op alle muren. Een fallus brengt geluk en houdt demonen buiten de deur. Via een prachtige weg door de rijstvelden en kleine dorpjes kunt u naar dit prachtige klooster wandelen.  

KHAMSUN YULLEY NAMGYAL 

Khamsum Yulley Namgyal, is chorten (stupa) die in 2004 is gebouwd door de koningin van Bhutan en heeft een prachtig uitzicht over de Punakha vallei. Deze chorten werd gebouwd met een speciaal doel: boze geesten in Bhutan en over de hele wereld verjagen om vrede en harmonie te brengen in alle levende wezens. Deze stupa is zeer recent gebouwd, maar is gebouwd volgens de Bhutaanse tradities. Het kostte Bhutanese timmerlieden, schilders en beeldhouwers negen jaar om de vier verdiepingen tellende, pagode-achtige stoepa te bouwen, evenals de verschillende kleinere pagodes eromheen, waarvan sommige gebedsmolens bevatten. Op de eerste verdieping staat een 4,5 meter hoog standbeeld van Vajrakilaya, een van de acht goden van Kagyé. En hoewel Vajrakilaya’s woede als een machtige godheid wordt beschouwd, is ze gericht op het vernietigen van krachten die vijandige bedoelingen hebben en om deze te zuiveren. Op de bovenste verdieping staat een gouden standbeeld van Sakyamuni Boeddha in zijn klassieke pose. Het serene beeld kijkt naar het zuiden en biedt een spectaculair uitzicht over de Punakha-vallei. Vanuit de stad Punakha is het ongeveer een uur wandelen langs een pad met een hangbrug over de rivier waarna u de heuvel op moet richting de chorten. Khamsum Yulley Namgyal is elke dag van het jaar open voor bezoekers, van 06.00 uur tot 18.00 uur 

PUNAKHA SUSPENSION BRIDGE 

De hoge bergen en diepen kloven in Bhutan lenen zich uitstekend voor hangbruggen. De Punakha Suspension Bridge, die altijd versierd is met kleurrijke gebedsvlaggen, is hier het perfecte voorbeeld van. Dit is een van de langste hangbruggen in Bhutan, die de Punakha Dzong verbindt met de dorpen Shengana, Samdingkha en Wangkha over de Tsang Chu-rivier (ook bekent als Po Chu). De brug is 52 meter lang en verrassend stabiel. De brug biedt een spectaculair uitzicht over de rivier en de vallei en de oostoever is een goed startpunt voor meerdaagse tochten in de nabijgelegen bergen. 

SANGCHHEN DORJI LHUENDRUP LHAKHANG NUNNERY 

Het Sangchhen Dorji Lhuendrup-klooster ligt op een heuveltop met uitzicht op de prachtige Punakha-vallei en de Wangduephodrang-vallei. Omringd door weelderig, weelderig groen dennenbos, is het nonnenklooster een ultiem kenmerk van Bhutanese architectuur met sterke traditionele waarden. De tempel herbergt een 4 meter hoog bronzen beeld van Bodhisattva Avalokiteshvara (een ingewijde die optreedt als leraar van de mensheid gedurende een bepaald tijdperk. Avalokiteshvara is de leraar van verlicht medeogen. Als dat tijdperk is verstreken, krijgt een Bodhisattva de rang van Boeddha en hij zal dan niet meer incarneren in een fysiek lichaam). Van dit standbeeld wordt gezegd dat het het grootste beeld is van het land, welke met de hand werd gemaakt door Bhutanese ambachtslieden. Afgezien hiervan is de tempel ook de thuisbasis van verschillende andere beelden, waaronder die van Guru Padmasambhava, Boeddha, Zhabdrung Ngawang Namgyal, de 21 Tara’s en Boeddha van een lang leven. Het standbeeld van Avalokiteshvara, waarvan wordt beweerd dat het het grootste van het land is, werd met de hand gemaakt door lokale Bhutanese ambachtslieden. 

Tegenwoordig is het nonnenkloostercomplex, dat bestaat uit 70 kamers, de verblijfplaats voor ongeveer 120 nonnen. Het complex herbergt ook een permanent centrum voor hoger onderwijs en meditatie voor nonnen, waar het, naast religieuze trainingen, levensvaardigheidstrainingen biedt, zoals kleermakerij, borduren, beelden maken en thangkaschilderen.  

RONDREIZEN BHUTAN

Bhutan

4 tours

LIGGING PUNAKHA

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.