fbpx

Royal Manas National Park

ROYAL MANAS NATIONAL PARK BHUTAN

Bhutan, diep genesteld in de Himalaya, is een schat aan biologische diversiteit met een ongeëvenaarde rijkdom aan flora en fauna dankzij de verschillende hoogte- en klimatologische omstandigheden in het land. Dit fragiele ecosysteem is onbedorven gebleven dankzij de instandhoudingsinspanningen van het Bhutanese volk en de regering. Tegenwoordig is 60% van de totale oppervlakte van het koninkrijk aangewezen als beschermd natuurgebied. 

Royal Manas National Park is het oudste nationale park van Bhutan met een oppervlakte van 1057 km2. Het park ligt voor de helft in India en voor de helft in Bhutan. In Bhutan valt het park onder de politieke jurisdictie van drie Dzongkhags (besturen/gemeentes): Zhemgang, Sarpang en Pemagatshel. 

Tussen de twee delen zitten flinke verschillen. Afgezet tegen de prachtige smaragdgroene Manas-rivier, is het nationale park een oase van opmerkelijke flora en fauna. Dichte torenhoge bergen onderbroken door rivieren en kleine stroompjes zijn belangrijke kenmerken van het park in het Bhutaanse gedeelte. In het Indiase gedeelte bestaat het park uit uitgestrekte gebieden met tropisch moessonbos afgewisseld met stukken natuurlijke graslanden en brede rivierbeddingen. De lage heuvels van het park zijn bekleed met tropisch bos, wat plaats maakt voor gematigde breedbladige bossen op de hoger gelegen gebieden. Een dicht eikenbos domineert de hogere bergkammen. Door de unieke ligging valt het park onder een netwerk van beschermde gebieden in Bhutan.  

De Koninklijke regering beschouwt het Royal Manas National Park dan ook als het “pronkstuk van het koninkrijk” en een “genetische bewaarplaats” voor waardevolle planten. 

Het Royal Manas National Park is dus een beschermd gebied in Bhutan. Het begon als een wildreservaat en werd later aangemeld als Manas Wildlife Sanctuary in 1964. In de jaren zeventig is het Tiger Campaign project opgezet voor de Bengaalse tijger. Ondanks dat de tijger hier veel leeft, zult u ze niet vaak zien. Door de dichte begroeiing zijn ze maar heel zelden te zien. In 1993 werd het park opgewaardeerd en opgericht als Royal Manas National Park door de samenvoeging van Namgyel Wangchuck Reserve en Manas Wildlife Sanctuary.  

Het Royal Manas National Park maakt deel uit van de tien wereldwijde hotspots voor biodiversiteit die opmerkelijk een divers en rijk ecosysteem van internationale betekenis vormen. Het nationale park is de rode draad die andere beschermde gebieden in Bhutan met elkaar verbindt. Het park is ook onderdeel van Transboundary Manas Conservation Area (TraMCA), een grensoverschrijdend beschermd natuurgebied.  

Het nationale park herbergt twee endemische en wereldwijd bedreigde soorten, namelijk de gouden langoeraap en het pygmee zwijn. Verder herbergt het park een van de grootste populaties van diversiteit in het wild. Het park heeft 558 soorten flora, 65 soorten zoogdieren, 489 soorten vogels, 60 soorten vissen en meer dan 180 soorten vlindersoorten die tot op heden zijn geregistreerd. Bijzondere dieren zijn dan ook de Ganges rivierdolfijn, het Bengaalse konijn, de Indische neushoorn en de wilde waterbuffel. Het nationale park is ook de thuisbasis van wereldwijd zeldzame en bedreigde bloemsoorten en daarmee een must om te bezoeken.

BESTE REISTIJD ROYAL MANAS NATIONAL PARK

Het Royal Manas National park is het gehele jaar geopend. De beste tijd om dit park te bezoeken is tijdens de wintermaanden van november tot februari om de trekvogels en endemische dieren te zien. Het is echter niet gegarandeerd dat u ze in deze maanden ziet, maar de rangers van het park zullen hun best doen om u zoveel mogelijk te laten zien.  

Van november tot en met februari is het weer aangenaam. In de maanden februari tot april kan het hard waaien.  

De zomer duurt hier van mei tot en met augustus en temperaturen kunnen oplopen tot 40 graden. In deze periode regen het ook veel. De regenval kan dan oplopen tot 5000 mm. In de wintermaanden regent het nauwelijks.  

In de herfst die hierna komt is het weer wisselend en verandert het weer geleidelijk in winterse taferelen.  

De belangrijkste rivier in het Royal Manas National park, de Manas rivier, wordt ook voornamelijk “gevoed” in het moessonseizoen. Het is de grootste rivier van het land en 2/3 van het water gaat door deze rivier. Verder komt het water uit vier andere grote zijrivieren: Mangde Chhu, Chamkhar Chhu, Kuri Chhu en Drangme Chhu in oostelijk en centraal Bhutan. 

RONDREIZEN BHUTAN & INDIA & NEPAL

(INDIVIDUEEL)

Bhutan Rondreizen

4 tours

India rondreizen

12 tours

Nepal Rondreizen

4 tours

LIGGING ROYAL MANAS NATIONAL PARK

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.