fbpx

Thimphu

HOOFDSTAD BHUTAN

Thimphu, de hoofdstad van het koninkrijk Bhutan, is een van de kleinste hoofdsteden ter wereld. Thimphu is een bijzondere stad, ingeklemd door de machtige bergen van de Himalaya, gelegen aan de Wang Chhu rivier op een gemiddelde hoogte van 2300 meter.  

Thimphu heeft ongeveer 100.000 inwoners, inclusief de Koninklijke familie. Deze bruisende kleine stad is het belangrijkste centrum van handel, religie en regering in het land. De combinatie van oude traditie en moderniteit maakt Thimphu de ideale locatie voor een eerste kennismaking met Bhutan en haar hedendaagse levensstijl.  

Sinds 1955 is Thimphu de enige hoofdstad van Bhutan. Daarvoor had Bhutan twee hoofdsteden: Punakha, de winterhoofdstad en Thimphu, de zomerhoofdstad. In 1955 maakte de toenmalige koning Jigme Dorji Wangchuck hier een eind aan en benoemde Thimphu tot de enige hoofdstad.  

Thimphu is ook de modernste stad van Bhutan met een overvloed aan restaurants, internetcafés, nachtclubs en winkelcentra. Het behoudt echter nog steeds zijn ‘culturele identiteit en waarden te midden van de tekenen van modernisering.  Voor Bhutanese begrippen is Thimphu een drukke en levendige stad, maar bezoekers zullen het een kleine en rustige stad vinden. Het centrum van de stad bestaat uit drie hoofdstraten, welke u het beste wandelend kunt verkennen, verdwalen zult u er zeker niet.  

Een van de meest merkwaardige kenmerken van Thimphu is dat het de enige hoofdstad ter wereld is waar geen verkeerslichten gebruikt worden. In plaats daarvan staan ​​op een paar grote kruispunten politieagenten in rijkelijk versierde hokjes (kleine paviljoens), die het verkeer met overdreven handbewegingen leiden.  

BEZIENSWAARDIGHEDEN THIMPHU

De cultuur van Bhutan wordt volledig weerspiegeld in Thimphu met betrekking tot religie, gebruiken, nationale kledingvoorschriften, de monastieke praktijken van de kloosters, muziek, dans, literatuur en de media.  Een stad die u niet zult vergeten en waar u zeker deze bezienswaardigheden moet zien:  

DOCHULA PASS 

De Dochu La is een bergpas tussen de hoofdstad Thimphu en de voormalige hoofdstad Punakha. De pas is een populaire locatie onder toeristen omdat het een prachtig 360 graden panoramisch uitzicht biedt op het Himalaya gebergte. Het uitzicht is vooral schilderachtig op heldere winterdagen met besneeuwde bergen die een majestueuze achtergrond vormen voor de 108 chortens of kleine stupa’s die de bergpas sieren. Deze chortens staan bekend als “Druk Wangyal Chortens” en zijn gebouwd door Ashi Dorji Wangmo Wangchuck, de oudste koningin-moeder van Bhutan. Bhutanese gezinnen bezoeken de pas tijdens vakanties en weekenden graag om te picknicken en u moet dan ook niet vreemd opkijken als u hele families tussen de chortens ziet picknicken en genieten van het uitzicht.  

BUDDHA DORDENMA  

Dit standbeeld ligt bovenop een heuvel in het natuurpark Kuenselphodrang en kijkt uit over de zuidelijke ingang van de Thimphu-vallei. Het beeld vervult een oude profetie die teruggaat tot de 8e eeuw na Christus en die werd ontdekt door Terton Pema Lingpa (ontdekkingsreiziger van religieuze schatten) en er wordt gezegd dat het een aura van vrede en geluk uitstraalt naar de hele wereld. Het massieve standbeeld is 51,5 m hoog en is daarmee een van de grootste Boeddhabeelden ter wereld. Het beeld is gemaakt van brons en is verguld in goud. 125.000 kleinere Boeddhabeelden zijn in het Boeddhabeeld Dordenma geplaatst. 100.000 beelden zijn 20 cm hoog en 25.000 beelden 30 cm. Elk van deze duizenden Boeddha’s is ook in brons gegoten en verguld. De troon waarop de Boeddha Dordenma zit, is een groot meditatieplateau.  

TASHICHHO DZONG 

Tashichho Dzong is de zetel van de regering sinds 1952 en herbergt momenteel de troonzaal en de kantoren van de koning, het secretariaat en de ministeries van binnenlandse zaken en financiën. Andere overheidsdiensten zijn gehuisvest in nabijgelegen gebouwen.  

Het is 1216 door Lama Gyalwa Lhanangpa gebouwd. In 1641 verwierf Zhabdrung Ngawang Namgyal het, maar omdat hij het te klein vond, bouwde hij er nog een, bekend als de lagere Dzong, bij. De oorspronkelijke dzong werd in 1771 door brand verwoest en alles werd verplaatst naar de lagere dzong. Het nieuwe pand is in de loop der jaren meerdere keren uitgebreid. De Dzong is ernstig beschadigd tijdens de aardbeving in 1897, maar herbouwd in 1902. Koning Jigme Dorji Wangchuck liet het volledig renoveren en vergroten nadat hij in 1952 Thimphu tot de enige hoofdstad had benoemd. De dzong ligt aan de oevers van de Wang Chhu-rivier. Het is een indrukwekkend groot gebouw omgeven door goed onderhouden gazons en prachtige tuinen.  

Tshechu, een belangrijk festival waar maskerdansen, in de volksmond bekent als Chams, worden elk jaar uitgevoerd op de binnenplaatsen van de Tashichho Dzong. Het is een vierdaags festival dat elk jaar in de herfst (september / oktober) wordt gehouden, op data die overeenkomen met de Bhutaanse kalender.  

MEMORIAL CHORTEN BHUTAN

Vlak bij het centrum van Thimphu ligt het Chorten Monument en is een van de meest iconische monumenten. Dit monument werd gebouwd ter nagedachtenis aan de Derde Druk Gyalpo en is gewijd aan Wereldvrede. De chorten is een grote witte structuur bekroond met een gouden spits. Gedurende de dag zullen oudere Bhutanese mensen rond het monument lopen. Chorten betekent letterlijk ‘Zetel van het geloof’ en boeddhisten noemen dergelijke monumenten vaak de ‘Geest van Boeddha’. De Chorten is een excellent voorbeeld van boeddhistische architectuur en kunst, met prachtige schilderijen en ingewikkelde sculpturen. 

SIMTOKHA DZONG 

De naam Simtokha betekent letterlijk “Boven op een demon” en de legende die over deze Dzong gaat vertelt dat het gebouw werd gebouwd om boze geesten te verdrijven die reizigers in de regio lastig viel. De dzong is gebouwd door het Gyal Gyad Tshel Instituut van Ralung (Tibet) en is behoorlijk onderscheidend omdat de centrale toren (utse) 12 zijden heeft. Een groot standbeeld van Yeshay Gonpo (Mahakal), de belangrijkste beschermende godheid van Bhutan, is ondergebracht in de Utse. Een ander interessant aspect van de dzong is dat het de slaapkamers van zowel Zhabdrung Ngawang Namgyel als Jigme Namgyel bevat, twee van de belangrijkste figuren in de Bhutanese geschiedenis. Zhabdrung was de leider die Bhutan voor het eerst verenigde als een natie en Jigme Namgyel was de vader van de eerste koning van Bhutan Ugyen Wangchuck. De dzong herbergt talloze standbeelden en schilderijen van verschillende Boeddha’s, goden en religieuze figuren. 

CLOCK TOWER SQUARE 

Het Clock Tower Square is het hart van Thimphu stad, een van de meest levendige gedeeltes van de hoofdstad. Aan het plein staan een café, een restaurant en een aantal winkels. Op het plein staat ook de iconische Clock Tower. Deze toren heeft vier gezichten en is versierd met de traditionele draak en een bloem. De draak symboliseert Bhutan als een onafhankelijk drakenrijk. In de buurt van de toren kunt u ook de gebedsmolens en de waterfontein zien die een spirituele charme toevoegen aan het plein. De klokken van de toren zijn geschonken door een Zwitserse vriend van de voormalig Bhutanese koning.  

FOLK HERITAGE MUSEUM 

Dit museum is opgericht in 2001 en biedt bezoekers en toeristen fascinerende inzichten in de Bhutanese materiële cultuur en manier van leven. Het Folk Heritage Museum is gevestigd in een traditioneel huis uit de 19de eeuw met drie verdiepingen. Het museum geeft u een glimp van de traditionele Bhutanese levensstijl, naast artefacten uit landelijke huishoudens. Het toont ook een indrukwekkende verzameling typische huishoudelijke voorwerpen, gereedschappen en apparatuur. De activiteiten van het museum zijn seizoensgebonden, net als de activiteiten van een echt landelijk huishouden, hierdoor is er iedere keer wat nieuws te zien. Het museum heeft de landelijke omgeving en ambiance nagebouwd door padie-, tarwe- en gierstvelden aan te leggen. Ook is er een traditionele watermolen met molenstenen van meer dan 150 jaar oud, traditionele moestuinen met groenten die in de afgelopen 100 jaar werden verbouwd en zelfs een van de traditionele hete stenen baden die beroemd zijn in het hele land, is aanwezig.  

CENTENARY FARMERS MARKET

Deze landbouwmarkt wordt ieder weekend gehouden nabij de Wang Chhu-rivier. Deze markt is verreweg de grootste binnenlandse markt voor de boeren in Bhutan. Boeren komen uit het hele land om hun boerderijproducten op de markt te verkopen. Met een breed assortiment aan verse en biologische producten is de Farmers Market een favoriete plek geworden voor toeristen en een recreatieve plek voor mensen uit alle lagen van de bevolking. Vanaf deze markt kunt u met een hangbrug naar de overkant, hier wordt de Kuendeyling Bazaar gehouden, een verzameling kraampjes met kleding, textiel en handwerk. 

DRUK WANGYAL LHAKHANG 

De Druk Wangyal Lhakhang (tempel) werd gebouwd ter ere van Zijne Majesteit de vierde Druk Gyalpo (koning), Jigme Singye Wangchuck (Koning van 1972-2006). Deze tempel die op een heuvel staat naast de Dochu La, is zeker een bezoek waard om de moderne muurschilderingen in cartoon-stijl op de bovenste verdieping te bekijken. De afbeeldingen bestaan uit tekeningen waarbij de vierde koning vecht tegen Indiase rebellen in de jungle, monniken die een laptop gebruiken en een portret van de Koninklijke familie, naast een moderne geschiedenis van het koninkrijk. Deze tempel is een samensmelting met kenmerken uit de 15de én 21ste eeuw.  

MOTI THANG TAKIN PRESERVE 

Moti Thang Takin Preserve is een natuurreservaat, oorspronkelijk opgericht als dierentuin, op zes kilometer ten noordwesten van de stad. In dit reservaat leeft de takin (Budorcas taxicolor), het nationale dier van Bhutan. De takin is een zeldzaam type geit-antilope die in de oostelijke Himalaya leeft. De vier ondersoorten van de takin leven op grote hoogte in Bhutan, Noordoost- India, Noordwest-Myanmar en het Chinese deel van de Himalaya. De vierde koning besloot dat een dierentuin niet in overeenstemming was met de milieu- en religieuze overtuigingen van Bhutan, en de takin werden vrijgelaten in het wild. Helaas waren de dieren zo tam dat ze door de straten van Thimphu zwierven op zoek naar voedsel. Hierop werd het reservaat een afgesloten gebied om ze een veilige leefomgeving te bieden. De reden voor het verklaren van takin tot het nationale dier van Bhutan wordt toegeschreven aan een legende over de creatie van het dier in Bhutan in de 15e eeuw door Lama Drukpa Kunley, in de volksmond bekend als de goddelijk gekke man. Deze lama verzon het merkwaardige wezen nadat hij ermee had ingestemd een wonder te toveren in ruil voor de lunch. Vervolgens sloeg hij de kop van een geit bovenop het skelet van een koe en bracht dit nieuwe dier tot leven. De beste tijd om de takin van dichtbij te bekijken, is ’s ochtends vroeg, wanneer ze zich bij het hek verzamelen om te eten. Het reservaat is 8,4 hectare zorgvuldig beheerd bos.  

NATIONAAL TEXTIEL MUSEUM 

Dit museum maakt deel uit van de Royal Textile Academy en geeft u een goede indruk hoe belangrijk textiel is in Bhutan. Textiel is een cultureel erfgoed van het land en met dit museum geeft Bhutan een nieuwe impuls aan deze traditie. Op de begane grond van het museum ziet u alles over de praktische kant van de textielnijverheid en de koninklijke gho s, de trouwkleding die de vierde koning en zijn vier vrouwen droegen tijdens de huwelijksceremonie. Op de bovenverdieping worden de belangrijkste weeftechnieken getoond evenals stijlen van lokale kleding en de verschillende soorten textiel gemaakt door vrouwen en mannen.  Aan de overkant van de binnenplaats ligt het conservatiecentrum van de Royal Textile Academy, hier ziet u een kleine groep wevers werken aan hun weefgetouwen. 

REIZEN NAAR BHUTAN

Bhutan Rondreizen

4 tours

FOTO'S THIMPHU

Hoofdstad van Bhutan

LIGGING THIMPHU BHUTAN

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.