fbpx

Trongsa

TRONGSA BHUTAN

Trongsa is een prachtig gelegen stad op 2.800 meter hoogte. De stad ligt op een steile heuvelrug en vanaf de stad heeft u een spectaculair uitzicht op de diepe valleien eromheen. De stad zelfs is niet zo interessant, de omgeving des te meer, omdat er vele adembenemende tempels in dit gebied zijn. 

Trongsa is een soort openluchtmuseum met een verzameling aan prachtige bouwwerken, tempels en kloosters. De naam Trongsa betekent letterlijk ‘nieuw dorp’, wat op zich wel bijzonder is aangezien de eerste tempel al in 1543 werd gebouwd. 

Trongsa is naast het culturele hart van Bhutan ook politiek erg belangrijk. Leiders van het land bezochten Trongsa regelmatig vanwege de centrale ligging.  

Ook qua natuur is de regio indrukwekkend. Er zijn talloze beboste bergen en indrukwekkende valleien, dit zorgt ervoor dat de regio van Trongsa een grote diversiteit heeft voor de toeristen.  

TRONGSA DZONG 

Trongsa staat vooral bekend om de Trongsa Dzong, een indrukwekkende witte Dzong met hoge buitenmuren. Een dzong is een typisch Bhutaans gebouw met een herkenbare architectuur, vaak in de vorm van een fort. De Dzong ziet er massief uit, met hoge buitenmuren, om vroeger de bewoners tegen de vijand te beschermen. Binnenin de Dzong zijn meestal een aantal binnenplaatsen, tempels en accommodaties voor het lokale bestuur en de monniken. 

De Trongsa Dzong (Vanguard of the Warriors – Trongsa Dzongkhag), gebouwd in 1644, was de zetel van de macht van de Wangchuck-dynastie voordat ze heersers van Bhutan werden in 1907. De dzong bevindt zich vlakbij het centrum en was vroeger cruciaal voor het koninkrijk vanwege zijn strategische positie. De Trongsa Dzong is vanaf elke plek in de stad goed te zien en is zeer indrukwekkend omdat deze op een berguitloper is gebouwd hoog boven de kloven van de Mangde Chhu. Vroeger had de dzong ook een belangrijke functie voor de oost-westhandel.  

In december of januari wordt op de noordelijke binnenplaats een vijfdaags festival gehouden dat bekend staat als de Trongsa Tshechu. Elk klooster in Bhutan viert dit festival om de komst van Guru Rinpoche in de achtste eeuw naar Bhutan te vieren. Het is feest om de triomf van het boeddhisme over het kwaad te vieren. Het festival wordt gehouden in de lente- en herfstseizoenen volgens de Bhutanese kalender.  

TRONGSA TA ZONG MUSEUM 

Naast de dzong staat ook een wachttoren, die ooit werd gebruikt om de Trongsa Dzong te bewaken. Vanaf deze wachttoren heeft u ook een prachtig uitzicht op de stad. Deze toren werd gebouwd door Cho Gyal Minjur Tempa, de eerste gouverneur van Trongsa in 1652. Tegenwoordig is het een museum en u krijgt hier een goed beeld van de geschiedenis van het koninkrijk en de Wangchuck-dynastie.  

Trongsa is ook voor de Koninklijke familie een belangrijke “stop” want traditioneel wordt de koning van Bhutan eerst de Trongsa Penlop (gouverneur) voordat hij de kroonprins wordt en daarna de koning.  

Trongsa heeft ook een indrukwekkend museum. De uitkijktoren van Trongsa is omgebouwd tot een museum gewijd aan de Wangchuck-dynastie en is een goede plek om meer te weten te komen over de geschiedenis van het koninkrijk. 

CHENDEBJI CHORTEN 

Ook een must-see in de omgeving van Trongsa is de Chendebji Chorten, 41 kilometer ten westen van de stad. Omzoomd door weelderig groene landschappen en wapperende kleurrijke gebedsvlaggen, is deze chorten gebouwd in de stijl van de Nepalese stoepa Boudhanath in Kathmandu, een lust voor het oog. Volgens de legende Chendebji Chöten het lichaam van een ‘boze geest’. Deze prachtige Chorten werd gebouwd door de lama Tshering Wangchuk, een afstammeling van de Bemji Choeje van Trongsa, die op zijn beurt een afstammeling was van een Tibetaanse koning. De chorten beschikt over een grote gebedsruimte en een traditionele Bhutanese Chorten, die later werd opgericht door de Koninklijke grootmoeder Ashi Kezang Choden Wangchuk in 1982. U kunt hier een breed scala aan oude relikwieën zien die werden meegebracht door de Bemji Choeje. 

De chorten is ook een populaire en belangrijke religieuze plaats tijdens de negende maand van de Bhutanese kalender, dan wordt het Boeddhistische festival van Sambha Lhuendrup Molam Chenmo groots gevierd. Het gebouw herbergt gedurende deze tijd talloze gebedsceremonies en de chorten wordt een plaats van spiritualiteit en positiviteit. Ook pasgetrouwden en gezinnen komen hier graag om te picknicken.  

YUTONG LA PASS 

Deze pas ligt tussen de plaatsen Trongsa en Bumthang en is een van de hoogste berijdbare wegen van Bhutan op de hoogste van 3460 meter. Deze pas, genesteld tussen de berg en dichte bossen, is meestal bedekt met mist en gebedsvlaggen. Toch is het de moeite waard om te stoppen voor een fotostop want de Yutong La-pass is een van de mooiste en pittoreske passen die u zult vinden tijdens een reis naar het Bumthang-district in Centraal Bhutan. 

RONDREIZEN BHUTAN & INDIA & NEPAL

Bhutan Rondreizen

4 tours

India rondreizen

12 tours

Nepal Rondreizen

4 tours

LIGGING TRONGSA

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.