fbpx

Angkor Wat Cambodja

ANGKOR,

HET GROOTSTE TEMPELCOMPLEX TER WERELD

Angkor is een van de hoogtepunten tijdens een rondreis door Cambodja, dus het is slim om u goed voor te bereiden op deze ervaring. Lees hier tips en aanbevelingen over het reizen naar dit wereldwonder, welke tempels er zijn, over de kledingvoorschriften inclusief tips.

WAT IS ANGKOR?

Angkor Wat is een Boeddhistische Tempelcomplex in het noordwesten van Cambodja vlakbij de stad Siem Reap. Het is het grootste religieuze monument ter wereld en het heeft een oppervlakte van 162,6 hectare. In 1992 werd het opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Angkor Wat dat ‘’Tempelstad’’ betekent in het Khmer (de oorspronkelijke taal van Cambodja), is gemaakt voor de god Vishnu als een hindoeïstische tempel. Vishnu is een van de belangrijkste goden van het hindoeïsme en is de beschermer van het heelal. Het tempelcomplex bestaat uit meerdere tempels dat door heel Siem Reap ligt en u kunt hier uren en dagen ronddwalen. Dat Angkor Wat belangrijk is blijkt wel, want het monument staat ook op de vlag van Cambodja.

HET VERSCHIL TUSSEN ANGKOR EN ANGKOR WAT

De namen Angkor Wat en Angkor worden vaak door elkaar gebruikt, maar het zijn twee verschillende begrippen. Angkor is de oude stad(staat) waarvan Angkor Wat de hoofdtempel was. “Wat” betekent tempel.

Angkor was de hoofdstad van het Khmer rijk, dat tussen 800 en 1432 ongeveer heel Zuidoost-Azië domineerde. De Khmer bevolking was een geniale beschaving die zijn tijd ver vooruit was. In de hoofdstad van het rijk woonden maar liefst één miljoen mensen. Angkor Wat was en is nog steeds hét symbool van Angkor. En terecht, want het is het grootste religieuze gebouw ter wereld dat in een recordtempo is gebouwd, namelijk in 32 jaar.

ANGKOR WAT

De Angkor Wat is de grootste en meest bekende tempel van het complex. Dit is de reden waarvoor velen mensen het hele gebied Angkor Wat noemen, terwijl het eigenlijk alleen deze tempel is. Het betekent heilige tempel. De tempel is gebouwd tussen het jaar 1113 en 1145 in opdracht van Suryavarman II. Het bekendste punt is de 65 meter hoge tempel in het midden van de tempel, het gebied er om heen is bezaaid met ruïnes. Deze tempel is gebouwd conform de mythische hindoeïstische kosmos met de vijf pieken van de berg Meru als richtlijn. Bij deze Tempel is het erg mooi om in de vroege ochtend te komen terwijl u de weerspiegeling van deze tempel kunt zien in de vijver ervoor. Het is van de buitenkant heel wonderbaarlijk maar van binnen niet heel interessant, als u naar boven wilt moet u al snel een tijdje wachten. We raden dan ook aan om naar de andere tempels te gaan in de vroege ochtend omdat het daar dan nog vaak rustig kan zijn.

ANGKOR THOM

De Angkor Thom is bijna net zo bekend als Angkor Wat. Ook dit is een zeer spectaculaire tempel. Deze tempel is gebouwd in het Khmer rijk onder leiding van Jayavarman VII. Jayavarman VII liet indrukwekkende toegangspoorten van de Angkor Thom bouwen om de stad beter te verdedigen tegen de vijand. De Angkor Thom is de grootste tempel binnen het complex en is eigenlijk een verzameling van tempels. Rondom de Thom staat een 8 meter hoge, 12 kilometer lange muur met vijf poorten.

Dit zijn de belangrijkste bouwwerken die onder Angkor Thom vallen:

BAYON

Van de Bayon weet men niet precies hoeveel toren het had, maar het moeten er tussen de 49 en 54 zijn geweest. Op dit moment zijn er 37 gerestaureerd. Op elke toren staan vier glimlachende gezichten. De Bayon tempel is een mengeling van boeddhisme en hindoeïsme en gebouwd door koning Jayavarman VII in 1181. Jayavarman VII staat bekend voor de bouw van vele tempels, maar dit was zijn staatstempel. Hoogstwaarschijnlijk zijn het 54, omdat dit enigszins te verklaren is. Koning Jayavarman VII was dan wel boeddhistisch, maar het grootste gedeelte van zijn onderdanen en was hindoeïstisch. 54 torens met 4 gezichten, opgeteld zijn dat 216 gezichten.

De keuze van 54 torens kan te maken hebben met:

 • De leeftijd van Jayavarman VII op dat moment
 • Het aantal provincies dat het toenmalige koninkrijk had.
 • Een numerologie teken. Als u alle getallen bij elkaar optelt 2+1+6 of 5+4, dan is de som altijd 9. Dit is het hoogste cijfer in de numerologie en een heilig cijfer in grote delen van Zuidoost-Azië.

Er is zijn meerdere legendes die gaan wat de gezichten zouden betekenen:

 • Het zijn de gezichten van Boeddha, als teken van de boeddhistische bouwer
 • Het zijn de gezichten van Jayavarman VII die naar elke windrichting van het land kijkt en zo zijn macht toont over het land
 • Het zijn de gezichten van Brahma, een hindoeïstische Hoofdgod die echt vier gezichten heeft.

OLIFANTENTERRAS

Het Olifantenterras is een enorm terras van 350 meter lang en 14 meter breed, het werd gebruikt als een gigantisch bordes voor publieke ceremonies en het diende als basis voor de koning om een defilé van de troepen af te nemen bij parades, spelen, processies en andere bijzondere taferelen. Op de voorkant van het terras staan prachtige olifanten en daar ontleent het terras ook zijn naam aan. Er staan ook beelden van leeuwen en garuda’s (mythische vogel). In die tijd moet het een magisch effect hebben gehad met de velen mensen en olifanten die hier rond liepen.

BAPHUON

Deze tempel is gebouwd rond 1150 na Christus door Koning Udayadityavarman II. Hij heeft de tempel opgedragen aan de Hindoe god Shiva. De Baphuon wordt al vele jaren gerestaureerd, voor het eerst in 1960, maar het toenmalige Khmer Regime stond dat niet toe. In 1996 hebben ze een tweede poging gedaan, maar ook dat lukt niet. Gelukkig is het in 2003 wel gelukt en is het Baphuon nu in een redelijke goede staat. . Doordat archeologen niet de locatie van alle stenen hadden, hebben ze niet alles in de oorspronkelijk staat kunnen herstellen. De westkant van de muur is voor een deel omgebouwd tot een 40 meter lange liggende Boeddha. Het uitzicht vanaf de tempel is grandioos mooi!

PHIMEANAKAS

Phimeanakas staat in het Engels bekend als de “Celestial Temple” en is een hindoetempel uit de tiende eeuw, gebouwd in de Khleang-stijl door koning Rajendravarman. De drieledige piramidestijl werd gebruikt als een plaats om de goden te aan bidden. Hoewel deze tempel kleiner is dan andere tempels in de regio, is hij nog steeds ongeveer 40 meter hoog. De naam van deze tempel is afkomstig uit het verhaal dat de koning elke avond de trap opliep om bij de Naga-prinses te slapen. Als de Naga niet aanwezig zou zijn, dan dit het einde van de koning zijn geweest en zou er chaos op het koninkrijk komen. Koning Suryavarman liet de tempel jaren later herbouwen in een Hindoe stijl. Helaas is een deel van de tempel ingestort, daardoor is het geen glorieus monument meer.

TA KEO TEMPEL

Ta Keo is ook een tempel die deel uitmaakt van Angkor Thom en is gebouwd door Jayavarman V. Jayavarman V was 10 jaar toen hij zijn vader opvolgde, zeven jaar later (in het jaar 975) liet hij zijn eerste tempel bouwen, de Ta Keo tempel. De tempel heeft 5 torens en is gebouwd in een ‘terras-stijl’, maar is nooit helemaal afgemaakt. De tempel is vergelijkbaar met de Borobudur in Indonesië. Wat deze tempel bijzonder maakt, is dat hij gemaakt is van groen zandsteen, hierdoor heeft de tempel een andere kleur dan de andere tempels van Angkor. Via een steile klim kunt u naar de top van de tempel. Hier hebt u een schitterend uitzicht over de omgeving.

THOMMANON

Thommamon tempel is een iets minder bekende tempel. Thommanon is een van de twee hindoetempels die zijn gebouwd tijdens het bewind van Suryavarman II (van 1113-1150) in Angkor ter verering van de goden Shiva en Vishnu. De tempel is nog in een goede conditie en dat is te zien door de sierlijke details die u kunt zien. Het ligt ook dicht bij het gebied van Angkor Thom maar wordt niet veel bezocht dus als u een rustige tempel wilt waar u makkelijker foto’s kan nemen zonder anderen toeristen is dit de tempel voor u. Veel van het houtsnijwerk van Thommanon is ook in uitstekende staat. De kleuren van de door de leeftijd bevlekte zandsteen tegen de jungle zijn erg fotogeniek, vooral in het natte seizoen.

TA PROHM

Ta Prohm is een van bekendste tempels van het Angkor. Het staat vooral bekend om zijn grote bomen en wortels die uit de muren groeien, wat voor geweldige foto’s zorg. De tempel is in Bayon stijl gebouwd en heeft diverse boeddhistische trekjes. Het hele complex rond Ta Prohm is 650 meter breed en 1000 meter lang. De oorspronkelijke naam was Raja Vihara. De tempel is vooral bekend geworden omdat hier verschillende scenes uit de film “The Tomb Raider” met Angelina Jolie in de hoofdrol zijn opgenomen. Het is een van de oudste tempels van Angkor en de eerste die geheel van zandsteen is gebouwd. Het complex werd in 1186 in gebruik genomen en ligt op ongeveer 1 kilometer ten oosten van Angkor Thom. De tempel werd gebouwd in opdracht van de Khmer koning Jayavarman VII. Vandaag de dag zijn er een paar bomen weggehaald om de tempels te beschermen van vallende bomen. Toch is Ta Prohm uniek, want Ta Prohm is grotendeels nog in de oorspronkelijk staat zoals me het bij de ontdekking aantrof, volledig vergroeid met de jungle.

BANTEAY SREI

De naam Banteay Srei betekent de ‘Tempel van de Vrouwen’. Deze naam komt omdat men beweerd dat de tekeningen die erop staan zo gedetailleerd en precies zijn, dat dit alleen gemaakt kan zijn door vrouwenhanden, daarnaast heeft het een roze kleur wat hem ook uniek maakt in het Angkor gebied. De Banteay Srei heeft veel bijnamen zoals: The lady Temple, the Tiny Temple en the pink Temple. Deze tempel ligt niet in het Angkor tempelcomplex, maar 28 kilometer verderop. De tempel is gebouwd in het jaar 967 en net als veel tempels in Cambodja is ook deze tempel gebouwd voor het Hindoeïsme.

TIPS ALS U NAAR ANGKOR GAAT:

 • In het Angkor kan het zeer druk worden dus het is aan te raden om vroeg in de ochtend te vertrekken, daarnaast is de zonsopgang ook echt schitterend om te zien op de tempels.
 • Ga Angkor binnen via de East Gate en niet via de drukke West Gate
 • Het Angkor complex is ook enorm groot, dus u kunt niet alles zien in een dag. Beter is het om een paar dagen te gaan om alles rustig te bekijken.

U kunt door middel van drie manieren door het complex:

 • met de fiets
 • tuk tuk
 • Jeep

De stukken tussen de tempels kunnen alleen soms wel lang zijn, dus de tuk tuk of jeep is de snelste en beste optie als u niet veel tijd heeft om de tempel te bezoeken. Als u kiest voor de tuk tuk, vergeet dan niet hoe uw chauffeur eruit ziet en waar hij op u wacht zodra u de tempel weer verlaat.

Tijdens een bezoek aan religieuze gebouwen en tempels in Azië geldt meestal een ‘dress code’, zo ook bij Angkor Wat. Draag kleding waarbij uw schouders, en bovenarmen bedekt zijn en broeken en rokken minimaal tot de knie reiken. Bij de meeste tempels in Angkor Wat is dit een officiële regel en wordt u niet toegelaten als u in een hemdje en korte broek verschijnt. De dresscode geldt voor zowel mannen als vrouwen. Het wordt als respectloos gezien indien u zich hier niet aan houdt.

BEKLIMMEN EN AANRAKEN VAN DE TEMPELS

De ruïnes van Angkor zijn van een bijzondere architectuur. Helaas willen veel toeristen deze ruïnes aanraken. Hiermee versnelt het proces van afbraak met door het gebruik van zonnebrand en andere crèmes. En met miljoenen toeristen per jaar gaat het heel hard.

Om de impact van de afbraak te minimaliseren, verzoek ik u om de volgende dingen niet te doen:

 • Raak de beelden niet aan
 • Ga niet op breekbare structuren zitten
 • Leun niet tegen de tempelstructuren
 • Verplaats of neem geen archeologische artefacten mee
 • Teken niet op de muren
 • Gebruik geen paraplu’s met scherpe punten
 • Veroorzaak geen geluidsoverlast. Het is een teken van onbeleefdheid. Daarom is het belangrijk om stil en respectvol te praten.

ANGKOR WAT TICKETS:

Er zijn verschillende toegangspassen te verkrijgen. De prijs is afhankelijk van het type toegang. De genoemde prijzen zijn van kracht vanaf 1 februari 2017:

 • 1-dag pas (geldig voor de dag van aankoop): US$37
 • 3-daagse pas (geldig voor 10 dagen vanaf aankoop): US$62
 • 7-daagse pas (geldig voor 1 kalendermaand vanaf aankoop): US$72.

Kinderen tot 12 jaar zijn gratis, maar moeten wel hun paspoort laten zien.

EXCURSIE ANGKOR WAT

EXCURSIE PER JEEP

Privétour per Jeep naar Angkor inclusief lunch

Lees verder

EXCURSIE PER FIETS

Op de fiets het grootste tempelcomplex ontdekken

lees verder

INDIVIDUELE RONDREIZEN CAMBODJA

CAMBODJA RONDREIZEN

5 tours

Uw eigen rondreis samenstellen naar Cambodja

vul dan hier het reis-op-maat formulier in

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.