fbpx

Praktische informatie Cambodja

BEREID UW VAKANTIE NAAR CAMBODJA GOED VOOR

Hoe zit het met uw reis documenten als u naar Cambodja reist? Heeft u een visum nodig, kunt u een auto huren met uw rijbewijs en wat voor anderen reisdocumenten heeft u eventueel nog meer allemaal nodig. Check hier alles zodat u zeker weet dat u goed voorbereid op reis gaat.

PASPOORT

Zorg dat uw paspoort nog zes maanden geldig is vanaf de dag dat u Cambodja verlaat.

VISUM CAMBODJA

Om als toerist door Cambodja te reizen heeft u een toeristenvisum nodig, een 30 dagen visum kunt op verschillende manieren aanschaffen:

1. U kunt deze aanvragen bij aankomst in Cambodja. Dit kan bij de drie luchthavens: Siem Reap, Phnom Penh of Sihanoukville. De kosten bedragen $ 30 per persoon en u moet een pasfoto meenemen. Indien u over land binnen komt, betaalt u $ 35 per persoon.

2. Daarnaast kunt u een visum aanvragen bij de ambassade van Cambodja in Brussel.

3. U kunt ook een e-visum aanvragen, een ETA. Dit is de handigste en snelste manier. Dit visum kost $ 30 per persoon + $ 6 administratiekosten. Deze prijs ligt hoger dan wanneer u het visum koopt bij aankomst op een van de luchthavens, maar het bespaart u een enorme lange rij op de luchthaven en daarmee ook veel tijd. Het online visum vraagt u hier aan! U heeft het visum binnen drie werkdagen per mail binnen en u kunt alleen met creditcard betalen.

Het visum is drie maanden geldig en u kunt hiermee 30 dagen in Cambodja verblijven.

OFFICIËLE REISADVIES VAN BUITENLANDSE ZAKEN CAMBODJA

Hier leest u het officiële reisadvies voor Cambodja van het ministerie van Buitenlandse zaken.

AUTO HUREN

Ik adviseer u om geen auto te huren in Cambodja. Een Nederlands Rijbewijs en IRB (een internationaal rijbewijs) zijn allebei niet geldig in Cambodja. Als u een auto wilt huren in Cambodja moet u eerst een Cambodiaans rijbewijs kopen. De wegen en bewegwijzering in Cambodja zijn matig en ook zijn de teksten in Cambodiaanse tekens, een letter die wij niet kunnen lezen. Met het besturen van een eigen auto bent u drukker met de weg bezig dan met het prachtige land Cambodja.

GEZONDHEID EN VACCINATIES

Dit advies is van algemene aard, omdat elke reiziger te maken heet met een andere (gezondheids)situatie(s). Aan dit advies kunt u daarom geen rechten verlenen. Aanbevolen vaccinaties zijn: DTP, Hepatitis A en B en BMR. In Cambodja zijn malariapillen kunnen noodzakelijk zijn, want vooral in het grensgebied met Vietnam en Laos is er een kans op malaria (onder voorbehoud van wijzigingen). In het gebied van Siem Reap en Angkor is geen malaria. Echter ik adviseer u wel om maatregelen te treffen tegen malaria door middelen met DEET mee te nemen. Voor een persoonlijk advies op maat verwijs ik u naar uw huisarts of de GGD. Via deze website vindt u een GGD bij u in de buurt: website van de GGD

Het kraanwater in Cambodja is niet voor consumptie geschikt. U kunt overal flessen mineraalwater kopen en op veel hotelkamers staat vaak een flesje water voor u klaar (soms tegen een toeslag).

CAMBODJAANS GELD

In Cambodja is de munteenheid de Riel (KHR). Een dollar is ongeveer 4.000 Riel. De Amerikaanse Dollar en Cambodjaanse Riel worden overal door elkaar heen gebruikt. U kunt overal deels in Riel betalen en wisselgeld in Dollars terug krijgen of andersom. De prijzen worden in beide valuta aangegeven.

PINNEN IN CAMBODJA

In grote Cambodjaanse steden als Phnom Penh, Siem Reap, Sihanoukville, Battambang, Kampot, Kampong Cham, Kampong Thom en Koh Kong kunt u probleemloos pinnen. Tegenwoordig komen er ook in de kleinere plaatsen geldautomaten (ATM’s) bij. Let op: Bij iedere pintransactie worden er wel kosten in rekening gebracht, dit kan soms flink oplopen. Houd rekening met kosten van $ 5 per keer of meer.

Let op: standaard staan bankpassen op alleen pinnen in Europa. Pas deze stand van uw pas aan voordat u vertrekt en laat het langer doorlopen dan uw geplande verblijf. Mochten er omstandigheden zijn dat u langer moet blijven, hebt u geen stress dat u pas het “opeens niet” meer zou doen. Bij thuiskomst in Nederland kan u het alsnog “uit” zetten.

FOOIEN

De Cambodjaanse bevolking doet alles voor u met een glimlach, maar ze stellen een fooi enorm op prijs. Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen, want een fooi is een uiting van waardering. Zorg ervoor dat u daarom altijd een aantal kleine coupures riel bij u heeft om een passende fooi te geven. Onderstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen of om een ander bedrag te geven!

Indicatie fooien:

  • Chauffeur : 8.000 Cambodjaanse riel (+/- 2 euro) per dag
  • Gids : 16.000 Cambodjaanse riel (+/- 4 euro) per persoon per dag
  • Kamermeisje : ca. 4000 Cambodjaanse riel (+/- 0,80 euro) per kamer per nacht
  • Kofferdrager : ca. 3000 Cambodjaanse riel (+/- 0,60 euro) per koffer

TAAL CAMBODJA

De officiële hoofdtaal in Cambodja is de Khmer taal. De khmer taal is verwant aan de taal van Vietnam en Laos en wordt ook deels nog gesproken in de Mekong Delta in Vietnam. De woorden uit de Khmer taal ontlenen voor een groot deel aan het Pali, een taal uit het zuiden van India. Oudere Cambodjanen spreken ook nog Frans, omdat het vroeger een Franse kolonie was. In Cambodja kunt u verder over het algemeen ook heel goed terecht met het Engels. Taxi- en tuk-tuk chauffeurs spreken goed Engels evenals gidsen en in hotels en restaurants.

VOLTAGE

De netspanning in Cambodja is 220 volt. In de hotels kan het stekkertype soms wel verschillen waardoor het raadzaam is een universele adapter mee te nemen. U kunt deze het beste voor vertrek in Nederland kopen. Veel hotels in Cambodja beschikken over een eigen generator in verband met stroomuitval. Al komt dit tegenwoordig nog maar zelden voor.

TIJDSVERSCHIL

Het tijdverschil tussen Cambodja en Nederland bedraagt in de winter 6 uur en in de zomer 5 uur.

FOTOGRAFEREN EN GEBRUIK DRONE IN CAMBODJA

U kunt in Cambodja bijna alles fotograferen: de indrukwekkende bezienswaardigheden, de prachtige landschappen en nog veel meer. De lokale bevolking gaat graag op de foto, maar het is wel gepast om hiervoor van te voren toestemming aan te vragen. Het fotograferen van vliegvelden en militaire objecten is NOOIT toegestaan.

Voor het gebruik van een drone in Cambodja zijn geen regels. let op: er zijn wel een aantal no-fly zones in Cambodja: Phnom Penh, Angkor Tempels, het koninklijk paleis in Phnom Penh, de luchthavens en bij alle historische tempels in het land. Drones mogen niet gebruikt worden voor zaken als het vervoer van gevaarlijke stoffen, het uitdragen van propaganda en/of als voorwerp om te schieten. Let ook op dat de luchtvaartmaatschappij toestemming geeft om uw drone te vervoeren. Hier vindt u meer informatie voor uw drone in Cambodja.

KLEDING CAMBODJA

Het is altijd belangrijk wat u meeneemt op vakantie. Bij een reis naar Cambodja moet u hier zeker even extra aandacht aan geven. Reist u in het regenseizoen? Neemt u dan een extra regenjas, waterproof jas of poncho mee. U kunt hem wel eens nodig hebben, want als er een bui is, dan kan die ook heel stevig zijn. In Cambodja zijn veel tempels en religieuze locaties. Voor deze bezienswaardigheden zijn een aantal kledingvoorschriften uit respect voor het geloof. Vergeet daarom geen kleding mee te nemen die de schouders en knieën bedekken, want het is niet toegestaan om met hemdjes met alleen schouderbandjes of korte broeken/rokken boven de knie deze religieuze locaties te betreden. Houdt u van een actieve vakantie? Goede wandelschoenen mogen dan niet ontbreken in de koffer naast slippers en stevige sandalen.

ARMOEDE CAMBODJA

Helaas staat Cambodja ook nog steeds bekend om de armoede. Een groot deel van de bevolking (40%) leeft onder de armoedegrens. Dit is vooral terug te zien in de kleinere dorpjes. Ook kunt u te maken krijgen met jonge kinderen die u iets willen verkopen, voornamelijk bij de toeristische bezienswaardigheden. Koop niets van deze kinderen, want er zit een heel crimineel netwerk achter van volwassenen. Hierdoor kunnen deze kinderen niet naar school of spelen en als u blijft kopen, houdt u dit netwerk in stand.

NUTTIGE ADRESSEN

CAMBODJAANSE AMBASSADE IN BELGIË

Avenue de Tervuren 264 A   B-1050 Bruxelles
Ma t/m vrij van 09:00 – 12:00 en 14:00 – 17:00
T: 0032(0)2 2770372
F: 0032(0)2 2778999

NEDERLANDSE AMBASSADE IN CAMBODJA

Consul

De heer Willem Phillip Barnaart

Adres
Street 13P, House 11
Borei Peng Huot
Chbar Ampov
Phnom Penh

VERKEERSBUREAU CAMBODJA

Cambodja heeft geen verkeersbureau in Nederland. Voor informatie over reizen en vakantie kunt u terecht bij het verkeersbureau van Cambodja in Cambodja zelf.

Cambodia Tourist Information Center
#262 Monivong Blvd
Khan Daun Penh
Phnom Penh
Cambodja
Tel. +855 23 218 585
Fax +855 23 213 331
E-mail: info@tourismcambodia.com

Ministry of Tourism of Cambodia
Lot 3A, St. 169
Veal Vong Commune
Prampi Makara District
Phnom Penh
Cambodja
Tel. +855 23 88 50 39
E-mail: info@tourismcambodia.org

INDIVIDUELE RONDREIZEN EN EXCURSIES

Excusies Siem Reap

Excursies Phnom Penh

CAMBODJA RONDREIZEN

LIGGING CAMBODJA

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.