fbpx

Vervoer in Cambodja

REIZEN IN CAMBODJA

Reizen in Cambodja is een uitdaging op zichzelf, want zoals meeste Aziatische landen is de kwaliteit van de wegen niet spectaculair, hobbelige en kronkelende wegen zult u vaak tegen komen, maar dat is een onderdeel van uw reis. Cambodja is de afgelopen jaren zeer aantrekkelijk geworden en daarom zijn ze de infrastructuur aan het verbeteren. Er is alleen nog een lange weg te gaan. Op dit moment heeft het land een paar snelwegen. Die zijn natuurlijk niet zoals u ze thuis kent maar voor een paar ritten is het helemaal geen probleem. De gemiddelde afstand die wordt gereden is 50 kilometer per uur.

PHNOM PENH OF SIEM REAP AIRPORT

Cambodja heeft twee grote internationale vliegvelden: Phnom Penh en Siem Reap. Daarbij is er ook bij Sihanoukville een binnenlands vliegveld. Ik adviseer u om niet naar Sihanoukville te vliegen: u wordt hier overspoeld door Chinese toeristen en de vliegtuigen vliegen niet altijd op tijd en/of worden ook regelmatig geannuleerd. Het is heel onzeker of u hier vandaan kunt vertrekken. Dit is dan zeer risicovol als u aansluitend een vlucht heeft in Siem Reap terug naar huis.

Vanuit Nederland, wordt er niet rechtstreeks gevlogen op Cambodja. U dient altijd over te stappen op een Europese luchthaven of in bv. Hong Kong, Singapore, Dubai, Abu Dhabi, Doha of Bangkok.

Tussen Phnom Penh en Siem Reap worden binnenlandse vluchten uitgevoerd. U kunt dit prachtige stuk ook  met een privé chauffeur boeken tijdens een van onze individuele rondreizen.

BUS CAMBODJA 

Een populaire manier om te reizen in Cambodja is met de bus. Het wordt veel gebruikt door de lokale mensen. De bussen zijn vooral handig om van stad tot stad te reizen, sinds de steden allemaal verbonden zijn met elkaar door de bus. Naar de grote steden zoals Phnom Penh, Siem Reap en Kampot rijden de bussen dagelijks meerdere keren. De bussen naar Battambang, Banlung of naar Kep rijden minder frequent. U kunt buskaartjes kopen bij de accommodaties, restaurants en busstations. Ze kunnen u daar ook meer informatie over tijden en prijzen geven!

TREIN CAMBODJA

Sinds april 2017 kunt u per trein door Cambodja reizen. De spoorlijn tussen Phnom Penh en Sihanoukville is gerenoveerd en weer open. Deze trein rijdt één keer per week op zaterdag en keert op zondag weer terug. De trein rijdt ook op verzoek. Voor 2017 was het niet mogelijk om per trein te reizen, omdat door gebrekkig onderhoud de spoorlijnen in verval zijn geraakt en het treinverkeer tijdens de burgeroorlog compleet stil was gelegd. De noordelijke spoorlijn tussen Phnom Penh en Poipet wordt momenteel gerenoveerd. Zo kunt u ook vanaf Phnom Penh Battambang per trein gaan aandoen. De planning was dat dit treintraject in 2019 open zou gaan, maar het is niet bekend wanneer niet dit zal gaan gebeuren. Hierna zullen ook treinverbindingen naar Thailand, Laos en Vietnam gerenoveerd en aangelegd gaan worden.

BAMBOETREIN BATTAMBANG

De overeenkomst tussen de bamboetrein en een gewone trein? Ze bewegen zich beide voort over een spoort, maar daar is dan ook alles mee gezegd. De bamboetrein is een heel ander soort trein. Deze trein bestaat uit twee stalen balken met wieltjes eraan, een bamboeplatform en een klein motortje, meer is het niet! Hoewel deze trein in eerste instantie was gebouwd om producten en mensen van het ene dorp naar omringende dorpen te vervoeren, is de trein ook door toeristen ontdekt. Het traject is zeven kilometer lang en duurt ongeveer 20 minuten, omdat het enkel spoor is, moet u over hetzelfde stuk weer terug. Deze trein kan snelheden halen van maximaal 40 kilometer per uur.

BOOT

De boot is een van de meest gebruikte transportmiddelen in Cambodja. Dit komt door de vele meren en rivieren die door het land lopen. Er zijn ook een aantal leuke excursies per boot te boeken:

  • Er is een boottocht van Siem Reap naar Battambang. Tijdens deze boottocht ziet u verschillende Cambodjaanse dorpjes en heeft u een prachtig uitzicht op de natuur.
  • Voor de kust van Cambodja liggen diverse heerlijke strandbestemmingen waar u ook alleen met de boot kunt komen: Koh Rong, Koh Ta Kiev en Koh Rond Sanloem.
  • Vanuit Siem Reap kunt u een boottocht maken over het Tonlé sap meer in combinatie met een bezoek aan de floating villages.
  • Vanuit Chau Doc (Vietnam) reist u binnen een paar uur over de Mekong Rivier naar Phnom Penh.

CRUISE CAMBODJA

Cambodja is een prachtig land dat de moeite van het ontdekken zeker waard is. Een ideale en bijzondere manier om dit te doen, is vanaf het water. Ervaar de machtige Mekong Rivier en het Tonlé Sap met een (luxe) cruise. In het noorden, komt de Mekong Rivier vanuit Laos het land binnen. Via Kratie en Phnom Penh zakt de rivier verder af naar Vietnam en komt via de Mekong Delta in de Zuid Chinese zee. Ook kunt u beginnen in Siem Reap en dan via het Tonle Sap meer afzakken richting Phnom Penh en verder gaan via de Mekong Rivier. Her zijn verschillende mogelijkheden voor, van een paar dagen tot 2 weken en van basic tot zeer luxe 5* cruises.

SCOOTER OF FIETS

Als u de stad wilt verkennen dan kunt u gemakkelijk in de meeste steden een scooter of fiets huren. Pas wel op bij het huren van een scooter, het verkeer in Cambodja in chaotisch en verkeersregels kennen ze niet.

Tip: de tempels van Angkor zijn leuk om te doen per fiets.

TUK TUK

Binnen de steden is de tuk tuk ook een goedee en slimme optie. Voor een vast bedrag neemt de tuk-tuk chauffeur u de hele dag op pad. Hij dient vaak ook als gids en kan u veel tips geven en vertellen over de stad en de bezienswaardigheden. De tuk-tuk is open dus het is gemakkelijk en relaxt voor kleine afstanden of om vanuit de stad van Phnom Penh naar de killing fields te gaan. Onderhandel wel altijd de prijs voordat u erin stapt! Voor ongeveer € 25- €30 per dag, gaat de tuk tuk chauffeur de hele dag met u op stap.

TAXI CAMBODJA

Naast tuk-tuk komen er ook steeds meer auto’s die functioneren als taxi. Overal kunt u deze aanhouden. Ook zijn er twee apps die u hiervoor kunt gebruiken. Pass-app en Grab, deze apps zijn vergelijkbaar met Uber. Door het gebruik van deze app voorkomt u miscommunicatie en er wordt ook een prijs afgesteld, waardoor het gebruik gemakkelijk is, maar onderhandelen van te voren is ook een goede manier! Vaak nemen de chauffeurs die eerst reizigers als privé chauffeur hebben vervoert naar een bestemming u mee terug naar (meestal) Phnom Penh.

AUTO MET PRIVÉ CHAUFFEUR

In Cambodja is reizen met privé chauffeur ideaal en zeer relaxt. U wordt opgehaald bij uw hotel en de chauffeur rijdt u naar de volgende bestemming. Onderweg zijn er diverse mogelijkheden voor een toeristisch uitstapje, hapje en/of drankje en het bezoeken van een bezienswaardigheid. U zit en hoeft niets te doen. Geen gesleep met koffers, rennen naar een bus of checken hoe laat u weg moet. Het gaat allemaal in overleg met u. De chauffeur spreekt over het algemeen goed Engels en kan u onderweg ook diverse verhalen vertellen. En hebt u geen zin om te stoppen of om juist extra te stoppen, het kan allemaal! De auto’s zijn allemaal voorzien van airconditioning. En bij Delta Holidays krijgt u een mobiele telefoon mee met $ 5 beltegoed als er vragen zijn of opmerkingen.

JEEP

Een andere leuke optie is om het land per jeep en chauffeur te gaan ontdekken. Over de ongebaande paden, kleine binnendoor weggetjes en langs dorpjes en prachtige natuur. U kunt deze excursies privé boeken en in groepsverband.

INDIVIDUELE RONDREIZEN & EXCURSIES CAMBODJA

Excusies Siem Reap

Excursies Phnom Penh

CAMBODJA RONDREIZEN

Stel uw eigen rondreis naar Cambodja samen

vul het reis-op-maat formulier in

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.