fbpx

Beste reistijd Filipijnen

KLIMAAT FILIPIJNEN

De Filipijnen is een uitgestrekt land met ruim 7000 eilanden, daardoor heeft het land ook verschillende klimaten. Op zich heeft het land een tropisch klimaat en wordt het weer bepaald door het droge seizoen, de Amihan, en het regenseizoen, de Habagat. Veel gebieden binnen de Filipijnen kennen een duidelijk nat seizoen. Het droge seizoen loopt over het algemeen van november tot en met mei, en het regenseizoen loop ongeveer van juni tot en met oktober. De regen valt meestal aan het eind van de middag, en dit zijn over het algemeen korte, maar stevige buien die ook gepaard kunnen gaan met windstoten. Vaak klaar het na één of twee uur alweer op, maar in het natte seizoen kan het ook langer op de dag regenachtig zijn. Tijdens het regenseizoen kunnen de hoeveelheden water flink oplopen. De Filipijnen kennen het hele jaar hoge temperaturen en een hoge relatieve luchtvochtigheid. Het hele jaar ligt de maximum temperatuur tussen de 30 en 34 graden Celsius.

VOORDELEN REIZEN IN HET REGENSEIZOEN:

  • Tijdens het regenseizoen zijn er minder toeristen en ook bij de bezienswaardigheden is het rustiger.
  • Het is goedkoper, vooral de prijzen van de hotels liggen in het regenseizoen een stuk lager evenals de prijzen van de binnenlandse vluchten zijn aantrekkelijker.
  • De natuur is mooier en groener. Ook de watervallen zijn spectaculairder en voller.

NADELEN REIZEN IN HET REGENSEIZOEN

  • Bij een tyfoon kunt u niet weg en moet u in de buurt van de accommodatie blijven.
  • Het kan op de dag zelf ook iets minder aangenaam zijn door veel bewolking en een extra regenbui.

TYFOON FILIPIJNEN

De Filipijnen staat bekend als een land dat nog wel eens geteisterd kan worden door orkanen. In dit deel van de wereld heet het een tyfoon. Deze tyfoons kunnen het hele jaar door voorkomen, dus niet alleen in het regenseizoen. Gelukkig bereiken niet alle tyfoons het vaste land en draaien ze op tijd af. Een tyfoon is wel een aantal dagen van te voren te voorspellen, dus u kunt er tijdig rekening mee houden.

VERANDERINGEN IN HET KLIMAAT

Het wereldwijde klimaat is aan het veranderen, dus ook in de Filipijnen. Hierdoor is de scheiding tussen het droge- en regenseizoen steeds minder duidelijk. Zeker de afgelopen jaren komt het steeds vaker voor dat het regent in het droogseizoen en droog is in het regenseizoen. Dit is niet alleen in de Filipijnen zichtbaar, maar ook in de rest van Azië.

De beste reistijd voor de Filipijnen is dus steeds moeilijker te voorspellen.

KLIMAAT MANILLA

Manilla heeft een tropisch klimaat met gedurende het hele jaar hoge temperaturen tussen de 30 en 35 graden Celsius en een relatief hoge luchtvochtigheidsgraad. De periode januari tot en met april is droog, vanaf mei gaat het steeds meer regenen. In de periode mei tot en met oktober kan het flink nat zijn. Manila ligt ook in een gebied waar kans is op tyfoons. Serieuze wateroverlast door grote hoeveelheden regen binnen korte tijd komt vrijwel ieder orkaanseizoen wel een keertje voor in dit gebied. Het warme klimaat van Manila zorgt ervoor dat wanneer het niet regent er een vrijwel permanente staat van zware luchtverontreiniging ontstaat.

BANAUE (LUZON)

De rijstvelden hebben alleen in de maanden eind maart, april en mei, oktober en november een prachtig groene kleur. In juli begint het regenseizoen en deze duurt tot september. In juni, augustus en december wordt de rijst geoogst, de rijstterrassen kleuren dan goudbruin en veranderen de terrassen in een bruine modderpoel. Het kan dan erg gevaarlijk zijn om te gaan hiken omdat modder kan verschuiven en glad kan zijn. In januari, februari, maart en november planten ze weer de nieuwe rijst, de terrassen zijn dan kaal en leeg en niet zo interessant.

KLIMAAT PALAWAN

Palawan kunt u het hele jaar door bezoeken. De temperatuur is aangenaam en er valt minder regen in het regenseizoen van juni tot en met november. De heetste maand is juni met temperaturen boven de 30 graden en de “koudste” maand is januari met 24 graden. Een prima klimaat voor een heerlijke zonvakantie!

KLIMAAT CEBU

U kunt het hele jaar door naar Cebu. De gemiddelde temperatuur is het gehele jaar door rond de 30 graden. In de maanden juli tot en met oktober is er een kans op een tyfoon, dit valt samen met de regentijd in de Filipijnen, het regenseizoen is in deze regio echter niet zo heel heftig. Door de klimaatverandering is deze periode echt zeer onvoorspelbaar geworden en kan het ook in andere maanden meer regenen. Bij het regenseizoen in Zuid Oost Azië komt het zelden voor dat het de hele dag regent. De regen die valt komt vaak aan het einde van de middag en is vaak een korte maar heftige tropische bui. De rest van de dag kunt u prima activiteiten ondernemen.

BOHOL

Bohol heeft een tropisch klimaat die het gehele jaar ongeveer gelijk is. De beste reistijd voor Bohol in de Filipijnen is van februari t/m mei. Mei is de warmste maand van het jaar, waarbij er ook uitschieters naar 38 graden kunnen voorkomen. De overige maanden zijn ook prima, er valt dan wel meer regen. In de periode juni tot en met september kunnen er tropische stormen en tyfoons voorkomen. Toch verandert het weer hier ook door de klimaatveranderingen en valt er steeds minder regen, met bosbranden tot gevolg en kunnen tyfoons heftiger zijn dan in het verleden.

SIARGAO

Siargao heeft een tropisch regenwoudklimaat. Het hele jaar door kan er (veel) regen vallen, maar er zijn een aantal maanden dat het natter is dan gemiddeld. In Siargao zijn dat de maanden januari en februari erg nat, dit in tegenstelling tot de rest van de Filipijnen. Tyfoons komen hier ook minder vaak voor. De beste reistijd voor surfers is tussen juli en november. Voor eilandhoppen naar de vele leuke eilandjes rondom Siargao is de beste periode maart tot en met mei. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 27 en 30 graden. Siargao is een typische bestemming waar een weersvoorspelling nooit uitkomt!

INDIVIDUELE RONDREIZEN FILIPIJNEN

Palawan

2 tours

Centraal Visayas & Mindanao

3 tours

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.