fbpx

Filipijns eten

FILIPIJNEN ETEN

De Filipijnse keuken is eigenlijk de minst gevarieerde keuken en de minst avontuurlijke in Azië. Toch is er wel zeker wel lekker eten vinden. Ze eten hier een mix van verschillende keukens en vooral een mix van Aziatische en Westerse gerechten heeft er voor gezorgd dat u hier bijna alles kunt krijgen. Veel gerechten komen uit Spanje, maar ook westerse invloeden uit Frankrijk, Italië en uit Amerika ziet u in de gerechten terug, daarnaast hebben Aziatische gerechten uit China, Maleisië, India, Thailand en Vietnam hun weg gevonden in de Filipijnen. De locals zelf eten hier vooral vis, vlees (rijkelijk gemarineerd varkensvlees of kip), groente en noedels. Zoals in alle andere Aziatische landen is dan ook rijst de basis.

FILIPIJNSE KEUKEN

SPAANSE KEUKEN

Spanje heeft ruim drie eeuwen de macht gehad in de Filipijnen en dat is terug te vinden in het eten. Veel gerechten hebben ook een (bekende) Spaanse naam zoals paella en relleno. Deze gerechten worden dan weer gecombineerd met rijst.

FASTFOOD

De Filipijnse bevolking is gek op fastfood, en zeker in de grote steden vindt u op elke hoek een Mc Donalds, een Burger King of een Jollibee, de Filipijnse variant van de bekende Amerikaanse fastfoodketens. De gerechten bij Mc Donals en Burger King zijn bijna exact hetzelfde als in Europa.  Naast de gebruikelijke fastfood kunt u hier ook menu’s krijgen die meer afgestemd zijn op het Filipijnse eten, een voorbeeld hiervan is de zoete spaghetti met salami. Bij de Jollibee heeft u de keuze of u het gerecht met patat of rijst wilt hebben. Ook is er overal volop pizza te verkrijgen. Verbazingwekkend om te zien is dat ook elke fastfoodzaak helemaal vol zit.

STREETFOOD

In de Filipijnen zult u weinig plaatsen tegen komen met leuke streetfood-stalletjes waar de meeste Aziatische landen bekend om staan. Op sommige plaatsen zal aan het einde van de werkdag of rond lunchtijd kraampjes tevoorschijn komen waar gerechten op een BBQ klaar gemaakt worden. Bij deze stalletjes worden ook veel gerechten gefrituurd. Bij de streetfoodstalletjes worden de gerechten geserveerd met rijst. In Manilla en andere grote steden vindt u deze stalletjes in en rond de grote winkelcentra en bij toeristische bezienswaardigheden.

RIJST

In de Filipijnen wordt enorm veel rijst verbouwd, op het eiland Luzon bij Banaue zijn ook de beroemde rijstterrassen, maar ook op de andere eilanden zijn talloze rijstvelden. Rijst is dus de basis voor het diner maar het wordt ook vaak gegeten als tussendoortje.

VIS EN VLEES

Bij een land met ruim 7600 eilanden en heel veel zee is vis natuurlijk niet weg te denken van de kaart. Bijna alles wat er in de zee rond zwemt wordt hier gegeten. Hierbij kunt u denken aan tonijn, krab, inktvis, kreeft, zwaardvis, blauwe marlijn en nog veel meer.

Het vlees, varkensvlees, rundvlees en kip wordt hier veel gegeten en de Filipino’s houden er van om dit rijkelijk te marineren. Veel gerechten die met vis worden geserveerd, kunnen ook met vlees of kip worden geserveerd. Ondanks dat er veel mogelijkheden zijn om vis te eten, geven de Filipino’s de voorkeur aan vlees.

GROENTE

In Azië worden de gerechten veelvuldig gecombineerd met groenten, maar niet in de Filipijnen. De Filipino’s zijn niet zo gek hierop. De basis is rijst aangevuld met een heel klein beetje groenten. Indien u meer wilt, kunt u dit het beste als apart gerecht bij bestellen. Een aantal bekende groenten zijn paksoi, zoete aardappel en chop suey, een roerbak met groenten, vaak aangevuld met garnalen of kleine stukjes varkensvlees.

NOEDELS

In de Filipijnse keuken wordt vaak gebruik gemaakt van noedels. Deze zijn er en verschillende soorten maar de twee meest gebruikte zijn Pancit Canton, roergebakken rijstnoedels en Sotanghon, een dunne, vermicelli achtige rijstnoedel.

BEDREIGD VOEDSEL

In de Filipijnen staan ook gerechten op het menu die ik u niet adviseer! Zo is haaienvinnensoep een ware delicatesse in de Filipijnen. De manier waarop dit wordt klaar gemaakt is zeer dieronvriendelijk! De haaien worden uit zee gevist, waarna hun vin eraf gesneden wordt. De haai wordt vervolgens terug gezet in zee, maar omdat een haai zonder vin niet kan zwemmen, gaat hij op een zeer dieronwaardige manier dood! Andere delicatessen in de Filipijnen zijn gerechten van krokodillen en zeeschildpadden.

DRINKEN

U kunt het kraanwater in de Filipijnen niet drinken. Er zijn voldoende plekken om flesjes met water te kopen. In uw hotel staan ook vaak flesjes water voor u klaar. Let wel op dat de flesjes nog dicht zitten, anders kan het maar zo zijn dat ze hervuld zijn.

Zo weinig groenten de Filipijnen eten, zo graag eten ze wel fruit en dit is in overvloed te vinden. Vooral de fruitshakes zijn overheerlijk in de Filipijnen. Let wel op dat ze er geen extra suiker bij doen, want hier zijn de Filipino’s gek op.

De koffie in de Filipijnen is ook geen hoogvlieger, vaak is het niet meer dan een beker met oploskoffie. Echte koffietentjes vindt u in de grote steden in de winkelcentra.

LEUKE WEETJES OVER FILIPIJNS ETEN:

  • De Filipino’s eten alleen met een vork en een lepel. Heel knap om te zien hoe behendig ze een kippenpoot eten met vork en lepel.
  • Filipino’s gebruiken graag sausjes bij hun eten. Ze dippen graag hun eten erin. Dit zijn sausjes op basis van soja en/of azijn en vissaus.
  • Kenmerkend voor de Filipijnse keuken is de variatie tussen zure en bittere smaken bij de gerechten.

FILIPIJNSE GERECHTEN

Ondanks de vele invloeden uit de wereld zijn er toch een aantal die typisch Filipijns zijn.

Adobo: varkens- of kippenvlees gestoofd in een sojasaus met knoflook, uien en azijn. Dit wordt geserveerd met rijst

Lechon: Hiervoor wordt een speenvarken in zijn geheel geroosterd boven het spit, tot de huid lekker knapperig is. Als extra toevoeging komt er een saus van de lever overheen. Dit gerecht wordt vaak gegeten tijdens feestdagen.

Chicharon: dit is een populaire snack waarbij de huid van het varken wordt gefrituurd en gezout, en verkocht wordt als chips.

Pancit: dit is een verzamelnaam voor allerlei soorten noedels en de gerechten die van (rijst) noedels worden gemaakt. Bij Pancit worden ook groente en vlees geserveerd.

Sisig: Dit zijn vlees en groente die gebakken/geroosterd worden op een hete plaat. Voor het vlees wordt gebruik gemaakt van de neus, wang, oor en tong van een varken. Op deze hete plaat wordt het ook aan u geserveerd.

Balut: Dit is een bebroed ei met een bijna volledig ontwikkeld embryo erin. Deze snack is vooral bij de lokale bevolking populair. Toeristen slaan dit gerecht over, met door de enorm vieze geur die er vanaf komt. Er wordt wel gezegd dat het eten van een balut-ei de geslachtsdrift opwekt.

Halo halo: dit betekent letterlijk mix-mix en is een nagerecht. Het is een mix van bonen, vruchten en gecondenseerde melk en geschaafd ijs. Van dit gerecht zijn ook heel veel variaties.

Arroz Caldo: Een hartige Filipijnse hartige rijstpap met kip doordrenkt met gember, knoflook, uitjes en zwarte peper. Het wordt meestal geserveerd met een vissaus en een hard gekookt ei.

Kare kare: een Filipijnse stoofschotel met een hartige pindasaus. De basis is gestoofde ossenstaart, varkenshakken, kalfspoten, varkenspoten of rundvlees. Er zijn ook variaties van zeevruchten of groenten.

OOK GENIETEN VAN DIT ETEN? KIJK DAN SNEL BIJ DE RONDREIZEN OF VRAAG EEN VOORSTEL OP MAAT AAN!

RONDREIZEN FILIPIJNEN

Palawan

2 tours

Centraal Visayas & Mindanao

3 tours

REIS OP MAAT

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.