fbpx

Clark, Angeles City en Mount Pinatubo

CLARK, ANGELES CITY EN EEN VULKAAN

Op 37 kilometer van Angeles City ligt de beroemde vulkaan Pinatubo. Men heeft heel lang getwijfeld of dit wel een vulkaan was. Tot 1991 was de vulkaan een onopvallende berg met dichte bossen die al ruim 500 jaar rustig was. De bevolkingsgroep Aeta woonden op en rond de berg toen de Spanjaarden hen in 1571 heb verjaagd. Op 2 april 1991 begon de vulkaan erupties te vertonen en op 15 juni 1991 kwam de Pinatubo tot een enorme uitbarsting. Deze uitbarsting was de grootste en meest explosieve uitbarsting van de 20ste eeuw. Het Filipijnse instituut voor Vulkanologie en Seismologie hadden de uitbarsting redelijk nauwkeurig voorspeld. Hierdoor zijn heel veel mensenlevens bespaard gebleven. De uitbarsting veroorzaakte lawines van hete as en gas, reusachtig modderstromen en een wolk van vulkanische as van honderden kilometers breed. De gevolgen van de uitbarsting blijven tot op de dag van vandaag voortduren, de temperatuur op aarde daalde gemiddeld 0,5 graden en de afbraak van de ozon versnelde aanzienlijk.

In het westelijk gebied van Angeles City is een indrukwekkend erosielandschap ontstaan door diverse vulkaanuitbarstingen. De immense hoeveelheden vulkanische as die destijds omlaag dwarrelde hebben plaatselijk meer dan 15 meter dikke aslagen gevormd, welke vervolgens weer doorsneden werden door diepe erosiegeulen. Het is prachtig om hier een excursie te doen op de fiets of per jeep langs deels onder aslagen verdwenen dorpen. Ook is hier de Angeles City Flying Club gevestigd waar u met een ultralicht vliegtuigje boven dit bijzondere gebied van as, erosiegeulen en meren. Een toeristische activiteit, maar wel een enorm indrukwekkende excursie.

CLARK AIRPORT

Angeles City is een grote stad met ongeveer 350.000 inwoners en heeft de bijnaam “hoofdstad van vermaak” gekregen. Nabij de stad ligt de luchthaven van Clark. Vroeger was dit een Amerikaanse basis maar na de uitbarsting van de Pinatubo hebben de Amerikanen deze basis verlaten. Na jarenlange verwaarlozing is de luchthaven helemaal opgeknapt. Inmiddels is het na Manilla een van de drukste luchthavens van de Filipijnen. Emirates, Cebu Pacific, Philippini Airlines en Cathay Pacific vliegen dagelijks op Clark. Vanuit de Filipijnen kunt u vanaf Cebu, Puerta Princessa, Borocay, Coron en El Nido op Clark vliegen. Op dit moment wordt er ook een hoge snelheidslijn aangelegd tussen de luchthavens van Clark en Manilla.

ANGELES CITY

In Angeles City heeft als ‘hoofdstad van vermaak” zijn naam waar gemaakt. In het centrum, rondom Fields Avenue, bevinden zich heel veel bars, gogo bars, nachtclubs, bars met live bands. Er zijn hier veel vrijgezelle (westerse) mannen bij de Filipijnse dames op zoek naar romantiek maar ook lust en seks. Kinderprostitutie is hier helaas een groot probleem ondanks de forse straffen die op prostitutie staan.Hoofdstad van vermaak komt omdat Angeles City vroeger de thuisbasis was van de Amerikaanse luchtmachtbasis en deze invloed is terug te vinden in de stad met veel historische gedenktekens ter ere van Amerikaanse troepen, Amerikaans eten, restaurants en winkels die inspelen op de westerse behoeftes. Er zijn nog een aantal andere bezienswaardigheden die de moeite waard zijn.

BEZIENSWAARDIGHEDEN ANGELES CITY

HEILIGE ROZENKRANS KERK

Deze rooms-katholieke kerk, ook bekend bekend staat als de Santo Rosario-kerk en tegenwoordig door de lokale bevolking liefdevol “Pisambang Maragul” (“Grote Kerk”) genoemd, is een prachtige kerk met twee hoge torens en een kasteelachtige structuur. Deze kerk is meer dan alleen een mooi gebouw en een huis van aanbidding, het draagt ​​ook veel van de controversiële geschiedenis. In de Spaanse tijd was deze kerk gevuld met Filipijnse slaven. De Spanjaarden zouden de Filipijnse boeren in naam van de kerk onderwerpen aan dwangarbeid. Hier zijn ook veel moorden gepleegd.

JUAN D. NEPOMUCENO CENTRUM VOOR KAPAMPANGAN STUDIES

Met zoveel geschiedenis en zoveel regeringswisselingen in deze stad, is het moeilijk om bij te houden wat er wanneer gebeurde. Gelukkig is er een uitgebreide bibliotheek die alles heeft gearchiveerd. Bij het Juan D. Nepomuceno Centrum voor Kapapmpangan studies kunt u een diepere duik nemen in de geschiedenis van Angeles City en de inheemse Kapampangan bevolking. Dit centrum dient als een museum, onderzoekscentrum, galerij en nog veel meer.

LILY HILL

Lily Hill is een interessante heuvel in Clark, met een hoogte van 32 meter en een doorsnee van ongeveer 800 meter. Tijdens de Japanse bezetting van Clark werd deze heuvel uitgegraven om het mogelijk te maken tunnels in de zijkanten te bouwen voor de opslag van brandstof en munitie in een poging hen te beschermen tegen luchtaanvallen. Lily Hill was ook een uitkijkpunt tijdens de Tweede Wereldoorlog om de bewegingen van de Japanners te volgen. Tegenwoordig is Lily Hill een “onofficieel” historisch museum. Hier vindt u relikwieën uit de Tweede Wereldoorlog zoals een oud Japans vliegtuig, een granieten beeld van 5 ton van de Tibetaanse monnik en nog een aantal kleinere monumenten ter nagedachtenis aan de tweede wereldoorlog.

KAMIKAZE EAST AIRFIELD

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vochten de Japanners met de Filipinos op een smerige wijze met suïcidale vliegtuigpiloten. Zij lieten deze piloten met hun vliegtuigen op hoge snelheid neerstorten met als doel dat ze met hun vliegtuigen heel veel mensen zouden doden. Hier staat een monument dat de aanvallen en het intense nationalisme van de Japanse militairen beschrijft. Het monument is opgericht zodat men nooit kan vergeten wat voor afschuwelijke gebeurtenissen hier gebeurd zijn en ook dat dit nooit meer mag gebeuren.

K-9 (HONDEN) BEGRAAFPLAATS

Tijdens het tijdperk dat Clark nog een Amerikaanse luchtmachtbasis was, kreeg elke diensthond die dood ging een erebegrafenis en een ceremonie. Helaas is de begraafplaats niet goed onderhouden, maar het is heel indrukwekkend als u door het gras loopt en u op de stenen de namen van de honden erop gegraveerd ziet staan. Deze honden waren geliefd en waren harde werkers. Als u een dierenliefhebber bent, breng dan hulde aan deze bijzondere K-9 servicehonden. De begraafplaats is op maandag gesloten.

AIR FORCE CITY PARK

In dit openluchtluchtmuseum ziet u meerdere (propellor) vliegtuigen en helikopters. Deze werden ooit door de Amerikaanse luchtmacht gebruikt tijdens hun verblijf in Angeles City. Veel vliegtuigen zijn overgespoten met de Filipijnse Air Force Logo, maar ze zijn nog nooit daadwerkelijk gebruikt door het Filipijnse leger. In de buurt vindt u ook een kazerne voor soldaten en een paar kleine monumenten die hulde brengen aan de Amerikaanse troepen. Bezoekers kunnen aan boord van een Huey-helikopter klimmen, doen alsof ze een gevechtspiloot zijn met de Northtop F5, of poseren voor de opvallend geschilderde T-33 Shooting Star.

ZOOCOBIA FUN ZOO

Of u nu een gezin met kinderen bent of allemaal volwassen, een dag in het themapark Zoocobia Fun Zoo in Angeles City is een dag die u niet snel zult vergeten. Er zijn heel veel spannende activiteiten voor iedereen, van jong tot oud. Er zijn super-extreme glijbanen, ziplining in superman-stijl, autoraces met zwaartekracht, ponyrijden en een onmogelijk enorm tuinlabyrint. U vindt hier ook een scala aan kleurrijke vogels die u van dichtbij kunt bekijken en kunt voeren. Ook zijn er andere interessante wilde diersoorten. Na een dag vol activiteiten is het goed eten in het boomhutrestaurant met prachtig uitzicht op de jungle.

MIDNIGHT RODEO

Wilt u een leuke tip om uit te gaan, dan is Midnight Rodeo een leuke plek bij de Fairfield Avenue. Dit is de plek voor live muziek. Getalenteerde Filipijnse coverbands spelen hier non-stop van begin van de avond tot 2:30 uur. Van Country, reggae en alternatieve pop, u zult waarschijnlijk met elk nummer mee kunnen zingen. De sfeer is fijn, en veel bezoekers dragen cowboyhoeden en grote gespen. De muziek is niet overweldigend hard, dus u kunt ook nog steeds een goed gesprek voeren terwijl u geniet van een koud biertje.

SM CITY CLARK

SM City Clark is een groot winkelcentrum met een ruime mogelijkheid om te shoppen en te eten. Veel Filipijnse fastfood restaurants, traditionele pannenkoeken, Japanse gerechten en juist een westerse hamburger, het is er allemaal. Ook is er een groot theater met IMAX films, een Nike-winkel en nog diverse andere bekende westerse winkels. Vooral tijdens hete dagen is het hier druk omdat ze hier een verkoelende airconditioning hebben. Het is de tweede SM-supermall in de provincie Pampanga, na SM City Pampanga in de stad San Fernando.

PUNING HOT SPRINGS

Verwen uzelf in deze warmwaterbronnen in Angeles City. Er zijn niet alleen natuurlijke warmwaterbronnen met warm water om uw lichaam te ontgiften en uw huid te zuiveren, er zijn ook nog een groot aantal spadiensten, zoals moddermaskers, massages of u zelf laten ingraven in zand. Een hele ontspannende ervaring in Angeles City.

INDIVIDUELE RONDREIZEN FILIPIJNEN

Centraal Visayas & Mindanao

LIGGING ANGELES CITY EN CLARK

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.