fbpx

Manilla, hoofdstad van de Filipijnen

MANILLA FILIPIJNEN

EEN HOOFDSTAD ANDERS DAN ANDERS

Al eeuwen voordat de Spanjaarden op de Filipijnen arriveerden, was Manilla een belangrijke nederzetting waar zeelieden uit China, Indonesië en Maleisië hun waren kwamen verhandelen. De oorspronkelijke naam Manilad schijnt afgeleid te zijn van een mangroveplant, de Scyphiphora Hydrophyllacea, die in de lokale dialecten werd aangeduid als Nilar of Nilad. Het voorvoegsel May geeft de plaats aan waar de plant groeit (‘daar is hij”). In 1571 stichtte de Spaanse veroveraar Miguel Lopez de Legazpi de stad. Manilla bleef de hoofdstad van de Filipijnen onder Spaans bestuur drie eeuwen lang. Alleen tussen 1762 en 1764 werd de stad bezet door de Britten.

Vanaf 1898 komt Manilla in handen van de Amerikanen. De Amerikanen introduceren het Engels en zorgden voor de hervorming van het onderwijssysteem. Ook democratie en een verbeterde infrastructuur deden hun intrede. In het begin van de 20e eeuw stond manilla bekend als “de Parel van de Oriënt”.

De Japanners bezetten Manilla tijdens de tweede wereldoorlog en in 1945 werd Manilla bevrijd door de Amerikanen. Sinds 1946 is Manilla de hoofdstad van de zelfstandige staat de Filipijnen. Helaas kwam in 1965 de dictator Ferdinand Marcos aan de macht, die met ijzeren vuist regeerde voor maar liefst 21 jaar tot een volksopstand hem dwong om te vertrekken.

Manilla is nu een belangrijk startpunt voor reizen in de Filipijnen. Manilla heeft een internationaleluchthaven, en u kunt vanaf Amsterdam rechtstreeks met KLM op Manilla aanvliegen. Vanuit Manila kunt u ook doorvliegen naar diverse andere luchthavens.

In tegenstelling tot de meeste andere landen in de wereld is Manilla niet een hoofdstad als een hoofdstad zoals in andere Aziatische landen met een centrum en diverse bezienswaardigheden. U kunt er goed winkelen en uitgaan, maar echte bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bekijken, zijn er niet veel. Toch wil ik er een aantal met u delen.

Manilla zit een beetje lastig in elkaar. Globaal is het onder te verdelen in drie gedeeltes:

  1. Het oude centrum, ligt bij Malate, Ermita en het Rizal park. Deze gebieden worden gezien als het authentieke Manilla. De belangrijkste trekpleister hier is de ‘Intramuros‘, de oude ommuurde binnenstad.
  2. Makati is het nieuwe, moderne (zaken) centrum met hippe en drukke bars, luxe hotels en diverse restaurants.
  3. Quezon City is het minder toeristische gedeelte. Hier vindt u de lokale bevolking en de lokale gebruiken en eten.

MANILLA BEZIENSWAARDIGHEDEN

Ondanks dat het niet een hoofdstad als hoofdstad is, zijn er aantal plekken die u, als u er dan toch bent, moet gaan bezoeken.

RIZAL PARK

Aan de noordkant ligt het Rizal park. De stadspoort Puerta Real is een mooi begin van een wandeling langs de bezienswaardigheden in Intramuros. In dit park kunt u ook heerlijk bijkomen van de drukke stad.

Er zijn een aantal bezienswaardigheden in dit park waar ik u graag meer over vertel. Bij het Rizal Park bezoekers centrum kunt u meer informatie krijgen over alle attracties en bezienswaardigheden in het mooie park evenals de agenda van de voorstellingen.

PLATTEGROND RIZAL PARK:

1. Rizal Monument
2. Chinese Tuin
3. Rizal Park Bezoekers centrum
15. Central Lagoon en de dansende fonteinen
16. Open Air Auditorium
18. Orchidarium
29. National Museum of the Filipino People
30. Lapu Lapu Monument

EERBETOON JOSÉ RIZAL

U vindt hier een eerbetoon aan José Rizal, schrijver, en nationale held in de hervormingen en onafhankelijkheid van de Filipijnen aan het eind van het Spaanse koloniale tijdperk. Op een aantal bronzen platen is in verschillende talen de tekst van zijn afscheidsgedicht “Mi Ultimo Adios” (mijn laatste vaarwel) gegraveerd. Ieder uur vindt hier de wisseling van de wacht plaats. Dit eerbetoon heeft ook een obelisk, deze memoreert aan de dood van drie belangrijke priesters van de stad Manilla: Burgos, Gomez en Zamora wegens hun aandeel in de Cavite-opstand (Baai van Manilla), waarbij deze geestelijken verdacht werden van ondermijnende activiteiten. Zij werden door de garrot (wurgpaal) ter dood gebracht.

CENTRAAL LAGOON

In het midden van het park vindt u Centraal Lagoon. Hier vormen de verlichte fonteinen een kleurrijk schouwspel, ze worden ook wel de dansende en muzikale fonteinen genoemd in Manilla. Ze vertonen het schouwspel als eerbetoon voor de Filipijnse helden en martelaren.

CHINESE TUIN

In het park ligt ook een kleine Chinese tuin. Deze is aangelegd om de vriendschap tussen China en de Filippijnen te bevorderen. In de tuin is een lagune en een gang ontworpen die hetzelfde is als in het Zomerpaleis in Peking.

NATIONAL MUSEUM OF ANTHROPOLOGY (voorheen National Museum of Filipino People)

Hier vindt u een collectie over de etnologische en archeologische vondsten in de Filipijnen. Het nationaal museum is opgericht in 1901, en was toen een museum voor volkenkunde, natuurlijke historie en handel. Inmiddels is het museum ook uitgebreid met archeologische vondsten, en herbergt het een uitgebreide collectie van voorwerpen die verband houden met de geschiedenis van de stad Manilla en de Filippijnen als geheel. Een van de hoogtepunten is de schedel van de ‘Tabon Man’. Dat is het oudste menselijke skelet dat in de archipel gevonden is.

OPEN AIR AUDITORIUM

Het open air auditorium is een fraai openluchttheater, waar elke zondagavond een gratis concert wordt gegeven. Dit “concert in het park” begint om 17.30 uur

ORCHIDARIUM

In het Orchidarium vindt u een zeer uitgebreide collectie van tropische orchideeën. Hier kunt u even de chaos van het centrum achter laten en heerlijk ontspannen tussen de bloemen, waterpartijen en voetgangersbruggen.

LAPU LAPU MONUMENT

Het Lapu Lapu monument is een bronzen beeld van 12 meter hoog ter ere van Lapu Lapu , een inheemse leider die Spaanse soldaten versloeg onder leiding van de Portugese ontdekkingsreiziger Ferdinand Magellan in de Slag bij Mactan in 1521. Het beeld is geschonken door de Korea Freedom League aan het Filipijnse volk. Het monument is bedacht om erkenning te geven aan de eerste Aziaat die vocht tegen een buitenlandse invasie.

ANDERE BEZIENSWAARDIGHEDEN IN MANILLA: 

INTRAMUROS MANILLA 

De leukste wijk is Intramuros. Het is de oudste wijk van de stad en ook de leukste. De naam komt van het Latijnse “intra muros” en betekent letterlijk: “binnen de muren”. En dit gedeelte is ook omgeven door dikke, hoge muren, een herdenking aan de Spaanse kolonisatie. Door de bombardementen in februari 1945 werden deze muren wel geheel verwoest, maar enkele van de bouwwerken binnen de stadswallen zijn of weer volledig vanaf de grond opgebouwd of gerestaureerd, waarbij zoveel mogelijk gebruik is gemaakt van de oude bestanddelen. In de oude ommuurde binnenstad zijn ook een aantal bezienswaardigheden die u niet mag missen. 

SAN AUGUSTIN KERK 

De oudste kerk in Manilla en de Filippijnen is gebouwd tussen 1587 en 1606 en is één van de opmerkelijkste attracties in de wijk Intramuros. Het is het enige gebouw dat intact is gebleven tijdens de slag om Manilla, een gevecht tussen de Amerikanen, Filipino’s en de Japanners in 1945. De kerk is tweemaal herbouwd en heeft zeven grote aardbevingen doorstaan. De San Agustin Kerk staat samen met drie andere barokkerken van de Filipijnen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In het kerkgebouw bevinden zich ook de overblijfselen Miguel López de Legazpi, Juan de Salcedo en Martín de Goiti, enkele van de Spaanse helden, die de archipel eind 16e eeuw namens Spanje veroverden. Naast de kerk ligt het San Agustin museum waar u houtsnijwerk en liturgische kunstwerken kunt bewonderen. Het is het museum met de meest indrukwekkende religieuze kunst in de Filippijnen. 

CASA MANILA INTRAMUROS

Casa Manila is een prachtige gerestaureerd koloniaal herenhuis en museum tegenover de San Agustin kerk in de wijk Intramuros. Hier ziet u de koloniale levensstijl tijdens de Spaanse kolonisatie van de Filipijnen. Imelda Marcos heeft het huis laten bouwen in de jaren 80 van de vorige eeuw met een interieur uit de late Spaanse periode. Vele weelderige elementen en interessante voorwerpen zijn er te vinden, zoals een dubbelzits toilet. Het huis is misschien niet authentiek, maar de prachtige antieke meubels en kunstwerken zijn dat zeker wel.

KATHEDRAAL VAN MANILLA 

De Kathedraal van Manilla, ook wel de minor basilica of the Immaculate Conception, ligt zeer centraal in de wijk Intramuros. De kathedraal werd in 1981 door paus Johannes Paulus II verheven tot basiliek en is al sinds de Spaanse koloniale tijd de zetel van de aartsbisschop van Manilla. Er zijn zes versies van deze kathedraal. De eerste versie werd in 1581 gemaakt van bamboe, maar verwoest door een tyfoon en een brand. De twee kathedraal werd gebouwd in 1592 van steen maar verwoest door een aardbeving. De derde en vierde versies waren ook van steen en werden ook verwoest door een aardbeving. De vijfde versie werd verwoest door bombardementen in de tweede wereldoorlog en de zesde versie is de huidige versie. Deze versie is gebouwd met financiële steun van het Vaticaan. De kathedraal is de rustplaats van diverse aartsbisschoppen en kardinalen. 

FORT SANTIAGO 

Fort Santiago is een historisch monument dat dateert uit 1571. Het gebouw was een militair verdedigingswerk en diende als gevangenis. Door de strategische ligging aan de baai van Manilla en de monding van de Pasig beschermde het Fort het voormalige sultanaat Manilla. Vandaag de dag functioneert het Fort Santiago als museum en u kunt hier dan ook de cel bezoeken waar José Rizal zijn laatste dagen heeft doorgebracht voordat hij door de Spanjaarden werd geëxecuteerd. Deze cel maakt deel uit van de Rizal gedenkplaats ter ere van deze nationale held. 

ROXAS BOULEVARD MANILLA

Roxas Boulevard is een boulevard die voor de baai van Manilla loopt en begint bij Rizal Park bij de kruising met Padre Burgo Avenue en loopt dan door tot via de wijk Pasay naar Parañaque. De boulevard is 7,6 kilometer lang en veel toeristen en de lokale bevolking wandelen hier graag. Er is hier geen strand! De oorspronkelijke naam was Cavite Boulevard, maar in 1898 werd de naam van de boulevard verandert in de Dewey Boulevard, ter ere aan de Amerikaanse admiraal George Dewey, die de Spaanse Marine heeft verslagen tijdens de slag om de baai van Manilla. De boulevard werd eind 1941 opnieuw omgedoopt , deze keer in Heiwa Boulevard tijdens de Japanse Home Rule. In de jaren zestig van de vorige eeuw kreeg het de naam Roxas Boulevard, ter ere van president Manuel Roxas , de vijfde president van de Republiek der Filipijnen.

MANILLA BEGRAAFPLAATS 

In het noorden van de stad ligt de grootste bewoonbare!, ja bewoonbare begraafplaats van de stad, de Manilla North Cemetery. Voor ons westerlingen klinkt dat heel bizar, in de Filipijnen is het de normaalste zaak van de wereld. De begraafplaats is 54 hectare groot en er liggen ruim een miljoen mensen begraven. Dagelijks vinden er 70-100 begrafenissen per dag plaats. Naast deze begrafenissen wonen hier ook nog talloze families. Dit kerkhof is een stad op zich met straten en winkels. Inwoners leven op en rond de begraafplaats, kinderen worden geboren en gaan vaak ook op dezelfde plek weer dood, inwoners verzorgen de graven van overledenen van families die hier geen tijd voor hebben en inwoners helpen graven leeg te halen als er niet meer betaald wordt. Als u langer verblijft in Manilla is het zeker een bezoekje waard. 

In deze twee weken bevinden zich talloze hotels in alle categorieën. Naast deze hotels is er ook een grote concentratie met restaurants, bistro’s, bars, souvenirwinkels, geldwisselkantoren en winkelcentra. In Ermita vindt u ook nog een aantal kleine kunstgalerieën. 

DE WIJK MAKATI 

Makati of eigenlijk de City of Makati, is het nieuwe centrum van Manilla, een duurder centrum maar wel erg modern. Echte bezienswaardigheden liggen hier niet, maar u kunt hier wel goed winkelen en uitgaan in een van de vele leuke hippe bars, clubs en restaurants. Ook zijn hier diverse luxe hotels, parken en musea. Ook in Makati ligt het Makati Coliseum, een van de meeste bekende sportcomplexen. Het was jarenlang de locatie voor basketbalwedstrijden in de Philippine Basketball Association. Makati is een van de veiligste wijken van Manilla en ligt ten zuidoosten van Manilla. 

QUEZON CITY 

Quezon City vormt samen met de stad Manilla en nog 16 andere steden de grootste stad van de Filipijnen. Samen worden ze de National Capital regio genoemd, afgekort tot Metro Manilla. Dit gedeelte is vernoemd naar president Manuel Quezon die het gebied van de stad in 1939 selecteerde om er de stad te ontwikkelen. Dit gedeelte van de stad is meer voor de lokale bevolking. 

INDIVIDUELE RONDREIZEN FILIPIJNEN

Centraal Visayas & Mindanao

MANILLA

hoofdstad van de Filipijnen

LIGGING MANILLA

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.