fbpx

Banaue en Batad

DE MOOISTE RIJSTTERRASSEN TER WERELD

Rijstterrassen zijn overal in Azië, Sapa in Vietnam en in Indonesië, maar u hebt rijstterrassen en de rijstterrassen van Banaue. Deze rijstterrassen staan bekend als de mooiste rijstterrassen ter wereld. Een bijnaam van dit met de hand aangelegde bouwwerk is niet voor niets De Trappen naar de Hemel’ omdat ze tegen een steile helling zijn gebouwd. Het wordt beschouwd als het ‘Achtste Wereldwonder’ en in 1995 werden ze op de UNESCO werelderfgoedlijst geplaatst. In 2001 werden ze ook op de lijst van Bedreigd Werelderfgoed geplaatst. Gelukkig heeft de overheid van de Filipijnen de bedreigingen gelijk aangepakt waardoor de rijstterrassen in 2012 van deze lijst weer gehaald werden. Niet alleen de rijstterrassen van Banaue staan op de Werelderfgoedlijst, maar ook de Hudhud. Dit is een soort liedje dat door de Ifugao bevolking wordt uitgevoerd tijdens diverse gebeurtenissen als zaaiactiviteiten, bij de oogst en tijdens begrafenissen en rituelen.

De rijstterrassen werden ongeveer 2.000 jaar geleden aangelegd in de bergen van de provincie Ifugao, door de lokale bevolking de Ifugao rondom de plaats Banaue. Door hun bouwwijze zijn ze een waar ingenieus meesterwerk te noemen. De terrassen volgen de natuurlijke vorm van het landschap en lijken daardoor haast op te gaan in hun omgeving

De rijstterrassen zijn voorzien van een ingenieus irrigatiesysteem, water uit de verderop gelegen bossen wordt hier naar toe geleid. Het water stroomt langzaam naar beneden en zorgt ervoor dat de rijstplanten precies genoeg water hebben.

Leuk weetje: de totale oppervlakte bedraagt meer dan 250 km2 en als alle terrassen achter elkaar gelegd zouden worden, zou de totale afstand lang genoeg zijn om de helft van de aardbol te overbruggen.

BATAD

Een van de plaatsen waar deze rijstterrassen liggen is Batad, gelegen in een geïsoleerde vallei omringd door hoge bergen. Batad ligt 1500 meter boven de zeespiegel. De rijstterrassen zijn aangelegd in de vorm van een reusachtig amfitheater. De stenen waarmee de muren van de rijstterrassen zijn gebouwd, zijn vanaf de rivier naar boven gedragen, een enorm karwei. De lokale bevolking, in het bijzonder de ouderen, lopen hier nog in traditionele kleding en leven nog volgens vele oude tradities. Batad ligt op 17 kilometer afstand van Banaue. Van Banaue kunt u met een jeepney of tricycle richting “The Saddle”, dit is het dichtstbijzijnde punt bij Batad waar u met een voertuig kunt komen. Vanaf daar is het 15 minuten hiken het eerste uitzichtpunt over de vallei, het dorp en de rijstterrassen. Vanaf dit punt hier heeft u een waanzinnig uitzicht over de vallei. Vanaf hier kunt u met een pad naar beneden, deels over de rijstterrassen, trappen en hier en daar wat klim- en klauterwerk. Een hele heftige klim, maar absoluut de moeite waard! U moet wel goed te been zijn en over een goede conditie beschikken, de weg naar beneden is goed te doen, maar u moet ook weer naar boven!

TAPPIYA WATERVAL

Als u verder gaat, komt u bij de Tappiya waterval. Dit is een hoge waterval van ongeveer 50 meter, omringd door een groene jungle. Bij de waterval zijn diverse kraampjes waar u heerlijk verkoelende drankjes en snacks kunt kopen. Ook zijn er provisorische kleedhokjes om u om te kleden om daarna een duik te nemen in het verkoelende water bij de waterval. Let op, er is wel een flinke stroming met een behoorlijke zuigkracht bij de waterval, kom dus niet te dichtbij! De weg naar de waterval is prima te doen, een trap naar beneden. Terug is dus pittig om naar boven te gaan. De treden zijn verschillend in grootte en door de beschutte ligging tussen twee bergen in, is het behoorlijk zweten! Gelukkig zijn er onderweg stalletjes om water en snacks te kopen.

Afhankelijk van uw snelheid en behendigheid kunt u in 40 minuten beneden zijn, maar over het algemeen duurt het 1,5-2 uur. Terug is een stuk langer, 3-5 uur.

BESTE REISTIJD BANAUE

De rijstvelden hebben alleen in de maanden eind maart, april en mei, oktober en november een prachtig groene kleur. In juli begint het regenseizoen en deze duurt tot september. In juni, augustus en december wordt de rijst geoogst, de rijstterrassen kleuren dan goudbruin en veranderen de terrassen in een bruine modderpoel. Het kan dan erg gevaarlijk zijn om te gaan hiken omdat modder kan verschuiven en glad kan zijn. In januari, februari, maart en november planten ze weer de nieuwe rijst, de terrassen zijn dan kaal en leeg en niet zo interessant.

WEETJES BATAD EN BANAUE

  • Batad ligt zo geïsoleerd, er is hier geen Wi-Fi en nauwelijks elektriciteit.
  • De inwoners van Batad zijn erg arm en de jongeren vertrekken daarom vooral naar de grote steden. Het gevolg was dat jaren geleden er nog maar70 % van de terrassen in gebruik was. Door steun van de overheid worden alle rijstterrassen nu weer gebruikt en oogsten ze nu nog maar een keer per jaar in plaats van twee keer.
  • Batad kent geen verkeer. Vroeger moest men vanaf Banaue gaan lopen naar Batad. Tegenwoordig kunt u met de jeepney op 20 minuten afstand komen.
  • Als u terug bent bij het view point zijn er een paar leuke “restaurantjes” waar u heerlijk kunt eten met uitzicht over de vallei.
  • Het kan hier behoorlijk koud worden. Zeker in de avond. Neem daarom warme kleding mee, want het is niet fijn om hier in uw zwembroek en t-shirt te vernikkelen.
  • Er is 1 pinautomaat in Banaue, maar deze is niet altijd in gebruik. Neem daarom voldoende cash geld mee.
  • Wist u dan de officiële lokale naam voor de Banaue rijstterrassen Hagdan-Hagdang Palayan ng Banawe is?

VIDEO BANAUE

RONDREIZEN FILIPIJNEN

Centraal Visayas & Mindanao

3 tours

Palawan

2 tours

LIGGING BANAUE

de allermooiste rijssterrassen

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.