fbpx

Kabayan en Mount Pulag

DE UNIEKE MUMMIES VAN KABAYAN

Het koele bergdorpje Kabayan met ongeveer 13.000 inwoners ligt op 1200 meter hoogte in een zeer groene bergomgeving. Hier leeft men van de teelt van de ‘strong arabica’ koffiebonen, ‘rode kintoman’ rijst en koper.  Op het grondgebied van dit dorp ligt ook de populaire berg Mount Pulag (betekent: ‘heilige grond van Kabayans voorouders’). Mount Pulag is met zijn 2.922 meter de 3de hoogste berg van de Filipijnen is, na Mt. Apo en Mt. Dulang-Dulang. Maar het dorp is vooral bekend vanwege de begraafplaatsen met mummies van de Ibaloi bevolking. De Ibaloi plaatsen hun doden in een foetushouding in uit boomstammen gehakte doodskisten. De ouderdom van deze doodskisten wordt geschat op meer dan 500 jaar.

MUST SEES VAN KABAYAN:

KABAYAN MUSEUM

In het lokale museum zijn voorwerpen van de lokale bergstammen tentoongesteld. In verband met vernielingen zijn de belangrijkste grafholen thans afgesloten.

TINONGCHOL BURIAL ROCK

Ongeveer 3 km ten noordwesten van Kabayan, ligt de Tinongchol Burial Rock, Hier werden de doodskisten in rotsholten opgeborgen, enkele hiervan zijn nog bewaard gebleven. Vanaf het nationale museum in Kabayan is het een uur wandelen langs een voetpad door een prachtig landschap en de rivier. In deze rivier is de bevolking op zoek naar koper. Met grote zeven proberen ze dit uit de rivier te halen. Ze kunnen hier redelijk van leven.

OPDAS MASS BURIAL GROT

De Opdas Mass Burial Cave lijkt wel een spookhuis in Kabayan zelf. Hier liggen, bij iemand in de achtertuin honderden schedels en botten die tussen de 500 en 1000 jaar oud zijn op een stenen richel. Er wordt gesuggereerd dat de overledenen gestorven zijn door de Spanjaarden veroorzaakte pokkenepidemie of door de jaren heen massaal werd begraven vanwege hun lage sociale status.

TIMBAC GROTTEN

De Timbac grotten. Dit zijn de meest bekende grotten waarin nog zeer goed bewaarde mummies liggen, deze grotten zijn open voor publiek. De rit naar de Timbac grotten is prachtig. Via een adembenemende omgeving van bergen, valleien, rivieren en rijstterrassen. De rit moet wel uitgevoerd worden met een goede en hoge 4 x 4 auto, want het wegdek is zeer oneffen en er zijn vrije grote niveauverschillen. In twee verschillende grotten zijn een aantal die door de bewaker geopend kunnen worden. Hierin liggen telkens een of meerdere mummies (ook baby’s), die ongelooflijk goed zijn bewaard. Op de gedroogde huid van hun armen en benen zijn duidelijk nog tatoeages te zien. Een zeer indrukwekkende excursie.

MOUNT PULAG

Mount Pulag is de derde hoogste berg van de Filipijnen en de hoogste berg van Luzon. Sinds 1987 is een groot deel van de berg een nationaal Park, zodat de berg beschermd kan worden tegen omschakeling naar landbouw, houtproductie en het toerisme.

Het Nationaal Park wordt bewoond door verschillende stammen zoals de Ibaloi, Kalanguya, Kankana-eys, Karao, Ifugao en de Ilocanos. Deze inheemse bevolking beschouwt de berg als een heilige plaats. De berg herbergt 528 gedocumenteerde plantensoorten en 33 vogelsoorten en verschillende bedreigde zoogdieren. Ook zijn hier nieuwe diersoorten ontdekt die nog niet elders in de wereld gevonden waren.

Vanwege de hoge ligging is het klimaat op de berg Pulag gematigd met regen die het gehele jaar door valt, waarbij de maand augustus erg nat is. ’s Nachts kunnen de temperaturen zaken naar het vriespunt, maar sneeuw is er de laatste 100 jaar niet gevallen. Het nationale park is het gehele jaar geopend en u hebt een vergunning nodig om het park in te gaan. Deze kunt u ter plaatse aanschaffen.

MOUNT PULAG TRAIL

Er zijn verschillende mogelijkheden om de berg te beklimmen en afhankelijk van het gekozen pad varieert de gidsprijs. Er zijn vier belangrijke paden naar de top: de Ambangeg-, Akiki- en Tawangan-paden vanuit Benguet en het Ambaguio-pad vanaf Nueva Vizcaya. Deze paden worden beheerd door het Mount Pulag National Park. Afhankelijk van het pad kan een klim 1-4 dagen duren, met als gemakkelijkste het Ambangeg-pad. De moeilijkheidsgraad van de klim varieert van 3 tot 7 op een schaal van 9. Voor de klim heeft u geen speciale uitrusting nodig. U moet wel uw eigen voorraad meenemen. Eten, drinken, kleding voor koud weer, eerste hulp artikelen, kookbehoeften zijn allemaal beschikbaar in Baguio! Het uitzicht op de top van Pulag is adembenemend. In een gezegende tijd vormen zich onder de zeeën van wolken die alles behalve de hoogste punten in de Cordilleras bedekken. Een fantastiche plek om te wandelen in Luzon.

Kabayan kunt u prima combineren met Baguio!

RONDREIZEN FILIPIJNEN

Palawan

2 tours

Centraal Visayas & Mindanao

3 tours

LIGGING KABAYAN & MOUNT PULAG

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.