fbpx

Sagada Filipijnen

SAGADA EN DE HANGENDE DOODSKISTEN

In het noorden van Luzon ligt Sagada, midden in het enorm uitgestrekte berggebied. De tocht er naar toe is fantastisch. Het kleine dorpje Sagada is vooral bekend geworden om haar bijzondere hangende doodskisten en overweldigende natuur. Deze doodskisten zijn te vinden in de Echo Vallei, op een klein half uurtje wandelen van Sagada. Dit is een traditie van duizenden jaren oud van de Cordilleras bergstam. Door middel van sterke touwen werden de uit het hout gesneden kisten zo hoog mogelijk opgehangen. De gedachte hierachter is dat ze denken door de kisten zo hoog mogelijk te hangen, de lichamen hiermee dichter bij hun voorouderlijke geesten zal brengen. Ouderlingen, rijken en mensen met een hoge posities in de stam, werden hoger op de rotsen geplaatst als ze eenmaal dood waren. Er hangen nu nog ongeveer 200 kisten in dit gebied. De reden ook dat de ze zo ver uit het dorp liggen is om de stank, want na verloop van tijd kan het enorm gaan stinken en omdat de kisten aan een rots hangen tussen de bergen, kan die stand ook moeilijk weg. Het kan wel een half jaar duren voordat u niets meer ruikt. Als iemand is overleden, komt het hele dorp naar de begrafenis. In een lange rij staan de inwoners naast elkaar. Aan het begin wordt de kist met de overledene aan de eerste persoon gegeven en zo wordt hij telkens doorgegeven totdat de kist op de begraafplaats is ondertussen nemen de mensen afscheid van de overledene. Er worden nu nog nauwelijks mensen in een hangende doodskist begraven.

LUMIANG BURIAL CAVE

Ook bij de Lumiang Burial Cave zijn meer dan 100 doodskisten opgestapeld, sommige meer dan 500 jaar oud. Op elkaar gestapeld vormen deze doodskisten een opvallende muur bij de ingang van de grot die negen lagen hoog oprijst. De doodskisten werden bij de ingang geplaatst om ze tegen de elementen van de natuur te beschermen, maar in hetzelfde teken, zodat ze daglicht konden ontvangen dat boze geesten afweert die de eeuwige rust van deze zielen zou kunnen verstoren. De doodskisten zijn heel vreemd, omdat ze vrij klein zijn voor een volwassen volwassene. Er wordt aangenomen dat de lijken in een foetushouding in de doodskisten zijn gelegd. De meeste doodskisten zijn ontworpen vanuit een uitgehold deel van een boomstam, met een deksel dat stevig aan de kist is bevestigd. Naast deze doodskisten zijn de natuur en de groene valleien minstens zo indrukwekkend. Hier kunt u mooie wandelingen maken. Door de ligging tussen de bergen heerst er een redelijk koel klimaat, een verademing ten opzichte van de stranden.

SUMAGUING CAVE

Op 10 minuten rijden van Sagada ligt de grootste grot in deze omgeving, de Sumaguing Cave. Sumaguing Cave staat ook bekend als de “Big Cave” en is een van de meest bezochte toeristische attracties in Sagada. In de Tweede Wereldoorlog werd de grot gebruik door Filipijnse soldaten om zich te verstoppen voor de Japanners. In de grot zult u hele bijzondere stalactieten en stalagmieten vinden, maar voordat u daar bent, moet u best een pittige tocht maken door de grot en op sommige plekken flink klimmen en klauteren. U bent verplicht om met een gids te gaan, die neemt een olielamp mee, want in de grot is geen verlichting.

SAGADA CENTRUM

Sagada is een chill dorpje want de bewoners hebben bepaald dat er geen buitenlanders of grote investeerders in het dorp mogen vestigen of hotels mogen bouwen. Het heeft daarom een gezellige en sfeervolle charme zonder toeterende jeepney’s en drukke straten. U zult hier dan ook geen luxe hotels of hotels van bekende ketens tegenkomen. De accommodaties zijn ook vrij eenvoudig. Het ligt tegen een heuvel gebouwd en in de lange hoofdstraat is het gezellig en knus met vele leuke restaurantjes met goed en gevarieerd eten.

KILTEPAN SUNSET

Een keer vroeg opstaan? U zult er geen spijt van hebben, want Kiltepan view is de beste plek om de zon zien op te komen. Tussen het wolkendek en de bergen kunt u hier genieten van een fantastische zonsopkomst. U moet zorgen dat u hier rond 04.30 uur bent, dan bent u op tijd als de zon rond 05.15 uur opkomt. In de maanden april, mei en juni heeft u de grootste kans op een heldere lucht. In de andere maanden is het over het algemeen meer bewolkt en mistig weer. Vanuit het centrum van Sagada loopt u hier zo naar toe, al is de klim wel wat pittig. Er zijn kleine stalletjes waar u een simpel ontbijt van koffie, thee en fruit kunt kopen. TIP: vergeet geen warme kleren mee te nemen.

BOMOD OK FALLS

De Bomod-ok Falls zijn de bekendste watervallen in de regio van Sagada. Een hike van ongeveer 2-2,5 uur brengt u bij deze watervallen. Onderweg naar de waterval ziet u veel mooie bezienswaardigheden die uniek zijn voor het gebied, als prachtige rijstvelden. De watervallen worden ook wel de “Big Falls” genoemd omdat ze groter zijn dan de Bokong, watervallen, de andere watervallen van Sagada.  Het is een zeer pittige wandeling, maar als u bij de 60 meter hoge waterval komt, dan weet u weer waarvoor u het hebt gedaan.

RIJSTTERRASSEN VAN KAPAY AW

Genesteld in een vallei liggen de rijstterrassen van Kapay-Aw. De rijstterrassen van Banaue en Batad zijn indrukwekkend, maar ook deze rijstterrassen zijn zeer indrukwekkend. Ze liggen op de route naar de Sumaguing Grot. De rijstvelden zijn prachtig groen in februari en maart, wanneer de boeren de rijst planten en goudkleurig rond het oogstseizoen. Bij de terrassen kunt u weer prachtige foto’s maken.

TOUR MET EEN GIDS

In Sagada moet elke toerist zich melden bij het toeristen centrum en dient u een “Environmental fee” te betalen. Ook is het niet toegestaan om alleen het gebied te gaan verkennen. U moet altijd met een gids op pad omdat er in het verleden onder andere minder respectvol is om gegaan met de bezienswaardigheden en doodskisten in dit heilige en spirituele gebied. Daarnaast willen ze ook meer controle hebben over eventuele milieuvervuiling.

Sagada is heel goed te combineren met Banaue en Batad.

RONDREIZEN FILIPIJNEN

Trekking Filipijnen

3 tours

Kajakken Filipijnen

1 tour

Filipijnen rondreizen

6 tours

LIGGING SAGADA

hangende doodskisten en druipsteengrotten

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.