fbpx

Vigan Filipijnen

VIGAN FILIPIJNEN

SPANJE IN DE FILIPIJNEN

Gelegen in de provincie Ilocos Sur op Luzon, was Vigan ooit een van de belangrijkste internationale handelssteden op de Zijderoute, de handelsroute in de middeleeuwen tussen het Verre Oosten en Europa.

Vigan was de plek voor goud, tabak, textiel en bijenwas. De nederzetting met houten en bamboe huizen op een eiland, gebouwd op hoge palen werd ontdekt door de Spanjaarden. De nederzetting was omringd door de rivieren Abra, de Mestizo en de Govantes. In 1572 stichtte Juan de Salcedo hier Villa Ferdinandina de Vigan genoemd ter ere van de zoon van Filips II van Spanje. Als beloning voor zijn geslaagde expeditie en verovering van het noorden van de Filipijnen werd Salcedo benoemd tot Luitenant-gouverneur van de Ilocos regio. Aan het einde van de 17e eeuw ontstond een nieuwe vorm van architectuur die de traditionele bouwstijl combineerde met de bouwtechnieken die door de Spanjaarden werden geïntroduceerd

Met een bezoek aan Vigan stapt u dan ook terug in de Spaanse koloniale tijd. Deze koloniale charme ziet u terug in de geplaveide straten en de Spaanse herenhuizen. Hier kunt u de echte Spaanse sfeer proeven. De stad ademt één en al cultuur uit!

Naast de prachtige oude gebouwen kunt u hier ook ontspannen aan het prachtige Mindoro strand en er zijn leuke winkeltjes te vinden. Niet voor niets is Vigan sinds 1999 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

BEZIENSWAARDIGHEDEN VIGAN

CENTRUM VIGAN

Het historisch centrum van Vigan is het best bewaarde voorbeeld van de Spaans koloniale architectuur in Azië. De Spaanse, koloniale charme is nog steeds aanwezig door de geplaveide kasseienstraten, de herenhuizen en de paardenkoetsen (‘kalesa’) die door de stad rijden. Eigenlijk zou de koloniale binnenstad van Vigan niet meer bestaan. Het centrum is op een miraculeuze ontsnapt aan verwoesting tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal gaat dat de priester die zich ontfermde over de Filipijnse vrouw en kind van een Japanse bevelhebber van het legeronderdeel dat de stad bezet hield, dit alleen wilde doen onder voorwaarde dat de stad intact gelaten zou worden bij de terugtrekking. Japanse troepen ontvluchtten de stad vlak voordat Amerikanen Vigan wilden bombarderen. De geallieerden braken de missie daarom op het laatste moment af.

CALLE CRISOLOGO

In Mestizo District, het hart van de stad, ligt de straat Calle Crisologo. Calle Crisologo is één van de best bewaarde voorbeelden van de Spaans koloniale architectuur. De straat heeft een lengte van 500 meter en er staan honderden koloniale huizen. Het nostalgische beeld wordt hier gecomplementeerd door de karakteristieke paardenkoetsen (“kalesa”) die hier nog veelvuldig worden gebruikt. De oorspronkelijke naam van de straat is “Calle Escolta de Vigan”. Calle Crisologo werd ook wel “Kasanglayan” (plaats van de Chinezen) genoemd, wat het zakencentrum was van de buitenlandse handelaars, waaronder Chinese, Spaanse, Mexicaanse, Japanse en andere Europese zakenmensen.

ST. PAUL’S KATHEDRAAL & PLAZA SALCEDO

Vigan heeft bijna 50.000 inwoners en twee belangrijke centra. Plaza Burgos is een bruisend stadsplein, waar de lokale bevolking samenkomt voor een hapje en een drankje. Op Plaza Salcedo staat de indrukwekkende St. Paul’s Cathedral.

Deze crèmekleurige kathedraal is in het jaar 1574 gebouwd, maar werd door de jaren heen door verschillende aardbevingen en branden verwoest. De kerk is daarom meerdere malen herbouwd. De nieuwe bouwstijlen die er in zijn verwerkt, worden wel aardbeving-barok genoemd.

BANTAY CHURCH BELL TOWER

De Saint Augustine Parish Church, beter bekend als Bantay Church, is een rooms-katholieke kerk gebouwd in 1591. Dit is het hoogste punt van de stad en hier heeft u mooi uitzicht over de groene omgeving en de provincie Abra. De oude historische belfort van de kerk die bekend staat als de Bantay-toren, die in de Spaanse koloniale tijd dienst deed als uitkijktoren voor het binnenvallen van vijandelijke troepen tijdens de Tweede Wereldoorlog, gaf de stad zijn naam – bantay (wat betekent bewaken ). De kerk raakte zwaar beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouw begon in 1950.

PALACIO DE ARZOBISPADO

Het provinciale toeristisch centrum van Vigan is geconcentreerd in Calle Crisologo met een verzameling oude koloniale huizen die getuige waren van de rijke geschiedenis van de Filippijnen tijdens de Spaanse tijd. Palacio de Arzobispado, majestueus en heel oud, is een historisch monument in Vigan. Het werd gebouwd in 1783 en diende als de officiële residentie van de aartsbisschop van Nueva Segovia. Het paleis is de enige overgebleven 18e-eeuwse residentie van de aartsbisschop in het land. Het werd ook het hoofdkwartier van generaal Emilio Aguinaldo in 1898 en van de binnenvallende Amerikaanse troepen onder kolonel James Parker in 1899.

BALUARTE MINI DIERENTUIN

Dit zoölogische park- en resortcomplex van honderd hectare is eigendom van de voormalige Ilocos-gouverneur Luis “Chavit” Singson. In de dierentuin vindt u acht Bengaalse tijgers, zes witte leeuwen en twee luipaarden, naast andere soorten dieren, zelfs dieren die endemisch zijn voor de Filipijnen. Dieren zoals struisvogel, gevlekte herten en ezels lopen vrij rond in een open gebied waar bezoekers nauw met hen kunnen communiceren. Er zijn ook kooien die andere dieren huisvesten, zoals kamelen, zebra’s en reptielen.  

MINDORO STRAND

Mindoro strand is een zwart strand zes kilometer buiten Vigan. Niet zwart omdat het vies is, en ook niet bruinachtig zwart zoals het zand in sommige delen van de Filippijnen. Het was gewoon zwart. Het is daarmee ook niet een van de mooiste zandstranden, maar wel eentje om even heerlijk te relaxen en bij te komen of te kijken naar een zonsondergang. De lokale bevolking houdt niet direct van zwart zand, en daarom is het ook een heerlijk rustig strand, ondanks dat het strand bestaat uit ijzererts of magnetiet, een kostbaar mineraal goed.

VIGAN CITY FIESTA

Een van de hoogtepunten van het jaar is de Vigan Town Fiesta. Ieder jaar, tussen 22 en 25 januari wordt dit festival ter ere van St. Paul de Apostel, de patroonheilige van de stad gehouden. De data verschillen wel ieder jaar, dus check deze goed van te voren. Lokale bevolking en toeristen komen samen om straatdansen, carnavals, voedselbeurzen en kunstnijverheid te ervaren en te zien, wat bijdraagt ​​aan de aantrekkingskracht van deze UNESCO-werelderfgoedstad. Tijdens het festival heeft elke toerist de kans om authentieke longganisa uit Vigan te proberen, een Filipijnse worst zonder het omhulsel. Het wordt ook wel naakte worst genoemd. Filipijnse Longganisa kan zoet of knoflookachtig zijn en is vaak ook vrij pittig.

CULTUUR IN VIGAN

Cultuur leeft in Vigan. De stad heeft verschillende musea voor nationale helden die in de stad zijn geboren. Door deze musea te bezoeken komt u meer te weten over wat er allemaal is gebeurd in deze stad, en er is nogal wat gebeurd hier.

MUSEA VIGAN:

FATHER BURGOS MUSEUM

Dit museum is gevestigd in het voormalige huis van Jose Burgos. Deze priester werd in 1837 in Vigan geboren. Burgos zette zich in voor hervormingen binnen de Filipijnse Rooms-Katholieke Kerk. In 1872 werd hij geëxecuteerd door de Spanjaarden vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij de Muiterij van Cavite in 1872. Jose en twee andere priesters werden hierdoor helden en martelaars voor het Filipijnse volk.

VIGAN CRISOLOGO MUSEUM

Ook de bekende politieke familie Crisologo heeft een eigen museum. In hun oude huis vindt u voorwerpen uit de rijke geschiedenis van deze familie. Het kantoor van de familie is bewaard gebleven, er zijn oude krantenkoppen, foto’s en kleren van de familie. Ook het interieur van het huis is nog hetzelfde als vroeger. U krijgt hier een goed beeld van de aristocratie van weleer.

LEONA FLORENTINA HOUSE

Dit voorouderlijk huis van een van de meest gerespecteerde Filipijnse literaire figuren herbergt nu het Provinciaal Toeristisch Centrum, de Vigan Heritage Commission en Café Leona, een favoriete culinair café. Hier kunt u toeristische informatie krijgen over Vigan, Leona Florentina en typische Vigan gerechten. Het eten is in buffetvorm en u kiest u gerecht door er met uw vinger naar te wijzen. Dit is de Filipijnse manier om eten te bestellen dat turo-turo wordt genoemd. In een klein park tegenover het huis staat een standbeeld van Leona Florentina. Het leven van Leona heeft belangrijke sporen achtergelaten in de Vigan geschiedenis. Ze was een opmerkelijke vrouw uit een zeer vooraanstaande familie die aan het begin stond van de eerste arbeidersbeweging in de Filipijnen en de Filipijnse Onafhankelijke Kerk. Door de vele (feministische) gedichten die ze geschreven heeft, kreeg ze als eerste vrouwelijk Filipijnse dichter internationale erkenning.

JUAN LUNA MUSEUM

Het gerestaureerde voorouderlijk huis van Juan Luna, een van de grootste schilders van de Filippijnen. De deskundige curator laat u kennismaken met de geschiedenis van de Luna-familie en vertelt de verhalen achter de schilderijen. Het museum ligt vlakbij de Virgen Milagrosa-kerk.

SYQUIA MANSION

Het Syquia Mansion is een prachtig voorbeeld van bahay na bato- architectuur die heerste tijdens het latere Spaanse koloniale tijdperk. Dit museum is gevuld met oude meubels en exposities gewijd aan het leven van de in Vigan geboren Elpidio Quirino, de zesde president van de Filipijnen. Quirino werd geboren in de nabijgelegen provinciale gevangenis, waar zijn moeder werkte. Hij bereikte politieke bekendheid nadat hij was getrouwd met een vrouw uit de rijke Syquia-familie.

TIP VIGAN

Ga mee in een kalesa, een paard en wagen, over de oude kasseienstraten, langs statige herenhuizen. Zet uw camera op de sepia-stand en thuisblijvers geloven dat u terug bent gegaan in de tijd.

RONDREIZEN FILIPIJNEN

Palawan

2 tours

Centraal Visayas & Mindanao

3 tours

LIGGING VIGAN

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.