fbpx

Donsol Filipijnen

DONSOL

WALVISHAAIEN, MANTA ROGGEN EN VUURVLIEGJES

Donsol is een rustige stad in het zuiden van het eiland Luzon. Voorheen was het een rustig vissersdorpje tot er in 1998 voor het eerst een walvishaai werd gespot. Het nieuws werd snel opgepikt door de media en sindsdien is Donsol zijn de walvishaaien een publiekstrekker in Donsol. De beste periode om ze te zien is tussen februari en mei. Naast walvishaaien kunt u hier ook de manta roggen spotten. Van juli tot en met december zijn er geen walvishaaien in Donsol. U moet dan naar Cebu waar het hele jaar door walvishaaien zijn. In Donsol draait het niet alleen om walvishaaien, in de loop der jaren is het toerisme hier goed op gang gekomen en zijn er ook voldoende andere dingen te doen.

ZWEMMEN MET WALVISHAAIEN

In het toeristencentrum, ten noorden van Donsol starten de boottours voor de walvishaaien. Voordat u de zee op gaat, krijgt u eerst een briefing over het gedrag van de walvishaaien en hoe u met ze om moet gaan. Ook krijgt u een instructiefilm te zien. Het is heel belangrijk dat u niet dichter dan drie meter in de buurt van de haai komt, helaas wordt die regel regelmatig overtreden. Er mogen ook maar een bepaald aantal boten rond de dieren varen. Met de boot gaat u daarna op pad. Een unieke ervaring om te snorkelen met de grootste vis ter wereld, die tot 20 meter lang kan worden en meer dan 15.000 kilo. In tegenstelling tot Oslob worden de haaien hier niet gevoerd! Een tour duurt 3-6 uur en prijzen beginnen bij 3500 peso (ongeveer 65 euro), wel een prijzige excursie maar het is absoluut de moeite waard. Daarbij moet u ook nog 300 peso per persoon betalen als “registration fee”. Neem wel zelf snorkelspullen mee! Tijdens de tocht mag u alleen snorkelen en niet duiken!

MANTA ROGGEN

De andere grote attractie van Donsol bevindt zich ook onder water. Bij de Manta Bowl, een duikplek voor de kust van het eiland Ticao, kunt u duiken met Manta roggen, reuzenroggen die tot wel zeven meter lang kunnen worden. Ze zwemmen ook heel erg langzaam, maximaal vijf kilometer per uur, dus u kunt goed zij aan zij met ze zwemmen. De beste periode om deze roggen te zien is van maart tot mei, maar het is geen garantie. Ook zijn hier soms walvis-, hamer- en voshaaien te zien. Manta Bowl ligt op een uur varen vanaf Donsol.

VUURVLIEGJES SPOTTEN

Vlakbij het centrum van Donsol loopt de Ubod rivier. Hier kunt u elke avond op een boot stappen op zoek naar vuurvliegjes. Langs de rivier bevinden zich specifieke bomen waar deze vliegjes zich graag ophouden. Hier komen de vuurvliegjes samen en door het seinen van lichtjes trekken de vliegjes elkaar aan voor een samenkomen om zich voort te planten. Op sommige plekken gaan de vliegjes dan ook allemaal tegelijk aan en uit. Dit komt doordat een vuurvliegje het ritme nadoet van het vuurvliegje waarmee deze wil paren en als elk vliegje dus een ander vliegje leuk vindt gaan ze op den duur allemaal in hetzelfde ritme knipperen gekscherend worden deze bomen “giant Christmas trees” genoemd. Een magisch schouwspel op een donkere maar muisstille rivier. De gids die meegaat, heeft hele interessante verhalen over de vliegjes en de lokale bevolking.

DONSOL TOEVOEGEN AAN UW REIS? HET KAN BIJ ALLE REIZEN!

INDIVIDUELE RONDREIZEN FILIPIJNEN

Palawan

2 tours

Centraal Visayas & Mindanao

3 tours

LIGGING DONSOL

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.