fbpx

Mindoro Filipijnen

MINDORO FILIPIJNEN

EEN INHEEMS EILAND

Op 120 kilometer hemelsbreed vanaf Manilla ligt het eiland Mindoro. Mindoro, een eiland dat niet onderdoet aan de eilanden Palawan en Boracay, een eiland met vele interessante gezichten. Bergen, fruitplantages en een overweldigende onderwaterwereld maken van Mindoro een interessante bestemming. Mindoro is onderverdeeld in twee provincies, respectievelijk Mindoro Oriental (hoofdstad Calapan) en Mindoro Occidental (hoofdstad Mamburao). Het eiland heeft een oppervlakte van 9735 km² groot en heeft ruim een miljoen inwoners, waarvan de meesten in de kuststreken wonen.

MANGYAN, DE INHEEMSE BEVOLKING

De oorspronkelijke bewoners van het eiland zijn de Mangyan die in de meer centrale gebieden leven, zij zijn jarengeleden verdreven door de latere immigranten vanuit Luzon en de Visayas. Mangyan is de overkoepelende naam voor acht inheemse stammen van Mindoro (Iraya, Alangan, Tadyawan, Tau-buid, Bangon, Buhid, Hanunoo en Ratagnon). De schatting is dat er nog ongeveer 100.000 Mangyan mensen leven in de binnenlanden. Zij onderscheiden zich van elkaar door hun taal, gebruiken en uiterlijk.

STRANDEN EN ONDERWATERWERELD MINDORO

De prachtige baaien en koraalriffen van Puerto Galera aan de noordoostkust zijn de belangrijkste toeristische bestemming op Mindoro. Het toerisme is hier pas in de laatste decennia van de 20ste eeuw in een stroomversnelling gekomen. Aanvankelijk waren het eenvoudige uit bamboe opgebouwde strandhuisjes, tegenwoordig zijn er ook meer luxere accommodaties met faciliteiten als airco. De meeste hotels, restaurantjes en uitgaansgelegenheden bevinden zich Sabang Beach, het grote en kleine La Laguna strand. U kunt hier een duikcursus volgen, surfboards en duikapparatuur huren.

Puerto Galera heeft een grote variatie aan locaties. De schoonheid van de onderwaterwereld is hier vooral terug te zien in koraaltuinen, enkele scheepswrakken en veel kleine vissoorten.

Naast Puerta Galera liggen twee kleinere eilanden: Medio Island en Paniquian Island waar u nog relatief zeer rustige stranden kunt vinden. Ook de stranden bij San Isidro, ten westen van de stad zijn erg rustig en hebben hun oorspronkelijke karakter behouden.

Ook leuk is het om te gaan eilandhoppen langs de diverse kleinere eilanden voor kust. Hier komt u dan langs de mooiste stranden, snorkel- en duiklocaties en grotten.

Naast strand zijn er ook andere verschillende dagexcursies mogelijk in de binnenlanden van het eiland. Deze excursies worden over het algemeen uitgevoerd met een jeepney, een voertuig dat u vaker tegen zult komen in de Filipijnen.

WATERVALLEN MINDORO

Een van deze excursies is naar de Tukuran en Tamaraw Falls. Via smalle en bochtige weggetjes komt u in het binnenland. Het laatste stuk gaat met een waterbuffel die een kar voorttrekt, dieper de vallei in. Een unieke tocht, dwars door snelstromende bergbeekjes en langs mangroven. Bij de waterval kunt u een heerlijk verfrissende duik nemen. Het binnenland is bergachtig en plaatselijk nog begroeid met oerwoud. De twee hoogste bergen zijn de Mt. Halcon (2587 m) en de Mt. Baco (2489 m).

Beide bergen kunt u beklimmen! Vanuit Calapan kunt de hoogste berg, Mount Halcon beklimmen, aan de noordkant van het eiland. Mount Halcon staat wel bekend als de moeilijkst te beklimmen berg in het land, maar na een pittige klim van twee dagen, bent u op de top boven de wolken. Onderweg passeert u regenwoud waar u mogelijk herten en wilde zwijnen tegenkomt. Voor Mount Halcon heeft u wel een vergunning nodig, deze kunt u bij de Calapan Basement Outdoor winkel aanschaffen. De beste periode om deze berg te beklimmen zijn de maanden april en mei. De andere beklimming is die van Mount Baco, in het midden van het eiland. Mount Baco is onderdeel van Mount Iglit-Baco National Park en in het park leeft de tamaraw, een buffelsoort die alleen hier voorkomt. De trekking naar de top duurt ongeveer drie dagen en voert langs prachtige vogels, planten en vergezichten over scherpe pieken. Vanuit Calintaan kunt u het beste starten met deze trekking.

MINDORO APO EILAND

Op 45kilometer ten westen van Mindoro ligt APO Island. Dit gebied behoort tot een van de meest spectaculaire rif gebieden van de Filipijnen. De beste tijd om hier te gaan duiken en/of snorkelen is van half maart tot half mei. U hebt dan de grootste kans op een rustige zee en mooi helder zicht onder water. APO Island is ook een van de beste plaatsen om schildpadden te spotten.

Het wegennet op Mindoro is nog erg beperkt. De beste en meeste wegen zijn aangelegd in de kustgebieden. Tijdens de regentijd (juli tot en met oktober) zijn de wegen in het zuidelijke en westelijke deel van het eiland meestal slecht begaanbaar en gaat het vervoer tussen de kustplaatsen via bootverbindingen.

MINDORO, EEN INTERESSANTE BESTEMMING ALS U BUITEN DE GEBAANDE PADEN WILT GAAN REIZEN!

INFORMEER NAAR DE MOGELIJKHEDEN OM MINDORO TOE TE VOEGEN AAN EEN VAN DE REIZEN!

 

INDIVIDUELE RONDREIZEN FILIPIJNEN

Centraal Visayas & Mindanao

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.