fbpx

Naga, Iriga, Pili en twee vulkanen

NAGA, IRIGA, PILI,

MOUNT ISAROG EN MOUNT IRIGA

Naga is de provinciehoofdstad van Camarines Sur en staat ook bekend als Pilgrim City en Queen City of Bicol en is daarmee een van de grootste Maria-bedevaartsoorden in Azië. Vroeger heette de stad Nueva Caceres en is opgericht door de Spanjaarden in 1573. De stad is een belangrijk economisch centrum maar staat vooral bekend om de rivierprocessies ter ere van de Maagd van Penafrancia, de beschermheilige van het Bicol-schiereiland. Deze processie vindt ieder jaar plaats in het derde weekend van september. De week voor deze processie is het al feest met een kleurrijke bootcorso over de Naga Rivier. Ook worden er allerlei feestelijke activiteiten georganiseerd.

Naast deze rivierprocessie heeft Naga een zeer mooie rooms-katholieke kathedraal, de basiliek van vrouwe Peñafrancia. De kerk in zijn huidige staat dateert uit 1890.

MOUNT ISAROG NATIONAAL PARK

Naga ligt aan de voet van Mount Isarog, een dode strato-vulkaan. Dit is een kegelvormige vulkaan die is opgebouwd uit lagen van gestolde lava en vulkanisch afval. De laatste eruptie is in 1641 geweest. Het nationale park heeft een oppervlakte van 101 km2 en hier leven apen, wilde zwijnen en talloze interessante vogelsoorten. Vanuit Naga zijn er diverse excursies mogelijk naar de 1966 meter hoge Mount Isarog. De bergregenwouden op de hellingen van Mount Isarog herbergen een diverse fauna. Er leven op de vulkaan ook drie endemische zoogdieren, drie kleine soorten knaagdieren.

Een ander excursiedoel in het nationale park zijn de Malabsay watervallen. Deze kunt u het beste bereiken via het Ranger station bij het dorpje Panicuasan aan de westkant van Mount Isarog.

LIBMANAN CAVES NATIONAL PARK 

20 kilometer ten noorden van Naga ligt het Libmanan grottencomplex. Dit nationale park heeft een oppervlakte van 19 hectare en staat erom bekend dat het ten minste 18 kalksteengrotten herbergt van verschillende vormen en lengtes. Het park is een beschermd gebied in de Filipijnen en het complex is gecentreerd rond de Colapnitan grot, de tiende langste grot in de Filipijnen met een lengte van 2856 meter. Al vele jaren trekken avonturiers naar deze specifieke grot om de fascinerende mineraal- en rotsformaties die het sieren te verkennen en te zien. In deze grot wonen ook meer dan duizend vleermuizen, wat een heel buitengewoon spektakel oplevert. De naam Colapnitan is afgeleid van deze vleermuizen, want vertaald uit het Tagalog betekent het “een plaats waar veel vleermuizen voorkomen”.

PILI

17 kilometer ten zuiden van de stad Naga vindt u het dorpje Pili. De stad is in 1770 opgericht door de Spanjaarden en in 1901 hebben de Amerikanen zich gevestigd in de stad. Er is niet helemaal duidelijk hoe de stad aan haar naam komt, maar er zijn twee betrouwbare gebeurtenissen. De eerste is die van de Pili Noot, uit de Bicol-regio, de andere verklaring komt van het Bicol-woord Pili wat betekent kiezen. Deze laatste optie zou kunnen komen van de Amerikanen die van de stad begin vorige eeuw een nieuw provinciaal stedelijk centrum wilden maken omdat Naga vatbaar was voor grote overstromingen.

Toen hier in 1941 de tweede wereldoorlog uitbrak stuurde Japan 3000 soldaten naar Pili vanwege de grote concentratie Amerikanen. De Japanners bouwden overal in de stad tunnels en groeven met de hand grotten, welke nog steeds terug te vinden zijn in de stad en in de omgeving. Toen de Japanners begonnen de verliezen, vluchten ze naar Mount Isarog om zich daar te verstoppen. Tegenwoordig staat er een speciaal oorlogsmonument bij Mount Isarog om het einde van de oorlog tussen de Filipijnen en Japan te herdenken. Het monument is op 23 oktober 1985 ingehuldigd door vice-gouverneur Jose B. Velarde.

IRIGA CITY

38 kilometer ten zuiden van Naga liggen Iriga en Mount Iriga, voorheen bekend als Mount Asog, een uitgedoofde vulkaan. De laatste geregistreerde uitbarsting was op 4 januari 1614 en vormde uiteindelijk Lake Buhi. Op de hellingen van deze berg wonen de Agta, behorend tot de oorspronkelijke negrito-bevolking van de Filipijnen. Mount Iriga is een favoriete bestemming voor bergbeklimmers en wandelaars. Lake Buhi is een mooi gelegen meer en is het leefgebied van de kleinste eetbare vissoort ter wereld, namelijk de nauwelijks 1 cm lange ‘sinarapan’ of ‘tabios’.

Een ander meer in de omgeving is Lake Bato. Minder idyllisch dan Lake Buhi, maar toch bijzonder om te bezoeken en te kijken naar de activiteiten van de vissers op het meer. Langs de oevers bevinden zich een brede zone met waterhyacinten en bereikbaar vanuit Bato langs de route van Iriga naar Legazpi. Het is minder idyllisch gelegen dan Lake Buhi, maar toch wel een bezoekje waard om bijvoorbeeld de activiteiten gade te slaan van de vele vissers op het meer. Langs de oevers bevindt zich, net als bij Lake Buhi, een brede zone met waterhyacinten. Ook moet u uitkijken voor laagvliegende woudaapjes en kleine geelbruine reigerachtige vogels.

NAGA, IRIGA EN PILI BEZOEKEN? DEZE PLAATSEN KUNT U COMBINEREN MET DE INDIVIDUELE RONDREIZEN

 

INDIVIDUELE RONDREIZEN FILIPIJNEN

Centraal Visayas & Mindanao

LIGGING NAGA CITY

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.