fbpx

Puerto Princesa, hoofdstad van Palawan

PUERTO PRINCESA, TOEGANGSPOORT VAN PALAWAN

Puerto Princesa, de hoofdstad en enige stad van Palawan, werd vernoemd door de Spaanse kolonisten naar prinses Eulalia die in 1864 werd geboren, dochter van regerend koningin Isabel II en Dr. Francisco de Asis van Spanje.Nadat de prinses stierf, werd de naam van stad veranderd in Puerto de la Princesa en uiteindelijk in Puerto Princesa zoals het nu bekend is.

Puerto Princesa wordt ook wel “Eco-Capital” of “City of the Forest” genoemd. Helaas is er weinig ‘eco’ aan, want het is een grote stad met veel gebouwen, verkeersopstoppingen, tricycles en fastfoodrestaurants. Puerto Princesa kent weinig bezienswaardigheden en weinig gezellige straten en markten. City of Forest klopt wel, Puerto Princesa wemelt van weelderig dicht bos, verbazingwekkende en unieke soorten flora en fauna.

Puerto Princesa ligt in het hart van Palawan, en daarom wel een ideaal punt om een rondreis over Palawan te beginnen. Mocht u wat langer de tijd hebben, dan moet u zeker deze bezienswaardigheden gaan bekijken:

IWAHIG GEVANGENIS

Iwahig werd in 1904 door de Amerikanen opgericht om daders van ernstige misdrijven te huisvesten die naar het eiland waren verbannen. Deze “gevangenis zonder muren” werd een succesvolle strafkolonie omdat gevangenen vrij konden rondlopen en bij hun families konden wonen. Gedisciplineerde gevangenen werd geleerd om handwerk en souvenirs te maken voor hun levensonderhoud, afgezien van het verbouwen van rijst en gewassen op de enorme boerderij. Als deze toerist kunt u ook in deze gevangenis rondlopen en praten met de gevangenen. De gevangenen die ‘vrij’ rondlopen zitten in het laatste gedeelte van hun straf, nadat ze jarenlang vastgezeten hebben. In ruil voor een paar kleinigheden als snoep en sigaretten, maken ze graag een praatje met u. Het is zeer interessant om hun verhalen te horen en te zien hoe ze leven. U moet niet vragen naar de reden waarom ze zitten, hier praten ze niet graag over. Er zitten ook mensen die hele ernstige misdaden hebben gepleegd. Er zijn ‘minimum’, ‘medium’ en ‘maximum security’ gevangenen. De minimum gevangen (met bruin uniform) lopen vrij rond en zitten hier het laatste deel van de straf uit. De ‘medium’ gevangen (blauw uniform) zitten op de helft van hun straf en de ‘maximum security’ gevangenen (oranje) uniform zitten de eerste jaren vast maar na een paar jaar kunnen ook zij vrij rondlopen. Er is zelden een ontspanningspoging uit deze gevangenis, mede ook omdat het een eiland is, en ze daarna ook niet verder kunnen ontsnappen.

PALAWAN MUSEUM

Min of meer centraal in de stad ligt tegenover het Mendoza Park het onlangs gemoderniseerde Palawan Museum. Het museum is gevestigd en het oude stadhuisgebouw en u vindt hier meer informatie over de geschiedenis en de bevolking van het eiland en tevens is er een collectie lokaal gevonden schelpen en Chinees aardewerk te bewonderen. Bij de collectie is een interessante begeleidende uitleg in het Engels.

 

 

BATAK CULTURAL VILLAGE

Indien u geïnteresseerd bent in inheemse bevolkingsgroepen, is Batak Cultural Village een leuke excursie. Hier maakt u kennis met een van de oudste bevolkingsgroepen op Palawan, met hun muziek, traditionele liedjes, dans en rituelen. Ze laten u zien hoe ze vroeger gejaagd hebben, hoe ze met wijnstokken bomen beklimmen om honing te verzamelen. In het kleine bezoekerscentrum vindt u Batak’s traditionele kostuums, jachtinstrumenten en handwerk. De bewoners verkopen ook hun lokale kunstnijverheidsvoorwerpen. Hier maakt u echt kennis met een andere cultuur. Op dit moment leven er nog iets meer dan 300 Batak mensen. De mensen die in dit cultureel dorp leven, zijn de moderne groep van dorpsbewoners die bereid zijn de buitenwereld te aanvaarden en interactie met buitenstaanders aan te gaan.

KATHEDRAAL

Deze kathedraal is een historisch monument waar de eerste mis van Puerto Princesa werd gehouden in 1872. In die tijd verkondigde de Spaanse expeditie ook dat de Onbevlekte Ontvangenis van Maria de beschermvrouw van Puerto Princesa is. Een karakteristiek herkenningspunt vormen de twee witte torenspitsen en de symmetrische bogen die doen denken aan gotische architectuur. De kathedraal is in een lichtblauwe kleur geschilderd. De kathedraal herbergt enkele van de mooiste voorbeelden van houtsnijwerk op het eiland, gemaakt door de gevangenen van de Iwahig Penal Colony gevangenis.

 

PALAWAN WILDLIFE RESCUE AND CONSERVATION CENTER (Crocodile Farm)

De Crocodile Farm zet zich succesvol in voor de bescherming van twee bedreigde soorten krokodillen die in het land voorkomen, de endemische Filipijnse krokodil en de zoutwaterkrokodil. Er is ook een mini-dierentuin met verschillende soorten zoogdieren, reptielen en vogels. Ook is er een onderzoekscentrum voor het behoud en verdere studies van andere bedreigde diersoorten op Palawan.

 

 

 

MITRA RANCH

Deze ruime ranch biedt een weids uitzicht over Honda Bay en de eilanden zoals Cowrie, Pandan en Bat Island. Het pand is eigendom van de familie van Ramon “Monching” Mitra (1928-2000). Ramon Villarosa Mitra jr. was een Filipijns politicus en hij was in zijn politieke carrière lid van het Filipijns Huis van Afgevaardigden en de Senaat en Minister van Landbouw in het kabinet van Corazon Aquino. Bij de verkiezingen van 1992 deed hij een gooi naar het presidentschap. In zijn huis kunt u gratis naar binnen. Op het terrein kunt u (tegen betaling) paardrijden, ziplinen en over een hangbrug lopen.

 

BINUATAN WEEFCENTRUM

Een van de oudste en meest gewaardeerde tradities in Palawan is het maken van kleurrijk ontworpen handgeweven producten. Door de eeuwen heen is de traditie doorgegeven van de ene generatie op de andere en kan men er in deze werkplaats uit de eerste hand getuige van zijn. Lokale ambachtslieden leren bezoekers graag hoe ze inheemse vezels zoals abaca, tikog en vetiver-gras verwerkt worden als onderdeel van doorlopende matten, die later weer gebruikt worden voor het maken van producten. U kunt het ook zelf eens proberen met behulp van het voetpedaal-weefgetouw. Het is een fysiek en mentaal boeiende ervaring die coördinatie van de ogen, handen en voeten vereist. Naast de werkplaats is er een souvenirwinkel die verschillende handgeweven producten verkoopt, zoals handtassen, laptoptassen, portemonnees, slaapmatten, pantoffels en mappen. Andere unieke producten die hier worden verkocht, zijn onder meer civetkoffie, die wordt beschouwd als ’s werelds meest smaakvolle koffie, en rijstkoffie en kurkumathee.

PLAZA CUARTEL

Achter de Onbevlekte Concepcion-kathedraal is dit gerestaureerde garnizoen uit de tweede wereldoorlog de locatie van een openluchtoorlogsmuseum en heiligdom voor Amerikaanse krijgsgevangenen die hier op 14 december 1944 ondergronds levend zijn verbrand door de Japanners, een incident dat bekend staat als het Palawan-bloedbad. Slechts 11 van de 154 gevangenen hebben dit incident overleefd. Tegenwoordig is de iconische bakstenen poort met uitzicht op het kathedraalplein het enige wat er van is overgebleven. De bomen rondom het plein geven beschutting tegen de tropische warmte. In het park staan verschillende informatieborden met de geschiedenis van Puerto Princesa in de tweede wereldoorlog.

 

BAKERS HILL

Baker’s Hill is een van de toeristische attracties in Puerto Princesa. Baker’s Hill ligt letterlijk bovenop een heuvel waar een aantal bakkers samenwerken om heerlijk gebakken lekkers te bieden aan toeristen en de lokale bevolking. Afgezien van de vers gebakken broodjes en snacks, kunt u ook gezellig door het dit centrum en tuin wandelen. Probeer dan zeker een hopia of een Spaans brood! Voor de kinderen is er een kleine speeltuin. De “zoetekauw” in u komt naar boven.

 

 

UITGAAN

De circa 3 kilometer lange Rizal Avenue vormt de verbinding tussen het vliegveld en de eigenlijke stadskern. In het centrum zijn hier een aantal leuke restaurants gevestigd, naast de vele fastfoodrestaurants. Voor het uitgaan moet u hier zijn, want hier zitten een aantal gezellige bars.

Vanuit Puerto Princesa kunt u excursies maken naar de Honda Bay en de underground River.

INDIVIDUELE RONDREIZEN PALAWAN

LIGGING PUERTO PRINCESA

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.