fbpx

Taytay Palawan

TAYTAY

Op de route van Puerto Princesa en El Nido komt u de plaats Taytay tegen. Taytay op Palawan heeft ruim 75.000 inwoners, dat is een stuk minder dan de ruim 300.000 inwoners van Taytay op het eiland Luzon. Taytay op Palawan is een plaats die door maar weinig toeristen wordt aangedaan. De bewoners zijn dan ook niet direct gewend aan toeristen, en zullen u misschien wat vreemd aankijken, maar toch is het de moeite waard om hier een (extra) stop in te lassen.

In het centrum is het heerlijk dwalen en bijzonder om te zien hoe de lokale bevolking hier leeft en de dag doorbrengt. U krijgt een uniek kijkje in een andere cultuur. Op het busstation staan de kleurrijke jeepney’s die u vaker tegen zult komen in de Filipijnen, ook de markt met groente, vis en kleding is een bijzonder festijn.

TAYTAY SPAANSE HOOFDSTAD

Vroeger was Taytay een koninkrijk op het eiland Palawan, tot de Spanjaarden het in 1623 overnamen en het uitriepen tot stad. In 1818 werd het zelfs de hoofdstad van deze regio. Net als in veel andere steden overheerst het christendom hier, en dat is nog steeds terug te zien in de stad. De Amerikanen hebben hier ook nog een tijd gezeten en ook die sporen zijn terug te vinden in Taytay, in het bijzonder in het eten, de jeepney’s, het aantal kerken en het Fort.

DIT ZIJN DE BEZIENSWAARDIGHEDEN IN TAYTAY

FUERZA DE SANTA ISABEL (Fort Santa Isabel)

Fuerza de Santa Isabel werd oorspronkelijk in 1667 gebouwd als houten palissade. Het Fort werd vernoemd naar Isabella II van Spanje. In 1738 werd de koraalstenen constructie voltooid door Tomas Castro, een Spaanse militaire ingenieur. Het werd gebouwd door de Spanjaarden om de inwoners te beschermen tegen de aanvallen van moro-piraten uit Sulu. In 1739 lukte het de moro-piraten om het fort te veroveren. De legende van Santa Monica adviseerde de bewoners om water te koken en vetten te halen uit de geslachte koeien. Dit werd vervolgens over de piraten gestort toen die op zoek waren naar een geheime ingang van het fort. De muren werden hierdoor zo erg glad en de piraten kregen brandwonden, dat ze het fort vervolgens niet verder konden innemen, waarna ze de aftocht bliezen om Taytay nooit meer last te vallen.

IRRAWADDY DOLFIJNEN

In de Malampayan Sound, een baai aan de westkant van Taytay is een populatie Irrawaddy dolfijnen gesport, een zeer zeldzame dolfijnensoort. De lokale bevolking noemen ze Lampasut. Deze groep werd bij toeval gespot omdat zij typisch gedrag vertoonden en op zoek waren naar voedsel rondom visnetten die ongeveer een kilometer uit de kust zaten. Ook heel uitzonderlijk is dat het een groep van 20 dolfijnen zijn, waar ze normaal uit een groep van zes bestaan. Ook bij het eiland Panay werden deze dolfijnen gespot.  Irrawaddy-dolfijnen zijn overal licht grijsgekleurd en lijken qua uiterlijk op de beluga. Hun ronde, stompe kop heeft een onduidelijke snavel en ze hebben een korte driehoekige, stompe vin. Deze dolfijnen leven het liefst in brak water nabij kusten en riviermondingen. Ook leven ze in de Mekong rivier in Cambodja. De grootste kans om ze te zien is tussen 05.30 en 08.30 uur.

LAKE MANGUAO (LAKE DANAO)

Dit meer heeft een bijzondere legende: Ooit was Lake Manguao (bij sommigen bekend als Lake Danao) een zeer vruchtbaar land. Het werd bewoond door een groep gelukkige en tevreden mensen. In het dorp woonde een man, zijn geliefde en zijn zus. Op een dag stelde de man voor dat zijn geliefde die nacht op een bepaalde plaats zou slapen, zij ging hier mee akkoord, maar de zus koos er net voor om hier te slapen. De man, die nachtblind was, kwam midden in de nacht naar deze plek om aan zijn verlangens te voldoen. Hij had niet door dat zijn zus hier was in plaats van zijn geliefde. De zus wees het verzoek dan ook af. De man dacht dat zij een spelletje met hem speelde. Na een stevige ruzie stemde de zus in maar wel nadat de man beloofd had een kruisje op haar voorhoofd te plakken. Toen de man de volgende dag wakker werd, stond zijn geliefde naast zijn bed, maar zij had geen kruisje op haar voorhoofd en hij kwam er achter dat hij de liefde had bedreven met zijn zus. De man zei: “Als het een teken is, zal ik mijn dolk in de grond steken en er kan water naar buiten komen om mijn zonden te wassen.” Direct na het trekken van de dolk sijpelde water van de plek en zonk de plaats. Alle inwoners verdronken en midden op het meer dat ontstond stonden drie eilanden. De eilanden vertegenwoordigen de twee geliefden en de zus. Lake Manguao zal altijd een herinnering zijn aan het tragische verhaal van deze drie mensen.

Tegenwoordig is het grootste zoetwatermeer van Palawan. De beste manier om het meer te bezoek is per boot. In en rond het meer wonen 124 verschillende vogelsoorten, daardoor is het een perfecte plaats om vogels te spotten. Ook wandelingen en trekkingen zijn mogelijk.

PASINGGATAN FESTIVAL

Het festival brengt de verschillende regionale en culturele groepen van Taytay samen, en iedereen viert feest met een kleurrijke vertoning van zang en dans. De gepresenteerde culturele shows zijn erg vermakelijk en dit festival trekt een groot aantal mensen. Tijdens het festival zijn er verschillende mogelijkheden om souvenirs te kopen van deze lokale bevolkingsgroep en kennis te maken met de mensen. Tijdens het festival wordt ook jaarlijks miss Taytay gekroond, zij zal de gemeente vertegenwoordigen tijdens het jaarlijkse Provinciale Baragatan Festival. Dit festival wordt meestal de laatste week van april en eerste week van mei gevierd.

 

WATERVALLEN

Ook zijn er in de omgeving van Taytay diverse prachtige watervallen te bezoeken:

KUYAWYAW FALLS

De watervallen liggen op 20 minuten afstand van Taytay. Deze watervallen bestaan uit drie niveaus. Om bij niveau een te komen moet u ongeveer 10 minuten lopen. Niveau twee is ook 10 minuten lopen en hier heeft u een leuke klifsprong van vier meter. Dit zijn ook de hoogste watervallen van 10 meter. Niveau drie is moeilijker te bereiken. Deze waterval bereikt na u 15 minuten lopen via een steile klim met touwondersteuning. Deze waterval is ook alleen bereikbaar onder begeleiding van een gids en is zeven meter hoog. De toegangsprijs is PHP 200 per persoon en indien u naar niveau drie wilt, betaalt ook nog PHP 200 voor de gids. (prijzen onder voorbehoud van wijzigingen).

CANIQUE FALLS

Deze waterval ligt op 23 kilometer ten noorden van Taytay. Deze watervallen kunt u alleen bezoeken onder begeleiding een gids en met een vergunning. De weg naar de watervallen zijn een flinke uitdaging, via een slecht pad en twee hangbruggen in slechte staat. Het beste kunt u de laatste drie kilometer gaan lopen, maar het loont wel. De waterval is prachtig en omdat het bassin smaller is dan de waterval, kunnen lange afstandszwemmer hier goed trainen om naar de waterval toe te zwemmen.

 

INDIVIDUELE RONDREIZEN PALAWAN

LIGGING TAYTAY PALAWAN

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.