fbpx

Underground River Palawan

7 WERELDWONDEREN NATUUR

De New7Wonders of Nature was een initiatief om naast de zeven wereldwonderen ook een lijst met de zeven natuurlijke wereldwonderen op te stellen. De stichting van de Zwitser Bernard Weber heeft daarvoor de meningen gepeild door middel van een pol. 100 miljoen stemmen zijn uitgebracht uit 220 landen en 440 aangebrachte natuurwonderen.

De toenmalige president van de Filipijnen stimuleerde de Filipijnse bevolking om vooral te stemmen per sms. Zo kwam de Underground River, het St Paul’s Subterranean River National Park op de lijst van de zeven natuurwereldwonderen. De andere bestemmingen zijn de Halong Bay in Vietnam, het Amazonegebied in Zuid Amerika, Jeju Island in Zuid Korea, Iguazu watervallen in Argentinië en Brazilië, Komodo eiland in Indonesië en de Tafelberg in Zuid Afrika.

ST. PAUL’S SUBTERRANEAN RIVER NATIONAL PARK

Het park ligt op 70 kilometer ten noorden van Puerto Princesa en het is een van de belangrijkste beschermde natuurgebieden in de Filipijnen. Het is een 8,2 kilometer lange ondergrondse rivier en staat bekend als één van de meest complexe grot systemen ter wereld, de Princesa Underground River.

De rivier ligt in het St Paul’s Subterranean River National Park, een nationaal park dat sinds 1999 op de UNESO-werelderfgoedlijst staat. Het park ligt op een bergachtig landschap vol kalkstenen rotsen. De rivier loopt door gigantische kamers van soms tientallen meters hoog en een flinke hoeveelheid aan imposante stalactieten en stalagmieten.

BOOTTOCHT NAAR DE ONDERGRONDSE RIVIER

De overheid doet er alles aan om dit natuurgebied zo mooi mogelijk te houden en er mogen maar een beperkt aantal toeristen per dag heen. Om naar de rivier te mogen moet u eerst een ‘vergunning” regelen. Indien u de Underground River als excursie bijboekt, zorgt Delta Holidays ervoor dat deze vergunning wordt aangevraagd door de lokale gids terwijl u de omgeving kunt gaan bekijken. Het aanvragen van deze vergunning kan gerust twee uur duren.

In deze twee uur krijgt u de mogelijkheid om een zipline te gaan doen en een boottocht door het mangrovebos. U kunt ook heerlijk aan het strand van Sabang blijven zitten.

Als de vergunning binnen is, wordt u naar een kleine boot (bangka) geleid op het strand en vaart u in ongeveer 20 minuten naar de ingang van de jungle waar de ingang van de rivier ligt. De boot waar u in zit maakt wel enorm veel lawaai. Eenmaal aangekomen maakt u een korte wandeling door de jungle om vervolgens uit te komen bij een kleine heldere lagune met allemaal longtailboten. Apen, grote varanen en eekhoorns zult u hier ook tegen komen op het strand bij de groot, naast de vele mensen die zitten te wachten op de boot. Bij het verkrijgen van de vergunning krijgt u te horen in welke boot u moet gaan plaats nemen. Het is dus even wachten tot dit nummer wordt omgeroepen.

U krijgt een helm op, als bescherming tegen vleermuizenpoep, en met de boot vaart u vervolgens de grot in van de ondergrondse rivier. U vaart slechts 1,5 kilometer ver, de rest is nog niet toegankelijk voor de toeristen. Een kleine 45 minuten vaart u vervolgens door de grot heen. En hoewel het behoorlijk donker is, is het een zeer indrukwekkende tocht. U vaart door kamers heen, waarvan sommigen hoger zijn dan 50 meter en voorzien van de mooiste stalactieten en stalagmieten. Ze hebben diverse rotsen een naam gegeven omdat die ergens op lijkt. Als u goed kijkt, dan kunt u deze naam zeker herkennen. Met een beetje fantasie kunt u een tableau van de heilige familie, St. Peter met een hond, geen haan, groenten die aan de muur hangt, een sexy vrouw, twee katten en genitale patronen herkennen. In de grot is geen licht aangelegd, om de natuurlijke omgeving te behouden van de dieren, voornamelijk vleermuizen, niet te verstoren. Het enige licht is het lichtje op de helm van de voorste persoon en de zaklamp van de bootman.

Palawan heeft lang beweerd dat de Underground River de langste ondergrondse rivier ter wereld was, maar de ondergrondse rivier Son Trach in Vietnam is 11,2 kilometer lang en in Yucatan in Mexico is een ondergrondse rivier gevonden die ruim 150 kilometer lang is.

INDIVIDUELE RONDREIZEN PALAWAN

UNDERGROUND RIVER

ST. PAULS SUBTERRENEAN UNDERGROUND RIVER NATIONAL PARK

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.