fbpx

Vervoer op de Filipijnen

REIZEN FILIPIJNEN

VLIEGEN NAAR DE FILIPIJNEN 

Vanuit Nederland kunt u met KLM rechtstreeks aanvliegen op Manilla. Onderweg is alleen een (tank)stop in Taipei. U vliegt dan in een kleine 16 uur naar Manilla.

Manilla, Cebu, Clark en Davao zijn ook met één overstap aan te vliegen vanuit Nederland. U kunt dan vliegen met Emirates, Etihad, Singapore Airlines, Cathay Pacific, Qatar Airways en nog meer mogelijkheden. Met een overstap bent u, afhankelijk van de overstaptijd in ongeveer 18,5 uur in Manilla.

BINNENLANDSE VLUCHTEN FILIPIJNEN

In totaal zijn er 17 vliegvelden in Filipijnen. Deze zijn niet altijd onderling met elkaar verbonden. Vaak moet u eerst terug naar Manilla of Cebu vliegen, voordat u door kunt vliegen naar een volgende bestemming. De volgende luchtvaartmaatschappijen verzorgen binnenlandse vluchten: Philippines Airlines, Cebu Pacific, Air Asia, ITA Air, Tiger Air, Air Swift en Zes Air. Binnenlandse vluchten zijn, indien u tijdig boekt, een goedkope optie voor het vervoer. Cebu en Manilla zijn hiervoor de belangrijkste luchthavens. Vanuit Manilla en Cebu vliegt u rechtstreeks naar: Cebu, Siargao, Coron, Dumaguete, Puerto Princessa, Tacloban, Caticlan, Kalibo, Camiguin, Surigao en Davao.

FERRY FILIPIJNEN

De Filipijnen bestaan uit meer dan 7000 eilanden, dus om deze eilanden te zien, kunt u naast het vliegen ook met de boot gaan. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor:

  • Grote veerboten
  • Speedboten
  • Bangka’s (typische Filipijnse houten boten)

Welke boot u neemt is afhankelijk van de route, de afstand en de vaarcondities (open zee enz.). Reizen met de boot is over het algemeen een goedkope optie om tussen de eilanden te reizen.

VEERBOOT FILIPIJNEN

Van de ferrymaatschappijen zijn Super Ferry, Negros Navigation en Supercat de bekendste maatschappijen. Let op: op deze boten zijn verschillende klassen. De goedkoopste klasse is vaak in het ruim en zonder airconditioning. Deze worden vooral door Filipino’s geboekt die weinig geld hebben voor de reis. Voor een paar euro meer boekt u in een middenklasse in kleinere ruimtes inclusief airconditioning en er zijn vaak ook mogelijkheden om standaard hutten en suites te boeken.

BANGKA

Bangka’s zijn typische Filipijnse houten boten die worden ingezet op korte stukken. Deze boten varen voornamelijk in de Visayas. Het kan een hele uitdaging zijn om met deze boot te reizen, want ze geven weinig beschutting tegen de golven en met een wilde zee is het ook niet altijd prettig.

JEEPNEY

Een vervoermiddel dat u veel zult zien in de Filipijnen is een jeepney, een vrolijk kleurrijke grote jeep/bus die de Amerikanen hebben achtergelaten na de Tweede Wereldoorlog. Voornamelijk in Manila, Cebu City, Davao en Baguio ziet u ze heel veel. Een ideale manier om tussen de locals kennis te maken met de Filipijnen. De jeepneys rijden zonder tijdsschema en vaste haltes. Als er een langs komt, is het uw hand ophouden en instappen. Uitstappen kan ook overal. Ze rijden zeer regelmatig, dus u hoeft over het algemeen niet lang te wachten. Ze rijden wel alleen als ze vol zijn, dat geldt dan voor de langere stukken. Kijkt u dus niet gek op, als u mensen op het dak ziet zitten of aan de zijkanten hangend mee rijden.

TRICYCLE FILIPIJNEN

Wat in de meeste andere Aziatische landen de tuk-tuk is, zijn in de Filipijnen de tricycle. Een zijspan aan de motor waar u voor enkele peso’s naar uw bestemming wordt gebracht. Het is een ideale manier om korte afstanden sneller af te leggen, van de bushalte naar uw hotel of als u een bezienswaardigheid in de buurt wilt gaan bekijken. Een zeer goedkope optie maar zeker een must in de Filipijnen om te proberen. Het is een leuke ervaring!

HABEL HABEL

Een ander voertuig op de Filipijnen is de Habel Habel, vergelijk met een tricycle, een brommer/motor maar dan zonder zijspan. Boven de brommer zit een overkapping en u gaat “gewoon” bij de bestuurder achterop. Soms zit er een plank over dwars waar u op kunt zitten. Dit vervoermiddel zult u veel zien op Siargao.

BUS

Op de grotere eilanden kunt u ook met de bus gaan. Ook deze zijn goedkoop, maar niet altijd het meest comfortabele vervoersmiddel. De wegen zijn niet altijd van goed kwaliteit en de buschauffeurs weten soms goed het gaspedaal te vinden. Ook rijden er veel minibusjes rond, waar u met maximaal negen personen mee kunt reizen. Deze kunnen u komen ophalen bij uw hotel en bij kleinere plaatsen vertrekken ze vanaf een centraal punt in het centrum.

SCOOTER

Net als de rest van Azië zijn er ook in de Filipijnen veel brommers/scooters. Op de kleinere eilanden zou u kunnen overwegen om een brommer te huren, want hier is nauwelijks verkeer. U kunt dan op eigen tempo de regio gaan verkennen. Officieel hebt u een internationaal rijbewijs nodig, in de praktijk wordt hier echter nauwelijks om gevraagd. Hetzelfde geldt voor het dragen van een helm.

AUTOHUUR / AUTO MET PRIVE CHAUFFEUR

Autohuur raad ik u niet aan. Het verkeer is, vooral in de grote steden, zeer chaotisch en daarmee gevaarlijk. Verkeersregels worden niet altijd nageleefd en de wegen kunnen in slechte staat zijn, zeker in het regenseizoen. Een ongeluk zit in deze in een klein hoekje. Kies hiervoor het gemak van een auto met privé chauffeur.

INDIVIDUELE RONDREIZEN FILIPIJNEN

Palawan

2 tours

Centraal Visayas & Mindanao

3 tours

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.