fbpx

Bohol Filipijnen

BOHOL EILAND

Bohol is niet zomaar een eiland, het is een uniek eiland in de Filipijnen. De combinatie van een bijzonder landschap, witte zandstranden, eindeloze rijstvelden, drijvende restaurants en het spookdier Tarsier is een combinatie die u verder nergens zult vinden in de Filipijnen en in de wereld. Ook heeft Bohol een rijke historie en is het een van de eerste Spaanse Nederzettingen in de Filipijnen.

HOE KOMT U OP BOHOL?

Bohol heeft een eigen vliegveld. U kunt alleen vanaf Manilla rechtstreeks aanvliegen op Bohol Panglao Airport. Het vliegveld ligt op een schiereiland vlakbij de hoofdstad Tagbilaran. Andere optie is om naar Cebu Airport te vliegen, dit is een internationale luchthaven waar u ook vanuit Nederland, Duitsland of België met 1 overstap naar toe kunt vliegen. Vanaf hier gaat u naar de haven en vaart u in 2,5 uur over naar Bohol.

BESTE REISTIJD BOHOL

Bohol heeft een tropisch klimaat die het gehele jaar ongeveer gelijk is. De beste reistijd voor Bohol in de Filipijnen is van februari t/m mei. Mei is de warmste maand van het jaar, waarbij er ook uitschieters naar 38 graden kunnen voorkomen. De overige maanden zijn ook prima, er valt dan wel meer regen. In de periode juni tot en met september kunnen er tropische stormen en tyfoons voorkomen. Toch verandert het weer hier ook door de klimaatveranderingen en valt er steeds minder regen, met bosbranden tot gevolg en kunnen tyfoons heftiger zijn dan in het verleden. Vluchten en bootverbindingen worden dan geannuleerd. Houd hier rekening mee als u in deze periode gaat reizen, dat u niet aansluitend uw vlucht terug naar huis heeft.

LEUKE FEITEN BOHOL

  • Bohol is ongeveer net zo groot als de provincie Noord Holland, echter maar met de helft van het aantal inwoners.
  • Bohol is qua grootte het tiende eiland van de Filipijnen.
  • Het eiland behoort tot Centraal Visayas
  • De afstand naar Manilla is ongeveer 900 kilometer.

BOHOL BEZIENSWAARDIGHEDEN

CHOCOLATE HILLS

De Chocolate Hills zijn zonder twijfel de grootste en bekendste trekpleister van Bohol. Het is een unieke geologische formatie die u nergens anders ter wereld tegen zult komen. Het is een golvend terrein van heuvels meestal in een kegelvorm. De heuvels bestaan uit kalksteen, overblijfselen van de koraalriffen uit de periode dat Bohol nog onder water lag met daarbovenop gras. De heuvels stammen uit de ijstijd en de vorm is ontstaan door erosie. De gemiddelde hoogte varieert van 30-50 meter en de hoogste heuvel is 120 meter. In totaal zijn er ongeveer 1.500 heuvels die in een gebied van ongeveer 50 km2 liggen. Tijdens de zomer, in de maanden maart tot en met juni kleuren de heuvels chocolade bruin, wanneer het gras dat de heuvels bedekken uitdroogt en tot donkerbruine heuvels omtovert. In de overige maanden kleuren de heuvels door de regenval weer mooi groen. De heuvels liggen rondom de plaats Carmen, Batuan en Sagbayan in het middelste gedeelte van Bohol. Er zijn twee uitzichtpunten waar u een prachtig zicht heeft over de heuvels:

CHOCOLATE HILL COMPLEX

Dit is een uitzichtpunt vlakbij de plaats Carmen op 55 kilometer afstand van de hoofdstad Tagbilaran. Hier ligt de grootste heuvel en deze is uitgegroeid tot een resort met accommodaties, restaurant en cadeauwinkel. Via een trap van 214 treden komt u op een observatiedek waar u een waanzinnig 360 graden uitzicht heeft over de heuvels.

SAGBAYAN PEAK

Op 25 kilometer afstand van het Chocolate Hill Complex ligt de Sagbayan Peak. Vanaf het Chocolate Hill Complex rijdt u 1 -1,5 uur door schilderachtige rijstvelden, historische steden, kokos- en bananenboomgaarden voordat u bij Sagbayan komt. Ook dit is een recreatieresort, 72 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Tagbilaran. Dit punt is ruimer en minder druk en vanaf dit punt ziet u in de verte de blauwe zee die Bohol scheidt van Cebu.

Voor beide punten moet u 50 PHP voor de toegang betalen (onder voorbehoud van wijzigingen).

STRANDEN BOHOL

ALONA BEACH

Alona Beach ligt op het schiereiland Panglao en is het grootste zandstrand van Bohol. Hier zijn talloze restaurants met uitzicht op zee en een levendig nachtleven langs het strand met bars die open zijn tot vroeg in de morgen. Er is ook een klein winkelcentrum en diverse mogelijkheden voor een boottocht naar de nabijgelegen eilanden waar u goed kunt duiken en snorkelen. Ook worden hier regelmatig dolfijnen gespot. Hier vindt u ook de meeste hotels.

ANDA BEACH

Anda Beach ligt aan de oostkust van Bohol, op 90 kilometer van Loboc. Omdat het verder ligt, is dit strand helemaal niet toeristisch. U kunt bij dit strand op twee verschillende manier komen: via het binnenland en via de kust. Als u via het binnenland gaat, komt u via een weelderig groene omgeving, uitgestrekte rijstvelden, een prachtige jungle en kleine verstopte dorpjes bij deze parel aan. Een paradijselijk strand!

BOHOL TARSIER SANCTUARY

Tarsiers, ook wel spookdieren genoemd, zijn ’s werelds kleinste primaten (tot primaten worden alle soorten apen, inclusief de mens, gerekend en de wetenschappelijke naam primaten betekent eersten), ze hebben ongeveer de grootte van een vuist. Ze behoren tot een 45 miljoen jaar oude dierenfamilie genaamd Tarsiidae. Vroeger leefden ze op meer plaatsen, maar tegenwoordig is het een zeer bedreigde diersoort, die zeer beperkt leeft in de Filipijnen, Maleisië en Indonesië. De tarsiers zijn niet groter dan een vuist, en hebben een lengte van ongeveer drie tot zes centimeter. Hierdoor zijn ze erg moeilijk te herkennen in het bos. Ze hebben relatief grote ogen op een groot hoofd, hierdoor hebben ze een geweldig nachtzicht, want tarsiers zijn nachtdieren. Hun ogen zitten vast in hun schedel en hun oogkassen kunnen daarom niet draaien, in plaats daarvan kunnen ze hun hoofd tot 180 graden draaien. Ze eten voornamelijk insecten. De tarsier is een bedreigde diersoort, dit komt vooral door vernietiging van hun leefomgeving, de afname van de bossen en omdat tarsiers het niet goed doen in gevangenschap, ze zijn snel suïcidaal en moeten voldoende leefruimte hebben om te paren en te leven. Ze zijn erg goed in het beschermen van hun eigen territorium. Gelukkig is er nu een wet aangenomen die dit spookdier beschermt en in dit sanctuary, bij het plaatsje Corella, kunnen ze ongestoord leven zonder natuurlijke vijanden.

BACLAYON KERK BOHOL

De kerk van Immaculada Concepcion in Baclayon was een van de oudste kerken in de Filipijnen. De bouw begon in 1717, waar ongeveer 200 inheemse dwangarbeiders uit koraalblokken uit de zee stenen hakten en naar Baclayon sleepten. Hiervoor hadden ze alleen bamboestokken tot hun beschikking om de stenen op te tillen en op de juiste plaats neer te zetten. Ook zouden er miljoenen witte eieren gebruikt zijn als cement. Helaas is de kerk door de aardbeving in 2013 geruïneerd en staat alleen de klokkentoren nog overeind.

LOBOC

Op de weg naar het Tarsier Sanctuary komt u langs het gezellige dorpje Loboc. Loboc ligt aan de pittoreske Loboc rivier en staat bekend om de drijvende restaurants. Ook kunt u hier zwemmen en kajakken. Ook een aanrader is om vanaf hier de riviercruise te maken. De cruise vertrekt vanaf de kerk in Loboc en vaart een aantal uur over de rivier. U vaart langs een lokaal dorpje waar locals meer vertellen over de plaatselijke cultuur, hangende palmbomen en langs de drijvende restaurants. Hier wordt dan ook gestopt zodat u even kunt eten, want tijdens de cruise geldt “all you can eat” formule. De tocht eindigt bij de Busay watervallen, waar de boot omkeert en weer terugvaart. Een keer wat anders dan strand en chocolade heuvels.

LOBOC ECOTOURISM ADVENTURE PARK

Het Loboc Ecotourism Adventure Park biedt ritten met een zipline en een kabelbaan aan op zeer opwindende hoogtes. De zipline gaat over een hoogte van 120 meter. Hierdoor kunt u, liggend op uw buik, in een schortomslag, de prachtige bergachtige helling van Loboc bekijken terwijl u geniet van een (korte) rit over de weelderig groene bomen van Loboc en de Loboc Rivier. De rit duurt maximaal 1 minuut. Vindt u een zipline eng, dan kunt u ook kiezen voor de kabelbaan. Deze gaat over een hoogte van 100 meter maar heeft een veel lagere snelheid en u kunt langer genieten van het zicht op de rivier beneden u en het omliggende bos.

VUURVLIEGJESTOUR

Samen met een local gaat u in een grote kano of traditionele bandongboot over de Abatan-rivier door het mangrovebos op zoek naar de bomen waar de vuurvliegjes een “lichtshow” geven. Door het seinen van lichtjes trekken de vliegjes elkaar aan om samen te komen voor een paringsritueel. Op sommige plekken gaan de vliegjes dan ook allemaal tegelijk aan en uit. Een vuurvliegje gaat mee in het ritme van een ander vuurvliegje waar deze mee wil paren en als elk vliegje dus een ander vliegje leuk vindt gaan ze op den duur allemaal in hetzelfde ritme knipperen. Een magisch schouwspel.

TAGBILARAN

Tagbilaran is de hoofdstad van het eiland en ook de grootste stad van het eiland. De naam Tagbilaran is afgeleid van het woord Tagubilaan, een samentrekking van twee lokale dialecttermen, Tagu betekent verbergen en Bilaan verwijst naar een islamitische plunderende stam of Moros die werden gevreesd door de vroege kolonisten. Kortom, Tagbilaran betekent “zich verbergen voor de Moros”. De stad is het handelscentrum van het eiland en hier ligt ook de Tagbilaran Fastcraft Terminal waar de meeste boten aankomen. De stad staat bekend als “stad van Vrede en Vriendschap”. In de stad vindt u ook de belangrijkste voorzieningen, maar verder zijn hier geen indrukwekkende of belangrijke bezienswaardigheden.

INDIVIDUELE RONDREIZEN FILIPIJNEN

Palawan

2 tours

Centraal Visayas & Mindanao

3 tours

LIGGING BOHOL

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.