fbpx

Cebu City

CEBU FILIPIJNEN

QUEEN OF THE SOUTH

Nog voordat Magalhaes Cebu ontdekte in 1521, heette het eiland Sugbu en fungeerde het eiland al als belangrijk handelscentrum voor de Chinezen en ander Oost Aziatische kooplui. De kennismaking was van korte duur, want de ontdekker kwam een week later om het leven tijdens hevige gevechten met de inwoners van het buureiland Mactan.

Tegenwoordig zijn de eilanden van de Visayas een aaneenschakeling van tropische paradijsjes, de een nog mooier dan de ander en het eiland Cebu hoort daar ook zeker bij! Witte zandstranden, azuurblauw water, koraalriffen, uitstekende duikspots, walvishaaien, watervallen en ook voor de actieve reiziger zijn er volop mogelijkheden.

Cebu City ligt op het eiland Cebu en wordt ook wel “Queen of the South” genoemd. Cebu City is de oudste stad van de Filipijnen en na Manilla de grootste stad van het land. Het is een ideaal startpunt als u wilt gaan eilandhoppen in de Visayas, maar ook de stad zelf is de moeite waard om te bezoeken. Er zijn volop barretjes, restaurants en nachtclubs en bij de stad prachtige zandstranden.

CEBU LUCHTHAVEN

Voor de kust bij Cebu City ligt schiereiland Mactan Island met de internationale luchthaven van de Visayas, Cebu. Diverse luchtvaartmaatschappijen waaronder Emirates, Cathay Pacific, China Airlines, China Eastern Airlines en Singapore Airlines vliegen met één overstap vanaf Amsterdam naar Cebu Mactan International Airport. Ook vanaf diverse vliegvelden binnen de Filipijnen kan worden aangevlogen op Cebu. Hiermee is Cebu het startpunt om diverse eilanden in de Visayas te gaan bezoeken.

 

BESTE REISTIJD CEBU

U kunt het hele jaar door naar Cebu. De gemiddelde temperatuur is het gehele jaar door rond de 30 graden. In de maanden juli tot en met oktober is er een kans op een tyfoon, dit valt samen met de regentijd in de Filipijnen. Door de klimaatverandering is deze periode echt zeer onvoorspelbaar geworden en kan het ook in andere maanden meer regenen. Bij het regenseizoen in Zuid Oost Azië komt het zelden voor dat het de hele dag regent. De regen die valt komt vaak aan het einde van de middag en is vaak een korte maar heftige tropische bui. De rest van de dag kunt u prima activiteiten ondernemen.

BEZIENSWAARDIGHEDEN CEBU

Dat Cebu City de oudste stad van de Filipijnen is, is terug te vinden in de bezienswaardigheden. De Filipijnen zijn vooral katholiek georiënteerd en dat is terug te vinden in Cebu City. Ook de Spaanse invloeden zijn nog heel erg aanwezig.

FORT SAN PEDRO

Dit is een Spaans Fort uit 1565 en het oudste Fort van de Filipijnen. Het Fort werd onder leiding van Legazpi gebouwd. De naam San Pedro is afgeleid van het vlaggenschip waarmee Legazpi zijn expeditie begonnen was. In 1738 ontstond het huidige Fort. De vesting was aanvankelijk bedoeld om aanvallen te weren van de Moropiraten. Na de Filipijns-Amerikaanse oorlog (1899-1901) gebruikten de Amerikanen het fort als verdedigingspunt en kazerne en tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten de Japanners het als gevangenis. Door de vele gevechten heeft het Fort flinke schade op gelopen, maar door een restauratie verkeert het Fort thans weer in redelijk goede staat. Het Fort is op maandag gesloten.

BASILICA MINORE DEL SANTO NINO

De Basilica Minore del Santo Niño is een 16e-eeuwse kerk en ligt in het centrum van Cebu City. De eerste versie is van 1565. De kerk is gebouwd op de locatie waar een houten beeldje van Jezus Christus werd gevonden door de Spaanse veroveraars in een houten kist die ondanks een brand toch goed bewaard was gebleven. De kerk is daarna nog een aantal malen vernietigd, maar in 1739 herbouwd in de huidige versie. In 1965 heeft Paulus VI de kerk verheven tot basiliek. Door een aardbeving in 2013 is de klokkentoren ingestort.

MAGELLAN’S CROSS CEBU CITY

Dit is een groot kruis in een kleine kapel vlakbij de Basilica Minore del Santo Niño. Dit kruis is opgedragen aan Ferdinand Magelhaes (Engelse naam: Ferdinand Magellaan) toen hij in 1521 op Cebu aankwam. Tegenwoordig is het kruis een van grootste bezienswaardigheden van de stad. Men zegt dat het binnenste gedeelte van het houten kruis delen van het originele kruis bevat, dit om het kruis te beschermen tegen souvenirjagers, die dachten dat het kruis bovennatuurlijke krachten bezit. Er gaat ook een bewering dat het originele kruis is vernietigd of verdwenen na de dood van Magalhaes en dat het kruis een replica is. Het wordt gezien als symbool van de Rooms Katholieke kerk in de Filipijnen.

JUMALON BUTTERFLY SANCTUARY

Vijf kilometer ten zuiden van Cebu City ligt het Jumalon Butterfly Sanctuary. In een tropische omgeving kunt u, afhankelijk van het seizoen tot wel 55 verschillende soorten vlinders zien. U ziet en leert hier van alles over de verschillende stadia uit het leven van een vlinder. Van overleden vlinders zijn diverse souvenirs gemaakt.

STRAATNAMEN CEBU CITY

In Cebu City houden ze van veranderingen en dan vooral van het veranderen van straatnamen, maar verandering kan ook verwarring geven, dus oude straatnamen blijven ook gewoon in gebruik. U ziet of het een oude of een nieuwe naam is door goed te kijken naar het naambordje. Is het bord geel met zwarte letters, dan heeft u een oude naam gevonden. De nieuwe naambordjes zijn lichtgroen met witte reflecterende letters. En om de verwarring extra groot te maken, hebben veel straatnamen wel dezelfde naam, maar zit het verschil in het voorvoegsel of voorletter. Goed opletten dus!

WIJKEN CEBU

BEVERLY HILLS CEBU

In de wijk Beverly Hills ligt de Taoïstische tempel van Cebu. Een prachtige tempel op een heuvel op 300 meter boven zeeniveau met een prachtig uitzicht over de omgeving. De tempel is gebouwd in 1972 met behulp van giften van Chinese Filipino’s. In tegenstelling tot de nabijgelegen Phu Sian Tempel, is deze taoïstische tempel open voor alle mensen en niet alleen voor gelovigen. De tempel is het centrum van het uitoefenen van daoïsme. Op woensdag en zondag zijn er rituelen waar bezoekers aan mee kunnen doen. Het ritueel bestaat uit het op en neer lopen van de 81 traptreden van de tempel en het branden van wierookstokjes voor de goden. De 81 traptreden vertegenwoordigen de 81 hoofdstukken van de daoïstische geschriften. Ook kunt u hier een toekomstvoorspelling laten doen door Kau Cim. Kau Cim is een methode van toekomst voorspellen, waarbij veel stokjes in een bamboebuis zitten welke geschut moet worden. Vervolgens haalt u er één stokje uit waar een getal op staat. Met dit getal haalt u een Kau Cim blaadje op met de uitleg van het cijfer. Zo weet u wat u te wachten staat op het gebied van liefde, rijkdom en ziekte.

MACTAN ISLAND

Mactan Island ligt vlakbij Cebu City en bestaat vooral uit luxe resorts en prachtige stranden. Mactan Island is ook een van de beste plekken om te leren duiken of snorkelen, want het onderwaterleven is ontzettend mooi. De perfecte plek om uw PADI te halen, of om een duik- en/of snorkelexcursie te maken.  Het gebied rond Kontiki is afgezet zodat boten niet kunnen aanmeren en vissen is niet toegestaan. De koralen zijn in zeer goede staat.  Al geluk hebt, kunt u ook een school sardientjes zien, naast huisrifschildpadden, barracuda’s, koraalduivels, slangenalen en inktvissen. Af en toe komt er een Whaleshark voorbij en Sunfish.

OLANGO ISLAND

Voor Mactan Island ligt het Olango Island Wildlife Sanctuary. Vanaf de Punta Engano Pier op Mactan gaat u met de boot naar de Santo Rosa Pier. Vanaf regelt u een rit naar het vogelparadijs, want hier leeft de grootste concentratie trekvogels van de Filipijnen. Zilverreigers, plevieren, wulpen, strandlopers en nog veel meer vogels kunt u hier bekijken. De beste periode is van november tot februari als ongeveer 40.000 vogels Olango passeren. De beste tijd is twee uur voor en tijdens de vloed.

Op Mactan Island staat ook het Lapu Lapu monument, een bronzen beeld van 20 meter hoog ter ere van Lapu Lapu, een inheemse leider die de Spaanse soldaten versloeg onder leiding van de Portugese ontdekkingsreiziger Ferdinand Magelhaes tijdens de slag van 1521 van Mactan.

Hét souvenir om mee te nemen uit Cebu is een gitaar uit de Alegre Guitar Factory in het plaatsje Abuno. Hier worden alle type en soorten gitaren gemaakt en verkocht, van gitaren, ukeleles, banjo’s, bandurrias (Filipijnse banjo) en handgemaakte mandolines. De goedkoopste liggen rond PHP 2500 (+/- € 45) tot exemplaren gemaakt van zwart ebbenhout wat geëxporteerd is uit Madagaskar van PHP 70.000 ( +/- € 1250). In het plaatsje Maribagao kunt u de gitaarbouwers ook aan het werk zien, hier liggen ook op elke hoek gitaarwinkels. Indien u interesse heeft om er eentje te kopen, moet u wel goed opletten dat het om een export model gaat. Deze zijn gemaakt van speciaal hout die geschikt zijn voor het droge klimaat van Nederland.

STARTPUNT CEBU

Vanuit Cebu kunt u heel gemakkelijk naar de volgende bestemmingen:

INDIVIDUELE RONDREIZEN FILIPIJNEN

Palawan

2 tours

Centraal Visayas & Mindanao

3 tours

LIGGING CEBU CITY

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.