fbpx

Oslob, walvishaaien en watervallen

ZWEMMEN MET WALVISHAAIEN 

In de Filipijnen zijn verschillende mogelijkheden om met walvishaaien te zwemmen. Een onvergetelijke ervaring, maar ook een ervaring waar u goed moet kijken naar het welzijn en de omgeving van de walvishaaien.

Er zijn 3 plekken in de Filipijnen om met walvishaaien te zwemmen:

  1. Oslob
  2. Donsol
  3. Pintuyan

OSLOB

Oslob is de meest bekendste plek om met walvishaaien te zwemmen, maar ook de plek die ik u niet wil adviseren. Hier worden de walvishaaien gevoerd en blijven ze het hele jaar door op dezelfde plek, terwijl walvishaaien horen te migreren naar nieuwe plekken waar ze voedsel kunnen vinden. Ze horen dus niet op één plek te blijven. Doordat de walvishaaien hier door de mens wordt gevoerd, migreren ze niet meer en komen ze af op de boten vanaf waar gevoerd wordt. Ze kunnen door deze boten gewond raken. Bij Oslob worden ze meestal gevoerd met bevroren garnalen. Hierdoor wordt het ecosysteem van deze dieren helemaal verstoord, want hun voedsel is veel te eenzijdig en hierdoor planten ze zich ook niet meer voort!

Toch is Oslob een enorm toeristische bestemming geworden. Hordes mensen die de hele dag rondom de walvishaaien heen zwemmen.

OSLOB WALVISHAAI

Een walvishaai kan tot 18 meter lang worden en zelfs 15.000 kilo wegen! Het zijn enorme dieren. Het is dan ook de grootste vis ter wereld en geen zoogdier zoals andere walvissen. Ze zijn herkenbaar aan hun brede, platte kop met een enorme bek. De rug is donkergrijs met witte stippen. De walvishaai heeft wel een enorm krachtige staart, waar u tijdens het zwemmen goed voor moet oppassen. De walvishaai voedt zich door met zijn bek open te zwemmen en nadat hij zijn bek weer gesloten heeft, filtert hij het water met speciale structuren bij zijn kieuwen. Hierin blijven plankton, krill, kleine vissen en pijlinktvissen hangen.

IN WELKE MAANDEN KUNT U MET WALVISHAAIEN ZWEMMEN? 

U kunt in Oslob het hele jaar door zwemmen met de walvishaaien. Dit komt omdat ze dagelijks tussen 06.00 uur en 12.30 uur gevoederd worden. De walvishaaien van Oslob migreren niet meer en blijven hier het hele jaar “hangen”.

ZIJN WALVISHAAIEN GEVAARLIJK VOOR DE MENS?

Nee, walvishaaien zijn niet gevaarlijk. Vooraf krijgt u instructies dat u verzocht wordt om minimaal vier meter afstand te houden zodat u deze dieren niet teveel stoort. De walvishaai zwemt echter waar hij wil, dus dit zal in de praktijk niet altijd lukken. Blijf wel altijd in de buurt van de boot, want door drukte kunnen er wel andere dingen gebeuren, als zeewater binnen krijgen, combinatie van toeristen, boten en duikers en de walvishaai zelf. De huid van een walvishaai kan aangetast worden door (onbedoeld) contact met mensen en boten.

IS HET VERANTWOORD OM TE ZWEMMEN MET DE WALVISHAAI IN OSLOB?

Het antwoord is NEE! Ze worden dagelijks gevoederd door de vissers en hierdoor is hun ecosysteem in de war. De organisatie in Oslob zit echter wel professioneel in elkaar en ondanks dat hun migratie verstoord is  en de omgeving niet meer een natuurlijke habitat is, wordt er wel veel waarde gehecht aan hun verdere welzijn, voor zover dat mogelijk is, want alles wat schadelijk is voor walvishaaien is verboden door lokale en internationale wetten.

De excursie is wel een hele bijzondere ervaring, en ik laat het dan ook graag aan u over of u dit wilt. In Donsol leven de walvishaaien wel in een natuurlijke habitat en mogen ze niet gevoederd worden. Om nog enigszins met weinig toeristen te zijn, moet u voor 07.00 uur komen.

Voor een minder massale en meer verantwoorde ervaring kunt u beter bij Donsol voor deze attractie kiezen.

ZWEMMEN MET WALVISHAAIEN

Van te voren krijgt u een veiligheidsinstructie over de walvishaaien. U mag geen zonnebrand opsmeren! U kunt verschillende kaartjes kopen:

  • Inclusief duiken
  • Zwemmen en snorkelen
  • Of alleen kijken vanuit een boot

In een kleine roeiboot gaat u vervolgens 100 meter uit de kust waar u het water in kunt. De gids aan boord die uitleg geeft en u in de gaten houdt op het moment dat u in het water gaat. U krijgt 30 minuten om te zwemmen bij de walvishaaien. Dit is voldoende tijd om mooie plaatjes te schieten.

PRIJZEN

Afhankelijk van welk pakket u kiest betaalt u het volgende (prijzen onder voorbehoud van wijzigingen):

  • inclusief duiken: PHP 1500 ( +/- € 30) per persoon
  • zwemmen en snorkelen: PHP 1000 (+/- € 20) per persoon
  • alleen kijken vanuit de boot: PHP 500 (+/- € 10) per persoon.

TUMALOG WATERVALLEN

Naast dat u kunt zwemmen met walvishaaien in Oslob, zijn er ook nog prachtige watervallen te bezoeken, de Tumalog watervallen. Deze watervallen liggen op vijf kilometer afstand van het startpunt voor de walvishaaien. Vanaf de parkeerplaats moet u via een steile weg naar beneden afdalen, een wandeling van ongeveer 10 minuten, maar de wandeling loont, want eenmaal bij de watervallen heeft u een prachtig uitzicht en is het heerlijk verkoelend om een duik te nemen in het frisse water.

INDIVIDUELE REIZEN FILIPIJNEN

Palawan

2 tours

Centraal Visayas & Mindanao

3 tours

LIGGING OSLOB

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.