fbpx

Siquijor

SIQUIJOR EILAND

Siquijor, een eiland in de Filipijnen maar dan anders! Een eiland met prachtige stranden, watervallen en hekserij! Een bijzondere combinatie voor één bestemming. Siquijor ligt ten zuidwesten van Bohol en ten zuidoosten van Negros Oriental en het is een van de kleinste eilanden van de Filipijnen. Ondanks het ontbreken van bezienswaardigheden is dit eiland een fijne stop tijdens een rondreis door de Visayas. Siquijor is een koraaleiland, niet alleen in de zee, maar ook nog op het land. Hier worden regelmatig koralen aangetroffen tijdens het omploegen van de akkers.

ONTSTAAN SIQUIJOR

Er gaan twee verhalen over het ontstaan van de naam het eiland: De eerste is dat het in 1565 is ontdekt door de Spanjaarden. Het eilanden was toen overdekt met een prachtig regenwoud waarin vele vuurvliegjes hun thuis hadden gevonden. Hier zijn de Spanjaarden op af gekomen en noemden Siquijor het eiland van Vuur (Isla del Fuego). Het andere verhaal komt van de inwoners zelf. Die zeggen dat het eiland is ontstaan doordat het uit zee oprees onder het geweld van donder en bliksem.

HOE KOMT U OP SIQUIJOR?

Siquijor is alleen te bereiken per boot. Er zijn twee havens op Siquijor: Siquijor Port en Larena. Vanaf Dumaguete, Bohol, Cebu en Santander gaan er dagelijks boten naar Siquijor.

SFEER

Ondanks dat er niet direct belangrijke bezienswaardigheden zijn, is het eiland voorzien van prachtige stranden en een hele fijne sfeer. Ook de bevolking is ontzettend vriendelijk en gastvrij. De ideale locatie om even tot rust te komen en te relaxen tijdens prachtige zonsondergangen, bij de watervallen en de fish-spa.

HEKSERIJ OP SIQUIJOR

Voor de meeste Filipino’s is Siquijor van oudsher een mysterieus eiland van hekserij, kwakzalverij en voodoo. Het staat ook bekend vanwege de mangkukulam (genezers/helers) die traditionele zalfjes en kruiden gebruiken om de moderne kwalen te bestrijden. En deze traditionele ceremonies worden in de bossen rondom San Antonio in het binnenland nog bedreven met het maken van deze toverdrankjes met lokale kruiden, maar vampiers zult u gelukkig niet tegenkomen!

VERKEN DE MOOISTE STRANDEN OP SIQUIJOR

Siquijor heeft een 102 kilometer lange kustlijn en de meeste stranden zijn rotsstranden. Toch zijn er ook enkele paradijselijke zandstranden:

SALAGDOONG BEACH

Dit is het bekendste en meest bezochte strand aan de oostkust. Naast dat het een paradijselijk strand is, kunt u hier ook een van de meest opwindende en opwindende attracties van het eiland ervaren: een klif waarvan u op 17 en 20 meter hoog een duik kunt maken in het kristalheldere water.

PALITON BEACH (SAN JUAN)

Paliton Beach wordt beoordeeld als een van de beste stranden van Siquijor vanwege het glinsterende witte zand en de met palmbomen omzoomde kustlijn. Paliton Beach ligt in het belangrijkste toeristengebied van San Juan op het eiland Siquijor, op 40 minuten rijden van de haven van Larena. Hier liggen ook de meeste accommodaties.

KAGUSUAN BEACH

Een verborgen paradijsje aan de zuidoostkust van Siquijor. Een klein openbaar strand zonder veel voorzieningen dan alleen een aantal picknicktafels. U kunt hier geen eten en drinken halen. De prachtige rotsformaties op het hele strand zorgen voor intimiteit en rust. Het strand wordt nauwelijks bezocht door toeristen en dat heeft een speciale (romantische) charme.

BACONG BEACH

Ook Bacong Beach is een verborgen juweeltje. Het strand en het bos worden begrensd door een klif en omringende vegetatie. Het mooie strand is ook zeer paradijselijk en aan de uiteinden liggen spectaculaire rotsformaties. Het water is prachtig helder en onweerstaanbaar. Zelfs vlakbij de kust ziet u de mooiste vissen door de aanwezig van diverse koraalrotsen. U bereikt het strand na een stevige wandeling door het bos.

SANDUGAN BEACH

Sandugan Beach in de stad Larena op de noordpunt van het eiland is ook een van de vele mooie stranden op het eiland Siquijor. De landelijke sfeer, het witte zandstrand, het helderblauwe water en de perfecte zonsondergang maken dit strand tot een van de mooiste stranden van het eiland.

Naast prachtige stranden zijn er ook een aantal prachtige watervallen en Mount Bandilaan die u zeker moet gaan bekijken.

CAMBUGAHAY WATERVALLEN

Me Jane, you tarzan! Bij het dorpje Lazi vindt u de Cambugahay watervallen waar u met een touw aan de boom zo het water in wordt geslingerd. Of ga naar de top van de waterval en duik naar beneden. Het zijn watervallen voor mensen die een adrenaline activiteit zoeken. De Cambugahay-watervallen zijn te bereiken via 135 treden en bestaan uit drie verschillende stukken. Het water is een mengelmoes van diepgroen en blauw water en het is heerlijk om hier in het water te zwemmen.

LUGNASON FALLS

Luganson Falls liggen aan de zuidwestkant van Siquijor, op ongeveer 20 minuten rijden van San Juan. Vanaf de parkeerplaats is het dan ongeveer 10 minuten wandelen voordat u bij de watervallen bent. Deze wandeling is geschikt voor iedereen. De watervallen zijn kleiner dan de Cambugahay watervallen en minder toeristisch, maar zeker niet minder mooi. Ook hier kunt u van de rotsen naar beneden springen, maar let goed op waar u gaat springen, sommige stukken zijn gevaarlijk ondiep! Een waterval zeer geschikt voor adrenaline junkies!

LAGAAN FALLS

Ook de Lagaan Falls zijn mooie watervallen op Siquijor. Ook hier zijn zwemgaten, touwschommels en rotssprongen mogelijk. De watervallen liggen bij het plaatsje Lazi, op ongeveer 30 minuten rijden van San Juan. Er zijn een aantal opties om bij Lagaan Falls Siquijor te komen: per scooter, habal-habal of driewieler. U kunt in Siquijor een scooter huren voor slechts 250 peso per dag en op eigen gelegenheid naar de watervallen gaan. De toegangsprijs voor Lagaan Falls is 30 pesos en parkeren is gratis. Bij de ingang zullen lokale gidsen aanbieden om u naar de watervallen te brengen, maar dit is niet nodig omdat het pad duidelijk is gemarkeerd. 

BERGEN: MOUNT BANDILAAN

Mount Bandilaan is het hoogste punt van Siquijor, 632 meter boven zeeniveau. Op zich is het niet een zeer indrukwekkende berg, maar het uitzicht op zee en over de jungle is absoluut de moeite waard, vergezeld van een intrigerend geluid van krekels en veel vogels. Vanaf de parkeerplaats kunt u in ongeveer 20 minuten naar boven lopen naar het uitkijkplatform. Vanaf de stad Siquijor is het een wandeling van 10 kilometer om bij het uitkijkplatform te komen. Tijdens warme dagen zorgt de weg met oude bomen voor een aangename schaduw en verkoeling.

Mt. Bandilaan is ook erg indrukwekkend om te bezoeken tijdens de heilige week (week voor/rond Pasen) In die tijd brengen genezers en sjamanen uit omliggende dorpen kruiden die ze het hele jaar hebben verzameld naar de berg, koken er een speciaal mengsel van en voeren ze hun rituelen er mee uit. Iedereen kan profiteren van hun diensten en ervaringen waar Siquijor al eeuwen beroemd om is: hekserij. Ook buiten deze week zijn er regelmatig evenementen die hier mee te maken hebben.

DUIKEN EN SNORKELEN OP SIQUIJOR

Siquijor is niet het allerbeste eiland voor duikers, u kunt hier wel goed snorkelen. Mocht u toch willen duiken, dan zijn de beste opties bij Sandugan Point en Tambisan Point. Hier zitten de meeste duikscholen en zit er veel koraal en tropische vissen. Bij Paliton Beach zijn er ook nog drie onderzeegrotten aanwezig waar rifhaaien zwemmen. De allerbeste plek is om een excursie te boeken naar Apo Island.

VUURVLIEGJES SPOTTEN OP SIQUIJOR

De bijnaam van Siquijor is “Eiland van Vuur” en dat komt door de vele vuurvliegjes die hier in de bomen rondvliegen. Vooral in het donker is dit zeer indrukwekkend. Deze “lichtshow” gebeurt op plekken waar vuurvliegvliegjes samen komen om te paren. Op sommige plekken gaan de vliegjes dan ook allemaal tegelijk aan en uit. Dit komt doordat een vuurvliegje het ritme nadoet van het vuurvliegje waarmee deze wil paren en als elk vliegje dus een ander vliegje leuk vindt gaan ze op den duur allemaal in hetzelfde ritme knipperen. Let op, de laatste jaren wordt het wel steeds minder op Siquijor, check dus van te voren of het nog wel kan om hier te gaan kijken!

U KUNT AAN ALLE REIZEN SIQUIJOR TOEVOEGEN!

INDIVIDUELE RONDREIZEN FILIPIJNEN

Palawan

2 tours

Centraal Visayas & Mindanao

3 tours

LIGGING SIQUIJOR

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.