fbpx

Agra India

AGRA

TAJ MAHAL

AGRA FORT

Agra in Uttar Pradesh, grenzend aan Rajasthan, is de populairste toeristische bestemming van India en van Rajasthan. Deze oude stad is doordrenkt van geschiedenis en is bezaaid met monumenten, architectonische wonderen en prachtig aangelegde tuinen, die overblijfselen zijn van de majestueuze erfenis van de Mughal-regering. De stad geniet ook van een levendige culinaire scene met behoud van haar voortreffelijke kunst en kunstnijverheid.

Gelegen aan de oevers van de rivier de Yamuna, staat de stad, ooit de hoofdstad van de machtige Mughals, vandaag trots met een koninklijk erfgoed dat iedereen aanspreekt. Terwijl bezoekers de grootse gebouwen hier bewonderen en zich door drukke chowks en bazaars begeven, kunnen ze ook inchecken in luxe hotels, winkelen in winkelcentra en pleinen en genieten van eigentijdse delicatessen in chique restaurants.

GESCHIEDENIS AGRA

Veel belangrijke historische gebeurtenissen in de stad zouden zich hebben voltrokken tijdens het bewind van Raja Badal Singh, een Sikarwar Rajput-koning, die de stad vermoedelijk in 1475 heeft gesticht. Het kreeg echter politieke bekendheid tijdens het bewind van Sikander Lodhi (1498-1517) van de Lodhi-dynastie. Het werd nieuw leven ingeblazen in het jaar 1526, onder het bewind van Mughal-keizer Babur. Hij was een beschermheer van kunst en wilde dat de inwoners van de stad de fijnere dingen in het leven zouden overnemen. Dit resulteerde in de stad vol met bekwame vakmensen, kunstenaars, staatslieden, krijgers en adel. Zo begon de gouden eeuw van Agra.

Babur’s nalatenschap werd overgedragen door zijn nageslacht, keizers Akbar, Jahangir en Shah Jahan, die allemaal bijdroegen aan de grootsheid van de stad in termen van rijkdom, mecenaat en ongelooflijke architectonische wonderen. Agra veranderde in een centrum van kunst, cultuur, leren en commercie. Het smakelijke eten van de stad, ontzagwekkende monumenten en kunst en kunstnijverheid zijn overblijfselen van deze illustere oudheid. Het rijke repertoire van kunst en kunstnijverheid is ook doorgesijpeld in zijn moderne persoonlijkheid: Agra is een toevluchtsoord voor ambachten zoals marmer en zacht stenen inlegwerk. Er wordt gezegd dat Mughal-keizerin, Nur Jahan, persoonlijk de ontwikkeling van kunst en handwerk hier onderzocht. Er wordt gezegd dat ze zelf een expert was in zari-borduurwerk.

 

BEZIENSWAARDIGHEDEN AGRA:

TAJ MAHAL AGRA

 

Mughal-keizer Shah Jahan, de maker van de Taj Mahal, zei hierover dat het monument een “traan op de wang van de eeuwigheid” was. Elk jaar trekken duizenden toeristen van over de hele wereld naar dit adembenemend etherische marmeren monument, door velen beschouwd als het mooiste gebouw dat door de mens is gebouwd. Het monument is gebouwd als een gedenkteken door Mughal-keizer Shah Jahan voor zijn overleden vrouw, Mumtaz Mahal. Het is een van de zeven wereldwonderen en is een trotsmonument voor niet alleen Agra, maar ook voor India.

Het staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en staat in bijna alle literatuur over India en is een van de meest duurzame beelden van het land. De naam zou zijn afgeleid van de Perzische taal: ‘Taj’ betekent kroon en ‘Mahal’ betekent paleis, waardoor dit het paleis van de kroon is.

Hoewel het vooral bekend staat als een symbool van liefde, een rouwende ode van de keizer aan zijn overleden echtgenote, ziet een andere legende de Taj Mahal als een belichaming van Shah Jahans visie op het koningschap. Het verhaal gaat dat hij probeerde iets te bouwen dat lijkt op de hemel op aarde, een spectaculair, ongelooflijk mooi monument dat zowel de macht als de gepercipieerde goddelijkheid van de vorst als de enige naast de Almachtige versterkte. Ambachtslieden uit Italië en Perzië hebben aan dit monument meegebouwd.

Een fascinerend aspect van dit gebouw is, is dat het er aan alle vier de kanten hetzelfde uitziet, behalve degene die uitkijkt op de rivier de Yamuna. Deze zijde zou speciaal zijn verfraaid om als hoofdingang van de keizer te dienen. Shah Jahan naderde de Taj Mahal vanaf de rivier, aan boord van een binnenschip, terwijl de ingang die tegenwoordig door toeristen werd gebruikt, destijds dienst deed als ingang voor soldaten en gewone mensen. Ingewikkelde inscripties, marmeren gravuren en mozaïeken met smaragd, parelmoer en kornalijnen edelstenen zijn gebruikt voor de Taj Mahal. Er wordt gezegd dat de bouw begon in 1631. Volgens de legende duurde het 20 jaar om dit architectonische wonder te voltooien!

Het zit ook vol met optische illusies en meesterlijke architectonische beveiligingen. Als u bijvoorbeeld het monument vanaf de hoofdingang voor het eerst ziet, ziet de Taj Mahal er groot en indrukwekkend uit, maar naarmate u dichterbij komt, lijkt hij kleiner te worden. Ook zijn de minaretten die het gebouw omringen, hoewel ze rechtop staan ​​met het blote oog, feitelijk gebouwd om ervan weg te leunen, zodat ze, als er zich een ramp als een aardbeving zou voordoen, zouden wegvallen van en niet op het mausoleum.

AGRA FORT

Agra Fort, gebouwd door Mughal-keizer Akbar in het jaar 1565, is een majestueus zandsteen gebouwd Fort als een ode aan de pracht van het Mughal-rijk. Binnen de 2,5 km lange muur rondom de prachtige keizerlijke stad, heeft het fort de vorm van een halve maan. Aan de oostkant loopt de rivier de Yamuna. Er wordt gezegd dat de bouw van het fort oorspronkelijk was begonnen door keizer Akbar, maar werd voltooid door zijn kleinzoon Shah Jahan, die de meeste marmeren monumenten hier heeft toegevoegd.

Er waren oorspronkelijk vier toegangspoorten, tegenwoordig is dat er nog maar eentje, de Amar Singhpoort. Het eerste dat de aandacht trekt als u binnenkomt, is Jehangir Mahal, een paleis dat naar verluidt door Akbar is gebouwd als vrouwenverblijf en is vernoemd naar zijn zoon Jehangir. Grenzend aan Jehangir Mahal ligt het paleis gebouwd voor Jodha Bai, naar verluidt de favoriete koningin van Akbar.

Agra Fort wordt algemeen beschouwd als een meesterwerk van planning, ontwerp en constructie. Enkele van zijn andere interne structuren zijn de verbluffende Moti Masjid, Diwan-i-Khas (zaal voor privé-publiek) en Diwan-i-Aam (zaal voor publiek). Er zijn twee prominente moskeeën in het fort – Nagina Masjid is gebouwd door Shah Jahan als een privémoskee voor de dames van het hof en Mina Masjid moskee, deze was voor eigen gebruik.

De Musamman Burj is een ander interessant bouwwerk – het is een achthoekige toren met een open paviljoen en men gelooft dat dit de plek was waar keizer Shah Jahan zijn laatste adem uitblies, gevangen zat en naar zijn geliefde Taj Mahal staarde.

INDIVIDUELE RONDREIZEN NAAR AGRA

CALL OF THE JUNGLE - 15 DAGEN

Agra gecombineerd met 3 nationale parken

lees verder

ROYAL RAJASTHAN - 13 DAGEN

Agra gecombineerd met Rajasthan

Lees verder

DE GOUDEN DRIEHOEK - 6 DAGEN

De gouden driehoek, Delhi – Jaipur en Agra

Lees verder

HOTELS AGRA

COURTYARD BY MARRIOT AGRA *****

Een luxe 5-sterrenparadijs op een idyllische locatie

lees verder

AMAR HOTEL AGRA ***

Een bekroond drie sterren hotel in Agra met een ideale ligging

lees verder

CLARKS SHIRAZ AGRA *****

Met uitzicht op de Taj Mahal en het Fort van Agra

lees verder

FORT VAN AGRA

FOTO'S AGRA

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.