fbpx

Amritsar, de heilige stad van de Sikh’s

AMRITSAR

©incredibleIndia

Een bruisende stad met een van de heiligste Sikh tempels in het hart van de stad: de Gouden Tempel. Bedekt met 400 kg goud en omgeven door een serene vijver.

Hoewel de meeste bezoekers voor de tempel komen, zorgt de ouderwetse charme van de stad dat u verliefd wordt levendige nuances. Of het nu de door kogels geteisterde muren van Jallianwala Bagh zijn of de energetisch geladen scène van de Wagah-grens, u moet de stad binnenstappen om de passie te voelen van duizenden mensen die hun leven hebben gegeven voor het land. De vele gebouwen in Indo-Britse stijl in het landschap van de stad getuigen van de rijke geschiedenis en leveren een belangrijke bijdrage aan de Indiase vrijheidsbeweging.

Amritsar is een bedevaartsoord. Iedere sikh moet minimaal één keer in zijn leven een pelgrimage hiernaartoe te maken om naar de prachtige muziek (shabad kirtan) en lezingen uit de Adi Granth te luisteren en een bad nemen in het “zuiverende” water van de tempelvijver.

Bovendien staat de stad ook bekend om zijn voedselbedevaart die wordt ondernomen in zijn hectische en fantastische bazaars die u overtuigen met hun diversiteit en levendigheid. Van een scala aan gerechten zoals met boter doordrenkte paranthas (Indiaas brood), romige lassi (een drankje gemaakt van yoghurt), dahi-balla en aloo-tikki (gefrituurde hapjes), het eten in de stad is vol met smaken en aroma’s.

Amritsar dankt zijn naam aan de heilige tank genaamd Amrit Sarovar, wat pool van nectar betekent, die de Gouden Tempel omringt. Volgens de legende stichtte de vierde goeroe van het Sikh-geloof, Guru Ram Das, de stad rond het jaar 1574. Er wordt gezegd dat Guru Amardas, de derde Sikh-goeroe, een stuk land te midden van dichte bossen kocht om een tank te bouwen. Maar hij stierf voordat het gebouwd kon worden. Folklore zegt dat Guru Ram Das 52 handelaars uit nabijgelegen plaatsen heeft uitgenodigd om zich te vestigen. Ze bouwden 32 winkels, die nog steeds bestaan in Amritsar en in de volksmond bekend staat als Batisi Hatta. De bouw van Amrit Sarovar werd voltooid door zijn opvolger Guru Arjan Dev.

5 BEZIENSWAARDIGHEDEN DIE U MOET ZIEN IN AMRITSAR

1. GOUDEN TEMPEL – SRI HARMANDIR SAHIB

Amritsar is wereldberoemd vanwege de prachtige en zeer vereerde Gouden Tempel of Sri Harmandir Sahib, een van de meest prominente spirituele plekken in het land. De tempel is een structuur met twee verdiepingen en de bovenste helft is bedekt met bijna 400 kg puur bladgoud, wat het zijn Engelse bijnaam heeft opgeleverd. Maharadja Ranjit Singh, de leider van het Sikh-rijk, zou de bouw in de 19e eeuw hebben geïnitieerd. De rest van het tempelcomplex is gebouwd in wit marmer, ingelegd met kostbare en halfedelstenen kleurrijke stenen. Om motieven te creëren, is de pietra dura-techniek gebruikt. Het grootse tempelcomplex is ontzagwekkend in omvang. Als u de tempel wilt betreden, moet uw hoofd bedekt zijn en uw schoenen uit, dit is een teken van respect. Terwijl u luistert naar de prachtige tonen van Gurbani (spirituele liederen), kalmeert de serene spiritualiteit van de tempel de ziel.

De architectuur van de tempel is spectaculair en een 67 vierkante meter groot marmer vormt de basis van de structuur. De glinsterende tempel is omgeven door Amrit Sarovar (poel van nectar), waarvan het water genezende krachten zou hebben. U kunt hier ook kleurrijke vissen zien zwemmen in het helderblauwe water van het meer terwijl toegewijden er een duik in nemen. De tempel is ontworpen rekening houdend met de basisprincipes van het Sikhisme die pleiten voor universele broederschap en een alomvattend ethos. Het is dus vanuit alle richtingen toegankelijk.

De hoofdingang heeft een imposante klokkentoren, die ook een centraal Sikh-museum heeft. Vanaf hier kunt u een spectaculair uitzicht op het heiligdom en het elegante silhouet in de Amrit Sarovar zien. Een tweede ingang is via de zilveren deuren van de prachtig verfraaide Darshani Deori, die leidt naar de verhoogde weg die het sanctum sanctorum verbindt met de Parikrama, het gemarmerde oppervlak rond de Sarovar.

In de noordwestelijke hoek van het complex staat de Jubi-boom, waarvan wordt aangenomen dat deze speciale krachten bezit. Het zou 450 jaar geleden zijn geplant door Baba Boeddha, de eerste hogepriester van de Gouden Tempel.

Overdag wordt het heilige boek van de Sikhs – de Granth Sahib – in de tempel bewaard. ‘s nachts wordt het naar de Akal Takth of Eternal Throne gebracht, waar oude wapens staan ​​die eerder door Sikh-krijgers werden gebruikt.

2. WAGAH AMRITSAR

De Wagah-grens is een buitenpost van het leger aan de Indiase en Pakistaanse grens, gelegen tussen de steden Amritsar en Lahore (Pakistan). Het ligt op ongeveer 28 km van Amritsar en is een van de belangrijkste toegangspunten over land tot het buurland Pakistan. Tussen de vele gebouwen, wegen en barrières, kunt u getuige zijn van de indrukwekkende Beating the Retreat-ceremonie, die hier elke dag wordt gehouden. Tijdens de plechtigheid staat aan beide zijden van de poort een infanterist in de aandacht. Vervolgens worden de poorten opengegooid en komen de twee soldaten, een uit zowel India als Pakistan, naar elkaar toe, bootsen woede na en wisselen felle blikken uit. Hierna schudden ze elkaar de hand en beginnen tegelijkertijd de Indiase en de Pakistaanse vlag aan beide zijden van de poort te laten zakken. Mensen uit beide landen komen samen om getuige te zijn van de indrukwekkende procedure. Aan de Indiase kant van de grens staat een enorme poort met een codering met de tekst ‘Swarn Jayanti Dwar’ (Golden Jubilee Gate) en men kan vanaf hier genieten van een panoramisch uitzicht op de Wagah-grens. De Lowering the Flag Ceremony is een must-see in Amritsar.

3. GOBINDGARH FORT

Verspreid over 43 hectare, dateert dit prachtige fort uit 1760. Lang geleden werd de wereldberoemde Kohinoor-diamant in dit fort bewaard. Het fort is oorspronkelijk gebouwd als een modderfort genaamd Bhagian da Qila door een lokale leider, Gujar Singh Bhangi. De hoofdman behoorde tot een clan genaamd Misls, die destijds het gebied regeerde. Het fort stond bijna 49 jaar onder hem, waarna Amritsar werd geregeerd door Gurdit S Bhangi, een afstammeling van Gujar Singh. Volgens de legende werd een handelaar, Arur Mal, door de Koninklijke familie gevraagd om hulde te brengen aan de gemeente Bhangi. Hij weigerde dit te doen en ging naar een rivaliserende stad waar hij samenwerkte met Shaikh Kamaluddin en Maharadja Ranjit Singh om het fort binnen te vallen. Ranjit Singh viel de stad aan via de Ahluwalia-poort en nam het fort over. Omdat het fort een grote historische bekendheid heeft, heeft de regering van Punjab het tot een historisch monument verklaard. Bovendien zijn er verschillende andere constructies binnen het fort, waaronder Toshakhana en Khas Mahal, samen met bastions, grachten, putten en haveli’s gebouwd tijdens het bewind van Maharadja Ranjit Singh, de leider van het Sikh-rijk. Er zijn ook verschillende overblijfselen van de Britse overheersing, waaronder de Durbar Hall en de Anglo Sikh Bungalow. Men vindt er ook een bel, gemaakt in Sheffield (Groot Brittannië)

4. JALLIANWALA BAGH

Jallianwala Bagh in Amritsar is de locatie van een van de grootste tragedies in de Indiase geschiedenis. Op 13 april 1919 werden hier ongeveer 2.000 Indiërs zonder aanleiding onderscheid doodgeschoten door Britse soldaten onder leiding van generaal O’Dyer. Dit incident staat bekend als het bloedbad in Jallianwala Bagh of het bloedbad in Amritsar. Historische gegevens vertellen dat op de noodlottige dag van het Punjabi-oogstfeest van Baisakhi, 15.000 tot 20.000 mensen waren bijeengekomen om te vieren. Afgezien hiervan waren sommige mensen ook samengekomen om een ​​vreedzame demonstratie te houden tegen de repressieve Rowlatt-wet die voorzag in een strengere controle van de pers, arrestaties zonder aanhoudingsbevel en onbeperkte detentie zonder proces. De Britten kregen er lucht van en omringden het park gewapend met geweren. Vervolgens werden op bevel van generaal O’Dyer zonder onderscheid schoten gelost op mannen, vrouwen en kinderen. De muur aan het einde van het park bevat nog steeds de sporen van ongeveer 36 kogels. Na de schietpartij moesten verschillende lijken uit de put worden gehaald waar mensen in sprongen om te voorkomen dat ze werden neergeschoten. Hier wordt een monument gebouwd ter herdenking van de 2.000 Indiërs die zijn omgekomen of gewond. Het verhaal van dit verschrikkelijke bloedbad wordt verteld in de Martyr’s Gallery op de site. Na het incident verklaarde Mahatma Gandhi: “De onmogelijke mannen van India zullen opstaan ​​en hun moederland bevrijden.”

5. GURU KA LANGAR

U kunt ook deelnemen aan de gratis maaltijd die hier elke dag aan ongeveer 20.000 mensen wordt aangeboden door de Guru Ka Langar (gemeenschapsmaaltijd), ongeacht kaste, geloof of geslacht. Het hele proces wordt beheerd door vrijwilligers en is een van de meest vernederende ervaringen die u kunt hebben.

 

INDIVIDUELE RONDREIZEN INDIA

(INCLUSIEF AMRITSAR)

VAN DELHI NAAR LADAKH VIA AMRITSAR

Een zeer bijzondere reis naar het ‘dak van de wereld’,

Lees verder

VAN JAIPUR NAAR AMRITSAR

Deze tour start in Jaipur en gaat via Delhi naar de staat Punjab in het noordwesten van India.

lees verder

ANDERE INTERESSANTE REIZEN

Rajasthan rondreizen

4 tours

Noord India rondreizen

6 tours

LIGGING AMRITSAR

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.