fbpx

Aurangabad

AURANGABAD
TROTS VAN MAHARASHTRA

©incredibleindia

Vernoemd naar Mughal-keizer Aurangzeb, is de stad Aurangabad bezaaid met prachtige en legendarische monumenten, een erfenis van de Mughals, die vanaf 1653 hier regeerden. Van de prachtige Bibi-qa-Maqbara, een replica van de wereldberoemde Taj Mahal, naar het formidabele Daulatabad Fort, is Aurangabad doordrenkt van geschiedenis die duidelijk is in zijn glorieuze oude bouwwerken. Gelegen in de nabijheid van de UNESCO-Werelderfgoedlocaties Ajanta en Ellora Grotten, dient Aurangabad als een goede uitvalsbasis om de staat Madhya Pradesh te verkennen.

4 BEZIENSWAARDIGHEDEN AURANGABAD

1. AURANGABAD GROTTEN

De Aurangabad-grotten, genesteld in de schoot van groene heuvels, zijn een genot voor historici. Ze liggen ten noorden van de stad Aurangabad in de staat Maharashtra. De grotten zijn een reeks van 12 boeddhistische grotten die dateren uit de 3de eeuw na Christus. De mystieke uitstraling van de grotten, bijna verscholen tussen weelderige heuvels, is te danken aan de duidelijke tantrische invloed in de architectuur. James Bird was de eerste die in 1847 in zijn historisch onderzoek verslag deed van de grotten van Aurangabad.

De grotten zijn in twee groepen verdeeld:

  • De westelijke groep: grot 1-5
  • De Oostelijke groep: grot 6-10.

De meeste van deze grotten zijn woongrotten (vihara’s) Experts zijn van mening dat grotten 3 en 7 het meest fascinerend en zeker bezocht moeten worden. Bovendien behoren grotten 1 en 3 tot de latere Mahayana-periode. Qua plattegrond zijn de pilaren en en de detaillering vergelijkbaar met grotten 21 en 24 in Ajanta. Grot 4 is een Chaitiya, de enige in zijn soort die tijdens de latere Satavahana-periode is opgegraven. Dit zijn uit rotsen gehouwen grotten met een spectaculair panorama op het stadsbeeld en de Bibi ka Maqbara.

Grot 6 is gegraveerd met figuren van uitgedoste vrouwen. De idolen verkeren in een goede staat en geven de bezoeker een goed beeld van de esthetiek van de periode. De grot bevat ook een Boeddha-idool en een Ganesha-idool. Vrouwelijke sculpturen van met juwelen getooide vrouwen zijn er in overvloed in grot  7 en de stijl duidt op een groeiende invloed van het tantrisch boeddhisme.

2. BIBI KA MAQBARA

Dit is de begraafplaats van de vrouw van Mughal-keizer Aurangzeb, Dilras Banu Begum (in de volksmond bekent als Bibi). Ze was een Iraakse aristocratische vrouw die bekend stond om haar vrijgevigheid en goedhartigheid. Gelegen op ongeveer 3 km van de stad, werd de Maqbara gebouwd door Aurangzeb’s zoon, Azam Shah, in 1678. Het monument lijkt qua ontwerp sterk op de iconische Taj Mahal en staat in de volksmond bekend als de Taj van de Deccan. Het mausoleum wordt geflankeerd door ruime Mughal-tuinen met vijvers, fonteinen, waterkanalen, brede paden en paviljoens. Het monument heeft vier minaretten, ongeveer 22 meter hoog, en de verhoogde plint is omgeven door een achthoekig rooster van wit marmer. Het graf zelf is omgeven door achthoekige schermen van marmeren traliewerk. Er zijn veel marmeren platen en schermen die het mausoleum sieren en herhaalde patronen van lotusmedaillons, rozetten en bloemmotieven hebben. Volgens inscripties bedroegen de kosten van de bouw van dit grootse monument INR 665.283 (+/- € 8000).

3. PANCHAKKI

Panchakki ligt op een steenworp afstand van de stad en is een 17e-eeuwse watermolen. Het ondergrondse waterkanaal loopt meer dan 8 km naar zijn bron in de bergen. Het kanaal mondt uit in een prachtige kunstmatige waterval die de molen aandrijft. De legende gaat dat de molen werd gebruikt om graan te malen om garnizoenstroepen, discipelen van soefi-heiligen en pelgrims te voeden die langskwamen. Het historische belang van het complex wordt versterkt door het feit dat dit ooit de thuisbasis was van enkele van de grote soefi-heiligen die rond de 12e eeuw naar India kwamen. In feite maakte Baba Shah Musafir, een van de grote heiligen in de soefitraditie, van dit complex zijn residentie. Onder de andere lokale attracties in het complex is er een Banyanboom, waarvan wordt aangenomen dat deze zeker 300 jaar oud is.

4. DAULATABAD FORT

Het Daulatabad Fort torent hoog boven het landschap uit op een 200 meter hoge kegelvormige heuvel en is verspreid over 95 hectare. Het ligt aan de weg van Aurangabad naar Ellora. Het fort is gebouwd in 1187 door koning Bhillama V, een Yadava-heerser. Het is het toonbeeld van Deccan-doorzettingsvermogen en strategisch vernuft. In zijn hoogtijdagen werd het fort als ondoordringbaar beschouwd vanwege een gecompliceerde reeks verdedigingswerken eromheen en erin met enorm dikke muren. Munitiedepots en graanschuren die zich op het terrein bevinden, dragen bij aan de spanning van het verkennen van dit historische bolwerk. Een ander interessant kenmerk is Hathi Haud, een gigantische watertank met een capaciteit van ongeveer 10.000 kubieke meter. Tegenwoordig laat de enorme krater zien hoe groot deze tank was. U kunt ook een bezoek brengen aan de Chand Minar, die op een hoogte van 30 ft staat. Het Koninklijke bad uit het Tughlaq-tijdperk, een elitestructuur, is een must om te bezoeken. Het heeft massagekamers, voorzieningen voor hete baden en stoombaden waarvoor water werd aangevoerd via goed geplaatste tanks, kanalen, pijpen, ventilatoren enz.

BEZIENSWAARDIGHEDEN OMGEVING AURANGABAD

AJANTA GROTTEN

Gelegen op ongeveer 80 kilometer van Aurangabad liggen de UNESCO-werelderfgoed Ajanta-grotten, een beroemd cluster van 32 boeddhistische grotten.

De eerste boeddhistische grotmonumenten in Ajanta dateren uit de 2e en 1e eeuw voor Christus. Tijdens het Gupta tijdperk (5e en 6e eeuw) werden nog vele andere rijkelijk versierde grotten toegevoegd aan de oorspronkelijke groep. De grotschilderingen en beelden van Ajanta worden beschouwd als meesterwerken van de boeddhistische religieuze kunst. Deze twee monumentengroepen die overeenkomen met twee belangrijke geschiedkundige gebeurtenissen in India, tonen een buitengewoon bewijs van de ontwikkeling van Indiase kunst, evenals de bepalende rol van de boeddhistische gemeenschap. Ook hebben ze een aanzienlijke invloed gehad op overige kunst in India en omstreken, in het bijzonder op het eiland Java

De in de rotsen uitgehouwen grotten hadden als functie:

  • Heiligdommen
  • Kapel
  • Klooster
  • Gebedshal
  • Woongrot

De belangrijkste heilige grotten zijn nummer 9, 10, 19, 26 en 29.

Grotten 9 en 10 zijn heiligdommen, die de vroegst bekende overblijfselen van schilderijen in India bevatten. Grotten 19, 26 en 29 zijn heiligdommen uit de Mahayana-periode en alle andere grotten zijn kloosters.

De Ajanta-schilderijen vertellen het leven van Lord Boeddha, inclusief zijn eerdere aardse ervaringen. De grotten zijn onderverdeeld in twee chronologische fasen, de vroege boeddhistische grotten, 2de e eeuw voor Christus tot 1ste eeuw na Christus, en de Mahayana-grotten, vanaf de 5de eeuw na Christus. De kloosters waren in gebruik tot de 8ste na Christus, maar tot aan het jaar 1819 in de vergetelheid geraakt.

ELLORA GROTTEN

Ellora, beschouwd als het beste voorbeeld van uit rotsen gehouwen architectuur, bestaat uit hindoeïstische, boeddhistische en jaïnistische grotten die tussen de 4e en de 9e eeuw zijn gebeiteld. Van de 34 grotten zijn er 12 boeddhistisch, 17 hindoeïstisch en 5 jaïnistische, en dateren uit de Rashtrakuta-dynastie, ongeveer 1.500 jaar geleden. Ze werden in 1983 uitgeroepen tot werelderfgoed door Unesco. De grotten liggen 30 kilometer buiten Aurangabad en zijn het bewijs van unieke artistieke creaties en technische hoogstandjes.

BOEDDHISTISCHE GROTTEN

Deze structuren zijn uitgehouwen tussen de 6e en 7e eeuw voor Christus en zijn meestal vihara’s of kloosters. Sommige hiervan bevatten heiligdommen die zijn gesneden met afbeeldingen van Lord Boeddha en bodhisattvas. Grot 5 wordt als de belangrijkste beschouwd. Het bestaat uit een lange hal met in het midden twee banken van minimaal 18 meter. Deze grot was waarschijnlijk de plek waar bijeenkomsten werden georganiseerd om de boeddhistische leer over te dragen.

Grot 10, in de volksmond bekent als Vishvakarma (de architect van de goden), bevat een enorm Boeddhabeeld voor de stoepa. Het beschikt ook over een uitgehouwen balkon. Grotten 11 en 12 staan ​​respectievelijk bekend als Don Taal en Teen Taal en zijn behoorlijk opvallend. Het zijn drie verdiepingen tellende en prachtige boeddhistische architectuur.

HINDOE GROTTEN

Opgegraven tijdens de heerschappij van de heersers van Kalachuri, Chalukya en Rashtrakuta, herbergen deze grotten tal van opmerkelijke sculpturen en bevatten ze sporen van gips die suggereren dat de sculpturen werden geschilderd. Prominente grotten zijn 14, 15, 16, 21 en 29. Grot 14 bevat panelen versierd met hindoeïstische goden. Grot 16, bekend als de Kailasa, is het verzetsstuk. Een monolithische uit rotsen gehouwen structuur, het lijkt op een tempelcomplex met meerdere verdiepingen. De spectaculaire binnenplaats herbergt twee levensgrote olifantenstandbeelden en twee overwinningszuilen. De zijwanden zijn versierd met gebeeldhouwde panelen.

Grot 21, of de Rameshwar-grot, is versierd met afbeeldingen van Ganga en Yamuna. Grot 29, plaatselijk bekend als Sita ki Nahani, is uniek qua hoogte en opzet en lijkt op de grote grot bij Elephanta. Het heeft ook een aantal indrukwekkende beelden.

JAIN GROTTEN

Dit zijn grotten nummer 30 tot 34. Grot 32, de Indra Sabha grot, hoewel onvoltooid, is hier het meest spectaculair. De bovenste verdieping van de grot is een van de grootste en de meest uitgebreide met prachtige pilaren, grote sculpturale panelen en schilderijen aan het plafond. Van alle Ellora-grotten hebben de Jain-grotten het grootste aantal muurschilderingen op bestaande plafonds.

INDIVIDUELE RONDREIS NAAR AURANGABAD

CENTRAAL INDIA HERITAGE - 15 DAGEN

Inclusief de grotten rondom Aurangabad

Lees verder

LIGGING AURANGABAD

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.