fbpx

Beste reistijd India

KLIMAAT INDIA

Het klimaat in India is zeer divers. Door de ligging, de grootte en verschillen in geografie heeft India te maken met verschillende klimaatzones. Het klimaat varieert van een tropisch savanneklimaat in het grootste deel van het land tot een woestijn/steppeklimaat in het noordwesten. Ook de temperaturen verschillen enorm, van temperaturen onder het vriespunt tot boven de 40 graden. India telt globaal vier seizoenen. Na een vrij korte winter (januari en februari) stijgt vanaf maart de temperatuur in rap tempo. De middagtemperaturen lopen in die maanden op naar ongeveer dertig (kustgebieden) tot meer dan veertig graden (binnenland). Afhankelijk van de streek  liggen de temperaturen hoog van ongeveer van maart tot en met mei of juni. Begin juni breekt in India de moessonperiode aan. Deze begint in het zuidoosten en oosten ieder jaar rond begin juni en trekt dan in noordelijke/noordwestelijke richting omhoog. Het noorden heeft dan relatief een korte moessonperiode. Deze periode duurt tot en met september of lokaal oktober waarna er weer een seizoen komt met rustig overgangsweer naar de korte winter toe. De winter begint in het noorden in november, in de rest van het land pas in de loop van december. Tijdens de wintermaanden valt er in het Himalayagebergte sneeuw.

BESTE REISTIJD INDIA

Vanwege de grote verschillen in klimaattypes en klimaatgegevens is het belangrijk om bij een eventuele reis naar India goed te kijken in welk seizoen u waar naar toe wilt gaan. Hieronder ziet  u de verschillen per regio:

BESTE REISTIJD NOORD INDIA

Noord India heeft een warm China klimaat. Dit klimaat kenmerkt zich door een onderscheid in seizoenen en een zeer natte zomer en dan een redelijke droge winter. In maart komt de wind voornamelijk uit het noordwesten. Deze neemt zeer warme lucht mee en de temperatuur is dan ook vanaf maart tot en met oktober zeer hoog. Vanaf juni stijgt de luchtvochtigheid door de komst van de regenperiode. Dit is in combinatie met de warme temperatuur verre van aangenaam. Enige verkoeling arriveert in november wanneer de korte winter begint. Het wordt wel kouder maar temperaturen onder het vriespunt komen zelden voor. Sneeuw is hier dan ook een zeldzaamheid.

BESTE REISTIJD NOORD OOST INDIA

Het klimaat in Noord Oost India is een warm China klimaat, Dit klimaat kenmerkt zich door een onderscheid in seizoenen en een zeer natte zomer en droge winter. De beste reistijd voor noord oost India is van januari t/m mei en oktober t/m december. De temperatuur is aangenaam en er valt weinig tot geen regen. Van juni tot en met september valt er veel regen.

BESTE REISTIJD RAJASTHAN

Het klimaat in Rajasthan is een warm steppeklimaat. Dit klimaat is een overgangsvorm tussen het tropische en woestijnklimaat. Het kent periodes van grote droogte en hoge temperaturen ,maar zit wat betreft vochtigheidsgraad tussen deze twee klimaten in. De regen valt in de moesson tijd van juni tot en met september. Onweersbuien en zware regenval zijn in deze periode eerder regel dan uitzondering. De temperatuur is het hele jaar door vrij hoog. Ook in de wintermaanden wordt het niet echt koud. Temperaturen onder het vriespunt zijn hier een zeldzaamheid, alleen als er koude lucht uit het noorden wordt aangevoerd, kan het in de nacht afkoelen.

BESTE REISTIJD WEST INDIA

West India heeft een tropisch moesson klimaat. Dit klimaat kenmerkt zich door een onderverdeling in twee periodes met een hoge luchtvochtigheid. De regentijd duurt van juni tot en met september, de overige maanden is het vrij droog, met een verkoelende zeebries.  Rondom Mumbai kan het in december en januari wat koeler zijn,  waarna de temperatuur weer gaat oplopen. De westkust is gevoelig voor tropische stormen. In dit gebied zijn dat tyfoons.

BESTE REISTIJD OOST INDIA

Oost India heeft een tropisch savanne klimaat. De zomers zijn warm en hebben een hoge luchtvochtigheid en als het droog is, kan de temperatuur snel oplopen. De moesson, valt in het begin van de Indiaanse zomer, die van juni tot september loopt, kan heel veel regen brengen. Hoewel het de laatste jaren niet meer is voorgekomen is, zijn er in het verleden diverse tropische stormen geweest in de moesson periode.

BESTE REISTIJD CENTRAAL INDIA

Het centrale gedeelte van India heeft een overgangsklimaat tussen een tropisch klimaat en een woestijnklimaat. Het kent warme temperaturen en met een hoge droogte en een regenperiode. De regenperiode is van juni tot en met september. De temperaturen zijn van maart tot en met juni erg warm, de maanden na de moesson zijn aangenamer met lagere temperaturen.

BESTE REISTIJD ZUID INDIA

Het zuiden van India, met de staten Kerala en Tamil Nadu, heeft een tropische klimaat. Ideaal, want de verschillen in temperatuur zijn het gehele jaar gering. Dit gedeelte is dus het hele jaar goed te bereizen. Tijdens de moesson kan het wel flink regenen, dit zijn korte maar hevige buien. De beste maanden om naar Zuid India af te reizen is van november tot maart.

HEEFT U DE BESTE REISPERIODE UITGEKOZEN? KIJK DAN HIER NAAR DE MOOISTE INDIVIDUELE RONDREIZEN NAAR INDIA OF NEEM CONTACT MET MIJ OP OM SAMEN UW DROOMREIS SAMEN TE STELLEN!

ORIENTEER OP DE JUISTE BESTEMMING

NOORD INDIA

Delhi, Varanasi en Amritsar

lees verder

RAJASTHAN EN TAJ MAHAL

De gouden cirkel, Taj Mahal, paleizen en fort en een blauwe stad

Lees verder

ZUID INDIA

De mooiste tempels en groene backwaters

Lees verder

WEST INDIA

Steden, natuur en prachtige stranden

Lees verder

CENTRAAL INDIA

Majestueuze paleizen, erotische tempels en mysterieuze taferelen

Lees verder

NOORD OOST INDIA

Het afgelegen gebied van Kaziranga

Lees verder

OOST INDIA

Odisha en de Sundarbans

Lees verder

INDIVIDUELE RONDREIZEN NAAR INDIA

Zuid India rondreizen

West India Rondreizen

Rajasthan rondreizen

Oost India Rondreizen

Noord-Oost India rondreizen

Noord India rondreizen

Centraal India rondreizen

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.