fbpx

Bhubaneswar

BHUBANESWAR

DE TEMPELSTAD VAN ODISHA

©incredibleIndia

Bhubaneswar, de hoofdstad van Odisha, is een van de oudste steden van India. Met verschillende populaire tempels die de skyline domineren, wordt Bhubaneswar algemeen beschouwd als de zetel van Tribhubaneswar of Lord Lingaraj, een incarnatie van Lord Shiva en daarmee is het een belangrijk hindoeïstisch pelgrimsoord.

In 1956 werd de hoofdstad van Odisha vanuit Cuttack verplaatst naar Bhubaneswar. De oorspronkelijke naam is Ekamra. Deze naam is namelijk gevonden in talrijke mythologische verwijzingen en epigrafische bronnen die de regio omschrijven als Ekamra Kshetra en Saiva Pitha. Bewijs hiervan is te vinden in de vele tempels in en rond de oude binnenstad, die ooit ongeveer 2.000 tempels hebben gehuisvest. Architectuur in Kalinga-stijl samen met boeddhistische en jain-structuren vermengen zich hier glorieus en getuigen van het diverse historische en culturele erfgoed. Samen met Puri en Konark voltooit Bhubaneswar een belangrijke toeristische driehoek in het oostelijke deel van India.

Afgezien hiervan is de stad bezaaid met groene parken, tuinen en vijvers die zorgen voor rustige uitjes. De culinaire hoogstandjes van de stad variëren van zeevruchten tot de meest verrukkelijke vegetarische gerechten. Mogelijkheden om te winkelen zijn er volop met talloze bazaars en winkelcentra verspreid over het stadsbeeld.

In de stad worden het hele jaar door verschillende beurzen georganiseerd omtrent deze culinaire heerlijkheden. Omdat Bhubaneswar zich in de Mahanadi-delta bevindt, is het omgeven door een divers terrein met rivierbekkens, bossen en wetlands, waardoor u volop mogelijkheden hebt om te genieten van de gevarieerde flora en fauna die de regio hun thuis noemen.

DE 6 MOOISTE BEZIENSWAARDIGHEDEN VAN BHUBANESWAR

ANANTA VASUDEVA TEMPEL

Deze tempel is opgedragen aan de heer Vishnu en is in de 13de eeuw gebouwd door koningin Chandrika. De tempel toont Vaishnav-symbolen en -figuren en lijkt op de Lingaraj-tempel van Bhubaneswar. Binnenin zijn  beelden van de heer Krishna, de heer Balarama en Godin Subhadra. Balarama staat onder een slang met zeven kappen, Godin Subhadra draagt een pot met juwelen en de heer Krishna heeft een knots, chakra, lotus en schelphoorn vast.

Bovendien heeft de tempel miniatuurheiligdommen en zijn de meeste vrouwelijke sculpturen mooi versierd. Ananta Vasudeva is een andere naam voor heer Vishnu, en de legende gaat dat zelfs voordat de tempel werd gebouwd, hier een idool van heer Vishnu werd aanbeden. En de lokale bevolking zegt dat deze legende bewijst dat er op dezelfde plek een oudere tempel bestond.

Tegenwoordig wordt er in de tempel dagelijkse arti (een heilig vuurritueel) georganiseerd. Tijdens het festival van Janmashtami organiseert de tempel een groot feest met gebeden en liederen. De indeling van de tempel is compleet anders dan die in de staat Odisha en daarmee is de tempel een must om te gaan bekijken.

DHAULI GIRI HILLS

Dhauli Giri Hills ligt op ongeveer 8 kilometer van Bhubaneswar en is vooral bekend als de plaats van de Peace Pagoda of Dhauli Shanti Stupa. De koepelvormige Shanti Stupa heeft stenen panelen met de voetafdrukken van Lord Buddha en de Bodhi-boom. De koepel heeft vijf parasols die de vijf essentiële onderdelen van het boeddhisme symboliseren. Als het donker is, wordt hier een grootse klank- en lichtshow georganiseerd met ultramoderne projectoren die laserstralen op de stoepa stralen en de grootse geschiedenis in 3D vertellen. Deze show duurt ongeveer 35 minuten en vertelt het verhaal van het Kalinga-rijk tot de vetes van het Mauryan-rijk en de bekroning van koning Ashoka. Het eindigt met Ashoka die het boeddhisme adopteert, na de Kalinga-oorlog. In de nabijheid van de stoepa zijn uit rotsen gehouwen grotten en tempels, waaronder de tempel van Dhavaleswara.

LINGARAJ TEMPEL

De iconische Lingaraj-tempel is opgedragen aan Lord Shiva en wordt beschouwd als de oudste tempel in Bhubaneswar, ongeveer gebouwd in de 6de  eeuw. De tempel heeft een typiwsche Odishan-architectuur met een deul (toren) die oploopt tot een hoogte van meer dan 55 meter. Het is bijzonder fascinerend in de manier waarop de torentjes die op de ribben van de spits zijn gestoken, miniatuurreplica’s van de toren bevatten zelf. Bovendien is er een optische illusie in het spel, daarom ziet deze 55 meter hoge tempel er groter uit dan hij in werkelijkheid is! De muren van de tempel zijn versierd met ingewikkeld houtsnijwerk en geschriften en dragen bij aan de architectonische elegantie. Tussen januari en maart wordt het Mahashivratri-festival met veel pracht en praal gevierd.

KHANDAGIRI EN UDAIGIRI GROTTEN

De heuvels van Khandagiri en Udaygiri staan ook bekend als Kumargiri en Udairiri. Deze heuvels staan ​​bekend om hun uit rotsen gehouwen grotten, die ergens in de eerste en tweede eeuw voor Christus voor Jain-monniken werden gebouwd. Ze bevatten ook het verhaal van 13 jaar Kalinga-koning, de regering van Kharavela. Zijn koningin was een beschermvrouw van kunst en kunstnijverheid, daarom zijn de sculpturen en ontwerpen van deze grotten buitengewoon. Deze kunstplaten zijn gegraveerd op de muren van de Hathi Gumpha (olifantengrot)  in Udaigiri. De Rani Gumpha, ook in de Udaigiri grotten, is een bezoek waard vanwege de ruime binnenplaats en sculpturale friezen. Khandagiri ligt links en heeft 15 grotten heeft, Udaygiri heeft 18 grotten en bevindt zich aan de rechterkant. Deze grotten liggen ongeveer zeven kilometer ten westen van het stadscentrum van Bhubaneswar.

NATIONAAL PARK BHITARKANIKA

Dit nationale park ligt 140 kilometer ten oosten van Bhubaneswar en is uitgestrekt over een oppervlakte van 672 vierkante kilometer. Het park herbergt enkele van ’s werelds zeldzaamste flora en fauna en is een must voor elke natuurliefhebber. De meest populaire waarnemingen hier zijn (witte) krokodillen, zwarte ibris, darters, zilverreigers en meer. Het park is een idyllische plek voor vogelliefhebbers omdat ze hier tot 215 soorten trekvogels kunnen spotten. Het park is het op een na grootste park met mangrove bossen. Door de nabijheid van de Golf van Bengalen is de bodem van het gebied verrijkt met zouten, die voornamelijk voorkomen in de tropische en subtropische intergetijdengebieden.

EKAMRA WANDELING

Ekamra Kshetra is de oude naam voor de stad Bhubaneswar. Het doel van Ekamra Walks, een initiatief van Odisha Tourism, is om bezoekers mee te nemen op een rondleiding door alles wat de stad te bieden heeft door middel van begeleide erfgoedwandelingen. Deze wandelingen richten zich meestal op die delen van Bhubaneswar die een enorme historische en culturele betekenis hebben en reizigers introduceren in de prachtige tempels van de stad en andere historische structuren. Elke zaterdag wordt er een erfgoedwandeling gehouden in de Khandagiri-heuvels, en op zondag is er een erfgoedwandeling in de oude stad en een museumwandeling in Kala Bhoomi. De Kalinga-architectuur van de tempels, de woningen van Jain-monniken en Kala Bhoomi (het Odisha Crafts Museum) met het handwerk en het handgeweven van de staat, gaat u bezoeken tijdens deze rondleidingen.

FOTO'S BHUBANESWAR

AANBEVOLEN HOTELS BHUBANESWAR

MAYFAIR LAGOON HOTEL

Een 5*  luxe hotel met groene tuinen en een lagune

Lees verder

NEW MARRION HOTEL

Een 4 * hotel met een toplocatie in Bhubaneswar

lees verder

INDIVIDUELE RONDREIZEN OOST INDIA

Oost India Rondreizen

LIGGING BHUBANESWAR

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.