fbpx

Chennai (Madras)

CHENNAI INDIA

©incredibleIndia

Oude tempels, levendige kunst, natuurwonderen en een bruisende culinaire scene maken Chennai, de hoofdstad van Tamil Nadu, een van de meest populaire toeristische bestemmingen. Gelegen aan de kust van Coromandel, heette deze drukke metropool vroeger Madras. Van de schitterende klassieke dansvormen tot de rijke smaken van de iconische keuken en van de glanzende zijden sari’s die hier worden verhandeld tot de prachtige tempels en kerken, Chennai is de poortwachter van Zuid-Indiase kunst, cultuur en tradities. De stad is ook de perfecte uitvalsbasis van waaruit uitstapjes naar andere locaties in Tamil Nadu kunnen worden gemaakt.

Naast erfgoed bloeien natuurlijke en hedendaagse hoogtepunten: uitgestrekte stranden, een bruisende zeehaven, eigenzinnige cafés, themaparken en universiteiten. De bevolking is een mix van lokale bevolking, expats en mensen uit de rest van India. Chennai staat algemeen bekend als de “Detroit van India”, een bijnaam die het gekregen heeft vanwege de hoge concentratie van autofabrieken in en rond de stad.

Er zijn verschillende verhalen over de oorsprong van de naam van de stad. Aanvankelijk, tijdens de Nayakars-regel, heette het Madras, dat werd geïnspireerd door Madraspattinam. In die tijd was het een vissersdorp dat ten noorden van het gebied lag dat nu Fort St George is. De koning van Vijaynagar verkocht het stuk land aan de Britten. In Fort St George zit tegenwoordig het secretariaat van de regering van Tamil Nadu. Het waren de Britse officieren die de naam Madraspattinam behielden. Voor de lokale bevolking was het gebruikelijker om de stad Chennapattinam te noemen. Volgens een andere legende heette de stad Chennai ter ere van Damal Chennappa Nayakkar, een Nayak-heerser. In 1996 hernoemde de regering het officieel tot Chennai en zo heet de stad nog steeds.

BEZIENSWAARDIGHEDEN CHENNAI

1. MARINA BEACH CHENNAI

Marina Beach is de trots van Chennai, een van de grootste zand- en stadstranden van India. Marina Beach nodigt toeristen uit om te ontspannen, een duik in het water te nemen en te genieten van lokale snacks. Aan de andere kant van de boulevard liggen parken, spectaculaire koloniale en Indo-Saraceense gebouwen, de universiteit, diverse overheidsdiensten, het cricket stadion en het Swami Vivekananda Memorial House. Er wordt gezegd dat het favoriete strand was van ME Grant Duff, de voormalige Britse gouverneur van Madras (1881-86). U kunt hier ook genieten van zonsopgangen en paardrijden.

2. ME GRANT DUFF

ME Grant Duff heeft er in 1880 ook voor gezorgd om het aanzien van het strand te veranderen. De historische monumenten zijn gebouwd op de kruising van paden. Deze omvatten gedenktekens voor Annadurai en MG Ramachandran, beelden van helden uit de Tamil-cultuur, Indo-Saraceense gebouwen, monumenten van Tamil-geleerden, patriotten en beroemde persoonlijkheden waaronder Mahatma Gandhi en Subhash Chandra Bose. Een van de meest opmerkelijke sculpturen van het strand is de Triumph of Labor. Op het strand kan men genieten van een keur aan Zuid-Indiase snacks en ijsjes. Er is ook een aquarium vlakbij het strand. De beste tijd om het strand te bezoeken is tussen november en februari.

3. FORT ST GEORGE CHENNAI

Onder de eerste Britse forten, gebouwd in 1644, is het grote witte Fort St George onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de stad. Tegenwoordig herbergt het een museum waarvan wordt aangenomen dat het een van de oudste overgebleven gebouwen is die in het fort zijn gebouwd. Het Fort St George Museum is begonnen met een kleine verzameling voorwerpen van de Britse Raj, geschonken door de toenmalige regering van Madras. Tegenwoordig herbergt het meer dan 3.600 oudheden in de collectie. De beste hiervan zijn te zien in 10 galerijen. Bij binnenkomst begroet een imposant marmeren beeld van Lord Cornwallis, voormalig gouverneur-generaal van India, de bezoekers. Een indrukwekkende weergave van zwaarden, dolken, geweren, pistolen, mortieren, helmen, knuppels, bogen, pijlen en meer is ook te zien. Bovendien zijn er uniformen te zien van verschillende rangen van het Britse leger. Servies, porselein, portretten, canvas olieverfschilderijen, kerkzilver en een draagstoel van Arcot Nawabs zijn ook te zien.

4. MARY’S CHURCH

De St Mary’s Church, opgericht in 1679, bevindt zich in het Fort St George. Het is een van de oudste Anglicaans-Engelse kerken, waarvan wordt aangenomen dat de 5 meter dikke muren explosiebestendig zijn. Enkele van de unieke versieringen van de kerk zijn onder meer een Bijbel die dateert uit 1660, enkele zilveren platen en een puur zilveren plaquette, samen met tal van andere belangrijke artefacten. De galerij is toegankelijk via twee gebogen trappen van buitenaf. De kerk is gebouwd in de Europese architectuurstijl, waarbij de structuur in een rechthoekige vorm is gebouwd. Het gebouw is gemaakt van gepolijst kalk en mortel en heeft een uniek gebogen dak, samen met houten decoraties en prachtig ingewikkeld glaswerk.

5. DE KAPALEESWARAR TEMPEL

De Kapaleeswarar-tempel wordt beschouwd als een van de oudste tempels van Chennai en is een heiligdom van Lord Shiva. In de tempel, de vrouw van Lord Shiva, wordt godin Parvati aanbeden in de incarnatie van godin Karpagambal. Ze wordt verondersteld de ‘godin van de wens gevende boom’ te zijn. Als ritueel van de vrijdagaanbidding wordt Godin Karpagambal een slinger aangeboden van gouden munten genaamd kaasu mala. Een klassiek voorbeeld van de Dravidische architectuurstijl, het bekendste kenmerk van de tempel is de 37 meter hoge gopuram (poort). Bij binnenkomst in de tempel wordt u begroet met het uitzicht op een sculptuur van een heilige genaamd Gnanasambandar. Er zijn prachtige bronzen beelden van de 63 heiligen van Shaivate en een van de oudste bomen van Chennai, de Punnai-boom, staat op de binnenplaats van de tempel. De tempel heeft een aantal interessante kenmerken, waaronder vahanas (Sanskrietwoord voor voertuigen), stier, adhikaranandi, olifant, bandicoot, pauw, geit en papegaai, samen met een gouden strijdwagen. Elk jaar wordt er een 10-daagse processie uitgevoerd tijdens het Aruvathumoovar-festival in maart-april.

6. OVERHEIDSMUSEUM MUSEUM CHENNAI

Dit museum is geopend in 1851 en het is het op één na oudste museum in India> het museum heeft een zeer indrukwekkende verzameling archeologische en Romeinse collecties. Bovendien zijn er exposities te vinden van boeddhistische ruïnes uit Amaravati. Een belangrijk hoogtepunt hier is de bronzen galerij met sculpturen uit de moderne tijd die teruggaan tot het Pallava-tijdperk in de 7e eeuw. Beelden van Lord Shiva als Nataraja (de kosmische danser) en een Chola-bronzen beeldjes van Ardhanarishvara, de manifestatie van Lord Shiva en Goddess Parvati. Er zijn verschillende archeologische sculpturen teruggaan tot de prehistorie. Er wordt zelfs gezegd dat het de grootste collectie Romeinse oudheden buiten Europa heeft. Het museum bestaat uit zes onafhankelijke gebouwen en heeft 46 galerijen. Ook de National Art gallery, Contemporary Art Gallery en Kindermuseum zijn hier gevestigd.

7. SAN THOMAS BASILIEK

Een prachtige rooms-katholieke kathedraal in smetteloos wit, deze kerk heeft een Portugese oorsprong en dateert uit de 16e eeuw. Het werd herbouwd in neogotische stijl in 1896 en zou de laatste rustplaats zijn van de heilige Thomas, de apostel. Een klein kruis op de muur van het graf bevat een klein botfragment dat het ‘relikwie van Sint Thomas’ wordt genoemd. Een ondergrondse grafkapel wordt hier aanbeden en de gelovigen geloven dat zand uit het graf wonderbaarlijke genezende krachten heeft. Een prachtig glas in lood raam in de basiliek verbeeldt het verhaal van St. Thomas. De centrale hal heeft 14 houten plaquettes die de kruiswegstaties weergeven. De kathedraal heeft ook een 3 meter hoog beeld van de Maagd Maria waarvan wordt aangenomen dat het in 1543 uit Portugal is gehaald.

8. GUINDY NATIONAAL PARK

Het Guindy Nationaal Park is een bijzonder natuur- en dierenpark. Het park heeft een zeldzaam type gebladerte: tropische, droge groenblijvende vegetatie. Verspreid over een uitgestrekt gebied van 2,7 km2 is dit park waarschijnlijk een van de kleinste van de nationale parken, maar wemelt het van de wilde dieren zoals Indische antilope, gevlekte herten, jakhalzen, een grote verscheidenheid aan slangen, gekko’s, schildpadden en meer dan 100 soorten vogels en 60 soorten vlinders en spinnen. Het park biedt onderdak aan meer dan 350 soorten planten. Een deel van het park heeft ook een park voor kinderen. Het park is geopend van 09.00 uur tot 17.30 uur en is op dinsdag gesloten.

9. KALAKSHETRA

In 1936 werd de Kalakshetra Foundation opgericht door Rukmini Devi Arundale. Dit instituut is opgericht voor klassieke dans, muziek en schone kunsten. Als beschermelinge van Annie Besant was Devi beïnvloed door de progressieve denkbeelden van het Theosofisch genootschap. Op haar 16de zorgde ze voor een schandaal door te trouwen met de 40 jaar oude George Sydney Arundale, het Australische hoofd van de school van het genootschap. Het echtpaar reisde veel en Devi maakte kennis met de wereld van de westerse cultuur, vooral dans was haar passie. Dat inspireerde haar om les te nemen bij de Russische ballerina Anna Pavlova. Terug in Chennai tartte Devi de traditie door de klassieke dasi attam te studeren en te onderwijzen. Deze dansvorm, heet tegenwoordig Bharat Natyam en was tot dan toe voorbehouden aan de devadasi’s (tempeldanseressen). Om de dansvorm nieuw leven in te blazen richtte Devi het Internationaal Centrum voor de kunsten op, het huidige Kalakshetra (tempel der kunsten). Hier krijgen de studenten dansles en worden ze opgeleid om meer te worden dan alleen een artiest. Hun opleiding omvat het leren van de juiste houding tot leven en kunst. Het centrum biedt toeristen ook de mogelijkheid om deel te nemen aan verschillende cursussen en deze te leren.

10. STONE CARVING

Steenhouwen is een oud ambacht van Tamil Nadu en de tempels van Chennai staan ​​bekend om hun betoverende steenhouwen. De steenhouwers behoren tot de Viswakarma-gemeenschap en zijn bedreven in het snijden van afgoden uit zwart en wit graniet, plaatselijk bekend als karappu kal en vellai kal. De eerste stap voor het snijden van stenen is het stencilen van de granietsteen door deze volgens vastgestelde lijnen te snijden. Zodra het eindproduct klaar is, wordt het oppervlak gereinigd en glad gemaakt om het een glanzende glans te geven. Het wordt vervolgens geverfd volgens het benodigde ontwerp. De thema’s die zijn gebruikt bij het maken van de meeste steensnijwerkartikelen, draaien om incidenten uit hindoeïstische mythologische heldendichten.

11. CHENNAI VALLUVAR KOTTAM KODAMBAKKAM

Dit is een historisch monument opgedragen aan de bekende dichter, filosoof en heilige, Thiruvalluvar. De tempel is gebouwd in de vorm van een strijdwagen en is 39 m hoog. Als u binnenkomt, ziet u een enorme beeltenis van de heilige. Wat deze tempel uniek maakt, is dat hij staat zonder de steun van een pilaar. Op de gigantische kolommen van het auditorium, de gevel en in de gangen van de hal staan ​​1.330 verzen van de Thirukkural, een klassieke Tamiliaanse tekst, die ongeveer 2000 jaar geleden door de heilige werd opgetekend. Bij de bouw van de tempel werden ongeveer 3.000 blokken steen gebruikt. Er is ook een leeuw op de hoofdpoort met een prachtig ontwerp. De tempel werd gebouwd onder leiding van een Zuid-Indiase architect, Ganapati Sthapati, die ook het standbeeld van de heilige in Kanyakumari bouwde.

INDIVIDUELE RONDREIZEN ZUID INDIA

Zuid India rondreizen

3 tours

AANBEVOLEN HOTELS

COURTYARD BY MARRIOT ***

Het onlangs gerenoveerde Courtyard Chennai is een eigentijds toevluchtsoord voor alle reizigers.

Lees verder

THE RAINTREE ST. MARY'S ROOD ***

De Raintree St. Mary’s Road in Chennai is niet zomaar een hotel, het is een uniek ervaring.

lees verder

THE RESIDENCY ****

The Residency is een luxe 4-sterrenhotel in Chennai

Lees verder

LIGGING CHENNAI

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.