fbpx

Gwalior

GWALIOR STAD

DE TIJDLOZE FORTSTAD

Gelegen in het hart van Madhya Pradesh, heft de Koninklijke stad Gwalior een prachtig fort op de heuvel en het schitterende Jai Vilas-paleis. Met een ruim aanbod van erfgoedmonumenten is Gwalior ook de toegangspoort tot het wilde hart van India, waar verschillende dichte bossen en tijgerreservaten verborgen zijn. Interessant is dat geschiedenis van Gwalior geworteld is in een legende. Er wordt gezegd dat een plaatselijke chef, Suraj Sen, in de 8e eeuw ziek werd en in een kritieke toestand verkeerde toen Gwalipa, een kluizenaar, hem genas. In ruil daarvoor bouwde Suraj Sen, als dankbaarheid, een stad en noemde deze naar de heilige.

Beroemd om zijn grootse fort dat op een heuvel ligt, dat door Mughal-keizer Babur werd beschreven als “de parel onder forten in India”, staat de stad Gwalior ook bekend om zijn onvergelijkbare reputatie in klassieke Indiase muziek.

Gwalior heeft een ongeëvenaarde reputatie op het gebied van dans en muziek en heeft door de jaren heen Indiase tradities en de rijkdom aan muziek behouden. De Gwalior Gharana is een van de oudste tradities en de traditie waarnaar de meeste klassieke Indiase muzikanten de oorsprong van hun stijl kunnen traceren. Legendarische muzikanten als Tansen en Baiju Bawara behoorden tot Gwalior.

Gwalior was het machtscentrum van een aantal dynastieën zoals Kachchhapaghatas, Tomars, Mughals, Maratha’s en Scindia. De stad heeft verschillende oorlogen meegemaakt, waaronder de beroemdste is de hevige strijd die plaatsvond tussen Britten en Indiërs onder leiding van Tatya Tope en Rani Lakshmi Bai, de koningin van Jhansi, die hier de marteldood stierf. Legendes van Tatya Tope en Lakshmi Bai zijn nog steeds in overvloed in de folklore van de regio.

GWALIOR FORT

Het majestueuze Gwalior-fort, dat zich uitstrekt over een 3 km lang plateau en uitkijkt over de stad, ver daaronder, is een niet te missen bezienswaardigheid. Het 8e-eeuwse architectonische wonder domineert de skyline van Gwalior en lijkt aan de ene kant van de stad de wacht te houden. De paleizen, tempels en andere gebouwen in het fortcomplex zijn door de eeuwen heen de thuisbasis van honderden koningen en zijn in de loop van de tijd gebouwd en tonen de invloeden van verschillende dynastieën.

TELI KA MANDIR

Onder deze structuren zijn de meest populaire de Teli-Ka-Mandir en het Man Singh-paleis. Gebouwd in de Dravidische stijl, is de Teli-Ka-Mandir-tempel bedekt met fijn houtsnijwerk. Het hoogste bouwwerk van de compound, de 30 meter hoge tempel, opgedragen aan Heer Vishnu en hoogstwaarschijnlijk gebouwd in de 9e eeuw, wordt hier ook beschouwd als het oudste bouwwerk. Met een hoge poorttoren of gopuram, die lijkt te zijn geïnspireerd door Dravidische architectonische vormen, komen de gravures op de muren van de tempel uit het noorden van het land. Een enorm beeld van Garuda, de berg van Lord Vishnu, is een populaire attractie.

MAN SINGH PALACE

Het indrukwekkende Man Singh-paleis domineert de bouwwerken in het Gwalior-fort. Het paleis, dat tegenwoordig wordt beschouwd als een van de weinige pre-Mughal-paleizen die bewaard zijn gebleven, staat bekend om zijn kleurrijke buitentegelwerk. De veelkleurige fries en mozaïeken bevatten eenden, olifanten, krokodillen en tijgers in geel en groen op een basis van schitterend blauw geglazuurd keramiek! Het wordt ook wel Chit Mandir of het Painted Palace genoemd. Gebouwd door Tomar-koning Man Singh tussen 1486 en 1517, heeft dit vier verdiepingen tellende gebouw twee open binnenplaatsen die worden begrensd door appartementen op twee niveaus. Twee hallen, rond van vorm en ondersteund door kolommen, zijn ontworpen om de temperatuur tijdens de zomer laag te houden. Deze zalen hadden unieke kanalen ingebouwd in de muren zodat mensen vanaf hun plaatsen met elkaar konden praten. Deze zalen werden later door de Mughals in gevangenissen veranderd. Elke avond brengt een klank- en lichtspel de geschiedenis van het fort tot leven.

Interessant is dat de wonderen van het fort veelal beginnen voordat u het complex binnengaat, met verschillende enorme sculpturen van Jain tirthankara’s die in de rotswanden in en rond het fort zijn uitgehouwen. Gebouwd door koningen van de Tomar-dynastie, geven deze grote sculpturen een goedaardige glimlach als u naar de hoofdingang van het fort loopt. Er zijn negen grote en veel kleinere sculpturen, waaronder een verbluffende 17 meter hoge staande weergave van de eerste tirthankar, Adinath, die zich rond het complex bevindt.

Loop door de overblijfselen van deze paleizen, door het badgebied, waarvan wordt gezegd dat koningen en koninginnen zich hier verkoelden tijdens de brandende zomermaanden. Vlakbij is de Jauhar Kund, een tank waar vrouwen van de Koninklijke huishouding zichzelf in brand staken (Jauhar) in 1231, toen Gwalior op het punt stond gevangen te worden genomen door sultan Iltutmish.

GUJARI MAHAL

Gujar Mahal, een uitgestrekt paleiscomplex in het Gwalior Fort, werd in de 15e eeuw gebouwd door Raja Man Singh als een monument van liefde voor zijn Gujar-koningin, Mrignayani, die de dochter was van een melkboer. De folklore zegt dat de koning tijdens een jacht verliefd was geworden op haar. Ze stemde ermee in om met hem te trouwen op voorwaarde dat de koning een paleis voor haar zou bouwen met een continue watervoorziening van de rivier de Rai. Hoewel de buitenste structuur van het paleis bijna intact is, is het binnen een museum met een enorme collectie terracotta voorwerpen, kopieën van Bagh-grotfresco’s, archeologische overblijfselen uit de 1e en 2e eeuw voor Christus en religieuze geschriften.

Andere opmerkelijke bouwwerken zijn Karan Palace, de Jehangir Mahal en Shah Jahan Mahal met fijn traliewerk, waarvan sporen te zien zijn over muren, ramen en bogen.

JAI VILAS PALEIS EN MUSEUM

 

Het imposante Jai Vilas Paleis en Museum, een prachtige creatie in het wit, is een spectaculair kasteel in Europese stijl in het hart van Gwalior. Het paleis is weelderig vanuit elke hoek en heeft verschillende unieke voorwerpen uit de privécollectie van de voormalige heersers van Gwalior. Ontworpen door de Britse luitenant-kolonel Sir Michael Filose onder auspiciën van Maharaja Jayaji Rao Scindia in 1874 voor een prijs van INR 1, is het paleis geïnspireerd op verschillende Europese architectuurstijlen. De eerste verdieping van het paleis is Toscaans, de tweede, Italiaans-Dorisch en de derde trekt ideeën uit Korinthisch design. Het paleis heeft een oppervlakte van 12.0000 m2.

Het interieur van de Durbar Hall schittert met verguld goud en heeft twee gigantische kroonluchters en een van de grootste tapijten van Azië. Er zouden acht olifanten aan het plafond van de hal zijn opgehangen om te controleren of ze het gewicht van deze twee kroonluchters van 3,5 ton konden dragen. Een ander onderdeel dat op de voorgrond staat, is de feestzaal met een modeltrein van massief zilver die langs een baan liep aan de rand van een gigantische eettafel, met brandewijn en sigaren rond het diner.

Het paleis had ook een suite van massief kristallen meubelen en was bereikbaar via een trap met kristallen balusters. Het museum beslaat ongeveer 35 kamers van het paleis en toont onder meer voorwerpen uit de collectie van de Koninklijke familie, een transportgedeelte met een zilveren buggy, een zilveren strijdwagen, draagstoelen en vintage luxe auto’s. Het museum herbergt ook zeldzame schilderijen van Indiase en Europese meesters. Litho’s van Napoleon en Tipu Sultan zijn enkele van de zeldzaamste collecties van de familie die in het museum worden getoond.

TIGRA DAM

Een van de meest bijzondere picknickplaatsen in Gwalior tijdens de moesson, is de Tigra Dam. Het is een bijzondere ervaring om bij de Tigra-dam te zijn wanneer de poorten worden geopend tijdens zware regenval. De dam biedt een scala aan vaarmogelijkheden voor bezoekers. Neem de Jalpari-boot voor een rustige ervaring of beleef een avontuurlijke tijd met een speedboottocht of een waterscooter op het water. Waterfietsen zijn ook beschikbaar voor degenen die hun excursie graag combineren met wat beweging. De Tigra-dam ligt op 23 km afstand van Gwalior en een rit naar de dam laat bezoekers kennismaken met een aantal kleine dorpjes. De dam ligt in Ghati Gaon en nodigt ook enkele prachtige trekvogels uit.

AHIRI DANS

Deze populaire dansvorm neemt een speciale plaats in het levendige erfgoed van Gwalior en geniet een immense populariteit onder de mensen van Madhya Pradesh. Het wordt met veel enthousiasme uitgevoerd tijdens volksfeesten door de lokale bevolking. Het wordt uitgevoerd door zowel mannen als vrouwen, waar van wordt aangenomen dat ze afstammelingen zijn van Heer Krishna. De dans put inspiratie uit de Indiase mythologie en laat het publiek betoverd door de charmante bewegingen die tijdens de dans worden uitgevoerd. De zuivere en snelle bewegingen van de artiesten, de levendige kostuums en het enthousiasme, allemaal om de kijkers betrokken te houden.

GWALIOR FORT

INDIVIDUELE RONDREIS MET PRIVE CHAUFFEUR NAAR GWALIOR

CENTRAAL INDIA 15 DAGEN

Centraal India inclusief Gwalior

Lees verder

FOTO'S GWALIOR

LIGGING GWALIOR

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.