fbpx

Hampi India

©incredibleindia

HAMPI 

DE VERLOREN STAD

Een legendarische verloren stad die ooit de machtigste stad was van een oud koninkrijk en een gunstige tempelstad aan de oevers van de Tungabhadra-rivier. Geschiedenis en mythologie komen tot leven in Hampi. Een bad van een koningin, een spectaculair Lotus-paleis, een koninklijke stal of een tempel, naar verluidt de plaats waar de bruiloft van Lord Shiva en godin Parvati plaatsvond, deze UNESCO-Werelderfgoedlocatie onthult bij elke draai een facet van geschiedenis. 

Hoewel de meeste monumenten in puin liggen, getuigen de prachtige bouwwerken hier van het rijke verleden van Hampi onder het machtige Vijayanagara-rijk (1336 – 1646 AD). Hampi wordt ook genoemd in het hindoe-epos Ramayana. Er wordt gezegd dat dit de locatie is van het apenrijk, Kishkindha. De grandioze site van Hampi was de laatste hoofdstad van het Vijayanagara-koninkrijk, een van de belangrijkste in het zuiden van India. De rijke koningen bouwden prachtige tempels en paleizen, die tussen de 14e en 16e eeuw de bewondering van reizigers wonnen. Hoewel Hampi later werd geplunderd, heeft het nog steeds meer dan 1.600 monumenten, waaronder paleizen, forten, gedenktekens, tempels, heiligdommen, zuilen met pilaren, baden en toegangspoorten. De architecturale ruïnes liggen tegen een surrealistisch landschap bezaaid met gigantische rotsblokken die gevaarlijk zijn neergestreken over kilometers golvend terrein, wat bergbeklimmers, trekkers en andere liefhebbers van avontuurlijke sporten aantrekt. De roestige tinten van deze rotsen worden gecompenseerd door jadegroene palmbossen, bananenplantages en rijstvelden.  

9 BEZIENSWAARDIGHEDEN EN TEMPELS IN HAMPI 

1. QUEENS BAD EN PALEIS 

Een bescheiden rechthoekige structuur van buitenaf die een sierlijk zandsteenkleurig interieur onthult, het Queens Bath is een van de mooiste voorbeelden van voortreffelijke Indo-islamitische architectuur in Hampi. Naar verluidt gebouwd voor koningen en koninginnen, is het 1,8 m diepe centrale zwembad omgeven door uitstekende balkons die sierlijk zijn ingericht en gewelfde gangen met pilaren die nog steeds overblijfselen van meesterlijk stucwerk bevatten. Ernaast ligt het Queens Palace met het Lotus Mahal-paviljoen. Deze sierlijke okerkleurige structuur met twee verdiepingen heeft 24 vierkante pilaren met verzonken bogen en toont een mooi voorbeeld van Indo-islamitische architectuur. De structuur had vroeger een ingenieus koelsysteem van aquaducten dat het interieur tijdens de hete zomermaanden aangenaam hield. 

2. LOTUS MAHAL 

Lotus Mahal is een van de beroemdste architectonische monumenten in Hampi. De lotusachtige structuur maakt het onmiddellijk populair bij bezoekers en is een plaats die u zeker moet bezoeken. Dit gebouw ligt in de Zenana-omheining, een afgescheiden gebied dat werd gebruikt door koninklijke vrouwen uit de Vijayanagara-dynastie. De Lotus Mahal heeft de vorm van een lotusknop. De doorgangen en het balkon lijken ook op een open lotusknop. De rondingen van het paleis weerspiegelen een islamitische architectuurstijl, terwijl het dak ontwerp doet denken aan gebouwen in Indo-stijl. Het paleis heeft een structuur met twee verdiepingen en is symmetrisch ontworpen. Omgeven door een rechthoekige muur, heeft het vier torens in piramidevorm die ook op een lotus lijken.

3. SASIVEKALU GANESHA TEMPEL 

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in de historische stad Hampi, is de Sasivekalu Ganesha Tempel. Deze tempel herbergt een enorm standbeeld van Lord Ganesha, uitgehouwen uit een enkel blok rots. Het is ongeveer 2,5 meter lang en werd opgericht ter nagedachtenis aan koning Narasimha II, van het Vijayanagara-rijk. Volgens de hindoemythologie consumeerde Lord Ganesha ooit veel voedsel, waardoor zijn maag op het punt stond te barsten. Om te voorkomen dat zijn maag open zou barsten, greep Ganesha een slang vast en bond die om zijn buik. Dat is de verklaring achter de slang die Ganesha’s maag hier omringt. Het beeld zit onder een grote overkapping en is omgeven door een muur van pilaren. 

4. VITTALA TEMPEL 

De 16e-eeuwse Vittala-tempel, een van de meest sierlijke monumenten in de omgeving, vertegenwoordigt het beste van Vijayanagara-architectuur. In de volksmond bekend als de showstopper van Hampi en versierd met extravagante gravures: de spectaculaire stenen strijdwagen die op de binnenplaats staat. Er wordt gezegd dat de strijdwagen een heiligdom is van Garuda, een vogelachtig mythisch wezen, waarvan men denkt dat het het voertuig was van Hindoegod Vishnu. Legenden zeggen dat de wielen van de wagen, versierd met ingewikkelde bloemenpatronen, ooit konden worden gedraaid. Zelfs nu, kijkend naar de spaken, lijkt het alsof ze zich tot een goddelijk bevel zouden wenden. De strijdwagen, de hoofdtempel en een paar kleinere gebouwen zijn ondergebracht in een grote ommuurde binnenplaats met drie imposante toegangspoorten. 

5. OLIFANTENSTALLEN  

De olifantenstallen in Hampi zijn een indrukwekkend bouwwerk dat werd gebruikt om de koninklijke olifanten van het Vijayanagara-rijk te beschermen. Het ingewikkelde ontwerp en de nadruk op kleine details geven het belang aan dat werd gehecht aan de koninklijke olifanten van het rijk. De olifantenstallen zijn gebouwd in de 15e eeuw en zijn gebouwd in de Indo-islamitische architectuurstijl. De structuur is een langwerpig gebouw met koepelvormige kamers, die groot genoeg zijn om twee olifanten tegelijk te huisvesten. Er zijn elf van dergelijke koepelvormige kamers en deze zijn onderling verbonden met grote gebogen openingen. De olifantenstal bevindt zich in het gebied dat net buiten de Zenana-omheining ligt en het is een van de weinige constructies die geen schade hebben geleden tijdens de Mughal-aanval op Hampi die leidde tot de ondergang van het Vijayanagara-rijk in 1565 na Christus. De oude stal is zelfs vandaag nog een grote attractie onder de toeristen.  

6. VIRUPAKSHA TEMPEL 

De Virupaksha-tempel, een van de oudste bouwwerken in het gebied, bevindt zich op de Hampi Bazaar. Er wordt gezegd dat deze tempel, vermoedelijk gebouwd is in de 7e eeuw, ooit een nederige structuur was die was opgedragen aan Lord Shiva. Tegenwoordig is het belangrijkste heiligdom gewijd aan Lord Virupaksha, een incarnatie van Lord Shiva en de 49 meter hoge toren van de tempel zou zijn gebouwd in 1442. De torenhoge gopuram domineert de skyline van Hampi en is een opvallende bezienswaardigheid in Hampi, net als de stucwerkfiguren rond de buitenkant van de tempel.  Pas wel op voor de apen die hier rond lopen, ze hebben het voorzien op eten in uw tas.

7. MATANGA HILL 

De Matanga-heuvel, gelegen in het centrum van Hampi, is het hoogste punt in de omgeving en biedt een adembenemend uitzicht op de ruïnes. Het noordelijke deel van de heuvel loopt af naar de Tungabhadra-rivier, net waar de Kodanda Rama-tempel zich bevindt. Aan de oostelijke rand staat de Achyutaraya-tempel, gebouwd in 1534. Een van de laatste van de grote tempels die hier is gebouwd, heeft een sculptuur van Heer Krishna die danst met een slang. Op de top van de heuvel staat de Veerabhadra-tempel, met veel kronkelende paden ernaartoe. Het duurt over het algemeen ongeveer 30 minuten om de top te bereiken en het uitzicht op de zonsopgang en zonsondergang vanaf hier is adembenemend.  

8. GETRAPT WATERRESERVOIR 

Eerder hadden tempels in India een waterreservoir in de buurt dat gebruikt werd voor schoonmaakdoeleinden, zoals het schoonmaken van de tempel. Naast het opslaan van water werd ook gedacht dat, als men een duik zou nemen in deze reservoirs er magische krachten los kwamen en de mensen genezen zouden worden van diverse ziektes. Het ontwerp van deze reservoirs werden in de loop van de tijd een kunstvoorwerp op zich. De tank is gebouwd van groen dioriet en heeft geen afvoer. De aanvoer werd geregeld door zogenaamde aquaducten. Door de ontdekking van deze aquaducten is dit waterreservoir ontdekt door archeologen.  

9. LAKSHMI NARASIMHA TEMPEL 

De Sri Lakshmi Narasimha-tempel is populair onder reizigers vanwege het 6,7 meter hoge monolietbeeld van Narasimha (een avatar van Heer Vishnu) dat op de spoel van Adisesha, een zevenkoppige slang, zit. Volgens de informatie die is gevonden in de inscripties in deze tempel, werd deze tempel gebouwd in 1528, tijdens het bewind van koning Krishnadevaraya. Oorspronkelijk was de afbeelding dat godin Lakshmi op de schoot van heer Narasimha zat. In 1565 werd het beeld van godin Lakshmi vernield. Narasimha met uitpuilende ogen en afgebakende manen zit nog steeds in deze tempel.

FOTO'S HAMPI

INDIVIDUELE RONDREIZEN INDIA

Zuid India rondreizen

3 tours

West India Rondreizen

2 tours

India rondreizen

12 tours

LIGGING HAMPI

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.