fbpx

Jaipur, de roze stad van Rajasthan

JAIPUR INDIA

De stad van paleizen en forten, afgewisseld met historische monumenten en tuinen die de grootsheid van de Rajput-koningen getuigen. Jaipur is de toegangspoort tot het Koninklijke erfgoed van India.

HAWA MAHAL

Jaipur wordt ook wel de roze stad genoemd met als belangrijkste attractie de Hawa Mahal (windpaleis), die uitkijkt op de drukke straten van Johari Bazaar. Dit prachtige paleis heeft een oranje gekleurde gevel met 953 ramen, balkons en nissen verspreid over vijf verdiepingen. Het lijkt daarmee op een groot paleis, echter niets is minder waar, het is enkel maar een gevel. Deze gevel had vroeger als doel dat de vrouwen van de koning de jaarlijkse parade konden bekijken zonder zelf gezien te worden.

AMBER FORT

Ook een belangrijke attractie is het grote en ontzagwekkende Amber Fort met zijn uitgestrekte vestingwerken. Opgericht door Maharadja Jai ​​Singh II in het jaar 1727, toen was Jaipur het bolwerk van de Rajputs, waarvan nog vele erfgoedsites, kunst en ambachten, culinaire creaties aan herinneren.

NAHARGARH FORT

In het Nahargarh Fort ligt aan de rand van de Aravalli-heuvels en heeft een fenomenaal uitzicht op de stad. Dit fort wordt ook wel het tijgerfort genoemd.  In dit complex bevinden zich prachtige tuinen, tempels en suites. Samen met Amer Fort en Jaigarh Fort vormde Nahargarh ooit een sterke verdedigingsring voor de stad.

 

CITY PALACE JAIPUR

Het City paleis in de stad doet zijn naam eer aan. Het paleis werd tussen 1729 en 1732 gebouwd door Maharadja Jai Sing II nadat de stad tot hoofdstad van het koninkrijk werd gekozen. Dit paleizencomplex werd zijn zetel.  Tegenwoordig is dit paleis een museum. Indrukwekkend zijn de bijzondere versieringen met een pauwendesign.

JAL MAHAL PALEIS

Nog een belangrijk paleis in Jaipur is het Jal Mahal paleis, het zgn. waterpaleis. Dit paleis staat in het midden van een groot meer. Dit is het zomerverblijf van de koninklijke familie, als het in de stad veel te heet werd. Het omliggende meer gaf wat verkoeling in het paleis. U kunt u het paleis niet bezoeken, maar voor de herinnering is een foto een must!

 

GALTAJI TEMPEL (MONKEY TEMPEL JAIPUR)

In Jaipur zijn er ook een flink aantal tempels. Een bijzondere tempel is de Galtaji tempel (Monkey Temple – apentempel). Rondom deze tempel leven honderden apen. De apen zoeken verkoeling in de heilige zwembaden van het tempelcomplex.

THALI

Ook een belangrijk gegeven van Jaipur is de typische Rajasthani-keuken, bestaande uit lal maas, dal- bati-churma, ker sangri en andere ontelbare recepten, de bakermat van de culinaire cultuur van India. Deze gerechten worden gegeten op een typisch Rajasthani-stijl door met gekruiste benen op de grond te zetten, waar matten liggen. Hier geniet u van een weelderige Thali, die tot 20 gerechten biedt.

Als toerist maakt u kennis met de verschillende facetten in de stad en hiermee onderscheidt Jaipur zich echt met zijn gastvrijheid. Om deze gastvrije cultuur te symboliseren, werd het oudere deel van de stad in 1876 roze geschilderd onder het bewind van Maharadja Ram Singh. Hoewel dit werd gedaan tijdens de Britse overheersing toen de Prins van Wales India kwam bezoeken, zijn veel huizen nog steeds versierd met de tint om hun kenmerkende slogan van ‘Padharo Mhare Desh’ (Welcome to my Land) te herhalen.

Jaipur is in het begin van de 18e eeuw ontworpen door architect Vidyadhar Bhattacharya. Door de jaren heen is het veranderd in een bruisende metropool met behoud van de ouderwetse charme. Na de onafhankelijkheid van India van de Britse overheersing, kwamen Jaipur en de vorstendommen Bikaner, Jaisalmer en Jodhpur samen om de huidige staat Rajasthan te vormen. Tegenwoordig komen duizenden reizigers van over de hele wereld elk jaar de levendige straten verkennen, het heerlijke eten proeven en de rijke culturele smaken ervaren. Ze vinden bij elke bocht een charmante samenvloeiing van traditie en moderniteit, oude winkels wrijven schouders met nieuwe winkelcentra zonder ooit afbreuk te doen aan de essentie van de stad.

Jaipur, een caleidoscoop van vele stemmingen en tinten, is ook een fantastische winkelbestemming. Van kleurrijke poppen en bandhni-sari’s tot zilveren sieraden en lac-armbanden, het biedt een scala aan snuisterijen en souvenirs om mee naar huis te nemen, samen met vele goede herinneringen!

© incredibleIndia

INDIVIDUELE RONDREIS INDIA

(inclusief Jaipur)

DE GOUDEN DRIEHOEK - 6 DAGEN

Een mooie startcombinatie met Delhi, Jaipur en Agra

Lees verder

RAJASTHAN EN KERALA - 13 DAGEN

Een prachtige combinatie van Noord- en Zuid India

lees verder

CALL OF THE JUNGLE - 15 DAGEN

Jaipur gecombineerd met 3 nationale parken

Lees verder

ROYAL RAJASTHAN - 13 DAGEN

Met alle belangrijke steden van Rajasthan

Lees verder

NOORD INDIA DELHI - JAIPUR - AMRITSAR - 4 DAGEN

Jaipur in combinatie met Delhi en Amritsar

Lees verder

HOTELS JAIPUR

LIBRA HOTEL JAIPUR ***

3* met goede comfort en service

Lees verder

HOLIDAY INN CITY CENTER JAIPUR *****

Ga voor een sterrenbehandeling en geniet van service van wereldklasse

Lees verder

LE MERIDIEN RESORT & SPA *****

In een schilderachtig landschap wordt u omringt met luxe en een excellente service.

Lees verder

FOTO'S JAIPUR