fbpx

Khajuraho

©incredibleindia

KHAJURAHO INDIA

KHAJURAHO TEMPELS

KHAJURAHO KAMASUTRA

Als stenen konden spreken, zouden de Khajuraho-tempels melodieën creëren! Gelegen in Madhya Pradesh en omringd door het Vindhya-gebergte, staat de erfgoedstad Khajuraho bekend als de thuisbasis van het door UNESCO beschermde tempelcomplex met hindoeïstische en Jain tempels. Deze tempels staan ​​bekend om hun verbluffende, ingewikkelde sculpturen die verschillende aspecten van het leven weergeven:

  • Spiritualiteit
  • Liefde
  • Vriendschap
  • Sport
  • Royalty
  • Kamasutra

Op basis van hun geografische locatie zijn de tempels onderverdeeld in drie groepen:

  • Oost
  • West
  • Zuid

Het complex wordt verondersteld te zijn gebouwd in een relatief korte periode van meer dan 100 jaar, dat wil zeggen tussen 950 en 1050 na Christus, en beschikt over 22 tempelstructuren die over gebleven zijn van de oorspronkelijke groep van 85. Eeuwenlang vergeten, werden ze herontdekt in de jaren 1850 en hersteld.

De tempels zijn bedacht en gebouwd onder de heerschappij van de Candela-dynastie. Het sierlijke vakmanschap transformeert de levensechte sculpturen op de tempelmuren tot kunstwerken en is een ode aan het leven, liefde en vreugde.

Er is een interessant verhaal over hoe de stad zijn naam kreeg. Er wordt gezegd dat toen de Candela-heersers begonnen met het bouwen van de tempels, ze het hele gebied omsloten door een muur. De muur had acht poorten aan weerszijden geflankeerd door Khajuri of dadelpalmbomen, die in deze regio in overvloed voorkomt. De tempels werden daarom Khajuri Vatika genoemd of droegen Khajuri.

9 HOOGTEPUNTEN VAN KHAJURAHO:

1. KANDARIYA MAHADEVA TEMPEL

De Kandariya Mahadeva-tempel is ergens tussen 1025 en 1050 gebouwd en is de hoogste, de grootste en de meest verbluffende in het Khajuraho-complex. Met ongeveer 870 spectaculaire sculpturen wordt het beschouwd als de spirituele verblijfplaats van Lord Shiva. Het is het populairst vanwege de sierlijke architectuur, waaronder beelden van prachtig versierde vrouwen. De structuur heeft een shikhara (spits) van ongeveer 31 m hoog die de berg Kailash afbeeldt. Deze hoofdspits is omgeven door 84 miniatuurspitsen. De tempel herbergt een shivling gemaakt van marmer met 646 beelden die de grens stippelen. De ingang van de tempel ligt op het oosten en heeft een trap en een veranda die zijn versierd met slingers die zijn gebeiteld uit massieve steen. Er wordt aangenomen dat Raja Dhandadeva, een Candela-heerser, deze tempel heeft gebouwd.

2. LAKSHMANA TEMPEL

Gelegen in de westerse groep tempels in het Khajuraho-complex, wordt de Lakshman tempel beschouwd als de oudste en de meest esthetische. Het was een van de eerste tempels gebouwd door de Candela-koningen, en de beschermheer van deze tempel wordt verondersteld Yashovarman te zijn, die de controle kreeg over gebieden in de regio Bundelkhand in centraal India. Yashovarman probeerde deze tempel te bouwen om zijn heerschappij over deze gebieden te markeren. Hij stierf echter voordat de bouw voltooid was en zijn zoon, Dhanga, nam het werk over en wijdde de tempel in 954 voor Christus in.De tempel toont de drie-eenheid van Lord Brahma, Lord Vishnu en Lord Shiva. Gebouwd op een hoog platform, is het gemaakt in een gelaagd formaat met ingewikkeld gesneden kolommen. Het belangrijkste idool van de tempel is een afbeelding van Heer Vishnu in een driekoppige avatar genaamd Vaikuntha.

3. PARSVANATH TEMPEL

De grootste van de Jain-tempels in Khajuraho, dit heiligdom staat bekend om zijn spectaculaire gelaagde constructie en ingewikkelde sculpturen. Het behoort tot de oostelijke groep van tempels en de architectuur lijkt veel op die van de hindoetempels hier. De tempel wordt verondersteld te zijn gebouwd in de 10e eeuw tijdens het bewind van Dhandadeva (950-999 CE) van de Candela-dynastie. Het was eerder gewijd aan de eerste religieuze heilige van de Jainisme, Adinath. In 1860 werd echter het beeld van Parsvanath aangebracht. De tempel trekt bezoekers aan vanwege de ingewikkelde architectuur en de muren tonen de afbeeldingen van olifanten, zeenimfen en leeuwen. Hoewel het een Jain-tempel is, kunt u op de muren ook afbeeldingen zien van hindoegoden zoals Vaishnav

4. RANEH WATERVALLEN

Op slechts 22 kilometer van Khajuraho liggen deze spectaculaire watervallen die afkomstig zijn uit de Ken rivier en die via een 30 meter diepe kloof afdalen. De kloof is gevormd met puur graniet in verschillende kleuren zoals roze, groen, rood en grijs. Terwijl het water langs de rotswand stroomt, reflecteert het zonlicht op deze gekleurde stenen, waardoor een surrealistisch tafereel ontstaat. Verborgen te midden van een sereen, groen bos, ziet Raneh Falls er het mooiste uit tijdens de moesson. Er zijn veel kleine en grote watervallen, waarvan sommige een heftige waterstroom hebben tijdens regenbuien. De watervallen bevinden zich precies waar het Panna National Park begint. De Ken-rivier is hier behoorlijk prominent aanwezig en is een belangrijk punt voor het behoud van krokodillen, aangezien er langs de oevers een alligatorpark is aangelegd.

5. PANNA NATIONAL PARK

Panna, gelegen op ongeveer 40 km van Khajuraho, was in de 17e eeuw na Christus de hoofdstad van het koninkrijk van Maharaja Chhatrasal. De stad, wat smaragd betekent, is een diamantmijncentrum. Het is ook populair voor het Panna National Park, een van de meest populaire natuurreservaten van India waar tijgers en verschillende andere diersoorten leven. Door de Ken-rivier en spectaculaire watervallen trekt het nationale park zowel natuurliefhebbers als avonturiers aan. Men kan de gharial zien, een enorm reptiel van de krokodillenfamilie die alleen op het Indiase subcontinent te vinden is, en een verscheidenheid aan flora en fauna hier. Eerder was het park het jachtgebied van de voormalige heersers van de staten Panna, Bijawar en Chhatarpur. Het Panna National Park is het 22e Tiger Reserve van India.

6. CHITRAGUPTA TEMPEL

De Chitragupta tempel ligt in oostelijke richting en kijkt uit op de rijzende zon. Het is de enige tempel gewijd aan de zonnegod en werd gebouwd in de 11e eeuw. Een 5 meter hoog idool van de godheid zit op een strijdwagen, aangedreven door zeven paarden, in de tempel. De muren van de tempel zijn prachtig uitgesneden en geven een glimp van verschillende historische gebeurtenissen. De belangrijkste attracties zijn onder meer een afbeelding van Lord Vishnu in de 11-koppige vorm op de zuidmuur. Bezoekers worden ook betoverd door het ingewikkelde houtsnijwerk van dansende meisjes, olifantengevechten, processies en jachttaferelen in het interieur van de tempel. Bovendien zijn er meer dan 70 andere figuren gesneden op de balkonpanelen van de tempel. De deuropeningen zijn ook rijkelijk versierd en tonen een reeks van drie figuren van de zonnegod, vergelijkbaar met die in het sanctum sanctorum. U kunt ook een bezoek brengen aan de drie verdiepingen tellende tank op het terrein, deze werd Chopra genoemd en werd ook gebouwd door de Candela-heersers.

7. BRAHMA TEMPEL

Aan de zuidkant van het Khajur meer ligt de eerste van de drie hindoetempels. Het is vernoemd naar Lord Brahma, omdat de linga met vier gezichten hier de schepper van de wereld, Brahma, zou vertegenwoordigen. Het beeld van Heer Vishnu boven de deur laat echter zien dat het oorspronkelijk aan hem was opgedragen. Hoewel het kleiner is in vergelijking met nabijgelegen tempels, heeft het een robuuste granieten structuur. De tempel staat op een vierkant platform zonder buiten pilaren. De tempel wordt geschat op 900 na Christus.

8. DULHADEV TEMPEL

De Dulhadev tempel behoort tot de zuidelijke groep tempels in Khajuraho. Gebouwd door de Candela in 1130. Deze tempel is opgedragen aan Lord Shiva. De architectuur is behoorlijk fascinerend en de tempel heeft vijf kleine kamers en een gesloten hal. De afwerking van de afgoden is prachtig en toont de kundigheid van de ambachtslieden uit die tijd. De tempelmuren en -plafonds hebben zwaar ingewikkeld houtsnijwerk en bezoekers worden vaak betoverd door de stenen beelden op de muren. Aantrekkelijke wanden met hemelnimfen en andere mythologische figuren sieren ook de muren. Dulhadev is een andere naam voor Lord Shiva in deze regio die naar de heer verwijst als een ‘dulha’ of bruidegom. Historici beschouwen het als een van de laatste tempels die door de Candela zijn gebouwd.

9. LICHT- EN GELUIDSSHOW KHAJURAHO

Nadat u overdag de tempels hebt bezocht, kunt u ’s avonds genieten van een spectaculaire licht- en geluidsshow in hetzelfde complex. De show duurt 50 minuten en brengt de geschiedenis tot leven, terwijl het meeslepende verhaal over hoe deze tempels zijn ontstaan, zich afspeelt. Het wordt georganiseerd in de westerse groep tempels en geeft uitleg over de kunst, architectuur en sculpturen van de tempels. Terwijl de tempels één voor één worden verlicht, leert u veel over de Candela-koningen die ze hebben gebouwd en de legendes achter elke structuur. Deze show wordt elke dag na zonsondergang gehouden, behalve tijdens de vieringen van het Khajuraho-dansfestival in de winter. De show wordt gepresenteerd in twee talen: Engels voor internationale toeristen en Hindi voor binnenlandse bezoekers. Het is een betaald evenement.

INDIVIDUELE RONDREIZEN MET PRIVE CHAUFFEUR NAAR KHAJURAHO

CALL OF THE JUNGLE - 15 DAGEN

Inclusief Khajuraho

Lees verder

KLASSIEK INDIA EN NEPAL - 13 DAGEN

Inclusief Khajuraho

Lees verder

AANBEVOLEN HOTELS KHAJURAHO

MINT BUNDELA ***

Een klein boutique hotel met een geweldige ligging

Lees verder

CLARKS *****

het eerste 5* hotel in Khajuraho

lees verder

RADISSON JASS ****

Een heerlijk rustpunt in Khajuraho

Lees verder

LIGGING KHAJURAHO

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.