fbpx

Kolkata (Calcutta)

©incredibleindia

KOLKATA (CALCUTTA)

DE STAD VAN PLEZIER

Kolkata, de hoofdstad van West-Bengalen, ligt in de Gangesdelta aan de rivier de Hooghly. Kolkata hecht veel waarde aan cultuur en traditie. De naam Calcutta werd in 2001 officieel gewijzigd naar Kolkata. De stad werd altijd al zo genoemd in het Bengaals maar omdat Kolkata ooit de hoofdstad was van Brits-India is Calcutta de Engelse naam van Kolkata. Ook in Nederland kennen wij deze stad beter als Calcutta. Kolkata combineert charme met moderne cultuur. Van langzaam rijdende trams (de oudste in Azië) die door de stad slingeren, iconische zwarte en gele taxi’s racen, weelderige paleizen, vrouwen gekleed in handgeweven katoenen sari’s, antieke thee- en koffiehuizen die lange sessies adda organiseren (discussies over verschillende onderwerpen zoals politiek en samenleving), legendarische voetbalclubs en oude markten vol producten, de bruisende metropool heeft de relaxte ziel van een schilderachtig stadje. De stad van vreugde, zoals Kolkata liefkozend wordt genoemd, bruist van levendigheid en festiviteiten, waar het hele jaar door van kan worden genoten. Om een ​​voorproefje te krijgen van vervlogen tijden, kunt u zich aanmelden voor erfgoedwandelingen die u meeneemt door de geschiedenis, spiritualiteit en koloniale trektochten van de stad. Ik laat u graag kennismaken met deze cultuur en 14 mooiste bezienswaardigheden van Kolkata.

CALCUTTA BEZIENSWAARDIGHEDEN 

1. VICTORIA MEMORIAL HALL

Een van de herkenningspunten van Kolkata is het Victoria Memorial, een groot wit gebouw uit de Britse tijd, volledig opgetrokken uit wit marmer. Gebouwd met een mix van Britse en Mughal-elementen ziet u invloeden uit islamitische, Venetiaanse, Egyptische en Deccan-stijlen. Opgedragen aan koningin Victoria van Engeland, werd het gebouwd tussen 1906 en 1921 door de toenmalige prins van Wales (die later koning George V werd). Tegenwoordig is het monument omgevormd tot een museum met 25 galerijen. Het herbergt ook schilderijen uit de Britse Raj, samen met memorabilia en manuscripten. Daarnaast vindt u hier exposities van wapens, sculpturen, kaarten, munten, postzegels en textiel. Een 16 meter hoog bronzen beeld – de figuur van de engel van de overwinning – staat bovenop het grootse gebouw – op de centrale koepel. Het is gemonteerd op kogellagers en draait mee met de wind. Het hoofdgebouw ligt te midden van meer dan 64 hectare aan tuin en aan de oevers van de Hooghly rivier.

2. DAKSHINESWAR TEMPEL

Een van de meest prominente heiligdommen in de stad, de Dakshineswar Kali-tempel, is opgedragen aan de godin Kali. Gelegen aan de oevers van de Hooghly-rivier, strekt de tempel zich uit over een oppervlakte van 25 hectare. De hoofdtempel is een constructie met negen torens en wordt omgeven door een enorme binnenplaats met kamers langs de grens. Aan de rivier zijn er ongeveer 12 heiligdommen gewijd aan de heer Shiva, samen met een tempel van de heer Krishna en Godin Radha en een heiligdom van Rani Rashmoni, van wie wordt aangenomen dat hij de tempel heeft gebouwd. Ze was een fervent aanhanger van godin Kali. De tempel staat ook bekend om zijn associatie met Ramakrishna, een mysticus uit de 19e eeuw. De legende gaat dat de afgoden van de godin en goden werden opgericht op de Snana-Yatra-dag, die door de hindoes als veelbelovend wordt beschouwd.

3. (NEW)HOWRAH BRUG

Een mijlpaal van de stad, Howrah Brug, gebouwd over de Hooghly-rivier, is een enorme stalen brug gebouwd tijdens het Britse tijdperk. Dit 12 kilometer lange bouwwerk, waarvan wordt aangenomen dat het een van de langste hangbruggen ter wereld is, verbindt de stad Howrah met Kolkata. De brug is gebouwd in 1943. Een andere naam voor deze brug is ook Rabindra Setu Bridge, als eerbetoon aan de grote dichter en de eerste Indiaan die de Nobelprijs won, de heer Rabindranath Tagore. Ondanks zware weersomstandigheden, waaronder onophoudelijke regenbuien, een Japanse luchtaanval en een dagelijks verkeer van ongeveer 80.000 voertuigen en 1.000.000 voetgangers, is de brug de trots van Kolkata en een lust voor het oog van fotograven. U kunt van dit prachtige uitzicht genieten door met een veerboot de rivier over te steken.

4. EDEN GARDENS STADION KOLKATA

Het grootste cricketstadion in India en het op één na grootste ter wereld qua zitcapaciteit, het heeft ruimte voor 80.000 cricketfans, alleen het Melbourne Cricket Ground en ANZ Stadium zijn groter. Eden Gardens is een van de eerste stadions in India met schijnwerpers waar dag- en nachtwedstrijden worden gehouden. Hier zijn verschillende belangrijke cricketwedstrijden gehouden, zowel lokaal als internationaal, waaronder de finale van het WK 1987, de halve finale van het WK 1996 en de Hero Cup. Het stadion is geopend in 1864.

5. MOTHER HOUSE / MISSIONARIES OF CHARITY

Missionaries of Charity of Mother House is opgericht door de heilige moeder Teresa en is een rooms-katholieke religieuze gemeente. Het huis bestaat uit ongeveer 4.500 leden, genaamd ‘Sisters’, en biedt gratis service door soep te schenken aan de armen en om samen met scholen dakloze kinderen te onderwijzen. Dit huis was de verblijfplaats van moeder Teresa en één gebied is afgebakend voor de volgelingen, die hun respect aan de moeder kunnen betuigen. Haar graf, samen met verschillende foto’s van haar werk, artikelen en onderscheidingen, is hier ook gevestigd. Er wordt gezegd dat dit het huis was waar de dienst van Moeder Teresa aan de mensheid begon en eindigde. De gemeenschap die ze heeft opgebouwd, blijft werken aan het redden van de behoeftigen.

6. PARESHNATH JAIN TEMPEL

Deze tempel is opgedragen aan Pareshnath, de 23ste Jain heilige. Het complex bestaat uit vier andere tempels, die gewijd zijn aan vier andere heiligen, en is hiermee een enorm groot complex. Een speciale lamp in het midden van de tempeltempel brandt continu sinds 1867. De tempelvloeren zijn van wit marmer en symboliseren de zuiverheid en de schoonheid van het hart. Buiten de tempel zijn prachtig aangelegde tuinen met glasmozaïekblokken en zilveren beelden in Europese stijl. De pilaren zijn ingelegd met spiegels terwijl er glas in de ramen zit. Afgezien van veel bloemen, zijn er waterfonteinen, vijvers met kleurrijke vissen en een beekje.

7. CHINATOWN CALCUTTA

Een van de grootste nederzettingen van Chinese migranten in het land is in Calcutta: Chinatown. Het ligt aan de oostkant van de stad, rondom de Tangra en Territy Bazaar, en is een zeer levendige buurt. De meeste deuren zijn fel beschilderd en er hangen papieren lampen aan de voorkant, die een feestelijk gevoel geven. De Chinese cultuur is hier duidelijk zichtbaar, met verschillende boeddhistische tempels, een oude Chinese patisserie en de reputatie voor het serveren van authentieke Chinese gerechten in de verschillende restaurants en bars. U kunt hier souvenirs kopen samen met authentieke Chinese sauzen, gedroogde paddenstoelen, rijststicks, oliesticks, therapeutische thee en balsems, garnalenwafels en kruiden van de verschillende wegkantwinkels. Een belangrijke attractie is de Chinese tempel met een idool van Lord Shiva en twee van godin Kali. Het is de enige Chinese tempel ter wereld die deze idolen heeft. Interessant is dat deze tempel ooit een Chinese priester had en dat noedels aan de godin werden aangeboden.

8. MALLICK GHAT BLOEMENMARKT

Bij de Howrah-brug, bij Mallick Ghat aan de oevers van de rivier Hooghly, is de grootste groothandelsmarkt voor bloemen van Oost-India. Deze 125 jaar oude markt opent om 4 uur ’s ochtends en is meteen een levendige handel voor iedereen, van bloemenhandelaars, toeristen tot mensen die op zoek zijn naar een krans voor hun huis. Van rozen tot goudsbloem tot lotus, er is een enorme variëteit beschikbaar. De markt strekt zich uit van onder de Howrah-brug tot de Mallick Ghat. Het is aan weerszijden bekleed met bloemenwinkels en biedt een surrealistisch uitzicht. Bloemen uit deze markt worden niet alleen geleverd aan bijna alle belangrijke functies en evenementen in de stad, maar ook geëxporteerd naar Europa.

9. ALIPORE DIERENTUIN

Deze oudste dierentuin van India, herbergt verschillende dieren, vogels en reptielen. Enkele van de populaire soorten die u hier kunt vinden zijn Bengaalse- en witte tijgers, Afrikaanse leeuwen, giraffen, zebra’s, Galapagos-reuzenschildpadden, pelikanen en fazanten. De dierentuin heeft ook een fokprogramma voor het bedreigde Manipur hert met gewei. De dierentuin staat bekend onder verschillende namen zoals de Zoological Garden, Alipore Zoo en Calcutta Zoo. Het werd in 1876 voor het publiek geopend en werd ingewijd door Edward VII, die op dat moment de Prins van Wales was.

10. SHAHEED MINAR

In de volksmond bekend als Monument, is Shaheed Minar gewijd aan de martelaren van de Indiase vrijheidsbeweging. Deze 48 meter hoge toren heeft een fundering in Egyptische stijl, terwijl de structuur zelf een klassieke kolom en een Turkse koepel heeft waarvan het bovenste deel is ontworpen in Syrische stijl. De toren is ’s nachts verlicht en bezoekers mogen, via 223 treden, naar de top gaan waar twee balkons zijn. Shaheed Minar bevindt zich op de Esplanade in het centrum van Kolkata, in het noordoosten van de Maidan. Deze toren is oorspronkelijk gebouwd ter nagedachtenis van de commandant van de Britse Oost-Indische Compagnie, generaal-majoor Sir David Ochterlony. De commandant had Delhi met succes verdedigd tegen de Maratha’s in 1804 en had ervoor gezorgd dat de Oost-Indische Compagnie de Gurkha’s in de Anglo-Nepalese Oorlog won. Shaheed Minar, opgericht in 1828, stond eerder bekend als Ochterlony Monument. De architect van het monument was JP Parker.

11. INDIAN MUSEUM KOLKATA

Het Indian Museum is een van de grootste en oudste musea in India en heeft zeldzame collecties antiek, harnassen en ornamenten, fossielen, skeletten, mummies en Mughal-schilderijen. Het werd opgericht door de Asiatic Society of Bengal in Kolkata in 1814. De curator was Dr. Nathaniel Wallich, een Deense botanicus. Het heeft zes secties met 35 galerijen met culturele en wetenschappelijke artefacten, namelijk kunst, archeologie, antropologie, geologie, zoölogie en economische botanie. Tentoonstellingen van het museum zijn onder meer dinosaurusskeletten, replica’s uit de 2e eeuw voor Christus, Barhut Stupa, enz. Een 4000 jaar oude Egyptische mummie en de urn waarvan wordt gezegd dat ze de relikwieën van Lord Boeddha bevatten, zijn bijzondere hoogtepunten.

12. ESPLANADE KOLKATA

Gelegen in de buurt van het New Market-gebied is de Esplanade een toevluchtsoord voor shoppers. Van een overvloed aan kleding en toiletartikelen tot producten voor dagelijks gebruik, modeartikelen en cosmetica, er wordt veel aangeboden in dit marktgebied. Toeristen kunnen hun hart ophalen op straat of naar verschillende high-end merken gaan die hier staan. Het standbeeld van Netaji Subhash Chandra Bose staat trots in de richting van het zuidwesten en u kunt de Bidhan Sabha (Assembly House) met een korte wandeling bereiken. Esplanade ligt ten noorden van de Maidan en omvat gebouwen uit het koloniale tijdperk en het Dalhousieplein. De markt doet denken aan de Britse Raj, aangezien de gebouwen in en rond Esplanade typisch Britse architecturale stijlen hebben.

13. MARBLE PALACE

Marble Palace is een paleisachtig herenhuis, gebouwd in 1835 door een Franse architect voor Raja Rajendra Mullick , een welgestelde Bengaalse koopman en kunstkenner. Hij bouwde dit grootse paleis met een passie voor het behoud van de prachtige kunstwerken. Het herenhuis staat bekend om zijn sprankelende witte marmeren muren en vloeren, waaraan het zijn huidige naam heeft ontleend. Het paleis heeft ook een prachtige collectie westerse beeldhouwwerken en Victoriaanse meubels . Het herenhuis heeft een groot portiek met stucwerk en zes Toscaanse zuilen en de begane grond en eerste verdieping hebben elk 14 Corinthische zuilen. Het majestueuze Marble Palace bevindt zich in het noordelijke deel van Kolkata aan de Muktaram Babu-straat nummer 46.

14. NAKHODA MASJID MOSKEE

De grootste moskee in Kolkata, de Nakhoda Masjid, is een van de belangrijkste toeristische attracties van de stad. Het werd gebouwd door Abdur Rahim Osman in 1926. Hij kwam uit de regio Kutch in Gujarat en behoorde tot de soennitische moslimgemeenschap. Gebouwd op de lijnen van Akbar ‘s Tomb in Sikandra, is de architectuur van de moskee een groots voorbeeld van Indo-Saraceense architectuur. De ingang van de moskee heeft een opvallende gelijkenis met die van de Buland Darwaza in Fatehpur Sikri. De moskee heeft twee minaretten en drie koepels met nog eens 25 minaretten. Het monument biedt plaats aan 10.000 toegewijden tijdens een gebedsbijeenkomst. Binnen in de moskee wordt met regelmatige tussenpozen een kleine tentoonstelling gehouden waar u kunt kiezen om een ​​aantal prachtige ornamenten te kopen. U kunt ook op bijna alle dagen naar de moskee komen, behalve op zondag.

LEUKE TIP KOLKATA: Kolkata is samen met Bengalure de enigste stad in India die een metrosysteem heeft!

Ideaal om de stad te ontdekken!

INDIVIDUELE RONDREIS OOST INDIA MET PRIVE CHAUFFEUR

Oost India Rondreizen

LIGGING KOLKATA (CALCUTTA)

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.