fbpx

Mumbai (Bombay)

MUMBAI INDIA

BOLLYWOOD INDIA, DE STAD VAN DE FILM

Mumbai is de hoofdstad van Maharashtra, trekt dromers met torenhoge ambities uit alle hoeken van het land. Het is een unieke plek waar het verleden wordt vermengd met de toekomst en geschiedenis ontmoet moderniteit, een stad die een combinatie is van zaken en entertainment. Mumbai ligt aan de Arabische Zee en is een samensmelting van erfgoed en cultuur en glitter en glamour. Dus van historische artdecopanden, die door de UNESCO worden erkend, tot luxueuze new age-huizen van de superrijken, Mumbai heeft het allemaal!

Mumbai is ook het epicentrum van de Hindi-cinema dankzij de bloeiende filmindustrie, in de volksmond bekent als Bollywood. Elk jaar komen er veel nieuwe gezichten in deze stad die graag naam willen maken in de blitse filmwereld. Mumbai is een oase van werkelijk levendige arbeidersklasse kosmopolitisme, waaronder – ondernemers, handelaren, kunstenaars, industriëlen, software-ingenieurs en arbeiders.

Mumbai, gebouwd op zeven eilanden is van oorsprong een vissersgemeenschap. Deze eilanden stonden aanvankelijk onder controle van opeenvolgende inheemse rijken en werden vervolgens eerst afgestaan ​​aan de Portugezen en uiteindelijk verplaatst naar de Britse Oost-Indische Compagnie. Halverwege de 18e eeuw werd het Hornby Vellard-project gelanceerd, waar grote wegen en spoorlijnen werden aangelegd om deze zeven eilanden met elkaar te verbinden. Dit was het begin van de stad Mumbai en tevens een van de grootste zeehavens in de Arabische Zee. Na de onafhankelijkheid van India in 1947 werd deze stad opgenomen in de staat Bombay. In 1960 werd een nieuwe staat Maharashtra gecreëerd met Bombay als hoofdstad. Bombay werd in 1996 omgedoopt tot Mumbai.

12 BEZIENSWAARDIGHEDEN VAN MUMBAI

1. CHHATRAPATI SHIVAJI MAHARAJ TERMINUS

Een monument van aanzienlijk historisch belang dat een van de beste treinstations ter wereld herbergt, de Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus, met dagelijks een bezoekersaantal van meer dan 3 miljoen. Het spoorwegstation kreeg de naam Victoria Terminus ter ere van de Britse koningin Victoria op Gouden Jubileumdag (1887) omdat ze 50 jaar aan de macht was. Het werd later omgedoopt tot Chhatrapati Shivaji Terminus in 1996 om de oprichter van het Maratha-rijk te eren en sinds 2017 staat het bekend als Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus. Dit was het allereerste eindstation op het subcontinent. Britse architecten sloegen de handen ineen met Indiase ambachtslieden om dit monumentale gebouw te bouwen, een uitstekend voorbeeld van Victoriaanse neogotische architectuur, vermengd met thema’s die zijn afgeleid van de traditionele Indiase architectuur, en smeedden zo een stijl die uniek was voor het toenmalige Bombay. Het station staat ook op de lijst van Unesco werelderfgoederen.

2. MARINA DRIVE MUMBAI

Een wandeling langs de prachtige boulevard, Marine Drive, is een must als u in Mumbai bent. Deze weg heeft de bijnaam Queens necklace gekregen omdat ’s nachts de straatverlichting langs deze gebogen drie en een halve kilometer lange weg de illusie wekt van een parelsnoer om een ​​nek. De aanblik van het sprankelende water van de Arabische Zee in combinatie met de koele, frisse wind die naar binnen waait, maakt dit gebied tot een van de meest exclusieve en dure knooppunten in Mumbai. Een scala aan restaurants met een gevarieerd aanbod aan gerechten is hier ook te vinden. Marine Drive met zijn glinsterende wolkenkrabbers, geplaveide looppaden en de zee als achtergrond, zorgt voor een perfecte ansichtkaart en is een ideale ontmoetingsplaats voor alle leeftijdsgroepen. Een leuk ding om hier te doen is om een ​​van de kleurrijk ingerichte paardenwagens te huren en langs de brede weg te rijden, net zoals de sterren in de films doen.

3. SANJAY GHANDI NATIONAL PARK EN KANHERI GROTTEN

Dit nationale park, aan de rand van Mumbai, is een ecologisch paradijs dat rijk is aan planten en dieren. Het Sanjay Gandhi National Park biedt onderdak aan meer dan 254 vogelsoorten, 40 soorten zoogdieren, 78 soorten reptielen en amfibieën, 150 soorten vlinders en meer dan 1.300 plantensoorten en is erg in trek bij natuuronderzoekers, vogelaars en toeristen. Het park is ongeveer 103 km2 pure wildernis, midden in het hart van een bruisende stad. De rijke biodiversiteit van dit park heeft veel te danken aan de meren die in de 19e eeuw zijn aangelegd. Eerder stonden meren bekend onder de naam Vihar (1860) en Tulsi (1868) en herbergen ze veel krokodillen en trekvogels. Ze zijn gemaakt om drinkwater te leveren aan de stad Mumbai en om deze twee stuwmeren te beschermen, werd het nationale park aangelegd. In het park kunt u ook een safari maken, varen en een van de belangrijkste hoogtepunten van dit park is het netwerk van 2000 jaar oude boeddhistische, uit rotsen gehouwen Kanheri-grotten waar er bijna 129 van zijn. Een bezoek aan deze grot onthult fascinerende informatie over boeddhistische monniken die in dit gebied van dorp tot dorp zouden prediken en vervolgens tijdens de moessonregens in deze grotten zouden schuilen. IN de grotten vindt u prachtige relikwieën van Lord Boeddha.

4. GATEWAY VAN INDIA

De Gateway of India is een monument bij de haven van Mumbai. Het is een triomfboog met maximale hoogte van 26 meter. De Gateway werd gebouwd om het bezoek van Koning George V van het Verenigd Koninkrijk en Koningin Mary van Teck aan Bombay in 1911 te herdenken. Het duurde nog dertien jaar totdat het monument klaar was. Toen het monument net gebouwd was, was het vaak het eerste object dat bezoekers die per boot aankwamen zagen. Toen de laatste Britse soldaten op 28 februari 1948 India verlieten, liepen ze symbolisch onder de boog door. Tegenwoordig is het een bekende toeristische attractie, vanaf de Gateway vertrekken diverse veerboten richting nabijgelegen eilanden.

5. GLOBAL VISAPANA PAGODA

Dit boeddhistische meditatiecentrum, een architectonisch wonder dat majestueus oprijst tegen de Arabische Zee, probeert vrede en harmonie te bevorderen. Gebouwd met het doel om elke bezoeker dichter bij de filosofieën en leringen van Lord Boeddha te brengen, herbergt dit monument echte botten van Boeddha. Het monument is een enorme holle stenen structuur met drie verdiepingen, geschilderd in een glanzende Thaise gouden verf. Er wordt gezegd dat het ’s werelds grootste koepel zonder pilaren is, speciaal ontworpen voor meditatie. De relikwieën zijn verankerd in het midden van de middelste koepel en er wordt een draaipodium gecreëerd in het midden van de hoofdkoepel op grondniveau zodat meditatie eromheen kan worden gedaan terwijl u naar de preken luistert. Het heeft de capaciteit om meer dan 8.000 mediterende mensen tegelijk te huisvesten. Het complex heeft ook een audiovisueel centrum en een galerij met muurbeugels en foto’s naast een boeken- en souvenirwinkel.

6. SHREE SIDDHI VINAYAK TEMPEL

Een hindoetempel gewijd aan Lord Ganesha, de Shree Siddhi Vinayak Ganapatitempel in Prabhadevi is een veel gerespecteerde plaats van aanbidding in Mumbai. Gebouwd in het jaar 1801, wordt deze tempel bezocht door mensen die tot bijna alle sekten van de samenleving behoren. De tempel heeft een kleine mandapam (hal), waar het hoofdidool is verankerd. Het sanctum sanctorum heeft een voortreffelijke architectuur en is uitgerust met houten deuren die zorgvuldig zijn uitgehouwen met de afbeeldingen van de Ashtavinayaka of de acht manifestaties van Lord Ganesha. De bovenste verdiepingen van de tempel herbergen de woongedeeltes van de priesters. Aan elke kant van het Ganesha-idool staat een afgod, elk van de Godinnen Riddhi en Siddhi, die symbool staan ​​voor heiligheid, succes, rijkdom en welvaart. De naam ‘Siddhi Vinayak’ vertaalt zich letterlijk naar Ganesha die uw wens vervult.

7. HAJI ALI MOSKEE

Een van de meer populaire attracties van Mumbai, het Haji Ali-complex, herbergt het graf van de moslimheilige, Pir Haji Ali Shah Bukhari, en een moskee. Populair bij fotografen, dit iconische monument is te zien vanaf de oevers van Mumbai en ligt volledig op een eiland in de Arabische Zee, op een afstand van ongeveer 500 meter van het vasteland. Volgens de legende reisde de heilige op pelgrimstocht naar de heilige stad Mekka, in het huidige Saoedi-Arabië, toen hij stierf. Zijn kist dreef over de Arabische Zee en landde langs de kust van Mumbai, waar een moskee omheen werd gebouwd. De structuur heeft witte koepels en minaretten die doet denken aan de Mughal-architectuur. Grenzend aan de moskee is een 85 meter hoge marmeren minaret. Zowel de moskee als de minaret is gemaakt van puur wit massief marmer met houtsnijwerk en gravures, versierd met prachtig spiegelwerk. Het monument is een oase van rust en sereniteit, drijvend in het zachte blauwe water van de zee, weg van de chaos van het vasteland. Live qawwali en soefi-muziekuitvoeringen vinden plaats op het terrein op de meeste middagen.

8. VASAI FORT

De stad Mumbai ligt aan de Arabische zee en om haar te beschermen zijn er in haar lange geschiedenis vele forten gebouwd. Een daarvan is het Vasai-fort, ook bekend als het Bassein-fort, gebouwd in 1739, dat van militair belang is voor het toezicht op de omliggende gebieden van Mumbai, Thane en Saashti. Gelegen in de Vasai-buitenwijk van Noord-Mumbai, hebben de muren van het fort, hoewel ze in puin liggen, nog steeds genoeg om u te verwonderen over het architectonische wonder. Vanwege de strategische ligging heeft het fort vele veldslagen meegemaakt. Het stond tot het begin van de 18e eeuw onder controle van het Portugese leger. De overblijfselen van kapellen, wachttorens en trappen in de ruïnes van dit fort onder de dekking van grote palmbomen vertellen veel verhalen uit die periode. Vanwege zijn geschiedenis als Portugese nederzetting zijn er enkele graven met houtsnijwerk in het Latijn en resten van een oude kerk die ook te zien zijn. De wallen, bogen en wachttorens zijn angstaanjagend mooi en veel bezoekers schieten hier liever hun trouwfoto’s. De wilde overwoekerde vegetatie en de bedekking van kokos en palmbomen dragen bij aan de schoonheid van de wildernis. Via een pad loopt u naar de rand van het fort vanwaar u een prachtig uitzicht heeft op de Ulhas-rivier en de ondergaande zon. Het fort is ook gebruikt als locatie voor veel Bollywood-films zoals Josh, Khamoshi en Ram Gopal Verma Ki Aag.

9. ELEPHANTA GROTTEN

©incredibleindia

Een van de beste dingen van Mumbai is de zee en de toegang die het biedt voor snelle dagtochten naar nabijgelegen stranden en eilanden. Minder dan een uur varen van de Gateway of India, in Colaba, ligt het Elephanta-eiland dat in de volksmond bekend staat als Gharapuri of de Fortress City. Het schilderachtige eiland strekt zich uit over 10 tot 15 vierkante kilometer land en heeft een dicht gebladerte van mango, tamarinde en palmbomen. Dit eiland is perfect voor een weekendtocht en biedt goede trekking- en picknickmogelijkheden. Het eiland dankt zijn naam aan een gigantisch stenen beeld van een olifant die werd ontdekt door de 16e-eeuwse Portugese ontdekkingsreizigers die naar dit gebied kwamen. Het eiland is ook de thuisbasis van een netwerk uit rotsen gehouwen grotten die bekend staan ​​als de Elephanta-grotten met artistieke muurgravures en sculpturen, gewijd aan hindoeïstische en boeddhistische goden. Deze grotten werden begin jaren tachtig opgenomen op de lijst van UNESCO. Er zijn twee heuvels op het eiland: Gun Hill en Stupa Hill. De eerste dankt zijn naam aan de twee kanonnen uit het Britse tijdperk en de laatste vanwege de overblijfselen van een boeddhistische stoepa die hier is opgegraven.

10. TAJ MAHAL PALACE HOTEL

Het Taj Mahal Palace & Tower is een luxe 5 * hotel vlakbij de Gateway Of India. Het hotel werd geopend in 1903 en was het eerste hotel van de keten Taj Hotels. Het bouwwerk is opgetrokken in Indo-islamitische stijl en had een aantal primeurs:

  • Het had de eerste lift van India.
  • De koepel boven het gebouw was gemaakt van staal.
  • De keuken van het hotel serveerde als eerste restaurant in India Chinese, Italiaanse, Mexicaanse en Californische gerechten.
  • In 1972 werd in het hotel het eerste 24-uurs koffiehuis van India geopend.
  • Het hotel is het op één naast meest gefotografeerde gebouw in India. Alleen de echte Taj Mahal wordt vaker op de foto gezet.

11. BANDRA WORLI SEA LINK

De beroemde Bandra Worli brug, is een kabelburg die de wijken Bandra en Worli met elkaar verbindt. De eerste steen werd in 1999 gelegd en 10 jaar later werd de brug in 2009 geopend en heeft 250 miljoen dollar gekost. De brug is 5,6 kilometer lang. In het bijzonder in de avond is het een aanrader om hier te gaan kijken, want de brug wordt in het donker nog spectaculairder als de lichten allemaal branden. Het mooiste uitzicht heeft u vanaf het zuidelijkste puntje bij de wijk Bandra.

12. BOLLYWOOD INDIA

Mumbai is een stad met betoverende contrasten en het hart klopt in het financiële district of in de filmwereld. In de volksmond bekend als Bollywood, is Mumbai de thuisbasis van bijna de hele Hindi-filmindustrie. Voor iedereen die naar Mumbai komt, staat Bollywood meestal hoog op de toeristische route. Van herenhuizen met filmiconen en grote filmsterren tot locaties waar de meeste opnames plaatsvinden, de taxi- en auto-riksjabestuurders in Mumbai zitten vol met verhalen en anekdotes. Voor degenen die een meer praktische bioscoopervaring willen, is het aan te raden om een Bollywoodtour te boeken. Het biedt de perfecte gelegenheid om te zien wat er achter de schermen gebeurt op sets van grote en kleine producties. Als u gelukt heeft, kunt u misschien een bekende Indiase acteur of actrice zien.

INDIVIDUELE RONDREIZEN INDIA

West India Rondreizen

2 tours

India rondreizen

12 tours

LIGGING MUMBAI

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.