fbpx

Mysore (Mysuru)

MYSORE

STAD VAN PALEIZEN, YOGA EN TUINEN

Mysore, een rustige stad aan de voet van de pittoreske Chamundi Heuvel, een stad op vlak terrein met een grote hoeveelheid bijzondere erfgoedmonumenten. De stad is een melange van oud en nieuw, de charme van een kleine stad is goed bewaard gebleven in zijn paleizen en goed aangelegde tuinen. Het houdt ook spiritualiteit dicht bij zijn hart, wat blijkt uit de verschillende tempels, kerken en moskeeën hier. In de volksmond wordt Mysore ook wel de Ivoorstad genoemd, omdat de meeste gebouwen in ivoorkleur zijn geverfd.

Het is een ideale bestemming is voor elke reiziger, door de uitstekende infrastructuur en tal van accommodatiemogelijkheden, variërend van bescheiden tot luxe en het aanbod van talloze historische monumenten, zorgt ervoor dat er voor iedereen geschikt is. Het heeft ook tal van eetgelegenheden die heerlijke Zuid-Indiase gerechten serveren. Authentieke en moderne winkelcentra, stalletjes met Mysore zijden sari’s verkopen, thelas (mobiele eetstalletjes) serveren warme, verse snacks en vijfsterrenhotels feesten bereiden die geschikt zijn voor een koning, Mysore heeft het allemaal. Daarnaast is de stad de thuisbasis van vele yoga- en wellnesscentra die zijn opgezet om aan de behoeften van de toeristen te voldoen.

DE 14 MOOISTE BEZIENSWAARDIGHEDEN VAN MYSORE

1. TIPU ZOMERPALEIS

Ook bekent als Dariya Daulat Bagh (wat zich vertaalt naar de tuin van de zee van rijkdom), is het zomerpaleis van Tipu Sultan en het werd in 1784 gebouwd. Het paleis is gebouwd in een Indo-islamitische bouwstijl met veel teakhout te midden van opzichtige structuren. Het paleis ligt aan de oevers van de rivier de Cauvery, net buiten het fort van Tipu. Het paleis is gebouwd op een verhoogd stenen platform, met pilaren van teakhout en artistieke interieurs, en wat het zo spectaculair maakt, is dat bijna elke centimeter ervan bedekt is met fresco’s die lijken op Mysore-schilderijen. De bouwer van het paleis noemde het vaak de ‘Abode of Happiness’ en ‘Envy of Heaven’ .  

2. HET MYSORE PALEIS – AMBA VILAS

Het Mysore Palace of Amba Vilas, gelegen in het hart van de stad, is een majestueus monument met drie verdiepingen dat de toeschouwers betovert met zijn schoonheid. Een prachtige samensmelting van hindoeïstische en Saraceense bouwstijlen, verwerkt met elementen van neoklassieke, indo-islamitische en gotische stijlen, het paleis heeft twee enorme hallen, goed aangelegde tuinen en uitgestrekte binnenplaatsen. De hal is prachtig, met glas-in-loodramen en hoge pilaren, een sierlijk gebeeldhouwd plafond. Binnen het paleis zijn uitgestrekte, goed onderhouden gazons met mooie bloemperken te zien. Het paleis is gemaakt van fijn grijs graniet, versierd met diep roze getinte knikkers. Het paleis is toegankelijk via drie grote poorten: de oostelijke poort staat open voor speciale hoogwaardigheidsbekleders, de zuidelijke poort is voor het grote publiek en de westelijke poort gaat open tijdens de beroemde Dasara (Dussehra) festiviteiten (10 dagen in de maanden september en/of oktober). U kunt ook een bezoek brengen aan de intrigerende kelder van het paleis met veel geheime tunnels die aansluiten op verschillende delen van de stad. De weelde van het Mysore-paleis is ongeëvenaard, en het herbergt ook een gouden howdah (olifantenstoel), dure en zeldzame schilderijen en een met juwelen ingelegde gouden troon. Elke zondag, en bij speciale gelegenheden zoals Dasara, wordt het paleis verlicht met bijna 100.000 lampen! Dit is een ervaring die u niet mag missen in Mysore.

3. JAGANMOHAN PALEIS

Jaganmohan Palace is een van de zeven paleizen in de stad Mysore. Het Jaganmohan-paleis werd in 1861 gebouwd door de koning Krishnaraja Wodeyar III als alternatief toevluchtsoord voor de koninklijke familie. Het paleis is gebouwd in traditionele hindoeïstische stijl en heeft drie verdiepingen. Tegenwoordig wordt het gebruikt als een kunstgalerie en een feestzaal.  De kunstgalerie bevat een van de grootste collecties artefacten uit Zuid-India. Het paleis is een van de zeven paleizen van de koninklijke stad Mysore en zeker de moeite waard om te bezoeken.

4. SOMNATHPUR TEMPEL – PRASANNA CHENNAKESHAVA TEMPEL

De Prasanna Chennakeshava-tempel, ook bekend als de Somnathpur tempel, is een populair heiligdom 35 kilometer buiten Mysore. Deze tempel staat nog steeds majestueus als een van de mooiste voorbeelden van Hoysala architectuur. De tempel is ook genomineerd voor de status van UNESCO-werelderfgoed. De bouw van deze tempel werd voltooid in het jaar 1268. Tegen die tijd was het bewind van Hoysala al meer dan 250 jaar oud. Er wordt gezegd dat Dandanayaka Somanatha, nadat hij een dorp aan de oevers van de rivier de Somanathapura had gesticht, de toestemming van koning Narasimha III had gekregen om een ​​tempel op te richten die was gewijd aan Heer Vishnu. De tempel is niet alleen gemaakt om de zegeningen van de heer te zoeken, maar ook om de benijdenswaardige schittering van de Hoysala-architectuur te laten zien en om het ingewikkelde vakmanschap die hier bij komt kijken te tonen.

5. NAMDROLIG NYINGMAPA KLOOSTER

Op dit moment is het Namdroling Nyingmapa-klooster het grootste leercentrum van Nyingmapa, de afstamming van het Tibetaans boeddhisme ter wereld. Het klooster behoort tot de Sangha-gemeenschap en hier worden de leringen van Lord Boeddha intact bewaard voor wereldwijde verspreiding. Het werd opgericht door Zijne Heiligheid Pema Norby Rinpoche in 1963 als de tweede zetel van het Palyul-klooster (een van de zes grote Tibetaanse Nyingma-moederkloosters). Het klooster herbergt meer dan 5.000 nonnen en monniken en heeft ook een retreatcentrum waar 30 monniken een intensieve driejarige retraite hebben ondergaan. Het Namdroling Nyingmapa-klooster is versierd met verschillende gouden schilderijen. Hoewel het vandaag een schitterende plaats van aanbidding en meditatie is, begon het als niets meer dan een bamboestructuur verspreid over slechts 80 vierkante meter.

6. MELUKOTE MYSORE

Melukote, het land waar de heilige Ramanujam meer dan duizend jaar geleden liep, is een bekend pelgrimsoord voor de Vaishnava-gemeenschap dat toegewijden aantrekt tijdens het beroemde Vauramudi-festival. Het is gelegen in het Mandya-district, op 55 kilometer ten noorden van Mysore. De tempels Yaganarasimha Swamy en Cheluvanarayan Swamy die hier te vinden zijn, zijn eeuwenoud. De Cheluvanarayan Swamy-tempel, opgedragen aan Heer Vishnu, werd ooit bezocht door de koningen van Mysore en heeft een mooie verzameling juwelen. Ten tijde van Vauramudi (een jaarlijkse spirituele gebeurtenis) wordt het idool van de god met een met diamanten ingelegde kroon uit de tempel gedragen als onderdeel van een processie. De Academie voor Sanskrietonderzoek is ook gevestigd in Melukote, dat ooit beroemd was om zijn handweefgetouwen.

7. PHILOMENA’S KERK

Gebouwd in neogotische stijl, op dezelfde lijnen als de Duitse Dom van Keulen, wordt de Saint Philomena-kerk beschouwd als de op een na grootste kerk in Azië. Met gebrandschilderde ramen die de geboorte van Christus, het laatste avondmaal, de kruisiging, de opstanding en de hemelvaart van Christus benadrukken, is de kerk echt een lust voor het oog. De torenspitsen zijn 53 meter hoog en de architectonische stijl van de kerk doet denken aan de St. Patricks Church in New York City, VS. Elke spits heeft een 12 meter lang kruis dat het siert. De pilaren van de kerk zijn versierd met houtsnijwerk. Het marmeren altaar heeft een standbeeld van Sint Philomena, dat vanuit Frankrijk naar India werd gebracht. Er kunnen ongeveer 800 mensen tegelijk worden ondergebracht. De kerk werd gebouwd in 1840 en werd populair onder het bewind van Maharaja Krishnaraja Wodeyar IV, heerser van Mysore (1894-1940). Het werd oorspronkelijk gebouwd om tegemoet te komen aan de kleine gemeenschap van Europeanen die zich toen in Mysore hadden gevestigd. Toen de gemeenschap echter begon te groeien, groeide de behoefte aan een grotere kerk en werd St. Philomena’s uitgebreid tot de huidige kerk.

8. WELLESLEY BRUG

De Wellesley Brug is in 1804 gebouwd door Dewan Purnaiah, is vernoemd naar gouverneur-generaal Markies van Wellesley. De brug bevindt zich in de stad Srirangapatna, 20 kilometer ten noorden van Mysore. Het toont inheemse architectuur, met stenen pilaren, stenen consoles en balken. Hoewel het er behoorlijk robuust uitziet, is het nog goed intact na verschillende overstromingen afgelopen honderd jaar. De brug is zeer fotogeniek door de grillige rots structuur, omringd door weelderige groene vergezichten aan weerszijden.

9. CHAMUNDI HEUVELS

De Chamundi Hills zijn vernoemd naar de godin Chamundeshwari. De heuvels liggen op een hoogte van ongeveer 1000 meter boven zeeniveau, 13 kilometer ten oosten van Mysore, Volgens populaire legendes veroorzaakte een buffeldemon, genaamd Mahishasura, vele jaren geleden chaos in hemel en aarde. Brahma had hem een ​​zegen geschonken dat hij door niemand kon worden gedood. Om deze reden won Mahishasura langzaam elke strijd die hij begon. De goden vonden een maas in de wet van Brahma en de godin Durga kreeg goddelijke krachten om haar sterker te maken dan Mahishasura. Godin Chamundeshwari is een vorm van Durga. Met haar nieuwe krachten en een leeuw als voertuig vocht ze tien dagen lang tegen Mahishasura op een heuvel en doodde hem uiteindelijk. Ter ere van haar werd de heuvel genoemd als Chamundi-heuvel. Deze dag wordt in heel India gevierd als Dasara en symboliseert de overwinning van goed op kwaad. De top van de heuvel biedt een panoramisch uitzicht op het Mysore-paleis, kleinere tempels en het Karanji-meer. Dit is een van de redenen waarom de heuvels erg populair zijn bij trekkers. De trappen zijn gemakkelijker te beklimmen dan crosscountry, hoewel de laatste bij elke stap een prachtig uitzicht biedt. De beste tijd om een ​​trektocht door de heuvels te beginnen, is in de vroege ochtend.

Op deze Chamundi heuvels zijn een aantal bezienswaardigheden:

10. CHAMUNDESHWARI TEMPEL

De Chamundeshwari-tempel is de grootste attractie van dit gebied. Deze tempel ligt op de top van de hoofdheuvel en is bereikbaar via een reeks van 1008 stenen trappen. De tempel herbergt een standbeeld van Mahishasura met een zwaard in de ene hand en een cobra in de andere. Een gebeeldhouwd standbeeld van Chamundeshwari staat in het heiligdom van de tempel. De godin wordt afgebeeld in een kleermakerszit met haar rechter hiel tegen het 7e chakra gedrukt. Er wordt aangenomen dat iedereen die deze yogahouding kan beheersen een dieper inzicht in het universum zal hebben.

11. DE NANDI STIER

Deze gigantische afbeelding van Nandi (Bull) bevindt zich op de top van de Chamundi-heuvels in Mysore, het beeld is meer dan 350 jaar oud, en daarmee een van de oudste iconen in Mysore. Volgens de hindoeïstische mythologie wordt Nandi beschouwd als het voertuig (de berg) van Lord Shiva, de heer van vernietiging. Voor elke Shiva-tempel, op de binnenplaats tegenover het heiligdom, kunt u het beeld van een Nandi zien. Ongeveer 5 meter hoog en 7 meter lang is deze Nandi de derde grootste in India. De creatie van dit kolossale beeld wordt toegeschreven aan Dodda Devaraja Wodeyar (1659-1673), een van de illustere maharadja’s van Mysore. Het is uitgehouwen uit enkele zwarte granieten rotsen en het is dezelfde maharadja die ook opdracht gaf voor de trap met 1000 treden naar de heuveltop.

12. MAHABALESWARA TEMPEL

De Mahabaleshwara-tempel bovenop de Chamundi-heuvels is de oudste tempel bovenop de heuvel, en dateert uit het jaar 950. Deze tempel was de belangrijkste tempel voordat de Chamundeshwari tempel deze stempel overnam nadat de Mahabaleshwara-tempel zijn belang verloor nadat de Mysore-koningen de Chamundi-tempel begonnen te betuttelen. Deze tempel ligt ten zuiden van de Chamundeswari-tempel en trekt een klein aantal toegewijden. Bijzonder is dat deze tempel vakmanschap van drie dynastieën heeft, waaronder de Hoysala en de Cholas. Het herbergt afbeeldingen diverse goden, waaronder Vishnu.

13. LALITHA MAHAL PALEIS

Gelegen op een heuvel aan de voet van de Chamundi-heuvels, is Lalitha Mahal Palace het op één na grootste paleis in de stad van paleizen, zoals Mysore liefkozend wordt genoemd. Een unieke samensmelting van renaissance- en Engelse herenhuizen en Italiaanse palazzo-stijlen, is dit paleisachtige gebouw fascinerend. De twee verdiepingen tellende structuur heeft een uitstekende veranda en wordt ondersteund door dubbele kolommen. Het middelpunt van de attractie is de koepel boven de entree. Als u het Wachthuis binnengaat, zoals de decoratieve ingang wordt genoemd, wordt u begroet met adembenemend mooie muren, plafonds, kristallen kroonluchters, Perzische tapijten en prachtige marmeren vloeren. Tegenwoordig is het Lalitha Mahal een luxe hotel waar menig bekende politici en filmsterren hebben verbleven.

14. INDUS VALLEY AYURVEDIC CENTER

Gelegen aan de voet van de prachtige Chamundi-heuvel, biedt het Indus Valley Ayurvedic Center authentieke Ayurvedische behandelingen zoals Panchkarma, Shirodhara en Abhyanga, samen met speciaal samengestelde pakketten voor lichaamsverzorging, gewichtsverlies en verjonging. Authentieke cursussen in Ayurvedisch koken en behandelingen worden hier ook aangeboden. Het is de ideale plek als u op zoek bent naar persoonlijke Ayurvedische zorg en behandelingen.

INDIVIDUELE RONDREIS NAAR MYSORE

DECCAN ERFGOED & GOA - 13 DAGEN

Mysore en de omgeving

Lees verder

ANDERE INTERESSANTE RONDREIZEN INDIA

Zuid India rondreizen

3 tours

Rajasthan rondreizen

4 tours

India rondreizen

12 tours

LIGGING MYSORE

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.