fbpx

Noord- en Zuid Goa

GOA INDIA

LAND VAN ZON, STRAND EN KRUIDEN

De kleinste staat van India, een paradijs op zakformaat, dat is Goa. Zon, zee, zand, kruiden, spiritualiteit en zeevruchten, is Goa een fantastische staat om te verblijven of om een verlenging te boeken na een prachtige rondreis door India.

Gelegen aan de Arabische Zee, aan de westkust van India, staat de staat Goa bekend om zijn adembenemende stranden, rijke cultuur en ongerepte natuurlijke schoonheid. Voorheen een Portugese kolonie, vindt u in Goa een ​​unieke mix van zandstranden, bossen, monumenten en culturele ervaringen. Goa is ook vaak het decor van tal van Indiase films.

Het landschap is bezaaid met een breed scala aan accommodatie mogelijkheden, variërend van ultra-luxe resorts en boetiekhotels tot budgetvriendelijke accommodaties en “hutjes” op het strand. Deze aspecten zorgen ervoor dat Goa voor iedereen geschikt is.

NAAR GOA VLIEGEN?

Goa heeft zijn eigen vliegveld: Dabolim, gelegen aan de noordkant van Zuid Goa. Vanuit Europa zijn er geen rechtstreekse vluchten naar Goa. Met KLM bent u in Goa met 1 overstap in Bombay of Delhi en met Qatar Airways bent u in Goa met 1 overstap in Doha. Met andere maatschappijen moet u 2 x overstappen.

BEZIENSWAARDIGHEDEN GOA

Alle bezienswaardigheden zijn zowel vanuit Noord als Zuid Goa te ontdekken, maar soms zijn de transfertijden van de ene regio een stuk langer dan vanuit de andere regio.

BEZIENSWAARDIGHEDEN VANUIT NOORD GOA:

BASILIEK VAN BOM JESUS

Waarschijnlijk de beroemdste kerk in Goa en een van de meest vereerde door christenen wereldwijd, de basiliek van Bom Jesus in Old Goa staat bekend om de stoffelijke resten van St. Francis Xavier. Dit complex staat, samen met enkele andere kerken van Old Goa, op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De buitengevel, gebouwd met zwart graniet, staat bekend om de barokke architectuur in combinatie met Dorische, Korinthische en composietinvloeden. Binnen is het hoofdaltaar 9 meter hoog en 16 meter breed. De zuidkant van de basiliek herbergt de kapel waarin de heilige relikwieën St Francis Xavier bewaard zijn gebleven. Het interieur van de kerk is rijkelijk versierd met houtsnijwerk en schilderijen met scènes uit het leven van St. Xavier. Een zilveren kist, die de heilige relikwieën van de heilige bevat, is verdeeld in zeven panelen die elk twee platen bevatten die representatief zijn voor de gebeurtenissen in het leven van de heilige. De basiliek van Bom Jesus is de enige kerk in de staat die geen gepleisterde buitenkant heeft. Op 24 november 1594 werd de eerste steen van de kerk gelegd en deze werd op 15 mei 1605 ingewijd door de aartsbisschop van Goa, pater Alexia de Menezes. Het werd in 1946 tot basiliek verheven.

KERK VAN SINT FRANCISCUS VAN ASSISI

De kerk van Sint Franciscus van Assisi ligt centraal in Oud Goa. De kerk werd gesticht door acht franciscaner broeders die in 1517 in Goa aankwamen. De kerk van Sint Franciscus van Assisi, die in 1665 werd gebouwd in een Portugese stijl, biedt een fascinerend visueel contrast tussen de eenvoudige buitenkant gevel en het weelderige barokke interieur. Het hoofdaltaar is het hoogtepunt, met daarboven een groot standbeeld van Sint Franciscus van Assisi, samen met een ander standbeeld van Jezus Christus. Het wordt aan weerszijden geflankeerd door schilderijen op hout die het leven en de tijden van de patroonheilige weergeven. Grenzend aan de kerk is het klooster, waar nu een museum is gevestigd en herbergt schilderijen, sculpturen en andere artefacten met betrekking tot de geschiedenis en cultuur van Goa.

SE CATHEDRAAL

Deze kathedraal is opgedragen aan de heilige Catharina en een van de meest imposante kerken in Goa. In opdracht van de Portugese onderkoning, Redondo, is deze kerk groter dan alle kerken in Portugal, omdat hij wilde dat het ‘een grandioze kerk was die rijkdom, macht en roem’ zou uitstralen als eer naar de Portugezen die hier waren neergestreken. De bouw van de kerk werd in 1619 voltooid en is gebouwd in een Portugees-gotische stijl met een Korinthisch interieur en Toscaanse buitenkant. De kerkklok, de grootste in zijn soort in Goa, wordt in de volksmond de Gouden Klok genoemd. Aanvankelijk waren er twee torens aan weerszijden van de kerkgevel, maar die aan de zuidkant stortte in 1776 in. Het werd nooit herbouwd en geeft de historische kerk een vintage uitstraling.

PANAJI (PANJIM)

Panaji, de hoofdstad van Goa, ligt aan de oevers van de rivier de Mandovi en aan de Arabische Zee en de stad wordt beschouwd als een van de meest ontspannen steden van het land. De stad, heeft mooie cafés en restaurants, gebouwen uit het koloniale tijdperk, prachtige kerken en een prachtige promenade langs de rivier. De smalle zijstraten van het Quartier Latin zijn een must om de Portugese sfeer van de stad te proeven, toch ook weer deels de hectiek van India. Op 22 maart 1843 kreeg Panaji stadsrechten en is daarmee de oudste stad van Azië.

OUR LADY OF IMMACULATE CONCEPTION CHURCH OF VIRGIN MARY

De Onze Lieve Vrouw van de Onbevlekte Ontvangenis-kerk, gelegen in de hoofdstad van Panaji, zou oorspronkelijk zijn gebouwd als kapel in 1541, om te voldoen aan de religieuze eisen van de Portugese zeelieden. Uiteindelijk werd de kapel in 1600 een parochie en negen jaar later werd ze vervangen door een kerk. De symmetrische zigzagtrap is gebouwd in de 18e eeuw. De kerk zou zijn gemodelleerd naar de Bom Jesus de Braga in Portugal, met een middengedeelte en vier vleugels in perfecte symmetrie. Het beeld van Onze Lieve Vrouw is op een 5 meter hoge sokkel in 1954 geïnstalleerd. De kerk herbergt ook een oude klok. U moet 78 treden beklimmen om de kerk te bereiken. Elk jaar op 8 december wordt de kerk verlicht om het Festival van Onze Lieve Vrouw van de Onbevlekte Ontvangenis te vieren.

MANGUESH TEMPEL

Naast de talloze kerken zijn er ook tempels te vinden in Goa. De beroemdste van alle tempels in Goa is de Manguesh-tempel. Deze tempel bevindt zich in Mardol, op ongeveer 11 km van Old Goa. Volgens de legende verloor Lord Shiva alles wat hij had in het dobbelspel dat hij speelde met zijn vrouw, godin Parvati, dus besloot hij om een ​​zelfopgelegde ballingschap te gaan en kwam hier aan. Omdat Parvati niet lang zonder hem kon blijven, kwam ze hem zoeken in de oerwouden van Goa. Lord Shiva speelde een grap met haar door zichzelf te vermommen in een tijger en haar aan te vallen. Doodsbang schreeuwde Parvati: “trahi maam girisha” (o heer van bergen, red mij). Op dit punt veranderde Lord Shiva in zijn oorspronkelijke vorm, maar de woorden bleven bij hem. Deze werden na verloop van tijd afgekort tot Manguesh. Het is de enige plaats waar Lord Shiva met deze naam wordt genoemd. De beste tijd om de tempel te bezoeken is wanneer deze prachtig verlicht is tijdens de jaarlijkse Yatra, een festival dat in de maand januari wordt gehouden en wordt bijgewoond door duizenden toegewijden.

FORT AGUADA

Gebouwd om Old Goa te verdedigen en te beschermen tegen mogelijke invasies, is Fort Aguada het grootste en best bewaarde Portugese bastion in de staat. Het werd ergens tussen 1609 en 1612 gebouwd om te waken tegen de Maratha’s en de Nederlandse strijdkrachten die zich hier wilden vestigen. Door de strategische ligging aan de rivier de Mandovi wilden ze dit bereiken. Een van de meest fascinerende hoogtepunten van het fort is een groot reservoir dat meer dan 20 miljoen liter water kan opslaan en een prachtige citadel. Een vuurtoren met vier verdiepingen, gebouwd in 1864, staat mooi op het terrein en is de oudste vuurtoren in Azie. In de eerste dagen zond de vuurtoren elke zeven minuten licht uit, dat in 1834 werd teruggebracht tot elke 30 seconden. De vuurtoren werd uiteindelijk verlaten in 1976. Hoewel het fort zijn vroegere grootsheid heeft verloren, zijn sommige gebouwen nog steeds intact en zijn ze omgebouwd tot gevangenis. U kunt de het fort bereiken via een 4 kilometer lange weg vanaf Sinquerim Beach of via een 2 kilometer steil voetpad. Aguada Fort is een mooi voorbeeld van Portugese bouw en techniek en is het best bewaarde Portugese fort in India. Er wordt gezegd dat dit fort zo goed gebouwd en hevig bewapend was dat het nooit in handen van de vijand viel.

MARKTEN IN NOORD GOA:

ANJUNA

Bekend om zijn serene vergezichten van wuivende palmen, goudkleurig zand en de ongewone rotsformaties die boven een inham van wit zand liggen, ligt Anjuna Beach op ongeveer 9 kilometer ten noorden van Calangute. De wekelijkse vlooienmarkt trekt elke woensdag een groot aantal bezoekers en biedt een scala aan kleding, schoenen, sieraden, souvenirs, snuisterijen en meer. Er zijn hier veel strandhutjes die de legendarische status hebben bereikt om in eenvoud te overnachten. In de jaren 60 van de vorige eeuw was dit gebied erg geliefd bij de hippies.

MAPUSA

Mapusa (spreek uit als Map-sá), de derde stad van Goa, ligt op ongeveer 13 km van Panaji. De naam Mapusa komt van het Konkani-woord voor een ‘maat’ – ‘kaart’ en het staat vooral bekend om zijn levendige vrijdagmarkt die erg druk bezocht wordt. De markt trekt veel lokale bezoekers uit de hele staat en biedt veel, waaronder verse en gedroogde vis, kruiden, cashewnoten, fruit en groenten, wierook en zelfs souvenirs. Dit is ook een geweldige plek om lokale Goan-culinaire gerechten te proeven, zoals pittige worstjes.

ARPORA MARKET

De zaterdagavond markt in Arpora is een geweldige plek, niet alleen om te winkelen, maar ook om de Goa-sfeer te voelen. Er zijn feestzones voor feestvierders. Er is livemuziek, bars en restaurants met biologische salades, chocoladewafels, Grieks eten en lokale delicatessen. U kunt kleding, tassen, kruiden, funky sieraden, handwerk, lederen accessoires, schoenen, exotische lampen en meer kopen. De avondmarkt in Arpora trekt een groot aantal toeristen.

BEZIENSWAARDIGHEDEN VANUIT ZUID GOA:

DUDHSAGAR WATERVALLEN

Deze watervallen liggen op 80 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Panji. De Dudhsagar waterval is een majestueuze waterval waar het “witte” water langs een steile en verticale zijde van de berg stroomt een trapsgewijs effect (vier niveaus) naar beneden gaat. Met een hoogte van 310 meter staat het in de top 10 van van hoogste watervallen in India. De term ‘Dudhsagar’ vertaalt zich naar ‘melkachtige witte zee’ vanwege zijn witte sprays en schuim. U kunt de watervallen bereiken via een trektocht door een schilderachtige omgeving. Met name tijdens de moessonmaanden is de waterval spectaculair.

COTIGAO WILDLIFE SANCTUARY

Het natuurreservaat Cotigao werd in 1968 opgericht om het blootgestelde stuk bos aan de grens tussen Goa en Karnataka te beschermen, waar een aantal soorten dieren en vogels leefden, evenals enkele zeldzame, oude bomen. Het gebied van 86 vierkante kilometer heeft indrukwekkend hoge bomen die tot 30 m reiken en waarvan de takken de zon verduisteren. Hoewel de tijgers en luipaarden dit gebied allang hebben verlaten, zijn er in dit kamp nog een aantal andere dieren te zien: vliegende eekhoorn, Lori’s, Indische pangolin (schubdieren), muisherten, vierhoornige antilopen, diverse soorten adders, hagedissen en meer. Vooral boomliefhebbers komen hier aan hun trekken.

NETRAVALI WILDLIFE SANCTUARY

Netravali Wildlife Sanctuary is een zeer populair bosreservaat en is door de regering van Goa uitgeroepen tot natuurreservaat om het bereik van de Western Ghats te beschermen. Netravali is verbonden met het natuurreservaat Madei en samen beslaan de twee parken een oppervlakte van 420 km2. Wees voorbereid op een overvloed aan natuur en dichte, dichte bebossing en diverse dieren in het wild. U ziet hier ook hoge bergketens, die voor de lokale bewoners als religieus worden beschouwd en die voor hen van sociaal cultureel belang zijn. U komt hier een aantal exotische vogels en enkele dieren tegen. Enkele van de dieren die hier te vinden zijn, zijn de bonte neushoornvogels, zwarte panters, slanke Lori’s, koningscobra’s en de gigantische eekhoorns.

BRAGANZA HOUSE

Braganza House, gebouwd in de 17e eeuw, is een prachtig Portugees herenhuis dat zich uitstrekt langs een kant van het dorpsplein van Chandor en is verdeeld over 10.000 m2. Het grootste Portugese herenhuis, uniek in Goa, werd gebouwd op land dat door de koning van Portugal was toegekend aan de familie Braganza, die een invloedrijke familie was. In 1950 vluchtte de familie Braganza uit het landhuis omdat de familieleden nauw verbonden waren met de Indiase onafhankelijkheidsbeweging tegen de Portugese overheersing. Nadat India in 1961 van de Portugezen werd bevrijd, keerde het gezin terug. Een vertegenwoordiger of familielid is altijd aanwezig om toeristen een rondleiding te geven.

STRANDEN GOA

VERSCHIL NOORD- EN ZUID GOA:

  • Het noorden van Goa is veel drukker en levendiger dan het zuiden. Ook de meeste accommodaties in Noord Goa zijn standaard tot eenvoudig, back-to-basic en hutjes aan het strand. Houdt u meer van luxe, dan zit u in Zuid Goa veel beter, want hier zitten de luxe accommodaties en resorts.
  • Houdt u van feesten en uitgaan? In Noord Goa zijn er regelmatig strand- en dansfeesten op de stranden, in Zuid-Goa worden die alleen gehouden op Palolem Beach, maar die zijn een stuk rustiger dan de strandfeesten in Noord.
  • Wilt u strand nog combineren met een stukje cultuur? Ook dan kunt u het beste naar Noord Goa gaan. Dit deel van Goa staat vol met Portugese monumenten, kerken zoals de Basilica of Bom Jesus (UNESCO), Fort Aguada en Chapora Fort.
  • Voor liefhebbers van winkelen wint Noord-Goa het ook van Zuid-Goa. In het noorden zijn talloze vlooienmarkten en winkels te vinden, waar van alles te koop is, van kleding en sieraden, tot souvenirs en handgemaakte decoratie. Bekende vlooienmarkten zijn op woensdag in Anjuna, de avondmarkt op zaterdag in Arpora en op vrijdag kunt u terecht in Mapusa.
  • Houdt u meer van de natuur, dan zit u in Zuid Goa weer op de juiste plek. Vanuit hier kunt u heel makkelijk naar het Netravali Wildlife Sanctuary, Cotigao Wildlife Sanctuary en de Dudhsagar watervallen. Er is dan een kans aanwezig dat u tijgers en panters ziet.

Ook de stranden van beide regio’s zijn heel verschillend. Hier leest u verder over de verschillende stranden:

INDIVIDUELE RONDREIZEN INDIA

Zuid India rondreizen

3 tours

West India Rondreizen

2 tours

India rondreizen

12 tours

LIGGING GOA

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.