fbpx

Orchha

ORCHHA

DE STAD VAN DE CENOTAFEN

Betoverende tempels, monumenten uit de geschiedenis en een overvloed aan folklore maken Orchha tot een juweel in de kroon van de staat Madhya Pradesh. Deze kleine, pastorale stad staat in de volksmond bekend als het koninkrijk van Raja Ram, misschien wel de enige plek in het land waar Lord Rama wordt vereerd als een geliefde koning en niet alleen als een god. Met een verbazingwekkende mix van Mughal- en Rajput-architectuur uit de 16e eeuw, stond Orchha bijna 300 jaar lang in het hart van vele prominente Koninklijke dynastieën. Deze geschiedenis leeft voort in de prachtige monumenten die het schilderachtige stadje omgeven door mysterie omgeven door de zacht stromende Betwa-rivier. Voeg daarbij de zoete geur van custardappels die de lucht doordringen en u begint misschien de betoverende charme van deze “verborgen plek” (de betekenis van Orchha) te ontrafelen.

Het hart van Orchha’s erfgoed is het Orchha Fort-complex. Gelegen op een eiland in de Betwa, is dit complex een doolhof van paleizen, forten en tempels. Het fort is verdeeld in drie delen:

  • Raj Mahal
  • Jehangir Mahal
  • Sheesh Mahal

In deze drie delen verbergt het fort geheime passages, prachtige muurschilderingen en schitterende woonvertrekken van koningen en koninginnen.

Orchha werd in 1501 na Christus door koning Rudra Pratap Singh opgericht als de hoofdstad van het machtige Bundelkhand-rijk en werd daarna geregeerd door verschillende koningen. Interessant is dat de Betwa zich hier opsplitst in zeven kanalen, ook wel bekend als Satdhara. Volgens de legende is dit ter ere van de zeven voormalige heersers van Orchha. Ook de Koninklijke familie eren zijn de ingewikkeld gesneden Chhatris of cenotafen, die iconisch zijn voor de stad zelf.

DE 7 HOOGTEPUNTEN VAN ORCHHA

1. RAJ MAHAL

De Raj Mahal weerspiegelt een mix van Rajput- en Mughal-architectuur en is een majestueus paleis dat bekend staat om zijn opvallende werk van stenen schermen. Het herbergt twee publiekszalen, de Durbar-e-Khas en de Durbar-e-Aam. Op de bovenste verdieping kunt u zich vergapen aan de overblijfselen van prachtig spiegelwerk aan de muren. Wanneer het zonlicht op deze spiegels valt, creëren ze een surrealistisch effect en verlichten ze de hele kamer. Eerder fungeerde het paleis als een weelderige residentie van royalty en wordt het gekenmerkt door zijn verhoogde balkons. Het architectonische genie valt vooral op door de verschillende verdiepingen die met elkaar zijn verbonden door verheven paden die aan alle vier de zijden evenredig zijn. De hele structuur van het paleis heeft torens en een koepelpaviljoen. Koning Rudra Pratap Singh begon in de 16e eeuw met de bouw van Raj (Raja) Mahal. Maar het werd pas ergens in de 17e eeuw voltooid tijdens het bewind van Madhukar Shah.

2. JAHANGIR MAHAL 

Dit paleis annex fort werd in de 17e eeuw gebouwd door koning Bir Singh Deo ter ere van Mughal-keizer Jehangir. De massieve structuur is een gebouw met drie verdiepingen, gebouwd met rode en gele zandsteen. Het heeft 236 kamers rond een centrale binnenplaats, waarvan er 136 ondergronds liggen. De vloeren stijgen of dalen willekeurig, waardoor een visueel spektakel ontstaat. Enorme bastions die in vier hoeken staan ​​en een gigantische houten poort maken de fortachtige uitstraling compleet. Het paleis was een symbool van de hechte vriendschap tussen de Mughals en de Bundelas en weerspiegelt dus sporen van zowel hindoeïstische als islamitische architectuurstijlen. Schilderijen van olifanten wijzen op het hindoeïstische erfgoed van het monument. Het paleis is gebouwd aan de oevers van de rivier de Betwa en is omgeven door groene bossen. Het heeft ook een kamelenstal op zijn terrein. Hoewel het oorspronkelijk was opgedragen aan keizer Jehangir, wordt er gezegd dat hij hier slechts één nacht heeft verbleven.

3. SHEESH MAHAL

Sheesh Mahal wordt aan weerszijden geflankeerd door de Raja Mahal en de Jehangir Mahal. Dit was de Koninklijke accommodatie, die is gebouwd voor koning Udait Singh. Het is nu omgebouwd tot hotel. Hotel Sheesh Mahal biedt daarom een geweldige combinatie van ouderwetse charme, moderne faciliteiten en een onberispelijke Indiase gastvrijheid. De pracht van het verleden gaat gepaard met een betoverend kleurenschema en een verfijnd decor. Het interieur van dit gebouw bestaat uit een enorme indrukwekkende hal met hoog plafond, dat is de eetzaal. Een verblijf in twee van de Koninklijke suites op de bovenverdieping, die een schilderachtig uitzicht over de stad bieden, geeft de gast een koninklijk gevoel.

4. CHATURBHUJ TEMPEL

Deze prachtige tempel domineert de stad Orchha met zijn shikharas (torenspitsen) die de lucht in zweven. Gebouwd op een 4,5 m hoog platform, leidt een trap naar de hoofdtempel. Er wordt gezegd dat hier een idool van Heer Rama oorspronkelijk zou zijn verankerd. Toen hij dit niet deed, besloot koning Madhukar, de toenmalige heerser van Orchha, hier een idool van Heer Vishnu te plaatsen. Het woord ‘Chaturbhuj’ betekent letterlijk iemand met vier armen en verwijst naar Heer Rama, van wie wordt aangenomen dat hij een incarnatie is van Heer Vishnu.

Koning Madhukar zou deze tempel hebben gebouwd voor zijn vrouw, Ganesh Kumari, die een toegewijde was van Heer Rama. De legende gaat dat de heer in een droom aan de koningin verscheen en haar vroeg om een ​​tempel voor hem te bouwen. De koningin ging naar Ayodhya, naar verluidt de geboorteplaats van Rama, om zijn idool te kopen. Bij terugkomst bewaarde ze het idool in haar paleis omdat de tempel nog in aanbouw was. Nadat de tempel was gebouwd, besloot ze hem te verplaatsen, maar het idool wilde niet bewegen. Zo werd een afgod van Heer Vishnu in de tempel geplaatst.

5. CHHATRIS ORCHHA

Chhatris of cenotafen behoren tot de meest populaire erfgoedsites in Orchha. Het zijn de cenotafen van de voormalige heersers van Orchha, behorend tot de Bundela-clan. Er zijn 14 van deze cenotafen of gedenktekens, die dateren uit de 16e tot de 18e eeuw. Ze zorgen voor een betoverend zicht dat aan de oevers van de Betwa-rivier staat als kubusvormige structuren met tempelachtige torenspitsen. Ze zijn gebouwd als tempels en hebben één kamer in het midden en vier andere op de vier hoeken van een binnenplaats. De cenotafen hebben aan de bovenkant shikhars (spiraal) die sterk lijken op die van de tempels gebouwd in de Nagar-stijl. De meest opvallende hiervan is de Chhatri van Bir Singh Deo, die meer op een paleis lijkt en bewonderaars uit het hele land trekt.

6. LAXMI NARAYAN TEMPEL

Gebouwd tijdens de heerschappij van Raja Bir Singh Deo, is de Lakshmi Narayan-tempel gewijd aan de godin Lakshmi (de godin van rijkdom en welvaart). De structuur is een voorbeeld van een unieke mix van tempel- en fortarchitectuur. De tempel is gebouwd met kalkmortel en bakstenen en heeft kanonsleuven op het dak. De goed bewaard gebleven fresco’s verbeelden een samensmelting van de Mughal- en Bundelkhandi-kunst en de gravures aan de binnenkant geven het leven van Heer Krishna weer. Een ander interessant kenmerk is dat plavuizen pad heeft dat het verbindt met de Ram Raja-tempel. Andere opvallende aspecten van de tempel zijn het houtsnijwerk op de centrale koepel en de sierlijk gesneden pilaren op de hoeken.

7. RAM RAJA TEMPEL

Dit lijkt op een paleis en dit is de enige tempel in India waar Heer Rama als koning wordt aanbeden. Het grote perzikkleurige gebouw met koepels was ooit het paleis van koningin Ganesh Kumari, de vrouw van koning Madhukar Shah, de heerser van Orchha. Het stond toen bekend als Rani Mahal. De koningin was een liefhebber van Lord Rama en wilde dat zijn idool in haar paleis zou worden geïnstalleerd. Met de wens om de godheid terug te brengen in de vorm van een jongen, ging de koningin op bedevaart naar Ayodhya, naar verluidt de geboorteplaats van de heer. Er wordt aangenomen dat Lord Rama tevreden was met haar gebeden en ermee instemde om met haar naar Orchha te komen onder één voorwaarde. Volgens overtuigingen zei hij dat hij niet van de ene tempel naar de andere zou verhuizen en altijd zou blijven op de plaats waar ze aanvankelijk het idool zou huisvesten. Zo werd het paleis later veranderd in een tempel van de heer.

INDIVIDUELE RONDREIS MET PRIVE CHAUFFEUR CENTRAAL INDIA

CENTRAAL INDIA - 15 DAGEN

Inclusief een bezoek aan Orchha

Lees verder

LIGGING ORCHHA

Download nu gratis: Hét Azië e-book!

Mijn favoriete bestemming(en)(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.